Шефът на КЕВР: Все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ

Шефът на КЕВР: Все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ

Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено 100% и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставка на газ към потребителите и топлофикациите. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров. Той съобщи също, че все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ.

"До момента мисля, че се водят преговори, но доколкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, трябва да го представят договора в КЕВР за одобрение. Второто нещо, което трябва да се случи, за да гарантираме потреблението в България, е да напълним Чирен на 100%. Към момента е 23%. Според мен е твърде малко. С около 15% трябва да се пълни Чирен оттук нататък, без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври. Третото нещо, което трябва да се случи, е газовата връзка с Гърция да е построена и оперираща", каза Тодоров.

Спекулация е, че ще има режим на тока у нас, каза още шефът на КЕВР. Защото България има капацитет да произвежда почти два пъти повече, отколкото консумира. Ако кризата се задълбочи е вариант да спрем износа на ток, но Тодоров не вижда реалистична хипотеза това да се случи. 

Председателят на КЕВР каза още, че вероятно най-евтината енергия ще бъде през деня, а не както преди време през нощта. У нас и в съседните държави се инсталират много фотоволтаични инсталация и през деня между 12 и 16 часа е най-ниска енергия през цялото денонощие. 

"България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме излишък от електричество и заедно с АЕЦ-Козлодуй българските потребители могат да получат електричество на сравнително ниска цена. Махнахме дотациите, които получават всички ВЕИ -производители и ги прехвърлихме към бита", ката обясни Тодоров предложението на КЕВР за поскъпване на електроенергията едва с 3.3%. 

Станислав Тодоров заяви, че адмирира промените, които предлага Министерство на енергетиката и ИТН в Закона за енергетиката, тъй като позволяват да се използва нов механизъм - т.нар. блоктарифи. Те имат за цел да защитят най-уязвимите потребители, тези с най-ниско потребление. С двустаен апартамент, които консумират примерно до граница 200 kWh - което е сметка около 40-50 лв. Всеки потребител с такава сметка ще има уверение, че тя ще остане такава за в бъдеще, уточни Тодоров. Ако е превиши тази граница, се плаща по-висока цена. Каква ще е границата, ще предложат експертите. 

Тодоров смята обаче, че не трябва да се бърза с блоктарифите, защото за битовите потребители са осигурени поносими за следващата година.

За повишението на цената на парното Станислав Тодоров заяви, че за някои е много, но за разлика от тока България не произвежда газ и трябва да внася, и за съжаление той има своята цена на международните пазари. 

Вижте целия разговор във видеото

 

 

Коментари

  • bodar4uk

    13 Юни 2022 9:59ч.

    Няма и да има, Бай Дън сега е зает да се бори с цените на Путин !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    13 Юни 2022 10:10ч.

    Ами сега,защо Кирил друго говореше,че ходил,говорил и разрешили какъв хубав втечнен газ ще ни карат от САЩ.А нямало договор и то разписан.Значи новите да подновяват старите с Газпром и на поносими цени.Няма транспорт,такси,макси и т.н.Тръбите чакат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    13 Юни 2022 10:32ч.

    Киро и Кокорчо във филма Лъжльото 2.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    13 Юни 2022 10:34ч.

    Преди седмица тържествено и разточително обявиха разтоварването на първия танкер на терминал Ревитуса (Гърция) или на неназован турски терминал. Разбирате, нали?! Война е все пак, от Кремъл може да пратят онези двамцата с новичока :)). Сега се оказва, че договор няма, а и не може да има. Петков не може да подписва, Булгаргаз не се е похвалил. Е, война, конспирация! Разбирате!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    13 Юни 2022 10:42ч.

    С една дума парното поскъпва, защото за да се хареса на американците, Кирето и Кокорчо спряха да купува газ от руснаците и започна да купува някакъв втечнен, като се пази в дълбока тайна всичко около него. Е, в цените тайната пролича и можем да направим разликата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоя

    13 Юни 2022 10:51ч.

    Според Киро молекулите вече тръгнаха по тръбата, а ние договор сме нямали. Каза, че ще е 4 пъти по-евтино, а се оказа 12% по-скъпо. Каза, че е бил на среща от ЕС в Солун, а в списъка с присъстващи и на снимките го няма. Положи клетва като влезе като министър в служебното правителство, а в пълно нарушение на конституцията имал двойно гражданство. Абе той и Харвард май не е завършил...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    13 Юни 2022 10:54ч.

    Важен аспект. Разтоварване на ЛНГ - рагазификация и изпомпване в мрежта не е елементарен процес. Терминалите са с теор. капацитет 10 - 20 млн. м3 на денонощие. Всеки може да пресметне, колко би траяло разтоварване в Ревитуса (20 млн.м3) ако дойде голям танкер. За лесна сметка - голям танкер е ок.200 млн. При истерията около газа, графиците предполагам са запълнени далеч напред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • схемаджия

    13 Юни 2022 11:02ч.

    Ама какви разтоварвания, какви 5 лева? Нали няма договор? Не става въпрос за "първо ядеш, после плащаш", а за "първо ядеш, после гледаш менюто и цените". Няма договор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    13 Юни 2022 11:26ч.

    Колега, схемаджия, ама вие атлантическата солидарност и ценностите, на които тя се основава, за нищо ги нямате :) Договор, та договор, плащане, та плащане. Ами представете си, че става дума за жест! Пратен е подарък заради изненадата. Договорът за дарение е оформен онлайн едва при митн. форм-ти и то директно с МинСъвет :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    13 Юни 2022 10:59ч.

    Глупотевината за 4 пъти по-ниски цени я каза кака Лена, която живее в коопер. с шахматни плочки по стълбите :)). Простено да му е на момичето, отДе да знае една жена за цените на газа. Погледнало е първата графика и видяло вътр. цени в САЩ, франко място на добив. Да, те са порядъконо 4 пъти по-ниски от прим. борсата в Нидерландия, но едното и другото нямат нищо общо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • K308

    13 Юни 2022 11:45ч.

    Ленчето и Кире по шахматните плочки разиграха партията ,, Лажи , лажи Ленче " .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подписвайте нов договор с ГАЗПРОМ !

    13 Юни 2022 11:36ч.

    Подписвайте нов договор с ГАЗПРОМ ! Премахвайте паразитите-посредници, които накачиха на тръбата кирчо-кокорчовците !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Юни 2022 11:37ч.

    Докато се стигне до подписване, американските подлоги ще са си напълнили джобовете и ще са се прибрали по домовете си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Танкерите

    13 Юни 2022 12:37ч.

    Кокорчовците живеят от далавера до далавера.Това е тяхното житие битие и карма.Съответно обрасли са с пеперудки/Ленчета/ и пеперуди/Спецов/.Те са временно за месец два до година.Знаят го.Ако кешират танкер газ е супер.Всеки кеш за тях е супер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-заложниците България,че и САЩ интересите у нас

    13 Юни 2022 12:43ч.

    Докато българския ''бизнес'' и ''народ'' още не могат да повярват какви долнопробни мошенници ги управляват , на козяк и в САЩ са си дали сметка. САЩ трескаво търсят нова полит. конструкция у нас преди Киро и ко да се сгромолясът и погребат САЩ в България поне за 10г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи