Шефът на фонд "Култура" за проекта с драг кралиците: В Европа сме, има дадености, с които трябва да се съобразяваме!

Шефът на фонд "Култура" за проекта с драг кралиците: В Европа сме, има дадености, с които трябва да се съобразяваме!

Снимка: личен архив

"2023 година е, България е в Европа. Има дадености, с които трябва да се съобразяваме. Има дадености, които са свързани с поощряването на разнообразни творци". Това коментира изпълнителният директор на Национален фонд "Култура" Сава Драгунчев по повод скандала с провеждането на парти в центъра на столицата с т.нар. "драг кралици" - мъже, които влизат в провокативни женски образи. Той обясни, че има условия, свързани с членството ни в ЕС, като децентрализация и равенство на половете. 

В интернет вече изтекоха записи от вулгарното шоу, като финансирането за него е дошло от Национален фонд "Култура", чийто принципал е Министерството на културата. Над 90 хил. лева са отпуснатите по проекта, с който е кандидатствал миналата година организатора на проявата - фондация "Сингъл Степ". Парите са дадени по програмата "Възстановяване и развитие на частни културни организации" в категорията "Културно предприемачество".  Драгунчев оглави фонда по време на правителството на "Продължаваме промяната", а проектът за вулгарното транссексуално шоу с елемент на хазарт е одобрен през миналата година.

Недоволството в социалните мрежи е голямо, а от Министерството на културата обявиха, че започват проверка, за да се види дали целесъобразно е изразходвано отпуснатото финансиране на "проекта с присъстващ хазартен елемент". Самото събитие беше анонсирано във Фейсбук като "Бинго за лица над 18 години".  

 Драгунчев отказа да окачестви по определен начин изтеклите в интернет клипове с думите: "Следвам правила, които са свързани с процедури, а не с епитети и квалификации". 

Той обясни, че има условия, свързани с членството ни в ЕС, като децентрализация и равенство на половете. "Разписваме всички тези неща в програмите, но има и правила, които трябва да се спазват. Ако бъде установено нарушение, ще се предприемат съответните мерки. Обикновено те са свързани с връщане на някаква част от сумите или с разваляне на договора, и връщане на цялата субсидия. Тогава средствата се предоставят на следващи бенефициенти", настоя той.

Драгунчев не се притеснява от разпоредената от Министерството на културата проверка по случая: "Аз също съм инициирал вътрешна проверка. От септември е обновена практиката по засилен мониторинг на проектите, финансирани от НФК. От началото на тази година вече имаме шест, които не са изпълнили заложените в проектните предложения дейности, или не ги изпълняват във вида, в който са ги предложили. В зависимост от нарушението, предприемаме различни действия. В момента се прави мониторинг на още български организации. Една от които е тази". 

Проверката ще бъде готова към края на седмицата, обясни още директорът на НФК: "Общественият интерес към нея може би, по някаква причина, е свързан и с изборите".

Такава всъщност е поръчана още през февруари. "Има антикорупционни правила и такива за вътрешния ред на НФК", настоя той. 

Правилата предвиждат извършването на проверки на проекти на случаен принцип. "Проверяваме организации, които са били повече финансирани от нас. Всички проекти, които кандидатстват към НФК трябва да изпълнят технически изисквания, свързани с много детайлно описание на това какво ще се прави, как ще бъде разположено във времето и кой ще го изпълнява", разясни още Драгунчев.

"Когато имаме готов резултат от мониторинга, ще знаем има ли съответствие между това, което е подадено като проектно предложение и това, което виждаме като дейности", ностоя той. 

Драгунчев напомни ,че администрацията на НФК, която управлява, не се занимава с художествената страна на проектите: "НФК наема външни експерти, които да правят тази оценка. Да са независими и специалисти в конкретната област".

Сава Драгунчев не е изненадан от шума, който се вдигна около този проект. "НФК е във фокуса на обществения интерес, защото при нас има един силно завишен ресурс от 2022 година. По него бяха разпределени към българската култура и творци близо 38 милиона лева.

Спорният проект пък е подаден към НФК на 4 май 2022 г. и финално е одобрен на 24 август, обясни още той. 

Според отчета на фонд "Култура", публикуван през март тази година, държавно финансиране е получил проект, част от който е шоу с бинго игра, водено от три драг кралици. Програмата е адресирана до посетители на възраст 18+. Сумата в размер на 93 248. 04 лева, е получена от фирмата "Сингъл Степ" ЕООД, която представлява организацията The Steps.

Позиция на Министерството на културата:  

Министерството на културата назначава проверка, за да бъдат изяснени обстоятелствата и целесъобразността на финансиране на проекта с присъстващ хазартен елемент "Дългосрочна програма за растеж на The Steps – иновативно мултифункционално културно социално предприятие", който е бил финансиран от Национален фонд култура през 2022 г. по програмата "Възстановяване и развитие на частни културни организации" в категорията "Културно предприемачество". 

The Steps е пространство, където е проведено събитието на 26 март. То е създадено от организацията "Сингъл степ", която се стреми да помага на младите ЛГБТИ, пише в сайта на организацията.  

Във Фейсбук събитието беше рекламирано така:  

В най-женския и палав месец е време да изпратим зимата и да се разгорещим с Kinky Dringo 18+! Традицията повелява всички палавници да се явят на най-духовитото следобедно събитие на The Steps в последната неделя на месеца.

За да сбъднем и най-смелите ви фантазии и желания сме поканили не две, а три Драг Кралици! Те ще ви завържат за столовете и ще въртят топките в Дринго сферата, докато някой не направи линия-две или запълни цялото картонче. За най-непослушните ще има и специални награди.
START: 16:00

ВХОД И ТАЛОН ЗА ИГРА: 5 лева
Проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Позиция на The Steps, публикувана във Фейсбук:  

С наближаването на изборите за пореден път ставаме свидетели как политици и свързани групи се стремят да използват ЛГБТИ общността като изкупителна жертва на популистки провокации и клевети чрез насърчаване на страх и омраза към ЛГБТИ хората. Миналата година The Steps стана обект на провокации с политическа мотивация по време на премиерата на детската книжка "Мравин", изложбата "Другите българки", също финансирана по проект на НФК, представянето на филми с ЛГБТИ тематика и т.н. Броени дни преди изборите сме свидетели на нова координирана клеветническа кампания-по повод инициативата ни Drag Bingo.  

Нужно е да отбележим, че драг изкуството представлява важна част от историята и културата на ЛГБТИ общността, като артистично средство за себеизразяване и протест срещу наложени обществени стереотипи, свързани с общността ни. Драг артистите продължават да играят важна роля в движението за права на ЛГБТИ хората, като служат за източник на вдъхновение и овластяване на общността ни. За нас от The Steps е гордост да празнуваме красотата и разнообразието на драг изкуството като инструмент за образование и повишаване на осведомеността на обществото по въпросите за ЛГБТИ културата - особено за оспорване на стереотипите и погрешните схващания за нея. Големият интерес от разнообразна публика към всяко едно драг събитие, което организираме, демонстрира каква важна част от съвременната популярна култура е драгът, защото помага на хората да се запознаят с друг аспект на ЛГБТИ културата и подпомага по-голямото приемане на темата. 

Благодарим на Национален Фонд Култура за подкрепата и доверието към нашия проект (събитието "Drag Bingo" е само малка част от него, наред с "Акустични вечери" и "Обществени дебати", например), тъй като финансирането на такива инициативи е не само ключово средство за овластяване и противодействие срещу дискриминацията, но и иновативен метод за културно обогатяване, включване на различни публики и стимулиране на диалог. Ние ще продължим да изпълняваме одобрения от НФК проект, спазвайки всички изисквания на фонда; подобни провокации не са ни разколебавали, няма да успеят и в бъдеще. 

Още от самото си създаване The Steps си поставя амбициозната цел да се превърне в общностно пространство за колаборация и партньорство между различни страни в изкуството, поемайки ангажимент за насърчаване на културното обогатяване и приобщаване на разнообразни публики. Нашата ясна мисия е да насърчим артистичното изразяване на различни гласове и общности и да създадем възможности за споделяне на идеи и ресурси, които да работят за едно по-приобщаващо и справедливо общество. За нас осигуряването на платформа за артисти и нормализирането на ЛГБТИ общността и чрез изкуство, винаги ще остане приоритет. Вратите на The Steps ще бъдат винаги отворени за смели и иновативни артистични проекти, които допринасят за обогатяването на културния календар на столицата ни, въпреки всички провокации и популизъм. 

Категорично осъждаме всякакви опити за провокации и теглене на предизборни политически дивиденти, които са насочени към ЛГБТИ общността в България и си запазваме правото да предприемем правни мерки срещу подобни клевети.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Правилно! Като го гледам и то е една от "кралиците"

    29 Март 2023 13:50ч.

    Само да попитам - в "Европа" си таковат домашните любимци. Е, и ние ли трябва...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалността

    29 Март 2023 14:29ч.

    Гласувай с бюлетина 12 и после ще разбереш колко често да ги таковаш. Щото такива са даденостите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Март 2023 14:37ч.

    А баш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви ти "разнообразни творци"бе, директорче!

    29 Март 2023 14:50ч.

    Та това са обикновени пееераси...творци са колкото на баба ми котката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    29 Март 2023 15:00ч.

    пичове, това е чиста схема за крадене на еврофондове. трима сбъркани педала не струват и 10 кинта, камо ли 90к. ясно е, че е схема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • www

    29 Март 2023 15:44ч.

    Как е възможно дори, този соросоид да е още на поста си..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    29 Март 2023 16:34ч.

    Гласувам бюлетина номер три (3) за седесето и за дерьмокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "2023 година е, България е в Европа. Има дадености, с които трябва да се съобразяваме. Има дадености, които са свързани с поощряването на разнообразни ПОРОЦИ".

    29 Март 2023 20:57ч.

    Това коментира изпълнителният директор на Национален фонд "Култура" Сава Драгунчев по повод скандала с провеждането на парти в центъра на столицата с т.нар. "драг кралици" - мъже, които влизат в провокативни женски образи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    29 Март 2023 23:34ч.

    Това директорче отдавна е минало на другият бряг! На муцуната му го пише!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Местна езикова културпа

    30 Март 2023 8:28ч.

    Дали сме и трябва да сме в Европа не знам, ама сме на Балканите и има дадености, с които трябва да се съобразяваме. Оттук нататък ще се самоцензурирам, за да не ме изтрият, но всеки жител на Балканите много добре знае, какви витиевати изрази таим в душата си за такива случаи. И благодаря на братята сърби за техния особено съществен принос в цветистата балканска езикова култура...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичопей

    30 Март 2023 10:15ч.

    Прав си, този лъсна като "кракицата" в гей сайт за екстремна либоф. Назначил го е Кокора. Вероятно след конкурс и също по либоф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Injectoplyactor

    02 Апр 2023 20:22ч.

    Браво, точно това трабва са бъде заявено на този "изпълнителен директор". Като иска да изпълнява такива номера, да ходи да ги изпълнява там, от където му спускат заповедите. Върху постамента на Руския паметник в София ясно пише: Не нам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    29 Март 2023 13:52ч.

    тоя е ясен. въпросът е - като как се е добрал до това място?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • щом е ясен,

    29 Март 2023 13:54ч.

    въпросът "как" става излишен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    29 Март 2023 14:01ч.

    "щом е ясен, въпросът "как" става излишен" -- май да. :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    29 Март 2023 13:54ч.

    Това "дадености" вместо "ценности" ли го използва?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    29 Март 2023 14:02ч.

    Кой назначи този невръстен джендър Сава Драгунчев за шеф на фонд "Култура"?! Дайте да го видим! Освен това, обясненията на това същество са нагли и абсурдни! България НЕ Е ратифицирала Истанбулската Конвенция, по силата на която държавата се задължава да финансира разни джендърски НПО-та и ЛГБТИ+ програми! Кой са тези, които позволиха, да се раздават държавни пари за такива извратени безумия, организирани от няк'ви частници и малцинствени сексуални извратеняци?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ааа?

    29 Март 2023 14:41ч.

    45годишен трудно се вписва в определението "невръстен". Или сте имали предвид неврастеник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    29 Март 2023 15:25ч.

    За савата Драгунчев има статия в Уики: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2 Все пак историята с подаръци на педалите е започнала преди него. В статията пише: От месец юли 2022 г. с решение на Управителен съвет е избран за Изпълнителен директор на Националния фонд „Култура“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    29 Март 2023 19:17ч.

    И аз това питам!Кой педал назначи това педалче?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 29 Март 2023 14:02ч. Кой назначи този невръстен джендър Сава Драгунчев за шеф на фонд "Култура"?!

    29 Март 2023 21:02ч.

    Асеня министърчето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скитник

    29 Март 2023 14:02ч.

    "Даденостите" на Европа... Боже колко отвратително...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има дадености, с които трябва да се съобразяваме.

    29 Март 2023 14:03ч.

    Oх, майкоууууу! Кои са "даденостите", с които трябва да се съобразявате? И какво разбирате под "трябва"? Налага ли се отгоре нещо, противоречащо на нашите християнски ценности? В какъв творчески стил може да се категоризира обличането на мъже като жени и предизвикателното им поведение? Огромното мнозинство (с изключение на малък брой ментално болни индивиди) намира такива прояви за изключително гнусни. И как всичко това се вписва в "равенството на половете"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ??...

    29 Март 2023 14:06ч.

    Кое е това леке, та да обяснява той какви били "даденостите"!! Какви дадености бе, мърльо!... Явно ще се наложи да започне "кютека", след като не става "со кротце и со благо"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eistein

    29 Март 2023 14:08ч.

    Обезличаването на българската нация, етнос, култура и държава върви с пълна сила. И само от българите зависи дали имунната им система ще се задейства да изхвърли вредните паразити, които са я налазили. Всяка нация, народ, култура си имат имунна система и ако тя отслабне , паразитите я унишожават до край. Пример - великите ацтеки и маи като народности съществуват в момента , но от величието им няма и помен , а само жалки индивиди . Да , в Мексико се опитват да възстановят някакви традиции като "pok-to-pok" и подобни , но ацтекската и майанската култура и цивилизация са безвъзвратно отминали в историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    29 Март 2023 14:15ч.

    Маймунска шарка и спин по тези изверги, и по кралицата Сава... Мероприятието на содомитите е било проведено срещу столично училище, където се намира и въпросният гей кръжок на държавна издръжка! Виновни са данъкоплатците, а какво правят с парите им Асена Спецов и Наско педераско, от гей отряд снаряд си е тяхна работа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До кога?!

    29 Март 2023 14:14ч.

    До кога някакви идиоти и безумци ще узурпират властта и без да се съобразяват изобщо, нито с гласа на народа, нито с интересите на държавата, ще си правят, каквото им скимне в кухите тикви?! До кога, наистина?!... Все по-често си спомням Ботевите стиховете: "... та сърце, майко, не трае да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище..."! Естествено, не става въпрос за турците, в случая, но схващате идеята...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Yoyo

    29 Март 2023 14:14ч.

    Б@х тоя нагъл извратеняк !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    29 Март 2023 18:20ч.

    сигурно той това и чака. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев е проклятие за България!

    29 Март 2023 14:18ч.

    Много ще ми бъде драго драг- кралицата ДрагУнчев да освободи немедлено поста и да се включи в представленията на изродите! За своя сметка, не от държавния бюджет! Явно, за съжаление уродите на зеления чорап са налазили всички институции!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ей тъшак,

    29 Март 2023 14:27ч.

    айде провери шефа на фонд Култура от президента ли се назначава и после продължавай да лееш сперма през гнусната си уста

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 29 Март 2023 14:27ч. айде провери шефа на фонд Култура от президента ли се назначава

    29 Март 2023 21:04ч.

    И в крайна сметка от кого се назначава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова имаме портрети на Ботев и Левски в училищата!

    29 Март 2023 14:20ч.

    Видимо е що за "дадености" ни предлага Европа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    29 Март 2023 14:21ч.

    За Морфов протестираха а сега са се спотаили културтрегерите, но няма как, все пак са си колеги с травеститите! Натфиз е висше учебно заведение за подготовка на проституки, не случайно президента е записал дъщеря му да учи там, за да преуспява в живота и да не ходи гладна, само на еб..............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    29 Март 2023 15:01ч.

    Виктор, за тези културтрегери ли говорите?-"БНТ наградите ИКАР " https://www.youtube.com/watch?v=kixZRIVRg2I

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    29 Март 2023 14:21ч.

    То и Римската империя така е загинала, от много "дадености" от сорта, мислейки че е надвила на масрафа си, ама не би, само останало някакво си римско право, с което трябвало да се съобразяваме и днес! Напоследък е много модерно на запад да се развъждат питони, като домашни любимци и нещата толкова са загрубели в Сащ, щото вече се чудят как да се справят с разпространението на тоя инвазивен вид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    29 Март 2023 14:22ч.

    Два шамара на тоя еврокелеш и три месеца тежък обществено полезен труд. После джендърия ли, содомия ли, педофилия ли ? Да видим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нострадамус

    29 Март 2023 23:17ч.

    Хитлер не можа да се справи с този вид, но Путин ще може!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    29 Март 2023 14:23ч.

    Гласуваш за киро, кокоро, тиквата или мравояда - получаваш Драгунчев, драг-кралицата, евроатлантическата даденост на урсулите, борелите и вся остальная сволоч!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • синхроничност

    29 Март 2023 14:24ч.

    Преди да прочета заглавието, че това е снимка на терористката от християнското училище в мъжки дрехи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • John

    29 Март 2023 14:32ч.

    педал на държавна служба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    29 Март 2023 14:36ч.

    Този още ли не е уволнен?! ДОКОГА ще търпим това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитен

    29 Март 2023 14:37ч.

    Ало, Радев, къде е културния ти министър да уволни този? Къде е ФИНАНСОВАТА, която тръби, че България фалирала? Значи за тези има пари, а за пенсионерите -не, за болни деца - не! Що за управници имаме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КАК ДА НЕ ГЛАСУВАШ ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ИЗЛИЗАНЕТО НИ ОТ ЕС?

    29 Март 2023 14:44ч.

    Излизането от ЕС започва да се превръща в национална цел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "страх и омраза към ЛГБТИ "

    29 Март 2023 14:45ч.

    Ни най-малко. Предизвикват само гадене и погнуса... И ще обясня защо. Нямам нищо против тази "общност" в индивидуален план - всеки техен екземпляр, стига да не ми нахълтва в личното пространство, да прави каквото си иска и да си живее в патологията си както му е драго ( съвсем до скоро транссексуалните бяха в МКБ - нозология при психическите разстройства ). Даже повече , преди десетина години с колеги бяхме на туризъм в Париж и избрахме да гледаме прочутото шоу на травеститите в Монмартр, "Ше Мишу" . Мишу бе един много възрастен гей, ярко облечен в "електрическо синьо", умря неотдавна мисля... Та шоуто бе в едно малко типично парижко заведение, с буфосинхронисти (трансове) , скечове и майтапи ! Много забавно и най-вече НЕ ВУЛГАРНО ! Пазеха дистанция, имаше една българка, като я доближи един транс с огромни мигли (размери на птичи крила) и примигна пред лицето й, тя се стресна и отдръпна. Трансът се извини и го удари на някакъв хумор върху себе си ...Освен това, че трансовете имаха чувство за хумор и през цялото време се самоинронизираха, въпреки това заведението бе само с възрастни туристи. Наоколо няма училища. Убеден съм че горното "мероприятие" е било в традициите на просташката вулгарност и стремеж за чалгаджийски шок. Каквато ни е страната , такива и траверсите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чалга травестит

    29 Март 2023 15:36ч.

    Е те та я втасахме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поразгледах в мрежата

    29 Март 2023 14:49ч.

    Момчето е 78 набор, не баш ципаче.. Актьорче, което веднага след завършването на ВИТИЗ през 2008, в класа на Стефан Санаилов,второ висше, е назначено на щат в Народния Театър, дългогодишен асистент е на Мастъра, преподавател в НАТФИЗ и един от кандидатите за директор на Народния през 2021г. Интересен момент в биографията му е, че в периода 1999-2002г, демек кога е бил 22-23 годишен е заемал длъжността старши експерт в кабинета на Петър Стоянов.. Инак е с редица театрални награди от различни форуми, сигур е добър в тази сфера..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитен

    29 Март 2023 14:51ч.

    ТОЗИ Е ОБИДА ЗА МНОЗИНСТВОТО БЪЛГАРИ! КООЙ И ЗАЩО ГО НАЗНАЧИ НА ТОЗИ ПОСТ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ко стана ве

    29 Март 2023 15:00ч.

    Аз бях за едните дънки и банани, сега някакви драг кралици дават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всички, които не сме натовци

    29 Март 2023 15:03ч.

    Ще се съобразяваме (с педерунгелските дадености), както войникът се съобразява с мишената, вземайки я под прицел и натискайки спусъка. Като известен постмодернист, много обичам деконструкцията на даденостите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jchchcbchcyfufuf

    29 Март 2023 15:08ч.

    “Има дадености, които са свързани с поощряването на разнообразни творци". Тя и кварталната курва Пепа е голям творец! Бихте ли я финансирали та белким намали малко цените, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    29 Март 2023 15:10ч.

    ОТВРАТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Март 2023 15:13ч.

    Аз и Фъркатичкото подкрепяме с целите си сърца фонд "Култура"! Бюлетина №3! Се-де-се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратена

    29 Март 2023 15:23ч.

    Мом(И)че, хайде отивай си в готината "Европа" да разсъждаваш докато намериш някога отговор какъв си, може и с Наско и с "драг кралиците". Те извратените "еврогейци" ще те вземат и преди това- харесва им всякак...мъж, жена -каквото и да е! И скоро тази псевдо -Европа ще я четем само в учебниците. Тя е малко поумряла, може би. Отврат! И не забравяйте, българи- гласувате за евроатлантиците-получавате тази сволоч!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тайни договорки

    29 Март 2023 15:28ч.

    Поне на пет места видях, че справедливо се възмущавате заради "съобразяване с европейските дадености". Само дето - съобразяване с дадености е един по-скоро етичен, възпитателен акт, който не е задължително да поражда последици - особено от правно и финансово естество. Друго обаче ме шашрдиса. Само аз ли виждам това?! "Той обясни, че има условия, свързани с членството ни в ЕС, като децентрализация и равенство на половете." Хора, какво говори този? Каква е тази децентрализация? Твърди се, че имаме категорични юридически ангажименти. Тук въобще не става дума за етични пожелания! Нашата Конституция предвижда съществуването само на два пола, определяни биологично! За какви условия казва?! Да не би да намеква, че още към приемането ни в ЕС е имало някакви тайни протоколи към договора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой знае какво са подписали

    29 Март 2023 15:32ч.

    Но не ми се вярва, по-скоро препоръки разни. Опитите да се насади тази "култура" търси всякакви врати. А бе тия "културните" подлежат ли на мобилизация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Негодяи с пари и власт!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    29 Март 2023 15:30ч.

    Дали е имало пенсионери палавници там? Пфу, отврат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой се е нагушил с "джобни" пари

    29 Март 2023 15:37ч.

    Корупция от най-долна класа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    29 Март 2023 15:51ч.

    Скотонаселението си заслужава битието. Всичко е точно! В неделя пак гласувайте за ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    29 Март 2023 16:16ч.

    Драгунчев изглежда подходящ за драг кралица. Всъщност къде е културата в изявата? Да дефинираме култура първоначално. По тая логика и порно с кучета е пърформънс = култура

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Март 2023 16:20ч.

    "поощряването на разнообразни творци"? Ми що не поощрите с 90 хилки и някое лесбо-шоу в стриптийз бар? Все пак и те са от ЛГБТК+... Или пък що не подпомогнете някое филмче за пораснали с трансове? Със същата художествена стойност ще са като въпросното драг шоу...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЛГБТИ културата определено е вид култура. Има различни култури в историята.

    29 Март 2023 16:22ч.

    Културата на ацтеките с импозантните храмове в които са извършвали човешки жертвоприношения например. Някои още жалят за унищожаването ѝ от испанските конкистадори. Или културата на коренните народи в Океания с ритуалния канибализъм и експонирането на човешки глави, също почти погубена от европейските завоеватели. Или културният принос на великия Платон, изтъкващ превъзходството на любовта на зрели мъже към млади момчета пред животинските според него връзки между мъже и жени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Културни особености

    29 Март 2023 16:31ч.

    Всички такива, произтичат от борбата за оцеляване.. Кое ми е по-ценно, жената или козата.. Едното го храня, другото ме храни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буха ха/ за _ЛГБТИ културата определено е вид култура

    29 Март 2023 16:47ч.

    Значи, нашите хора, нашите народни песни, нашите обичаи те не са култура, щото са в забвение именно заради наблягане на чужди и изключително перверзни "култури" . Давйате да консумираме най-пошлото отвън и ще станем европейци! ......... Така ми е мъка за Заговезни, едно време огъня, прескачането, по нашите квартали се правеше. После нямаше пари за дърва, започнаха да горят гуми. И малко по-малко забраниха огъня. .................. Тия 90 хиляди дали нямаше да зарадват народа ако се дадат за дърва и се устрои заговезни по всички правила на миналото ни? Аз лично искам Заговезни да се върне в съзнанието на хората ни, запаметяващо, обединяващо, красиво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подкрепям

    29 Март 2023 21:08ч.

    +++ от мен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сбърканяци, сър!

    29 Март 2023 16:32ч.

    Пакистанец е новия лидер на шотландските националисти и главата на правителството на Шотландия https://zavtra.ru/events/liderom_shotlandskih_natcionalistov_i_glavoj_pravitel_stva_shotlandii_stal_pakistanetc Туземната колониална администрация да последва примера на Стамболов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чист "англичанин"

    29 Март 2023 16:51ч.

    Нашенци дето са в Шотландия, едно голямо мъгливо село, дето ако имаха нашите земи и грозде, никога нямаше да правят уиски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, пакистанец, пакистанец, но поне е Гей!

    29 Март 2023 20:43ч.

    Много подкрепял Гей-браковете, та за това го избрали... Даваха го вчера по техните телевизии - водеше се за ръка с един /русоляв и бледолик/, който беше облечен с къса поличка /килт/ и му свиреше на гайда... Страшна двойка бяха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Март 2023 16:32ч.

    Не се заблуждавайте от снимката, ползва филтри като всяка грозна кифла, чилякът е дребен, оплешивял и мижав гей, който се чувства велик за малко, като оня дрогиран веселяк от Простите, дет го бяха сложили да си прави селфита в министерството. Той Румбата Радев все такива ги харесва ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    29 Март 2023 16:38ч.

    Даденост ли е, че Радев е проклятие за България?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигурно е само, че Радев

    29 Март 2023 21:13ч.

    напоследък играе по нервите на Козяк със свободомислието си, затова така го споменават негативно от техния отбор юнаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    29 Март 2023 16:44ч.

    Едва ли ще бъде изненада ако се окаже, че цялото министрество на културата е едно чиновническо Драг гнездо, в което мътят разни Драгунчовци: драг кралици, драг херцогини, драг баронеси и най-обикновени ортодоксални гей-директори. Почвам да се страхувам за бъдещето на маестро Найден Тодоров. Този министър на куртурата май е цопнал до колене в първичен драг бульон. Нищо чудно пезевенците около него да превърнат маестрото в драг дирегент. Току виж почнал да дирижира гол, стистал в ръка не диригенстка палка, а огромен драг вибратор, обсипан в празнично мигаци светлини. Найдене, бягай от това царство на порока! Върни се, уважаеми в софийската филхармания. Там най-много някоя цигуларка да те изнасили или тромбонист да задигне палисандровия ти батон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Васил

    29 Март 2023 16:57ч.

    Този пендел като го гледам,май е взел дейно участие в т.н. "шоу"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    29 Март 2023 19:12ч.

    Най-вероятнои е билпочетен гост, защото той е подписал за кинтите, а може и други екстри да са му сервирали зад кулисите! Сега без майтап, аз съм шокиран, че нашата художествено творческа интелигенция углушително мълчи за случая, а иначе винаги щом им дадат достъп до медии, все се оплакват, че пари за изкуство няма от държавата! Е как ще има, като се дават за такива отвратителни извратени шоута, като това или наоня идиот, който в Париж на някаква "изложба", заедно с картините на Майстора, бе налепил накакъв мях от картон, щоито бил голям творец и нещо искал да каже! Тогава и на него му изръсиха в подкрепа на изкуството му един куфар с пари, та спокойно да посещава парижките локали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    29 Март 2023 16:57ч.

    кой мръсник или по - точно редфффф синергетик е сложил това зализаното джендърче ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро

    29 Март 2023 16:59ч.

    Финалната мотивация за проекта на "експерт-оценител" е следната: Сингъл Степ ЕООД има доказан опит в културния живота на страната особено в ЛГБТИ общноста, организацията е една от малкото български организации, които създават, дистрибутират и популяризират темите за равенството и толеранстноста на всяко едно ниво. Сингъл Степ ЕООД създават множество интердисциплинарни проекти в годишната им програма за изкуство. Организацията развива нови артистиччни методи, събитията и проектите засягат важни съвремнни социални теми. Организацията има ясно обоснован план, как да надхвърли и надгради досегашните си постижения. "Сингъл сетп" планират включване на млади (до 35) творци в артистичната си програма за 2023. СИНГЪЛ СТЕП са разработили ясен и убедителен икономически план, притежяват добре изградена публика, която развиват и изключително. Организацията има работещи и развиващи се канали в социалните мрежи. Проектното предложение на СИНГЪЛ СТЕП за 2023 година е проефесионално и добре обосновано с потенциал за успешна реализация. Пректът се препоръчва за финансиране със сума от 77046,66 лв. Бюджетът е написан спрямо критерите на НФК, но има разходи, които не са документално обосновани.Това са разходи по т. 1.4, 1.6, 1.7, и 3.6. Проектното предложение се предлага за финансиране. Първоначално исканата сума е 353,230.08 лева Всички останали становища за проектите от тази сесия могат да се прочетат тук: https://ncf.bg/bg/novini/rezultati-po-programa-za-vyzstanovjavane-i-razvitie-na-chastni-kulturni-organizacii/255

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MaLo

    29 Март 2023 17:06ч.

    Национален фонд култура рзвива гей паради?Кой го назначи този САВА ТАМ? Кой му даде парите ни да ги харчи за ГЕЙ клубове? Предлагам културна вечер на творците и среща с Калашников 7.62мм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хохол

    29 Март 2023 17:25ч.

    Същите тия,които неуморно обвиняват чалгата за всичко,та къде са те сега?!Това изкуство ли е?Това високо изкуство ли е?Да чуем Теодора Духовникова,например,която се мъчи да го играе аристократ.Товс,разбира се,след безобразието наречено "евро-атлантически ценности",които са изчерпват с евтино порно и разврат на малолетните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ник

    29 Март 2023 19:23ч.

    Уместна забележка, това си е чалга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щеше да е по-уместно, ако драгкралиците и другите принцеси

    29 Март 2023 17:49ч.

    бяха в народни носии. Да бяха тропнали една ръченица например. А така силно докарва на амстердамщина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • KuRtUrA

    29 Март 2023 18:14ч.

    Национален фонд култура се гаври с Майстора,в културните центрове в Европа са назначени калинки.Кипи аматьорски ентусиазъм ,на един му харесват травестити,на друг лесбийки-хаоса е пълен.Държавата няма култура,културата е дадена за прехрана на идиотите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    29 Март 2023 18:35ч.

    Евроатлантически ценности ни налагат чрез инсталиране на Просто Киро, гарниран с шоу на педерасти. Но това не е края, следва шоу с любители на кучета, козички, и други содомии. И то ще бъде наречено култура на различните. А започна всичко някога с правата на жените, после на малцинствата, сега на извратеняците, а следват изродите. Накратко, това е американско робство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Борисов от Канада

    29 Март 2023 18:45ч.

    http://skandalno.net/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bc-%d1%81%d0%b5-%d1%88%d0%b8%d0%b7%d0%be%d1%84%d1%80%d0%b5-193709/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С любов към България

    30 Март 2023 4:38ч.

    Благодаря, връщай се вече у дома! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    29 Март 2023 18:46ч.

    Хранитлните вериги ни обират до шушка, педалитени се качиха на главите и точат бюджета както им е кеф. И някаква назначени незнам от кого пешки ни съветват да се "съобразяваме с реалнистите"...иде ми да го смажа с дръжка от лопата това насекомо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    29 Март 2023 19:09ч.

    Заради тези ненормалници в министерствата е още по- наложително да се гласува за БСП, защото всички останали са реална заплаха, че ще ни наврат джендър идеологията без да им мине окото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ник

    29 Март 2023 19:21ч.

    За този се говори, че е връзкар и кофти човек, а позицията му е абсолютно скандална. Плаче си за отстраняване. Това не са творци, а най-елементарни измамници, които печелят от похотта си. Все едно травестите, които обикалят булевардите, да получават пари от фонда. Всъщност ще е по-оправдано, поне те правят нещо истинско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И им плащаме! :(

    29 Март 2023 19:29ч.

    90 бона наши пари дадени на педеруги! Навремето ги биеха край басеина на централната баня, когато ги усещаха, че се увъртат около децата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    29 Март 2023 19:33ч.

    Нека министър Найден спешно отговори! Вярно ли е, че в сградата министерстовото на културата на бул "Стамболийски" е започнал ремонт, предвиждащ трансформация на съществуващите двуполови тоалетни в многополови със секции мъже, жени, драг принцеси, драг херцогини и драг Снежанка със седемте джуджета? Вярно ли, че в тях се монтират тоалетни чинии от караски мрамор. Вярно ли еъщо така, че в тоалетните се инсталират многофункционални накрайници с изкуствен интелект, предназначени за сексуално задоволямане на служителите на министерството с ранг от старши експерт нагоре? И един последен въпрос - защо всички служители от отдел "Връзки с обществеността" се разхождат съвършено голи из цялата сграда на министерството? Та нима те не получават годишно по 4 хиляди лева за еротични костюми в народен стил?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    29 Март 2023 19:39ч.

    Абе момче, да разбирам ли, че ако отидеш в Папуа за повече от месец ще почнеш да дъвчиш мазна бедрена човешка кост ?! за едното съобразяване с обстоятелствата питам ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    29 Март 2023 19:41ч.

    Сава и кликата около него в НФК са типични педераси. Точно казва, че 2022 се е засилил интереса към сесията, защото вече обясних, че от както педерасите жълтопаветни от ПП налазиха структората, тяхните хора на ята се прехвърлиха към хранилката, заради което изрязаха много качествени истински проекти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    29 Март 2023 20:05ч.

    P.S. И тия били с "нов морал", типична шуробаджанащина на педераски принцип.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софиянец

    29 Март 2023 19:48ч.

    Тоя джендър да бъде уволнен веднага! Аз не съм съгласен с моите данъци да се финансират такива извратени мероприятия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    29 Март 2023 20:05ч.

    Това са мръсните евроатлантически ценности, еднополови бракове, смяна на половете, гейове, трансексуални.. Органиаторите на ЛГБТИ трансшоу се оправдават с изискванията на мръсния ЕС! А парите 93 хиляди са дадени от нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    29 Март 2023 20:07ч.

    "Педал до педала, мила моя майнольо!"... Скоро така ще трябва да се пее...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    29 Март 2023 20:08ч.

    А вие Искате ли Драгуновци, Атанасовци, Кирчовци, драг кралици и прочее да залеят НС и всяко министерство Това е изпълнителният директор на Национален фонд „Култура“ Сава Драгунчев, който бе назначен временно на поста от бившия министър на културата Атанас Атанасов. Гледам единия, гледам другия... ще си замълча, защото кой какво прави в личния си живот не бива да ни касае, но когато това вреди на работата му и засяга обществените интереси, нещата рязко се променят 2023 година е, България е в Европа. Следвам правила, които са свързани с процедури, а не с епитети и квалификации, а има и условия, свързани с членството ни в ЕС. Има дадености, свързани с поощряването на разнообразни творци, с които трябва да се съобразяваме", заяви Драгунчев по повод на скандала, свързан с финансирането на проект с т.нар. "драг кралици". След броени дни са поредните избори, много хубаво си помислете дали искате Драгуновци, Атанасовци, Кирчовци, драг кралици и прочее да залеят НС, всяко министерство, всяка институция, всеки фонд, училищата, университетите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асен Василев каза

    29 Март 2023 20:27ч.

    Че има пари в държавата, и трябва да се използват правилно. Сигурно това е имал предвид за правилно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Март 2023 20:35ч.

    "Като видя шефа на фонд "Култура", се фащам за к**а". Ханс Йост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българите в миналото

    29 Март 2023 20:56ч.

    минаваха за мъжкари, э..чи , свалячи и мачовци... От къде се нароиха толкова педеруги напоследък ?? Няма как да е природно дело, изглежда се правят на такива. Социални педерасти, а не по влечение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    29 Март 2023 22:12ч.

    Щом ви харесва с нашите пари да се вършат свинщини, тази е обикновена педерастия, не гласувайте, не протестирайте, не търсете отговорност от политици и държавни (наши) чиновници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шокиран

    29 Март 2023 22:32ч.

    Невероятен парад на отрепките...финансиращи, финансирани... И това в министерството на културата, там където трябва да отекват стъпките и да витае духа на Великите предци творци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Благой

    29 Март 2023 23:56ч.

    Не си ли правите елементарния извод, че Истанбулската конвенция не е била изобщо свързана с джендъра и не е изисквала признаването джендъра, след като сега едно нищо и никакво НПО без никаква Истанбулска конвенция се изплю в лицето на Конституционния съд и Конституцията, при това както виждате всичко е законно според държавата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    30 Март 2023 0:41ч.

    Истамбулската конвенция не е за права или полове или т.н. В нея има няколко малки точки, с които се разрешава на територията на страната да влизат и работят чуждестранни агенти без държавата да има право на въпроси какво работят и защо са тук. Освен това има и правило, което наподобява това за екстериториалност на тези лица. Тя не е за ЛГБТИ. Това е само параван. Колкото до тоя красавец. Какво са го заразпитвали? Много ясно, че ще да ва някакви си обяснения. Направо без въпроси бой в главата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    30 Март 2023 0:43ч.

    Аз си казвам, че ако видя на улицата мъж облечен като жена ще го бия само защото ме поставя в неприятната ситуация да отговарям на въпросите на детето си какво е това и защо се облича тоя чичко по тоя начин. Сори, ама и аз имам права. Не може някой да обърква детето ми и мен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    30 Март 2023 3:31ч.

    Личи от пръв поглед, че кралицата е културна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хер Флик

    30 Март 2023 10:10ч.

    Просто чужди сили са ни превзели - американски телевизии, американски партии, канадски министър-председатели. И културата каква да е - американска. Спрете си американските телевизии и гласувайте за български партии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    30 Март 2023 12:59ч.

    -Драгунчев!? -Да. -Застани на точката... обърни се с гръб... свали гащите... наведи се... разтвори бузите... ОПААА, тука стоим на течение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи