Шефът на ДАНС: Премиерът Петков ми разпореди устно да изготвя списък на руски дипломати за изгонване

Шефът на ДАНС: Премиерът Петков ми разпореди устно да изготвя списък на руски дипломати за изгонване

Той уточнил, че от експулсираните 70 служители на руското посолство, само 37 са дипломати, за които ДАНС има само обосновано предположение, че развиват дейност, несъвместима с дипломацията. Доказателства за шпионска дейност обаче няма.

Скандални факти за грубо погазване на законността в България и злоепотреба с власт от страна на премиера Петков е изнесъл пред народните представители директорът на ДАНС Пламен Тончев.

Министър-председателят Кирил Петков е наредил устно на шефа на ДАНС да изготви списък на руски дипломати за изгонване. Това е заявил ръководителят на службата пред депутатите от закритото заседание на Народното събрание, свикано заради едноличното решение на премиера Петков да бъдат експулсирани 70 руски дипломати, научи Епицентър.бг.

Шефът на ДАНС е разказал още, че на заседанието на Съвета за сигурност към МС, проведено на 13 юни, точка за изготвяне на руски дипломати не е имало. Темата била разисквана в точка Разни.

Той уточнил, че от експулсираните 70 служители на руското посолство, само 37 са дипломати, за които ДАНС има само "обосновано предположение", че развиват дейност, несъвместима с дипломацията. Доказателства за шпионска дейност обаче няма.

Шефът на ДАНС е признал още, че не е давал пълна информация на президента, а само на премиера.

Държавният глава Румен Радев заяви, че при него не е постъпвала информация, която да касае наличието на данни, предполагащи  изгонването на руските дипломати. "Дано министър-председателят в оставка Кирил Петков да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре", каза президентът.

Както вече Епицентър.бг написа, прокуратурата също не е получавала информация от службите за тяхна нерегламентирана дейност на територията на страната.

"Решението, което се случи, е взето на базата на решение на Съвета по сигурност към Министерския съвет и на три доклада от ДАНС", съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание преди закритото заседание.

„Това не е мое решение“, обяви премиерът, който вчера по това време се похвали, че той е решил. По време на заседанието се е опитал да се скрие зад случителите от Външно министерство.

Петков подчерта, че решението е взето след три доклада от ДАНС и след решение на Съвета по сигурност, в който са: министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, председателят на ДАНС, председателят на ДАР, директорът на служба "Военно разузнаване", началникът на "Националната служба на охраната", представител на президентската институция и секретарят на Съвета за сигурност.

Но не даде обяснение защо не е сезирана прокуратурата, ако е имало достатъчно основание в тези доклади за нерегламентирана дейност.

Заподозря, че има „неразбиране“ как е взето решението. Петков каза и, че съжалява, че заседанието, на което ще го изслушват, е закрито.

"Според мен може би имаше неразбиране как това се случи, но тези доклади датират като се започне от май, юни, а имаме и отделни информации още през март", каза още премиерът в объркани обяснения.
Припомняме, от 18.30 ч. на извънредно закрито заседание депутатите изслушават премиера в оставка Кирил Петков, както и директорите на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), ДАНС и Служба „Военно разузнаване“. 

Те отговарят по казуса с изгонените руски дипломати от България. 

Преди това от БСП и ГЕРБ-СДС поискаха премиерът Кирил Петков да бъде изслушан в пленарната зала заради решението си да изгони 70 руски дипломати. 

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • Жалка агония на бившата ни родина

    29 Юни 2022 22:49ч.

    Това не е държава, а бардак. И не народ, а мърша - с това ще свърша !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    29 Юни 2022 23:18ч.

    Пред прокуратурата ще се наложи да си подготви Необъркани обяснения !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-добрата услуга, която Гешев може да направи на Кирето

    29 Юни 2022 23:28ч.

    Най-добрата услуга, която Гешев може да направи на Кирето, е да започне разследване против него за случая с руските дипломати. Още при първото следствено действие умните и красивите ще скочат, ще обградят Министерския съвет, Кирето (хванал Лена за ръка) ще слезе при хората и ще вдигне юмрук, а рейтингът му ще стигне Румен-Радевия от юли 2020 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • М даааа........

    30 Юни 2022 9:07ч.

    Нищо ново . Робска страна сме били , робска сме и робска ще си останем во веки веков. Това са го прозрели още Вазов и Славейков .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че за къФ

    29 Юни 2022 22:53ч.

    Бати келешчето е Кртачето. За Македония непричом,за дипломатите непричом... Че за къФ грездей е министър-председател,щом няма отношение към вземане на решение и поемане на отговорност за това решение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Момчето се изучи.

    29 Юни 2022 23:31ч.

    Момчето се изучи. Започна да говори като Цецко Цветанов през силния му период. Напомням, че и Цецко е възпитаник на помощно училище. Явно да си дебил е задължително качество за успех в българската политика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • митрофановка

    29 Юни 2022 22:57ч.

    "Епицентър" се превръща в главен орган на путинската хибридна война с подобни лъжи, защото са само тук. Би било добре Мадам В. да вземе мястото на изгонената готвачка на Мутрофанова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ... /...

    29 Юни 2022 23:12ч.

    Абе вие троловете нямате ли капчица достойнство? Кочината се тресе, а вие ту путин, ту митрофанова. Всичкото пп и дб трябва да бъдат екзекутирани пред парламента, показно....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я си пий хаповете,

    30 Юни 2022 0:28ч.

    Даже не знаеш на кой паралелен свят се намираш. Ех, колко е жалко като "умно красавитета" превземе мрежите, а нито са особено умни, нито са красиви.... (ОПС... грозни са и по душа и по лице) Съжалявам роднини мои, но е факт.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ""Епицентър" се превръща в главен орган на путинската хибридна война с подобни лъжи, защото са само тук."

    30 Юни 2022 6:10ч.

    Явно на всички ви раздават от същото вещество, каквоти и на Лъжлив Киро, та даже вече не съобразявате къде тролите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто Киро не трябва

    29 Юни 2022 22:59ч.

    да бъде оставен да напусне България ! Обезателно трябва да бъде подложен на куролация, и после на кастрация, ама чрез рязане !!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ... /...

    29 Юни 2022 23:47ч.

    И цялата рода, да знаем че няма да повтори...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЙацкРоцк

    29 Юни 2022 22:59ч.

    Извинявайте ама г-н Тончев директор на контразузнаването ли е или серивитьорка на некакъв ненормалник. Да ви таковам и евроатлантическите ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    29 Юни 2022 23:04ч.

    и аз това питам, къв е тоя голям шеф дето шриема устни заповеди от некъв, дето даже не е премиер, отделно нали трябва да си знае норматината база, убеден съм, че в нея няма "устни" заповеди от някакъв си канадистански гражданин, той затова трябва да е шеф, за да може и да казва "НЕ"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    29 Юни 2022 23:16ч.

    Не разбирам защо се гневите на ДАНС директора Пламен Тончев! Всички знаят, че той е кротък човечец, хрисим като божа кравичка. Тончев не може да възрази дори на булката си. И не е само това - тя го насилва да яде загорелите й яхнии, често го бие безпричинно и болезнено с камшик от конопени въжета, заловени от ДАНС при наркооперации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    29 Юни 2022 23:22ч.

    Не докладите вземат решения, вземат ги тези, които четат докладите. В случая тези, които поръчват докладите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    29 Юни 2022 23:22ч.

    Тоя келеш е толкова продажен че е готов да жертва живота на няколко милиона българи за да угоди на господарите си . На всичко отгоре е и толкова имбецилен, че е убеден че върши нещо добро за страната си. Господ да ни е на помощ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нужни са разпоредби в конституцията, които да орязват политическите права на диаспората

    29 Юни 2022 23:25ч.

    Следващия емигрант, когото ще назначат с "гласуване" в чужбина ще ни вкара във война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Впрочем той и този все още може

    29 Юни 2022 23:27ч.

    Въпреки, че е оставка, продължава да издава устно идиотски разпореждания и като гледам така, останалите идиоти му се подчиняват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига си дрънкал глупости бе !

    30 Юни 2022 7:56ч.

    Диаспората ли ви го избра този олигофрен ? Избрахте си го автохтонните аборигени ! Всеки път излъгани - то не беше дедо Цар, не беше Мутрьо, не беше ПрстоКиро ! Всеки нов "месия" ви го начуква, после "диаспората ни е виновна" !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига си дрънкал глупости бе ! 30 Юни 2022 7:56ч.

    30 Юни 2022 8:26ч.

    абсолютно си прав...няма сигурно друг народ, който редовно да настъпва мотиката и после да се чуди, що има цицини на главата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вотът не е атестат за политическа култура отдавна

    30 Юни 2022 9:14ч.

    Ами аз откога казвам да се бойкотират всякакви циркови спектакли, наречени избори, защото друга, по-качествена стока те няма да допуснат на авансцената... поначало хибридният народ гласува за парашутисти, така че няма вина той, а ония, дето му приписват отговорности за една мнима политическа култура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига си дрънкал глупости бе ! 30 Юни 2022 7:56ч.

    30 Юни 2022 10:07ч.

    Може и да не е само диаспората отгаворна за избирането на ПП, но диаспората трябва да бъде отрязана от участие в политическия живот по всички възможни начини. Говоря за официално, закрепено в конституцията ограничаване на правото да избират и особено да бъдат избирани. И на всяка цена премахване на двойното гражданство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    29 Юни 2022 23:57ч.

    Кирчо, ако началник ти беше Баце, до сега да те е бил поне 5 пъти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    29 Юни 2022 23:58ч.

    Устните разпоредби на Борисов до министри, служби и агенции бе същността в оперативната работа във висшите етажи на властта. Конкурентни им бяха SMS-ите от същото място. Явно ПП са прихванали този метод и случаят недвусмислено го потвърди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обосновано предположение

    30 Юни 2022 2:47ч.

    Този израз влез в употреба с помощта на Цветан Цветанов, който също беше активист на американското консулство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цецо Цветанов

    30 Юни 2022 22:13ч.

    Да, активист бях, и бутонели имам, ама поне бях завършил далеч по-реномирани учебни заведения от Кики. Той Вършец не може и да го сънува, него щяха да го скъсат още на приемния. За семестриалните да не говорим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    30 Юни 2022 8:35ч.

    AAAAAAAAAАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчо

    30 Юни 2022 8:41ч.

    За какво са го избирали хората - нито може да е честен, нито може качествено да лъже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчо

    30 Юни 2022 8:41ч.

    За какво са го избирали хората - нито може да е честен, нито може качествено да лъже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • леке

    30 Юни 2022 9:16ч.

    Не са го избирали никакви хора, а са го назначавали американци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юни 2022 8:45ч.

    Не корете твърде силно. Някой прави ли му впечатление разликата между Киро служебен министър и Киро - МП? Нещо като Зеленски като артист и Зеленски - президент? Все ми се струва, че подходът към такива личности е един и същ и изхожда от едно и също място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юни 2022 8:45ч.

    Не че това оправдава дивотиите, които правят. Но трябва да е урок за мислещите. Троловете на Генади не ги включвам - те са същата порода като Зе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анобим

    30 Юни 2022 9:15ч.

    Преди 90-та, жените на важни партийни дейци са ходили в библиотеките и са си купували един метър червени книги. И тук нещо такова. Сигурно е поискал няколко страници имена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Упс

    30 Юни 2022 10:58ч.

    Книги се купуват от книжарниците, после евентуално се подреждат по цвят в нечии библиотеки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анобим

    30 Юни 2022 12:31ч.

    Да. Нещо съм недоспал. От книжарницата един метър книги за новата библиотека в къщата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    30 Юни 2022 14:20ч.

    Кирчо е Боко с висше образование :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигурен ли си?

    30 Юни 2022 18:36ч.

    ??????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    30 Юни 2022 22:16ч.

    За висшето - не съм съвсем сигурен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи