Шефът на КНСБ: Енергийно бедни са 40% от българите

Шефът на КНСБ: Енергийно бедни са 40% от българите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ако приложим методиката за енергийна бедност, то близо 2,8 милиона българи или 40 процента от населението, ще бъдат енергийно бедни и те реално са енергийно бедни. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на дискусията "Да намалим сметките – енергийната бедност и цените", организирана от делегацията на българските социалисти в ЕП.

По думите му, ресурсът е изключително недостатъчен, въпреки че беше увеличаван на три пъти и то само за тези около 300 000 най-бедни българи. Освен това 90 на сто от тези помощи за отопление отиват за дърва, отбеляза той. 

Системата за социална подкрепа на държавата в момента е неадекватна, изтъкна Димитров.

Тези хора не ползват въглища, защото по наредбата помощите вече не обхващат въглищата. Димитров смята, че българските въглища може да бъдат включени, защото са три пъти по-калорични от дървата. Президентът на КНСБ посочи, че 1,5 млн. българи се топлят на твърдо гориво.

Според Пламен Димитров пазарът е "сбъркан" от момента, в който Европейската комисия започна да генерира цени на емисиите. Ако България премине към ВЕИ-та, страната ни пак ще бъде зависима - този път от вноса на панелите от Китай, счита президентът на КНСБ. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи