Шефът на Фронтекс: Нищо не може да спре притока на мигранти към ЕС

Шефът на Фронтекс: Нищо не може да спре притока на мигранти към ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Изпълнителният директор на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс Ханс Лейтенс изрази несъгласието си с усилията за по-добра защита на външните граници на ЕС, съобщи днес германското издание "Велт", цитирано от БТА.

"За да бъдем ясни: нищо не може да спре хората да пресекат границата, нито стена, нито ограда, нито море, нито река", заяви Ханс Лейтенс в интервю за "Велт ам Зонтаг".

Нидерландецът Лейтенс, който е на този пост от март миналата година, обясни, че притокът на хора към ЕС може да бъде само забавен и по-добре контролиран. Напоследък все по-често се чуват призиви от страна на политиците за по-добра защита на външните граници. Според Лейтенс понякога хората се държат така, сякаш "може просто да се кликне един бутон и миграцията да спре. Но това е погрешно схващане", заяви той.

Това говорене за "спиране на хора" и "затваряне на граници" не може да бъде нашата реторика през цялото време. Моята работа е да намеря баланс между ефективното управление на границите и зачитането на основните права, каза ръководителят на Фронтекс по отношение на дебатите за миграцията.

Вместо да продължи да разчита на мерките за сигурност по границите, Лейтенс се застъпи за процедури за предоставяне на убежище директно на външната граница, бързо депортиране на отхвърлените кандидати за убежище и споразумения с трети страни, които включват съвместни разследвания на мрежи за контрабанда на хора.

В общо разследване на изданията "Велт ам Зонтаг", "Политико" и "Онет" изявление направи и предшественикът на Лейтенс начело на Фронтекс Фабрис Лежери. Французинът подаде оставка през април 2022 г. след обвинения, че си е затварял очите за нарушения на правата на човека и е управлявал лошо.

"Винаги съм се стремял да защитавам интересите на ЕС и на всички държави от Шенгенското пространство, да подкрепям националните органи и да се боря с престъпността и тероризма", заяви той.

Лейтенс припомня разговор с еврокомисаря по миграцията Илва Йохансон през октомври 2019 г.В него той бил казал, че "до този момент Комисията искаше от нас бързо да разработим Постоянния корпус. Но тогава комисарят ме попита: За какво ви е нужен той? Мигрантите са добре дошли. Защо са ви оръжия и униформи?"

Говорител на Йохансон отказа да коментира предполагаемия разговор.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    20 Яну 2024 17:45ч.

    Невероятно , но факт - нищожествата наистина не могат нищо !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Яну 2024 17:48ч.

    "Говорител на Йохансон отказа да коментира предполагаемия разговор." БТА са титани - "предполагаемия"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може, как да не може. Разпад на ЕС и серия от граждански и междунационални войни.

    20 Яну 2024 17:55ч.

    Новата тридесет годишна война в т.нар. "Европа" е едвам на две годинки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    20 Яну 2024 18:05ч.

    Всеки стъпил на българска земя става свободен....да умре от глад и труд . Просто да приложим принципа за равенство и поне нас ще ни заобикалят отдалеч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В общи линии е прав

    20 Яну 2024 18:20ч.

    Потокът ще спре, само и единствено когато за носещите се по него вече няма да има толкова сигурна и ясна полза от това да стигнат до заветната земя. Спрете "социала", спрете измислените права и тогава ситуацията ще стане друга. Но това няма да стане, тъй като има сума народ, които си харесват и потока, и донесените от него. Справка - митингите из Германия срещу лошите от АзГ и бизнеса, които обсъждали тайно как да връщат скакалци по родните им места. Явно бая мулти-култи германци (особено от западната част) си искат имиграцията, която им дава моралното самочувствие да се изживяват като добрите в картината. Насила хубост не става. В перспектива Западна Европа е обречена, но Източна все още има шанс да се съхрани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ... и е управлявал лошо

    20 Яну 2024 18:28ч.

    Че то по този критерий всички може да си подадем оставката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Яну 2024 18:33ч.

    Не могат да спрат миграцията, защото не искат! Просто няма политическа воля, защото западноевропейските страни се управляват от едни америка нски пудели, които са готови да унищожат родните си страни, но да не се лишат от облагите до които са се докопали заради слугинската си роля! Всъщност за миграцията основен виновник е агресивния американски империализъм, който запли арабските страни с т. н. "Арабска пролет"! Унищожени бяха такива цветущи държави, като Либия и Ирак. Нападната бе Сирия, Авганистан. Опитаха и с Египет, но там вътрешните патриотични сили дадоха отпор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, няма воля

    20 Яну 2024 20:31ч.

    ли? Друго няма...смелост. Тази атака срещу срещу Европа а и САЩ и въобще земите с коренно европейски произход е отлично пресметнат и координиран ход! Наблягам на европейски коренно население....защото пррдставям си какво би се случило на такива нашестващи на китайската граница например! Спирането им е чрез никаква финансова подкрепа и помощи, въоръжена охрана срещу нелегалните и трето- репортация обратно. За този момент ЕС още не е готов в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    20 Яну 2024 18:37ч.

    То когато си мекотело в костюм неизбежно и представите ти за нещата от живота са мекотелни глупости. Мигранти се спират на мига: 1.Стой, освети се! 2. Следва изстрел във въздуха. Ако продължават мигрантски мераци - 3. Стреля се на месо. Толкоз за неможенето....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    20 Яну 2024 18:54ч.

    Попе вече няма такива. Погледни му снимката на този граничар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    20 Яну 2024 19:05ч.

    Отче,много си прав,но това може да се прилага в редки случай,ако преди това се върнат кльоновете,заставите,кучетата и тук таме минни полета на браздата.Един двама като полетят и другите ще спрат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Погледни му снимката на този граничар"

    20 Яну 2024 19:49ч.

    Джендър, par excellence. Реминисценции на тема упадъкът на Рим и варварите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има и друг начин.

    20 Яну 2024 18:54ч.

    Ако богатите европейски страни обеднеят (отстъпят богатството си), няма да има мигрантски натиск. Както се казва - парите или живота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха..ха, точно

    20 Яну 2024 20:34ч.

    Социализъм, феодалглобализъм плюс издръжка на милиони от третия свят е огън и бензин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шефът на Фронтекс: Нищо не може да спре притока на мигранти към ЕС

    20 Яну 2024 18:55ч.

    След като е така, следва Фронтекс да бъде закрита, а служителите ѝ да бъдат уволнени без обезщетения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евромилиони

    20 Яну 2024 18:59ч.

    Армията на границата. Военни с автомати, които стрелят срещу всеки, който се опитва да мине през браздата. Който иска убежище, да бъде така добър да дойде на ГКПП-то и да се легитимира. Освен това, какво убежище можеш да търсиш, преминавайки през трети страни? Около територията на ЕС има военен конфликт само в Украйна. Какви са тези чаршафи, които влизат? Откъде минават? Убежище могат да искат на територията на първата страна по пътя си, не и на територията на България. Идват на ГКПП-то, ако са украинци, приемаме ги. Ако са чаршафи от Афганистан или Сахел - с шутове и ритници обратно в Турция. Може да звуча радикално, но положението от много време е - или ние, или те. Както казваше мой познат от гранична полиция: българските деца са ми по-скъпи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    20 Яну 2024 19:14ч.

    Ся , бедността е основен икономически принцип на "капитализма"- виж Придон( всъщност Капитализъм е термин на Бланки, нито Придон, нито Маркс го използват. При тях са "производствени отношения"-но туй е друга бира). В едно общество на всеобщо благоденствие на гражданите все пак трябват и бачкери да вършат мръсната, черна и неблагодарна работа. Това е поверено на периферията-цигани,сърби, румънци, българи, поляци....но за да не роптаят ти трябва някой по-зле от тях. Тая работа е поверена на афгани, араби и други "бандитски племена" които да дават самочувствие на европейците "втора класа", хем и да оказват натиск върху надниците на черноработниците(не че някой е видял араб комбайнер или афган в свинеферма, малийски зидаро-мазач...) Излиза по-евтино да плащаш социална отколкото заработката на румънец, хем германеца и холандеца се чувстват бели хора(кво е Атинската Демокрация без роби и метели?)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бедни са

    20 Яну 2024 20:40ч.

    Щото са тъпи. И понеже са тъпи затова създават криминогенна среда и общества базирани на коеупция, престъпност, насилие, манипулации, фалшификации на всичко. Това им е заложено генно и в това ше превърнат страните в които се настаняват. А може би силите кпито стоят зад тоя екзодус знаят много добре тези хилядолетни факти и всичко е оркестрирано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    20 Яну 2024 21:36ч.

    Не е нито екзодус, нито исодус. Нарича се хиджра. Още Мохамед е призвал правоверните, от Мека, да отидат и завземат Медина. Сега мусулманите изпълняват своят свещен завоевателен дълг, към който са ги призовали. Ситуацията е сложна, защото в Брюксел има доста силно катарско лоби, а Европа енергийно е зависима от Катар. Турция също е с доста силни позиции в Европа. Говоря за Катар и Турция, където Братята управляват. Но те са част от франкомасонската мрежа в Близкият изток, а целта на това нахлуване е част от битката Иран да стане център на управление на зона, включваща Големият Близък изток, Магреб, и Европа, като резултат от налагането на т.н.многополярен свят. Кой да командва от Иран, до Ламанша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    20 Яну 2024 19:15ч.

    Очакваше се. Западът унищожава слабите държави и ги подтиска икономически. Какво да правят хората там, като виждат, че земята им е пълна с природни ресурси, но нито стотинка не остава при тях. Всичко се краде от пиратските цивилизации. Сега всичките тези хора отиват там, където има хляб, работа и е по-безопасно. Идват да вземат това, което им се полага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    20 Яну 2024 19:15ч.

    Метеки....скапаният ИИ все виелици сънува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    20 Яну 2024 19:18ч.

    Прудон...дори не знам кво е Придон(придонък се сещам) баси ИИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    20 Яну 2024 19:53ч.

    Разбрахме те че е Прудон и без поправката ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А кой разправяше, че Фронтекс ще ни защитава турската граница???

    20 Яну 2024 19:33ч.

    Не, фронтекс ще участва в далаверата с незаконната емиграция и в насаждането на нежелани имигранти в България (по Дъблинската схема), но не и в защитата на България...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Граничар

    20 Яну 2024 19:34ч.

    Държава която няма дефинирани граници или не се охраняват ефективно срещу навлеци , не съществува фактически и се нарича кочина. Това са повечето от шенгенските територии . България или ще има ефективно охраняема граница или всеки за себе си . 600 години едни цигани не се интегрираха в България и нима очаквате афганци и мароканци да се интегрират ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил Михайлов Константинов

    20 Яну 2024 19:37ч.

    М-да. Водата в Африка свърши, плюскане няма, прирастът там е 50 милиона годишно. Иначе, граница се пази със сила. С всички степени на силата, за който не е разбрал. Иначе за посоката на пазенето: спират се влизащите със сила, помага се на напускащите с шутове с оглед придобиване на правилна посока и ускорение. Къде е оная яловата бабишкера, агент "Ерика", дето ги искаше всичките и щяла била да се справи? Баси боклука феноменален, да не казвам нещо по-силно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    20 Яну 2024 21:51ч.

    Само за справка - ЮАР е била бяла държава. Инсталирали са картечници по границата и са стреляли на месо. Нищо не е помогнало. Сега са черни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    20 Яну 2024 20:03ч.

    Това нидерландците са .... надрусани холандци ! Когато и да ги шибнеш, все си закъснял. Баланс щял да пази, права да защитава. да поживее месец в някое гето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    20 Яну 2024 20:06ч.

    Циганите са напълно интегрирани у нас. Като изключим забежките на комунистите да се опитат да ги изравнят и приемат за хора ,днес циганите са си напълно интегрирани. Ринат боклука, прибират реколтата и ринат лайната във фермите. За съжаление намаляват у нас и отиват в Европата. С което са най-бързо намаляващата етническа старата у нас. Скоро ще се наложи освободените от ИИ кадри -етнически българи и турци, да си цапат ръцете. С което наистина ще имаме революционна ситуация у нас. По Плеханов. Долу не искат(и ги няма), горе не могат(да го дигналт-дори с рекламата в Гласове). Търси се Личност да вдигне търкалящата се на паветата Власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost-ов, че те и мигрантите са интегрирани в Дойчата марка

    20 Яну 2024 20:27ч.

    не работят, получават социални помощи и за разнообразие от време на време теглят ножа на някой немец или забременят жена му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    20 Яну 2024 20:38ч.

    Не бъркай циганин с марокански дилър на трева. Циганите са основата на икономич ската пирамида.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    20 Яну 2024 20:44ч.

    Този на снимката пукал е типичният евроатлантически соросоиден бройлер, отхранен и програмиран да унищожава всичко, което му възложат във Вашингтон във вред на собствената си страна, на Европа и на европейците. Навсякъде почти са в страните от ЕС габриелки, денковци, асенчовци, козилки, изродени майкопродавци. Чрез тези овластени от враговете на човечеството гадове Европа се самоубива чрез мулти-култи и джендъризъм. Тъмните сатанински сили в САЩ и Лондон организират изпълнението на задачата, озвучена от Шваб в Давос, според която населението на света трябва да остане 14% от сегашното. Затова организираха в САЩ и Европа едновременно Содом, Гомор и Вавилонско стълпотворение. Какво можем да сторим ние нормалните? На евроизборите масово да дадем гласовете си за кандидатите на обявилите се за родолюбиви, неевроатлантически партии. Мисля си, че подобна линия ще проявят нормалните граждани и в повечето страни от ЕС и тогава в европарламента ще може да се блокират антиевропейските и античовешките политики и решения, включително и кадровите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    20 Яну 2024 21:10ч.

    По-големи тъпаци от съвременните европейци няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    20 Яну 2024 21:12ч.

    Според МВФ 40 процента ще бъдат заместени от ИИ. Ма кат дойде локаута критични за икономиката на ЕС се оказаха не лекари и инжинери, а циганите-черноработници(в Москва-гастарбайтерите азиатки от ексрепубликите)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемери

    20 Яну 2024 23:01ч.

    Защита на основни човешки права? В България няма такива. Но на тези чиновници въобще не им пука. А защо ние трябва да се съобразяваме с техните манипулации?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...нищо не може да спре хората да пресекат границата, нито стена, нито ограда, нито море, нито река"

    21 Яну 2024 2:44ч.

    А за Калашник някой не се се ли е сетил?... Щом не става со кротце, со благо и с махане на пръст. Не се иска кой знае колко мозък. И едно дете ще се сети. За кандидатите за имигранти има ГКПП-та. Всички с редовни визи са добре дошли. Те трябва да са наясно, че пресичането на границата от другаде не е законно и живота и свободата им не са гарантирани. И мигрантската криза ще е до там. Кризите в Африка и Близкия изток да не са от вчера? Защо досега не е имало мигрантски кризи. Например след израело-арабската война през 1967 година има около 5 милиона бежанци, но те остават в бежански лагери основно в Ливан и Йордания и никой не си е помислям да идва в Европа. Защо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...нищо не може да спре хората да пресекат границата, нито стена, нито ограда, нито море, нито река"

    21 Яну 2024 2:44ч.

    А за Калашник някой не се се ли е сетил?... Щом не става со кротце, со благо и с махане на пръст. Не се иска кой знае колко мозък. И едно дете ще се сети. За кандидатите за имигранти има ГКПП-та. Всички с редовни визи са добре дошли. Те трябва да са наясно, че пресичането на границата от другаде не е законно и живота и свободата им не са гарантирани. И мигрантската криза ще е до там. Кризите в Африка и Близкия изток да не са от вчера? Защо досега не е имало мигрантски кризи. Например след израело-арабската война през 1967 година има около 5 милиона бежанци, но те остават в бежански лагери основно в Ливан и Йордания и никой не си е помислям да идва в Европа. Защо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    21 Яну 2024 5:56ч.

    Спират се социалните помощи и подаяния и проблемът ще се реши за кратко време! Само че това е организирано начинание и ефекта от мургавелковците върху бяла бивша Европа е търсен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Butch

    21 Яну 2024 8:18ч.

    Решението няма да дойде от Брюксел. Там не сте представени. Кой от вас гласувал за гинеколожката Дер Лайен? А тя си дава мнението за всичко. Няма как да се реши който ѝ да е проблем с отказа от суверенитет в полза на намазани европейски чиновници. Решението е: Разтурването на еврокочината и всеки да си оправи къщичката. Този Европейски съюз не правен с оглед на интересите на Южна и Източна Европа. Малките и бедни държавици са мачкани в интерес на "Стара" Европа. Единственото решение за българите и България е да вземе съдбата си в свойте ръце. За мигрантите: Има принцип в римското право: Който е виновен, той плаща. В случая България не е предизвикала този проблем и не може да има каквото ѝ отношение към решаването. Империалистическите страни са предизвикали проблема с мигрантите. Той е техен проблем. Става и български проблем като българите сме в неравноправния съюз Европа. Затова България вън от Европейски съюз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Яну 2024 8:40ч.

    Пълни глупости! Малко ток, няколко автомата и доза желание! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи