Шефът на енергийната комисия: Втечненият газ от САЩ ще идва с кораби, цената още не е ясна

Шефът на енергийната комисия: Втечненият газ от САЩ ще идва с кораби, цената още не е ясна

"Договорените количества газ в САЩ ще се доставят с кораби и договорите са сключени от "Булгаргаз". След като имаме договор, ще станат ясни и датите, на които ще бъдат направени доставките и тогава ще бъдат договорени слотове, в които да бъдат разтоварени корабите. Не мога да обявя цена. В обявената от "Булгаргаз" цена се визира, че тя е за юли, нека да видим какво ще покаже ценообразуването за май и юни", заяви Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика в парламента и член на временната комисия за проверка на спрените доставки от "Газпром".

Той подчерта, че наредбата по ценообразуване е спазена.

"В момента ще получим по-ниска цена от това, което руският газ е базиран на борсовите цени, които в момента са от 95 до 100 евро, така че не виждам как колегите от опозицията стигат до 120 лева цена за руски газ, до момента цената беше 142 лева за месец април, няма как да очакваме такова чувствително спадане на цената", допълни Радослав Рибарски.

Според него Временната комисия ще изчисти тези сметки.

"Нека да се изслушат всички страни. Нямаме притеснения, че има нещо нередно. Засекретяването се прави по определени правила, ако това е нужно да се засекрети част от нея, за да поне ние да имаме пълната информация. Търговската тайна е част от договореностите и почти никоя страната не обявява открито своите договорености", добави Радослав Рибарски.

В газохранилището в Чирен количествата газ са около 20%. Идеята в този период е да се нагнетява газ от количествата, които ще получим тепърва, уточни Рибарски.

Относно това дали е възможно други държави да плащат в рубли той коментира, че това зависи от техните решения и дали ще се съобразят с позицията на Европейския съюз. Радослав Рибарски беше категоричен, че България си изпълнява договора и е коректна страна в тези двустранни взаимоотношения. "В "Чирен" количествата са около 20 процента, но идеята е да се нагнетява от количествата, които ще получим", поясни Рибарски.

По думите му относно ембаргото за внос на руски петрол няма промяна в позицията на България, водят се разговори.

"Има разбиране на нашите аргументи, рафинерията не може да замени доставките на нефт с други източници, в момента доставките са за няколко дни през Черно море, ако трябва да се минава през Босфора и от Близкия изток да се правят доставки периодът се увеличава сериозно, технологично се налагат промени", уточни Радослав Рибарски.

Той коментира и обсъжданата помощ за гражданите заради високите цени на горивата.

"До края на тази седмица или следващата ще бъде уточнена като механизъм окончателно, цените ще претърпят промяна след тази мярка", каза още Радослав Рибарски.

 

 

Коментари

  • Та кой купува без да му е ясна на първо място цената на една стока?!?

    12 Май 2022 10:07ч.

    Вие си подписахте с това свое решение изгонване от политиката, и не само това - вън от страната народните предатели, които гледат само своите си интереси! Предсрочни избори, колкото по-рано - по-добре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tammara

    12 Май 2022 18:17ч.

    Thanks a bunch! This is definitely an remarkable site! https://osirisorganization.org/blog/2013/08/19/does-the-power-of-asking-questions-incorporated-with-the-art-of-listening-attract-others-who-want-to-be-heard

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    12 Май 2022 18:50ч.

    Името на кораба е " 30 -те % "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    12 Май 2022 10:12ч.

    Количестватагаз в Чирен били вече 20%. Вчера бяха 16%, 4% са 20 млн. кубика (въпреки изхвърлянията на властимащите, хранилището в Чирен все още си е само 500 млн. кубика). Та как за един ден бяха нагнетени 20 млн. кубика, като максималния капацитет за нагнетяване във форсиран режим е 3,2 млн. кубика на ден?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • че кога свари Булгаргаз да подпише договори?

    12 Май 2022 10:13ч.

    На сайта на дружеството няма информация за такива договори. В 19 мин се твърди, че е уговорен само един-единствен кораб, колкото да се закрепи положението до първата десетдневка на юни. Тези тотално се изгубиха в превода и никой не знае какво говори другият. Незабавна ОСТАВКА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    12 Май 2022 10:16ч.

    Нещата са пределно прости.Идвар сметките за май.Ако са същите или по-ниски добре.Кирчо герой.Ако са по-големи става интересно ..:))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • то хубаво,

    12 Май 2022 10:26ч.

    ама как производителите определят себестойността на стоката си като не знаят цената на енергията, вложена за производството? Така само се напомпва и без друго непоносимата инфлация. И всичко това, защото Киро не иска да ползва газ, предоставен от бензиностанция с няколко ракети. Малоумник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z Т.М.

    12 Май 2022 10:19ч.

    Правилно ли разбирам, че са купили нещо на FOB US пристанище, на цена по- ниска от цената на същото нещо доставено в България??? А морският транспорт, а превръщането от течна фаза в газообразна, а транзита от Гърция до България колко струват? Тези съвсем за маймуни ни имат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "В момента ще получим по-ниска цена от това, което руският газ е базиран на борсовите цени, които в момента са от 95 до 100 евро,

    12 Май 2022 10:22ч.

    Някой може ли да го преведе на разбираем български?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    12 Май 2022 10:28ч.

    Мога. Борсовата спот цена в момента е около 1200 долара. Този дори не знае колко е. За 95 долара ще получи 12 нормални кубични метра, а не 1000.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    12 Май 2022 10:41ч.

    Личи си, че не разбирате харвардски, и за това не ви е ясно. Ако разбирахте нямаше да питате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z Т.М.

    12 Май 2022 10:25ч.

    И да не забравя: защо сравняват с борсовите спот цени? На каква цена получаваме сега по дългосрочния договор, който изтича? И защо не подпишем нов дългосрочен договор като Унгария и Сърбия? Отговорът може да бъде само един: тези са предатели на собствения си народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    12 Май 2022 10:37ч.

    Каза им се от сума ти експерти, че втечненият газ е некачествен и бързо износва котлите и съоръженията. Русофобията им е обаче величава и всички ще се наложи да изпитваме последствията й на гърбовете си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русофобията е най-прекия път

    12 Май 2022 10:42ч.

    към ментална деградация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    12 Май 2022 12:19ч.

    А русофилията е директно деградация,ама няма как да е ментална, защото русофилистиците нямат мозък по презумпция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сигурно за това

    12 Май 2022 13:43ч.

    психиатриите са пълни с русофоби, не издържали на стреса от предстоящата загуба

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    12 Май 2022 10:41ч.

    Еврейчето още вчера се изтърва, че актуалната цена, всъщност е текущата на Газпром. За какво ни е необходим тогава друг доставчик?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Май 2022 10:42ч.

    Ще пристига с кораби. Ценна информация. Но защо усукват за цената? Най-напред сравняваха с цената на Газпром, сега сравняват с борсовата цена и не казват, че повечето фирми от ЕС купуват газ от Газпром НЕ по борсова цена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще получим по-ниска цена от това, което руският газ е базиран на борсовите цени

    12 Май 2022 10:49ч.

    А защо се сравнява с борсовите цени, а не с цената , която бихме получили от Газпром с един дългосрочен договор ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цената на новия газ

    12 Май 2022 11:01ч.

    какакто и сроковете за доставка на газта ще са същите, които бяха договорени за досоставката на самолетите за българската армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    12 Май 2022 10:55ч.

    Ако нещо закъсат тези кораби, ще доставяме с Apolo11 и за по-направо ще минем през Луната, за по-евтино.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доколкото знам договорът ни с Газпром

    12 Май 2022 10:55ч.

    е до края на ноември и не е прекратен, а доставките са временно преустановени поради неплащане. Какъв е проблемът да се плати по начина, указан от доставчика, и да получим руски газ? Гешев няма ли да привлече към наказателна отговорност Киро, има си подходящи състави в НК?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Май 2022 11:00ч.

    Договора е до 31-ви декември 2022г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Май 2022 10:59ч.

    Втечнен газ с добра цена - да. Но защо от САЩ? Разстоянието завишава крайната цена. Да отговоря на зададени по-горе въпроси. Поради търсене, няма достатъчно танкери и цената за наем на ден за около 250 хиляди долара. Скорост, около 25км/час. Най-големите танкери превозват около 80 милиона кубика, след регазификацията газ. Плаща се изходен газ. Има загуби при втечняване и регазификация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария

    12 Май 2022 11:02ч.

    Абе не били компютри, а били компоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цената още не е ясна?

    12 Май 2022 11:10ч.

    Че нали Кирцата ни излъга, че ще е по-евтино? Самият шистов газ е по-скъп от другия, сложи преработка за компресиране, товарене на газовози, шипинг 13 хиляди километра през Океана, операции по разтоварване на газов терминал, пристанищни такси, декомпресия, транзитни такси по тръбопровода с Гърция, комисионна на българската фирма доставчик и какво получаваме? Един огромен ХУЙ в гъза!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво получаваме

    12 Май 2022 11:59ч.

    Не се говори така, вие сте полит-некоректен ! Това, което казвате се нарича - "Получаваме една огромна евро-атлантическа ценност !" (отзаде)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали?

    12 Май 2022 11:11ч.

    Е да, ама газът няма да е руски! Дали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цената на новия газ

    12 Май 2022 11:12ч.

    както и сроквете за доставката му ще съответстват на сроковете на доставката и цената на договорените със САЩ самолети за Българската военна авиация отпреди 2-3 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini96

    12 Май 2022 11:19ч.

    Кое му е коректното?Плащат в банка която блокира парите и Газпром не може да си ги получи!Все едно някой клиент да праща пари в сметка блокирана от ЧСИ и да спори че е коректен след като продавача е поискал да му се плаща по друг начин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    12 Май 2022 12:57ч.

    Филството е едно а пълния джоб съвсем друго! Ако реднеците искат да ни се подмажат, като глуповатия СССР и да ни дават природен газ за чушки и домати аз съм ЗА! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости на търкалета

    12 Май 2022 13:05ч.

    Да те купят не значи да ти се подмажат, в момента когато Елцин доразтури Съюза и нас ни отрязаха от всичко. Компоти, компютри, електрокари, електротелфери. Останаха да си ги чукаме в главите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кажи ми! Кажи ми! Лъжи ме! Лъжи ме!

    12 Май 2022 14:07ч.

    Бъди до мен! Бъди до мен! Лъжи ме! Лъжи ме! Кажи ми! Кажи ми! Лъжи ме! Лъжи ме! Бъди до мен! Бъди до мен! Лъжи ме! Лъжи ме! (https://www.youtube.com/watch?v=t3gXXlqYv3s)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та кой купува без да му е ясна на първо място цената на една стока?!? 12 Май 2022 10:07ч.

    12 Май 2022 15:12ч.

    Как кой - Кики кандскио с хрвардската диплома!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    12 Май 2022 15:29ч.

    Ще купуваме и ще подписваме непопълнен чек! Защото сме колония, а колониите са за това - да бълват ресурси на ниска цена и да купуват продукти на висока цена! След като не искаме да произвеждаме сами и да сме държава, така ще е !!! Всичко останало е следствие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    12 Май 2022 19:57ч.

    Абе вие днес не разбрахте ли, че сладките приказки за газ от САЩ свършиха??! Германия от 12.05.22 е в газова диета, и ще ни измести от всички опашки!!! Щото ГАЗ НЯМА ЗА ВСИЧКИ!!! Да не би Топлофикация София да успее да измести BASF ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не научихте ли тази мъдрост

    12 Май 2022 21:15ч.

    "Който дава г*з на Запада, не получава газ от Изток."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи