Шефът на МОК: Не е работа на държавите да решават кои спортисти трябва да се състезават

Шефът на МОК: Не е работа на държавите да решават кои спортисти трябва да се състезават

Световният спорт ще спре да съществува в сегашния си вид, ако държавата се намеси в него. Това заяви президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, съобщава ТАСС.

„Всички заинтересовани страни ясно показаха, че не е работа на държавите да решават кои спортисти трябва да се състезават. В противен случай това ще бъде краят на световния спорт такъв, какъвто го познаваме сега“, каза Бах.

Тази седмица изпълнителният комитет на МОК препоръча да бъдат разрешено на руските и беларуските спортисти  да участват в международни състезания, ако са изпълнени редица условия. Министерството на младежта и спорта на Украйна осъди тези препоръки, а полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че руснаците няма да бъдат допуснати до участие в състезанията, които се провеждат на територията на страната, дори ако МОК поиска това.

Сред критериите, препоръчани от МОК за допускане на руснаци и беларуси до състезания, са представяне в неутрален статут без национално знаме и химн, липса на публични изявления в подкрепа на специалната военна операция и спортистите не трябва да бъдат свързвани с въоръжените сили или агенции за национална сигурност. Ръководителят на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков нарече тези препоръки абсолютно неприемливи и водещи до разкол в националния спорт. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече препоръките на МОК "дискриминационни".

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Сталин Й. В.

    30 Март 2023 20:42ч.

    Бах е съгласен руснаците и беларусите да се състезават даже под националните си флагове, но натиска от хащ е много сериозен. Но от руга страна, считам, че заедно с реликвата за МОК - оригинала на декларацията на Кубертен за олимпийското движение му е подадена и червена папчица с интересни неща. Нищо лично, политика... КГБ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То пък едни Олимпиади

    30 Март 2023 21:06ч.

    Отдавна не ги следя въпреки, че обичам спорта и редовно го практикувам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    30 Март 2023 23:07ч.

    Това е отношението, което генерира конфликта и което ще го поддържа, докато е възможно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    31 Март 2023 7:30ч.

    "руснаците няма да бъдат допуснати до участие в състезанията, които се провеждат на територията" -- все си мисля, че на полска територия русия ще участва с друг отбор. съставен от "спортисти" от таманската дивизия. примерно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи