Шефът на чешкия генщаб: Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО

Шефът на чешкия генщаб: Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО

Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО, заяви началникът на генералния щаб на чешките въоръжени сили Карел Река, предаде ДПА. Това "не е немислимо", каза Река, като предупреди също, че професионалната армия на страната му не е подготвена за такъв изход.

Той добави, че някои основни неща в чешката армия не са в ред. Трябва да се наваксат пропуски във всички области - от огневата мощ на войските до мобилността на артилерията и въпросите за логистиката и командните структури. В случай на непосредствена заплаха от война, мобилизацията щеше да бъде неизбежна, подчерта 48-годишният военен.

Заедно с него чешката министърка на отбраната Яна Чернохова обвини предходните правителства през последните 30 години, че са "проспали" въпроса за подготвеността на страната в областта на отбраната. "Нуждаем се от армия, подходяща за 21-ви век", заяви тя в реч пред командния състав.

Министърката изтъкна като нещо положително обмена на военна техника с Германия и Украйна, в рамките на който Чехия ще получи 14 танка "Леопард 2А4" и една бронирана евакуационна машина. Планира се в дългосрочен план закупуването на танкове от последно поколение. "Това може да бъде например най-новата версия на "Леопард 2А7"", каза министърката. 

Чехия е член на НАТО от 1999 г. След премахването на задължителната военна служба през 2004 г. страната разполага с професионална армия, която в момента наброява около 27 000 войници.

Чехия е една от основните поддръжници на Украйна в борбата ѝ срещу нахлуващите руски сили, като е предоставила на Киев военна помощ в размер на 200 млн. евро. от началото на войната на 24 февруари миналата година досега.

Отбранителни компании са доставили още стоки на стойност над 2 млрд. евро.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    22 Фев 2023 8:29ч.

    Гледам,трици имате, остана и маймуни да докарате... кравари и англичани ще ви стигнат ли, оти другите са кът ? Даже орките къде си довлачихте не смятат да ви дават курбан. Хади, пращай единствения си танк с няколко чешки меки китки и направи снимки на хубавата Чехия, да показваш на унуките, каква е била!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахахаха

    22 Фев 2023 8:57ч.

    Чешката армия, така добре описана от Хашек и наричана от Хитлер "банда от симуланти и дезертьори", е втората най голяма комедия след италианската армия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И естествено, дежурният женски министър на отбраната

    22 Фев 2023 10:14ч.

    От човек, дето пикае клекнал, акъл не чакай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тука имах

    22 Фев 2023 11:52ч.

    Коментар за това, че елитните части на руската армия са козоеби и пандизаджии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елитните части на натовските армии са мъже с цици

    22 Фев 2023 13:46ч.

    Затова и за военни министри им слагат женки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • реалист

    22 Фев 2023 8:30ч.

    Тези хора имат спешна нужда от психиатър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че нали англосаксонците

    22 Фев 2023 8:34ч.

    точно за това мечтаят бре хора...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    22 Фев 2023 9:35ч.

    Мокрият сън на англосаксонците е славяните, да се избиват помежду си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    22 Фев 2023 10:08ч.

    Което означава че,цяла источна Европа т.е. Триморието ще бъде унищожена за сметка на запада и САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми то това е целта на ФАЩ

    22 Фев 2023 8:38ч.

    Имат толкова много напечатани $ без покритие, че само голяма война в Европа и последващи план Маршал 2 може да ги спаси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те още не са ожънали посятото с Маршал 1

    22 Фев 2023 10:18ч.

    Май англичаните искат да запалят нивата, преди "зърното" да поеме отвъд океана. Борбата между ситито и Уолстрийт вече породи първите две световни войни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    22 Фев 2023 8:45ч.

    Значи... скоро ще е... Че ни писна да чакаме. Приготвяйте мешките и сухарите. Които сте по-млади. Ние, дъртите, сме учили руски...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    22 Фев 2023 9:00ч.

    Какви са тези приказки за 14 танка в Чехия, 50 танка в германия и пр., когато в същото време в Украйна се говори за загуби от стотици танкове и въоръжение на Русия с хиляди! Що за безумие е да се говори така за "победа" на Украйна?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    22 Фев 2023 9:03ч.

    Наш источник в ОП рассказал, что в Бессарабии Одесской области назревает серьёзный конфликт с мобилизацией, за последний месяц по селам участились облавы военкомов. Болгары Украины готовят обращение на Зеленского с просьбой повлиять на Генштаб и установить показатели от каждого района.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още един говорител на американците

    22 Фев 2023 9:12ч.

    Защо точно в Европа? Хайде пък да не е в Европа , а на континента на подстрекателите - в Северна Америка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вчера президента Байдън сто пъти спомена СВОБОДА и СВОБОДНИ. Хей братя чехи, като сте свободни за каква война говорите бе?

    22 Фев 2023 9:41ч.

    И какво правите в този военен Алианс? Разбрахте, че сте прецакани като всички източноевропейци - закрихте наборната служба за обучение на населението за защита на собствената си родина, .... и открихте чужди американски военни бази в собствените си държави. АМА ТРЯБВА ДА СТЕ СВОБОДНИ БЕ, г-н генерал, вие сте свободни, бе, госпожа военен министър на отбраната... Както се вижда в последните години назначаването на жени за министри на отбраната по света с НЕПРИСЪЩИ им образи и ангажименти пародира всичко. .......... Потресаващ план - значи всички бивши държави в ИЕ са ликвидирали наборната военна служба срещу професионална армия и бази от САЩ. Чехия в 2004 г., България в 2008 г. ... това направиха алчните жалки чревоугодници национални предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо в СВОБОДНИТЕ европейски държави - СЪЮЗНИЦИ има военни бази на САЩ?!

    22 Фев 2023 10:21ч.

    От какво се страхува брадъра, че бърза светкавично да вкарва американска войска в чужди суверенни държави - СЪЮЗНИЦИ отгоре на всичко. Свобода и демокрация ли, айде холан, писна ни от заблудите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    22 Фев 2023 9:47ч.

    Наистина не разбирам защо англосаксите толкова мразят славяните... дали не е защото сме много по-красиви. Имам братовчед, който преди 20 години се ожени в Лондон, и то за дъщерята на известен лекар, шеф на голяма болница. Никой от родата не успя да я види за толкова години. Братовчедът се върна скоро без нея и си отвори кабинет някъде по София. Свидетел съм на още няколко такива случая....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото бъдещето е на Славянството и на Красотата! :)

    22 Фев 2023 10:14ч.

    Разумното човечество не може да живее сред грозота, лъжа и насилие над свободната мисъл. А носители на знанията, уменията, занаятите, красотата са славянските народи - не случайно наречени ИЕ хартланда на света = ТВОРЦИТЕ на доброто и истинския прогрес на духа и бита! ..... Вижте, че първото, което направиха брадърите беше ДА РАЗБИЯТ ЮГО-СЛАВИЯ! ... Но което е казано, то ще стане! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моли

    22 Фев 2023 11:19ч.

    Друго си е славянската душа - една такава богата и извисена духовно. Затова такива материални аспекти като - разбити тротоари и даже липса на такива, боклуци преливащи от контейнери или просто натрупани покрай нещо като пътища в по малките населени места, горене на боклуци - кога в заводи кога ....просто ей така, умопомрачителни гледки от блокове, блокове.....с десетки хиляди кутийки (апартаменти, славянската душа обича комуналния дух - затова по дом се разбира апартамент и задължително с оттенък на лагер - т.е. комплекс), задръстени и задушни улици с тротоари заети от коли, много коли.....Може и още много да се добави....но макар и средата за живот тука да е близо до апокалиптична картина - важното е духовното нали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моли, Молииии ... описаното грозно е битието реформирано от демокрацията на Англосаксонците!

    22 Фев 2023 12:09ч.

    Нашето Славянско битие беше преди 1989 г. - здраве, чистота, красота и Златният Орфей - един от трите най-качествени фестивали в свето! Това днес е битието "реформирано" от демокрацията на англосаксонците чрез безбройните им НПО-та, които се набъркаха като скрито правителство в управлението на България и на Източна Европа. Е, оставихме ги да видим "демокрацията" и видяхме докъде я докараха - до кортинката описана от теб, Моли! ... Същото е и в духовната сфера - пълна трагедия, нали гледате новите бг-филми, сериали - огледалната тъжна простовата реалност в България. Е, това трябва да се промени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и Златният Орфей - един от трите най-качествени фестивали в света!

    22 Фев 2023 12:11ч.

    И за жалост всичко стойностно отречено пак от глупост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • откачалки

    22 Фев 2023 9:59ч.

    Вчера онзи ненормалник Кулеба се озъбил на чешкия президент /бивш генерал от НАТО/, че бил казал "Украйна да направи отстъпки". Според Кулеба целият свят трябва да воюва до пълен разпад на Русия. Абе тия луди ли са, наркомани ли са, какви са. Защо нашите продажници ни задължават да подкрепяме тази банда от малоумници и откачалки, която вярно ще въвлече света в Трета световна война. От украинците всеки трябва да бяга като от чумави, камо ли да ги подкрепя. Накрая и Русия, и НАТО да сложат чертата на това недоразумение и неговите управляващи клоуни, дето съсипаха целия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Финансовата акула БЛЕКРОК била изкупила Украйна

    22 Фев 2023 10:18ч.

    Изглежда свръх цинично, но съвсем реално пред очите ни "инвестицията" на хартийките е по-жизнено важна, от Живота на хиляди човеци в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Финансовата акула ще изгуби напълно тази инвестиция

    22 Фев 2023 10:34ч.

    Но залогът е далеч по-голям - национализирането на подземните богатства в самата Русия. Заради процентите, които западни компании държат в разни концесии там, на Запад са напечатани вече сума ти пари. Правете сметка. Ако Русия победи, ще обяви нов режим на собствеността над земните недра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо няма да изгуби

    22 Фев 2023 11:08ч.

    Инвестицията е тройно подсигурена - земята е изкупена за без пари, тия (Блекрок, Вангард и СтейтСтрийт) са от най-големите инвеститори в щатското ВПК (Боинг, Рейтиън, Локхийд-Мартин и т.н.), та печелят и от поръчките и доставките на оръжие, и сега точат зъби за следвоенното "възстановяване" на Украйна, или каквото там остане от нея. Според вас кой спечели най-много от износа на зърно от Украйна миналата година? И колкото повече военни действия има, толкова по-голяма печалба ще имат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Земята става руска, всичко върху нея също

    22 Фев 2023 13:48ч.

    Всякакви сделки на бившата УССР са нищожни. Снимайте се цветно с договорите си или си избършете посраните гъзове с тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никоя европейска държава

    22 Фев 2023 10:34ч.

    Вкл. Унгария на Орбан не иска за съсед Матушката ви, това е причината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия граничи с когото поиска

    22 Фев 2023 11:02ч.

    "Европа" е обидна дума. Киченето на държава с такъв епитет я определя като нещо гадно и гнило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ние това го знаем много добре

    22 Фев 2023 10:38ч.

    Чешката пролет ще ви се види увеселение. А уж сте славяни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото поляците са славяни

    22 Фев 2023 11:09ч.

    Протистанти, католици. Дори не са християни. Нищо чудно, че джендърията така лесно проби при тези обречени "народи". Пушечно месо за Лондон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • полковник Карачибук

    22 Фев 2023 10:49ч.

    Дори само от снимката е видно, че Карел Ржеха е много симпатично генералче. Никак не е случайно, че той е фаворитът Яна Чернохова, разкрепостена зряла блондинка, чешката министърка на отбраната. Тя от малка се влюбва във военната наука. Докато другите момиченца си играят с кукли, Яна тайно изучава трактата на Сун Дзъ "Изкуството на войната". Чете и за експедициите на адмирал Джън Хъ. Изучава всички сражения на Наполеон и Суворов.А щом прочита за Трафалгарската битка и как тялото на загиналия адмирал Нелсън е поставено в бъчва с коняк, тя получава първия си оргазъм. Когато пораства изучава старателно трактата Камасутра. Записва се да учи дзен икономика или изкуството да маршируваме. В университета Яна се опитва да осъществи детската си мечта - да си пусне мустаци като на маршал Будьони Не успява - ректорът, чивш комунист й забранява, заплашвайки я с изключване. Неусетно Яна завършва образованието си и скоро след това става министърка на отбраната. Първото нещо, което прави на новия си пост е да посети пражкия хусарски полк. Там тя вижда Карел и коленете й мигом омекват. Пощуряла от връхлетялата я любов, Яна дава генералско звание на Карел и го назначава за началник на генералния щаб. Оттогава не минава и ден, в койтодвамата да не срещнат. Обикновено Яна го вика при себе си. Още щом чуе приближаващите му стъпки, тя се съблича. Същото прави и генералът.щом влезе в просторния, готически обзаведен кабинет. После министърката го кара да марширува, така както е гол, само по ботуши. Често го правят заедно, а после страстно се целуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • предупреди също, че професионалната армия на страната му не е подготвена за такъв изход

    22 Фев 2023 10:58ч.

    ...но твоето правителство прави всичко възможно да се случи точно това, за което не сте подготвени. Такива лунатици са всички европейски правителства с изключение на унгарското. Да видим какво ше каже Президента Радев във Варшава днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ellie

    22 Фев 2023 11:17ч.

    За мен думичката "мобилизация" е тревожната "камбана" за България и избирателите на предстоящите "избори". Хипотезата, възникнала още при огласяването на стария план "Пилсудски"-по неонатовски сленг "Триморие" беше ясен сигнал, "че камбаната бие за нас". Нито на Чехия, нито на Германия им е приятна ролята на "окупирани държави"-да не забравим, как един от служителите на Германия случайно се бе отдал на "на емоционален запой" една седмица в автомобила си,а великите немски служби не успяваха да го открият под дърво и камък, по отношение на "бракуваните танкове". Ситуацията се повтаря и с Чехия, "техниката не работи" и др. "Пушечното месо" ще се изиска на предстоящата среща с президента Радев, субективно мнение..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    22 Фев 2023 11:25ч.

    Дааа, точно това ще стане, ако не спрете да се месите... И после...пак руски танкове в Прага...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, войната може да прерастне

    22 Фев 2023 11:40ч.

    между Русия и Нато на европейска земя, но нали точно това бе целта на американците, тя да се води на чужда територия? Нали точно затова примамиха Европа в Нато?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да ви занулят икономически както през 1989 г.

    22 Фев 2023 11:54ч.

    Това е целта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не пренасяй целите си от болната глава на здравата

    22 Фев 2023 12:01ч.

    И кой е тоя глупак, който се въодушевява от една такава цел, освен природен терорист и напълно изперкал русофоб?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русофобията е психиатрично заболяване, което се третира с доживотна изолация в тихи бели стаи с тапицирани стени

    22 Фев 2023 13:51ч.

    Имуществото на засегнатите бива наследявано от държавата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    22 Фев 2023 12:08ч.

    Какъв невероятен късмет изкара Нато с Русия, добре че тя си има нефт, газ и всичко друго, иначе с тия санкции, войната да беше избухнала отдавна, също като с Япония в Тихия океан, тъпо провокирана от Сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    22 Фев 2023 12:22ч.

    До Моли 22 Фев 2023 11:19ч. Моли, аз съм гадна софиянка, нали така ни наричате. Преди 10 години в квартала ни нахлуха селинджъри с голямо самочувствие, моите уважения за българските работливи селяни, познавам ги добре, тъй като не съм пропуснала студентска бригада и 8 години екскурзовод по България. А преливащите от боклуци контейнери и пр. простотии, които изреждаш, не са от славянската душа.... Най-големите проблеми са от простите хора, скъпа Моли! Крумови закони!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моли

    22 Фев 2023 16:53ч.

    До Мери. Ето виждаш ли Мери какви са хоризонтите на душата когато в малка България има някакво деление на софиянци и останали (много жалко но не знам дали се осъзнава от славянските души). Признавам че е интерсно да се изследва откъде идва това фалшиво самочувствие и признавам на живеещите в София и още по тъпия стремеж на останалото народонаселение да се мести в т.нар. порутена балканска столица София. (п.с. предположението ти за някакво мое отношение към живеещи в София ми е смешно, макар че разкрива много за .....славянския манталитет). Но съгласна съм за (допълнението по скоро) относно простите хора. И също - те в момента са в изобилие в резултата на цялата образователна, медиийна и политическа инфраструктура от последните 50 и повече години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    22 Фев 2023 12:29ч.

    Мдааа. Този драсна клечката на огъня, който подгрява водата за жабите. А жабите кракат "дайте още пламък, нека изгорят гладните руснаци".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "чешката министърка на отбраната" ......... естествено

    22 Фев 2023 13:24ч.

    Щях да се учудя, ако беше мъж, че и военен! Май само у нас и в Русия военните министри не са жени! В един от случаите даже беше и много подходяща за длъжността гинеколожка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не НАТО ще воюва срещу Русия, а източна Европа или т.н. В9.

    22 Фев 2023 14:35ч.

    Западните страни ще ни стискат палци и ще веят флаговете на страните ни в знак на "солидарност".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    22 Фев 2023 15:10ч.

    Оценка СВО с марксистских позиций https://colonelcassad.livejournal.com/8148615.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай Николов

    22 Фев 2023 15:15ч.

    Ние, обитателите на колонията на ФАЩ знаем от кабеларките, че НАТОто е „най-миролюбивия агресивен военно- политически блок" в свеата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Дело помощи утопающих – дело рук самих утопающих.”

    22 Фев 2023 15:17ч.

    Petrov & Bashirov strike back?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    22 Фев 2023 15:18ч.

    Не мисля,че източноевропейските страни ще воюват с Русия,с изключение на Полша и Балтите.Това може да се случи не от симпатий към Русия,а защото руснаците нямат илюзий кои трябва да бъдат въдворени този път,за да се успокоят нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    22 Фев 2023 16:40ч.

    Интересно, как чехите забравиха 1968 г. , а унгарците помнят 1956 г. Народ, който не познава историята е обречен да я повтаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи