Шефът на "Булгаргаз": Не затваряме страницата с "Газпром", водим разговори

Шефът на "Булгаргаз": Не затваряме страницата с "Газпром", водим разговори

В момента е в ход втората вълна на газовата криза, заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски, по повод поисканото поскъпване на синьото гориво с 60% от август. По думите му, за по-ниска цена на договорения втечнен природен газ може да се говори при дългорочни сделки и договори. Шефът на "Булгаргаз" подчерта и че вратата към "Газпром" не е окончателно затворена. "Предложението за увеличаване на цената на газа с 60 процента за месец август вече е внесено. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон", допълни той.  

При реализация на подписания от правителството "Петков" договор за доставка на 7 танкера с втечнен газ, които да покрият периода октомври 2022 - април 2023 г., недостигът на горивото в страната ще е около 40%. Количества ще има за потребителите на регулирания пазар и 50% от този за бизнеса на свободния пазар, заяви Топчийски. Сигурна към момента е единствено доставката от първия танкер за октомври, а за останалите до края на годината се търсят свободни слотове, където те да бъдат разтоварени и газът да бъде доставен до България. По думите на Топчийски намирането на слотове ще бъде по-лесно за периода в началото на следващата година. За проблема около техническата инфраструктура съобщи и Кирил Петков при обявяването на договора, който трябва да бъде завършен окончателно от служебното правителство.

Топчийски каза, че за набавянето на липсващите 40% газ има два варианта: 

- поискани са оферти за още седем танкера от други доставчици (от САЩ или Европа). Целта е диверсификация и различен доставчик от този за първите седем, който е американска компания. Цените ще са сходни с тези на "Газпром", може би малко по-високи, тъй като има разходи за транспорт и регазификация

- има възможност да се решат проблемите с "Газпром", започнали след началото на войната в Украйна, и да бъде доизпълнен договорът, който е до края на годината. Руската компания спря едностранно доставките за България в края на април, след като страната отказа да открие сметка в рубли в Газпромбанк, каквото беше условието.

"В момента сме във втора вълна на газовата криза след февруари-март, когато избухна войната. Миналия месец имаше леко успокоение на пазарите. За съжаления заради по-ниските доставки по „Северен поток” цените се вдигнаха. Надяваме се малко да се успокои ситуацията и са предприети стъпки – така че фокусът наистина е в отоплителни сезон", посочи той.

Топчийски коментира и договора за доставки на газ с "Газпром". "Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаме как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е един казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за "Булгаргаз" при промяна на условията". 

Той коментира и цената на втечнения газ. „Неговата цена силно се определя от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че, не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1,2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват, категоричен е Топчийски.

Шефът на "Булгаргаз" подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета „Петков” е приета под условие. „Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

 

Коментари

  • Кокорчо

    03 Авг 2022 9:31ч.

    Как така стъпки към Газпром, бе. Аз нали казах, че никога повече няма да преговаряме. Нали за това те назначихме, уж беше наше момче бе, Топчийски. И ти се оказа подлога на Путин. Навсякъде са, виждам ги и под леглото си! А,а,а-а-а!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Take or Pay

    03 Авг 2022 9:47ч.

    Шефът на Булгаргаз идиот ли е или само се прави на такъв? Че ще си платим неполученото количество газ от Газпром е все по-ясно. Газпром ще осъди Булгаргаз да плати неполученото от България количество, защото има клауза по договора помежду им, която гласи "Вземи или плати!". Тоест, България е длъжна да плати, независимо дали отказва газ от Газпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    03 Авг 2022 10:06ч.

    Аман от дебили .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Геофизик

    03 Авг 2022 10:18ч.

    Май започва да им идва акъла в главата на нашите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • започва е силно казано за нещо, което липсва изначално

    03 Авг 2022 10:22ч.

    Ако някой изобщо имаше мозък, трябваше изобщо да не се стига до тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    03 Авг 2022 10:33ч.

    Този го натресоха по идиотите, какво очаквате, да освобождава по скоро поста

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има решение и бе предложено от Бойко

    03 Авг 2022 10:59ч.

    Със закон да се забрани внос на газ и нефт от Русия. Приказките за газа ще секнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има и друго решение

    03 Авг 2022 11:06ч.

    Със закон да се вкарват русофобите, с промитите от евроатлантизма и сатанизма мозъци, в психиатриите на милата ни родина Р. България, където да бъдат лекувани с мощна електрошокова терапия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е въпрос за русофили и русофоби

    03 Авг 2022 11:12ч.

    Въпроса е за имане или нямане на газ и горива. Нямаше да е проблем, ако имаше газ от Албания, например.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакъв проблем

    03 Авг 2022 11:18ч.

    нямаше да има АКО (мирише) България беше на брега на Персийския залив. Даже и зима нямаше да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дрън дрън ерина

    03 Авг 2022 14:02ч.

    Не разбрахте ли, че пак руски газ ще купуваме, но по-скъп. Дебили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Grandi specialisti bulgari

    03 Авг 2022 14:03ч.

    Само при условие че всички дебили подпишат декларация че са съгласни през зимата да стоят без парно и да не се отопляват с ток (щото умнокрасивите евроатлантици обикновено нямат проблем да плащат няколко пъти по-високи сметки) за да не се срине електрическата система на държавата. Тези които ще преглътнат това че руския газ не е демократичен, да имат парно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XAXA

    03 Авг 2022 14:54ч.

    Има, да. И то е много просто и ефикасно - тиквата и такива като него, веднага да бъдат въдворени в най-близкия затвор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от кривина

    03 Авг 2022 11:17ч.

    Какво не затваряш бе мунчо,мутрата каза със закон да се ликвидира руската газ и петрол,ти за какъв се мислиш да изразяваш мнение,само мутрата може

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    03 Авг 2022 13:12ч.

    Моментално уволнение на тази подлога и назначаване на някой, който няма да плещи глупости от сорта "може би малко по-високи" на цени с 200% процента по-високи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    03 Авг 2022 13:18ч.

    Ако не се задействат от КЕВР и не уредят въпроса с договора и се наложи да се плаща тази неустойка, без да сме ползвали газ, нека се подготвят лично да я плащат! Или да си оправят бакиите, които сами си създадоха - е, и с помощта на Кирча. Пък може орташки да го помолите и той да се включи в колективната ви глоба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Намерили сте от кого да вземете акъл -

    03 Авг 2022 13:24ч.

    от големия специалист по завличане ББ! Затова се гответе лично да плащате глобата! Ние ви предупреждаване отсега, че не сме участвали в тези игри и нямаме намерение да ви плащаме за безобразията! Или оправяйте работата, или се гответе да плащате глоба! Или може и затвор, ако сте похарчили наградата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    03 Авг 2022 14:54ч.

    И като си говорите, вицове ли си разказвате ?!? Защото минаха месеци, а резултат никакъв!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    03 Авг 2022 15:14ч.

    Махайте го това недоразумение , баптистко .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

    03 Авг 2022 18:42ч.

    Тоя Топчо, МЕТ-ковеца и останалите бордови калинки в Булгаргаз трябва да изхвърчат НЕМЕДЛЕНО и да станат клиенти на Прокуратурата. Както всички нацвъкани от Продължаваме Простотийте продажни некадърници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има и друго решение

    03 Авг 2022 18:53ч.

    Паднете им на колене, според техните традиции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    03 Авг 2022 19:09ч.

    стресна се, че може да загуби сладкото местенце, а с тези 60% повишение се канеше да саботира, но едва ли ще му се размине

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи