Шефът на КЕВР: Без руски газ сме изправени пред криза

Шефът на КЕВР: Без руски газ сме изправени пред криза

Без руски газ сме изправени пред криза, каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров пред "Лице в лице" по бТВ.

В Комисията за енергийно и водно регулиране до момента не са внесени дългосрочни договори за доставки на газ за България, каза днес пред Би ти Ви председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Според него премиер и енергиен министър търсят възможности за осигуряване на нужните количества. В отговор на въпрос шефът на КЕВР каза, че България получава газ от различни компании, като той е микс, и не може да се каже каква част идва от Русия.

"Вече за съжаление проблемът не е на цена. Проблемът е ще има ли газ въобще и готова ли е Европа да поеме спирането на доставките от газ, ако Русия реши да спре изцяло доставките. Това, към което Европейският съюз се стреми, е в рамките на много кратко време да стане абсолютно независим. Очевидно Русия използва доставките за газ като оръжие да принуди ЕС да се съгласи на техните условия по отношение на войната в Украйна и това е нещото, от което според мен, всички се страхуваха, че Русия няма спирачки. И качеството си на сигурен доставчик, за да постигне политическите си цели, Русия вече не се счита на световните пазари като сигурен доставчик и то не се счита не само от България, но от всяко едно правителство в Европа", добави той. 

Шефът на КЕВР обясни, че има опити да се реши проблемът с руския газ. 

"Дори днес на среща с гръцкия регулатор направихме някакви планове за някакви бъдещи дискусии около това дали терминалите за втечнен газ в Гърция могат да покрият минимума на потреблението на двете държави", обясни Тодоров. 

Той коментира и че ВиК услугите се вдигат с около 30%.

Това означава с около лев повече на всеки кубик вода, или между 3 и 4 лв. ще е увеличението в различните региони на България, добави Тодоров. 

 

Коментари

  • фиба

    15 Юли 2022 19:30ч.

    Ха добрутру.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    15 Юли 2022 19:32ч.

    Стига де, тъкмо печелим войната и да се отказваме... Бой до дупка! И без ток и без вода можем, важното е втори бустер да осигурим и маски и дезинфектанти да имаме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От 15 години се говори за диверсификация

    15 Юли 2022 19:38ч.

    Вместо да се радвате, продължавате да говорите за газ от Русия и да се оплаквате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    15 Юли 2022 19:40ч.

    тоя другар започна възторжено, вместо да довърши работата и да ни уведоми за победата на ойро-хатлантическите ценности дава заден, не е истински хатлантик, трябва му демократичен Съд и тричане пред Посолството, даже едно заточение в прибалтика ще му дойде изтрезняващо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    15 Юли 2022 19:47ч.

    Глад, студ и смрад чака т.н. цивилизован запад зимъска. Това, което се случва в Европа през 2022 г. е шокиращо. Понякога имам усещането, че съм участник в брутална, черна трагикомедия ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не мое да бъде!

    15 Юли 2022 19:48ч.

    Питайте Грета Тунберг!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • психиатър

    15 Юли 2022 19:59ч.

    ЕС го управляват шизофреници или психопати ? От една страна ЕС ще става зелен и независим от руската газ, от друга Русия ги била рекетирала. Значи воюваш със някого и същевременно искаш от него да ти прави свирки ? в случая имаме Брит.империя+сащ+ес против Руска имп.Другите империи не слагаме че става сложно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    15 Юли 2022 20:04ч.

    управляват го евтини джендер-демосрати на каишка на козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    15 Юли 2022 21:12ч.

    Сашо Дончев каза, че в Турция газ има достатъчно. И други работи каза. Това, че ГЕРБ са опитали да му вземат бизнеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мартин Карбовски

    15 Юли 2022 21:14ч.

    Ако има газ за Европа, ще има и за нас. Проблем ще е аko тотално резнат газа на цяла Европа тази година, но Русия никога не би се секнала най серизното кранче за приходи. В крайна сметка обаче, до година-две, Европа ще се диверсифицира и ще остане богата и благоденстваща, докато Рашистан ще продава на безценица на Индия и Пакистан, обричайки себе си на глад и мизерия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    16 Юли 2022 11:48ч.

    И ти си умен като кир4о тъпото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    16 Юли 2022 13:46ч.

    Четох до там,където се казва,че Русия е виновна,използвала газа като оръжие.Поредната опорка на предателите,от властта.Както каза при Бенатова Сашо Дончев от Овъргаз не разбраха,че няма държавно.Фермерите от село са частници,бизнесмените са частници.И Булгаргаз е частно,с частни разклонения в Русия,България,Германия и др.Договорите са с частни компании,дано Кирчо го разбере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    16 Юли 2022 14:13ч.

    А толкова е лесно, откриване на сметка евро-рубли, поне да използваме договора до края на годината. Да, ама Не, щото сме горди мазохисти и филантропи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи