Шефът на МААЕ пристигна в Украйна, за да обсъди сигурността на ядрените обекти

Шефът на МААЕ пристигна в Украйна, за да обсъди сигурността на ядрените обекти

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси пристигна в Украйна "за дискусии с представители на правителството" за осигуряване на техническо съдействие, гарантиращо сигурността на ядрените инсталации в страната, съобщи организацията в комюнике, цитирано от Франс прес и Асошиейтед прес.

"Военният конфликт поставя в безпрецедентна опасност украинските ядрени централи и други обекти, в които има радиоактивни материали. Трябва да вземем спешни мерки, за да гарантираме, че те ще продължат да работят напълно безопасно, и за да понижим риска от инцидент. Не можем да си позволим да губим повече време", заявява Гроси, цитиран в комюникето.

Базираната във Виена агенция на ООН отбелязва, че Гроси ще посети тази седмица една от украинските атомни електроцентрали, но не уточнява коя.

Украйна има четири действащи атомни централи с общо 15 реактора. В страната се намира и неработещата АЕЦ "Чернобил", в която през 1986 г. стана най-тежката ядрена авария в историята. Руските сили поеха контрол над "Чернобил" и над най-голямата действаща ядрена централа в Украйна - Запорожката, отбелязва АП.

Източник: БТА

 

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи