Шефът на германското вътрешно разузнаване: Русия е бурята, но Китай е климатичната промяна

Шефът на германското вътрешно разузнаване: Русия е бурята, но Китай е климатичната промяна

Пристанището на град Хамбург. Снимка: АП

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Ръководителите на германските служби за разузнаване предупредиха, че Китай може да използва участието си в критична инфраструктура като средство за преследване на политически цели, съобщи "Ройтерс". Агенцията посочва, че изказването идва на фона на дебат в Берлин дали да се позволи на китайската транспортна компания "Коско" да инвестира в пристанището на Хамбург.

Министерството на икономиката и климата, което се ръководи от партията „Съюз 90/Зелени”, иска да наложи вето на наддаването на "Коско" за акции на един от трите терминала на най-важното германско пристанище, докато канцлерството, водено от Германската социалдемократическа партия одобрява предложението, според правителствени източници.

Споровете са отражение на по-голям и разгорещен дебат в Германия за това как да се намали зависимостта от Китай, която е най-големият търговски партньор на страната, след като инвазията на Русия в Украйна извади на показ опасностите от отношения с агресивно развиваща се авторитарна държава.

Китай призова Германия да не политизира икономическите отношения между двете страни и да не прибягва до протекционизъм "в името на националната сигурност".

На парламентарно изслушване по различни теми, свързани със сигурността, ръководителите на германското външно и вътрешно разузнаване заявиха, че не могат да оценят участието на "Коско" в наддаването, но призоваха за бдителност.

"Отнасяме се много, много критично към участие на Китай в критична инфраструктура", каза Бруно Кал, който ръководи германското външно разузнаване. Той изтъкна, че пристанището трябва да се смята за критична инфраструктура и всяка инвестиция в него да се преценява внимателно.

Германия може да очаква от Китай да използва технологии, 5G инфраструктура или икономическата си мощ, за да разпространява своите възгледи, коментира Кал. 

"В случай на политическо неразбирателство между Китай и Германия, подобни методи могат да бъдат приложени", смята той.

Ръкводителят на вътрешното разузнаване Томас Халденванг обясни по време на изслушването, че притежаването на акции в критична инфраструктура може да проправи път за саботажи и влияние върху общественото мнение.

"Когато говоря с чужди партньори за Китай, те винаги казват: Русия е бурята, но Китай е климатичната промяна. И ние трябва да сме готови да посрещнем тази климатична промяна в близките години", коментира Халдеванг. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Съвременник

    18 Окт 2022 8:49ч.

    " инвазията на Русия в Украйна извади на показ опасностите от отношения с агресивно развиваща се авторитарна държава". Това се отнася с пълна сила за ЕС и Германия в частност. Все пак те наложиха санкции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Министерството на икономиката и климата, ?

    18 Окт 2022 8:52ч.

    И още - министерство на сатанизма, транс хуманизма и депопулацията ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    18 Окт 2022 9:06ч.

    германските шпиони ни предупреждават,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    18 Окт 2022 9:18ч.

    Започват да подготвят немскя мат'рял, че положението ще става още по-лошо ... защото всъщност господарите от САЩ са дали команда за ожесточаване на натиска върху Китай. А проблемът "Русия" е само задача, която трябва да бъде решена преди САЩ да се изправи директно срещу Китай. ЕС, както и Украйна са само инструмент в ръцете на САЩ ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото съществува "украйна", толкова има и човешко влияние върху климата

    18 Окт 2022 9:41ч.

    Тая затоплистка психопатия само пречи на изучаването на климата. Процесите не бива да бъдат разбирани, за да може да се превърнат в догма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нов

    18 Окт 2022 10:09ч.

    Винаги съм се изумявал как Германия може да развива невероятна икономика , индустрия и технологии и същевременно в международните отношения и дипломация да върши абсолютно лаишки и абсурдни неща, да предприема действия, които за всички са очевидни , че не са в неин интерес, единствено те да не ги виждат. Не става въпрос за конкретния случай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че каква е разликата с България? Принципно всичко е същото

    18 Окт 2022 10:17ч.

    В Германия ат по-отдавна са започнали да инсталират зомбирани еничари а ла Кирчо и Кокорчо на всички възможни нива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нов

    18 Окт 2022 10:23ч.

    Говоря и за времената преди да дойдат американците. Става въпрос за някаква особеност на националния им характер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ... за времената преди да дойдат американците ...

    18 Окт 2022 10:52ч.

    Далеч преди да дойдат американците, в Германия са дошли американските пари. Никаква особеност на националния им характер, навсякъде по света, в т.ч. и Русия е едно и също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    18 Окт 2022 10:22ч.

    ХИМИОТЕРАПИЯ трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    18 Окт 2022 10:47ч.

    Германия е на прицел. Ще я ликвидират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не само

    18 Окт 2022 10:57ч.

    държавата като институция се ликвидира. Някой ако си мисли, че всички протести в европа избухнаха току така щото хората били недоволни......На никой не му пука за хората, даже ги използват за долните си варварски цели. Не се радвайте на протестите. Радост е да има кой да замести гнилите ябълки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бла бла

    18 Окт 2022 10:54ч.

    Германския разузнавач повтаря като папагал доктрините на англосаксия. Те затова са на такова дередже. Като им е малко акъла дасе занимават с пропаганда вместо да си оправят държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    18 Окт 2022 11:24ч.

    Колкото по-високо Европа напъва да търкаля големия камък (т.нар.санкции)към върха на голата планина, и го опуска, и пак се мъчи, подобно храбри Сизиф, и камъкът все пада, смазва, ама не помазва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-ККП

    18 Окт 2022 13:38ч.

    Върви конгрес на ККП.Си трябва да сдаде поста.Така беше преди него.По повелите на Дън.Два 5г мандата и чао.Си и Путин са връсници.Си има сестра.Която преди 10г беше мулти милионерка.Путин няма сестра.Но има 100бр. олигарси пръкнали се по негово време.Лошите новини за запада предстоят.И мисля те сами се закопават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто Байдън

    18 Окт 2022 15:44ч.

    Трябва да се бойкотират всички стоки и ресурси от и за Русия, Китай, Индия, Бразилия, Саудитска Арабия и Иран като начало, за да им покажем на какво сме спососбни. Първи започват Прибалтика, Полша, Германия и България, после всички останали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи