Шефът на НАТО: Западните страни да се готвят за продължителен конфликт в Украйна

Шефът на НАТО: Западните страни да се готвят за продължителен конфликт в Украйна

Западът трябва да се подготви за дългосрочен конфликт в Украйна, тъй като перспективите за разрешаването му все още не се виждат. Това мнение изрази генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в публикувано вчера интервю за британския вестник "Гардиън", съобщава ТАСС.

По думите му, конфликтът в Украйна може да се нарече "война на изтощение". Столтенберг изказа предположение, че руското ръководство "не планира мир". Генералният секретар отбеляза, че западните страни трябва да увеличат производствения си капацитет за доставка на нови боеприпаси и оръжия за Украйна. „Текущата норма на разход на боеприпаси е по-висока от текущия темп на производство“, добави той.

Столтенберг каза, че помощта, предоставена от НАТО, е насочена към провеждане на контранастъпление от Украйна. В същото време той отново подчерта, че Алиансът не е страна в конфликта, а военните решения се вземат от украинското командване. Говорейки за евентуалната доставка на американски изтребители F-16 в Украйна, генералният секретар каза, че „не е взето решение“.

Освен това Столтенберг подчерта, че западните страни трябва да отделят повече средства за отбраната си. „На нашата среща на върха във Вилнюс през юли очаквам съюзниците да се съгласят да се ангажират с по-амбициозни нови инвестиции в отбраната – поне 2% от техния БВП“, каза той.

Генералният секретар на НАТО каза още, че желанието на Китай да помогне за разрешаването на конфликта в Украйна трябва да бъде придружено от опит за „разбиране на украинската позиция“ и „директно взаимодействие“ с президента Володимир Зеленски. В същото време Столтенберг изрази съжаление, че Пекин не е осъдил действията на Русия в Украйна.

Говорейки за изтичането на мандата му през септември, Йенс Столтенберг потвърди, че не възнамерява да остане на поста генерален секретар на НАТО, който заема от 2014 г. „Заявих ясно, че мандатът ми изтича тази есен“, каза той.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

 

Коментари

  • Столтенберг изказа предположение, че руското ръководство "не планира мир".

    23 Март 2023 9:25ч.

    ш№@!н лъжец. вие не искате мир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    23 Март 2023 9:35ч.

    Под "не планира мир" има предвид, че не планира да капитулира пред краварите и да разпусне Русия като държава. СатаНАТОВЦИ и краварските им ментори винаги прикриват злонамереността си зад благозвучно кухи фразички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    23 Март 2023 9:40ч.

    Важния въпрос е като свърши украинското пушечно месо с какво ще го заместят НАТО-вските изроди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • E kak с какво,

    23 Март 2023 9:54ч.

    с източноевропейско. Тия 300 хиляди по границата, от които 100 хиляди за бързо реагиране за какво са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трудна работа !

    23 Март 2023 10:41ч.

    Няма опашка от мераклии да умират на Източния Фронт ! Изключение са част от поляците и джуджаците балтийци, но които поляци имаха мерак да се бият с руснаци, те вече са в Донбас като "доброволци". Руснаците са "утилизирали" към 3000 поляци. Полша няма как да влезе самостоятелно във войната, официално ! САЩ няма да дадат "благо", не е по сценария ! Други източноевропейци мераклии няма. ВСУ ще изчерпа месото до 1-2 години, зависи от темпото. Ако опитат "контранастъпление" може още идната зима да са капут. Няма да има кого да ловят по улиците освен баби и старци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    23 Март 2023 11:56ч.

    Как да няма опашки? Вие българска телевизия не гледате ли? Инджев, Соломончо, Бойкикев и малкото Му генералче, 98.5 % от "журналистите" плюс всички "експерти" гастролиращи всяка вечер в зомбибокса. Знайни и незнайни олигофрени, които като беквокали пригласят на атлантическите ценности. Смрадта е ужасна, а загубата на човещина, слугинажа и натрупания негативизъм няма да доведат света до добро. Запомнете датата 05.05.2024г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западът трябва да се подготви за дългосрочен конфликт в Украйна

    23 Март 2023 9:47ч.

    за тези "мир" е равно на поражение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Столтенберг изказа предположение, че руското ръководство "не планира мир"

    23 Март 2023 9:59ч.

    Предположението на Столтенберг как би коментирало съвсем скорошното изказване на Кърби, че примирието в Украйна е недопустимо: https://twitter.com/aaronjmate/status/1637627032686190593 Все пак повечето хора все още помним повече от 2 дни. Интересен факт е, че на младини Столтенберг е искал да вади Норвегия от НАТО: https://twitter.com/Glenn_Diesen/status/1637053336984715266

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наглец

    23 Март 2023 10:05ч.

    Ами гответе се бе. Като искате война, ходете и воювайте с Русия - с теб начело. Много сте отворени - хем искате да воювате, хем други да ви водят войната. Събирайте си армията и ходете - от нас ви даваме една каруца джендери и пендели от ДБ и 2-3 ма мухлясали и изкуфясали продажници-генерали да ви подкрепят. Само народът и държавата ни не ни набутвайте, защото българинът ще обърне оръжието срещу истинските виновници за конфликта и никога няма да стане пушечно месо на краварите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Столтенбург, норвежецо, кой ви позволява да хвърляте 500 милиона човека от Европа във война?!

    23 Март 2023 10:09ч.

    Подстрекаването към война и ЛЪЖАТА, че сте подписали мирното споразумение в Минск за спора между Украйна и Русия, а всъщност сте въоръжавали Украйна за война - е престъпление към човечеството! Нарича се мистър Столтенберг военно престъпление към 500 милиона души население на континента Европа! Кой ви дава право норвежецо Столтенберг да ЗАСТРАШАВАТЕ живота и здравето на 500 милиона души? Защо НЕ ПИТАТЕ ДЕМОКРАТИЧНО народите на Европа искат ли война с Русия?! ........... Защо изобщо народите търпят подобни психопати да издевателстват на живота ни?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още повече, че САЩ

    23 Март 2023 10:41ч.

    постепенно ще се оттеглят, влизат в предизборна ситуация и т. нар. "демократи" постепенно губят рейтинг. Така че се оочертава да хвърлят масово като пушечно месо европейците. Шайка европсихопати, обслужваща шайка американски такива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мармот

    23 Март 2023 10:16ч.

    Беше ясно и без да ни го казва той. В Сирия още не е свършило за може би над 10 години. В Ирак и Афганистан вече 20 години не могат да се оправят след намесата на свободния свят. А Украина е толкова апетитна, че 50 години конфликт не им мърдат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бакунин

    23 Март 2023 10:18ч.

    Този е като Станишев: "Между 1985 и 1989 г. е председател на младежката организация на Работническата партия (Arbeidernes Ungdomsfylking, AUF), както и заместник-председател на младежкото крило на Социалистическия интернационал.'' И стан ястреб за да се дистанцира от миналото си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наистина

    23 Март 2023 10:57ч.

    Критично мислещите преди са трезвомислещи и сега (Георги Марков, Кеворк Кеворкян, Нешка Робева...) Жалките нагаждачи си остават нагаждачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна е източна страна

    23 Март 2023 10:31ч.

    А западните страни да си гледат работата - и в буквалния и в преносния смисъл на този израз. ДА СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оправяйте се с посирните си, а не постоянно да изтропвате нови!

    23 Март 2023 10:32ч.

    През 1968 г. американски бомбардировач B-52, превозващ четири водородни бомби по време на рутинна секретна мисия, се разбива близо до военновъздушната база Туле в Гренландия. След катастрофата американски и датски служители стартират проект за почистване на радиоактивните отломки и събиране на разпръснатите части от ядрените бомби. Години по-късно обаче новинарските репортажи от Дания и САЩ поставят под въпрос дали наистина са намерени и четирите бомби и какво се е случило с тях. Американска ядрена бомба, изгубена преди повече от три десетилетия, вероятно лежи на морското дъно край военновъздушната база Туле в Гренландия, която Съединените щати възнамеряват да използват за спорния си противоракетен щит, съобщи днес датски вестник.Класифицирани документи, получени от група бивши работници в Туле, арктическа въздушна и радарна база, построена от САЩ през 1951-52 г., сочат, че една от четирите водородни бомби на бомбардировач В-52, който се разбива там през 1968 г., никога не е била намерена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    23 Март 2023 10:50ч.

    Всъщност тези, които не планират мир са точно САЩ и военната им машина НАТО. Те вече се готвят за следващата световна война, планирана отново да започне на територията на стария континент. Столтенберг всъщност казва, че планът им за Украйна е обречен и следва да се готвят Полша, прибалтийските републики, скандинавските страни и източна Европа, като следващ плацдарм на поредния поход срещу Русия... Но сметките им са доста криви. Русия вече не е разпадналият се СССР, а Китай току що се определи и недвусмислено застана до нея. Близкия изток, Африка и Южна Америка, чакаха този момент, за да се ориентират и те. Това, което се оформя в момента е глобален съюз, който накрая ще се противопостави на американската хегемония и западния колониализъм. Една епоха си отива, идва нова... Това се случва и процесите вече са необратими. Сега вече стои само въпросът, готов ли е Западът да започне глобална война, която е силно вероятно, да коства краят на цялата ни цивилизация? Готови ли са за това масово самоубийство? На САЩ трябва да им е ясно, че този път няма да им се размине, особено в качеството им на център на вземане на решения...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    23 Март 2023 11:05ч.

    Ми, Запада да се готви и ако иска може ( дълбоко съм убеден, че нито иска, нито може ) да се готви и да води к'вито иска битки с Русия. Ние, тук в България не сме ,, на Запад ". Ние по западните и нашите критерии сме мнооооого на Изток. Да го духат наглоАНГЛОСАКСИТЕ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи,

    23 Март 2023 11:47ч.

    Шизофренията е пълна.. "Единственият начин да се избегне трета световна война е да се започне такава"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    23 Март 2023 11:55ч.

    Що така бе Столтенберг? Нали Зеленски щеше да влиза в Москва за 1 май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    23 Март 2023 11:56ч.

    На неотдавнашната им среща дядото без заобикалки каза, кои са държавите, които са следващите "късметлии"- балт. котки и източноевропейците от източния фланг на НАТО. САЩ ясно обявиха, че не им е изгодно да спрат войната в момента, но може би ще започнат скоро да се измъкват от кашата, която те сътвориха. А

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Успоредни равнини

    23 Март 2023 11:57ч.

    Безкрайно усложнена и рискова ситуация. За пореден път се казват сходни неща, който издават, че Западът не може да си позволи да загуби тази война и предстои да вкара нови ресурси там, включително човешки. Отначало ще ги крият като доброволци, командировани физически лица. Това вече е направено, дори могат да опитат да го разширят, но очевидно не е достатъчно. След всичко, което беше изговорено и направено дотук, кои са тези западни общества, които ще приемат изпращането на редовна войска и последиците от това? Сега говорят бодро, но живата сила на У. привършва. Първото име, което ми се появи, беше Полша. Размишлявайки по темата, вече не съм толкова сигурен дори за поляците. Ако разсъждаваме в контекста, зададен от норвежеца - дълъг конвенционален конфликт с участие на редовна натовска войска, което произвежда безкрайно количество трупове, но понеже по неговия призив сме се "подготвили", продължаваме хладнокръвно да понасяме! Хора, това е е пълен НОНСЕНС! Дивотия някаква! Не познавам Столтев - от публичните му изяви индиректно оставам с впечатление, че е с доста средна интелигентност, но като се замисли човек, това е един политически пост, назидателна, компромисна фигура, говореща глава! Някой, "нещо" друго му зарежда някакви текстове, които главата произназя през говорния си апарат. Забелязахте ли, че г-н нато говори за "конфликт в украйна", а не войната на Украйна. За първи път е толкова подкупващо честен! Дали някой нещо не е догледал?! Нещо друго ще стане! Най-малко от речите на Путин идва ясен сигнал, че Русия е напълно ориентирана в ситуацията и също не може да си позволи да загуби! Две изключващи се позиции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    23 Март 2023 12:03ч.

    Ще има сериозен глад и студ. Дерзайте !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Успоредни равнини

    23 Март 2023 12:25ч.

    Опитах с малко реторика и формална логика :)), но не бях прочел мнението на >>> 23 Март 2023 10:50ч. Прав е колегата, много е прав! Няма как тази война да си остане само на територията на Украйна, че и да продължава дълго. Това дори и формално погледнато я прави за европейците една ЧУЖДА война. Ние тук знаем чия е и защо се води, но промитите глави на западните потребители, бюргери и особено на разлигавената, либерална младеж ще започнат да увират, когато ги засегне лично. Доколкото войната би останала на територията на У., ще се бунтуват, ще протестират от един момент нататък, но акцентът ще бъде ПРЕКРАТЯВАНЕ. Съвсем друго ще стане ако войната ДОЙДЕ В КЪЩАТА ТИ! Човешки така сме устроени - ако врагът потропа на портата ти, ти вече не се вълнуваш от философски отговори за вината и причината. Друго е главното - кой на кого пръв ще отреже главата? Тук идва една много важна особеност. Слабоумните повтарячи на опорки не спряха да дърдорят, че Путин бил алчен за територия. Пълна кретения, на Русия територия не и трябва, тя не може да се "оправи" с наличното! По тази причина е нереалистично, пълна глупост твърдението, че щяла да напада извън У. Оставането на Р. в У. не върши работа на "партньорите". За да бъдат вкарани европейските общества във войната, трябва да им докажем, или поне да им внушим, че руснаците са пред портите им и идат за жените, дъщерите им. Отвратителна ситуация, някаква огромна гадост трябва да бъде извършена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    23 Март 2023 12:28ч.

    Гласувайте "ПРОТИВ" партиите на войната! Единствения способ България да оцелее в тая патаклама!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чугун

    23 Март 2023 12:41ч.

    Правилно, това е един задължителен сигнал, който трябва решително да се излъчи от обществото ни на 02.04. Ако имаме чувство за национален интерес и самосъхранение, просто е безалтернативно. Няма да е достатъчно, но на първо време трябва да се свърши! Кои са хората, обаче, които гласуват за герб, пп-тата и дпс? Познавайки профила им, за голямо съжаление трябва да признаем, че изгледите не са много добри. Като минимум могат да умрат от срам и страх и да си останат у дома, но чугунените им глави няма да им разрешат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    23 Март 2023 12:28ч.

    Западните страни, нямат никакво намерение да участват в чужди войни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нас, българите, ни заличават по друг начин, фактите:

    23 Март 2023 12:54ч.

    ИЗЧЕЗНАЛИ СА 2.5 МИЛИОНА ЯЙЦА ВНОС ОТ УКРАЙНА?! Съюзът на птицевъдите в България ще внесе искане за проверка от Агенцията по безопасност на храните. Поводът е, че по данни на сдружението у нас са внесени 2.5 МИЛИОНА ЯЙЦА от УКРАЙНА, които НЕ СЕ продават в търговските обекти!!!! От сдружението подозират, че има нарушение по тяхното пласиране и те се маркират с друг произход, съобщи пред БНТ председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов." Всичко, което иде от Украйна е отровно от радиация, бомби с какви ли не химически състави и прочие. КОЙ ПОДПИСА ДОГОВОР ЗА ВНОС НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОДУКТИ ОТ УКРАЙНА, КОЙ?! Каква е тази антипомощ за Украйна, като ни набутват боклуците с мухлясало жито, слънчоглед, сухо мляко, имало и картофи пишат по форумите... И защо никой не може да спре този внос, който убива пряко и косвено българите и целия земеделски сектор на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снощи по бтв показаха зов за помощ българче 5-годишно дете с рак!

    23 Март 2023 12:59ч.

    Всяка година умират по 200 български деца от рак! Данните са от СЗО. Ние разбираме ли за каква чудовищна атака срещу българските деца и българското население става въпрос?! Отровите на нещастната Украйна и куп други отрови - тровят всички ни. И няма кой да ни защити, няма! .......... Затова бойкот на изборите - никой да не ходи до урните, те работят срещу нашите живот и здраве, и бъдеще, ще им се не знае и на алчните, лоши хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • след 33 години демокрация, трябва да основаваме България наново

    23 Март 2023 13:46ч.

    НАТО да зачита суверенитета, сигурността и интересите на другите държави и тяхното цивилизационно, историческо и културно многообразие и да се занимава с мирното развитие на другите държави обективно и без предразсъдъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАТО и ЕС са организации на сатанистите, не могат да се занимават с изредените от вас неща

    23 Март 2023 14:01ч.

    НАТО и ЕС са създадени за осъществяване на геноцид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Електронен вестник "Ейшъ таймс": По думите на „един експерт, прекарал много месеци на място в Украйна“, загубите на въоръжените сили на Украйна са „непропорционално по-големи от руските“

    23 Март 2023 14:52ч.

    „Цялата армия, която НАТО обучаваше между 2014 г. и 2022 г. в подготовка за руското нападение, е мъртва, а новобранците се хвърлят в бойни формации след три седмици обучение. Въпросът не е, че Украйна буквално ще остане без живи войници, а че качеството на нейните въоръжени сили – както редници, така и офицери – е сериозно влошено. В същото време критични части от цивилната икономика скоро ще рухнат, тъй като и тяхната работна сила вече започна да се предава частично на военните."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи