Шефът на БАБХ: Служители на висши позиции излязоха в болничен заради проверките на "Капитан Андреево"

Шефът на БАБХ: Служители на висши позиции излязоха в болничен заради проверките на "Капитан Андреево"

Христо Даскалов потвърди, че службите са имали достатъчно информация за нередностите на "Капитан Андреево". "Не е тайна за никого, че нашите партньори (от ЕС, бел. ред.) също наблюдават много внимателно какво става. Коментирали сме много пъти Шенген и защо все не ни се случва. Нали разбирате, че за "Капитан Андреево" партньорските служби, особено на по-големите страни членки много добре са знаели какво се случва, кой го прави това нещо, кои са въвлечените лица", заяви директорът на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) в предаването "Денят започва" на БНТ.

По думите му, трима са служителите, които в навечерието на проверките са излезли в болничен, без да има видими причини за това. Проверяват се болничните на общо десет души.

"Особено в последните няколко месеца, особено служители, които са позиционирани по-високо в йерархията. В един момент като започнем да надничаме в тяхната работа - какво са правили, какви договори са били сключвани с тяхна помощ - имам доста служители, и в централно управление, които неочаквано се разболяха и вече боледуват доста време. Чакат ни да не сме в изпълнителната власт, да се върнат правилните хора и схемата отново да заработи", коментира Христо Даскалов.

Частната фирма е напуснала помещенията на граничния пункт един ден преди проверките. Когато влязохме вътре да видим тези помещеия, чувството беше много неприятно, разказа проф. Даскалов. 

Агенцията по безопасност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП заради установените драстични нарушения при контрола на граничния пункт "Капитан Андреево", извършван в последните десет години от частна фирма. Заради анулирания от държавата договор с новия наемател, продължават заплахите към държавни служители и депутати. 

"Малко забавихме представянето на данните, за да съберем необходимите доказателства - всичко, което имаме като протоколи, получено до 20 май. В дадения случай ние говорим за компрометирани пратки за проби от нашата референтна лаборатория. Всичко е доказано - тези цифри, които ние дадохме, почиват на ясни документи, които могат да бъдат представени", каза проф. Даскалов пред БНТ.

Пробите от вноса се събират три пъти дневно, през интервал от осем часа, като вече няма празен прозорец от време.  "Покриваме 24 часа. Предната схема по никакъв намчин не нарушаваше това правилно да се събират пробите. На ден се взимат по 20 проби, с два апарата. Не сме си позволявали с два апарата да предадем 40-45 протокола, което означава, че половината са изсмукани отнякъде", уточни проф. Даскалов.

Днес ще продължи представянето на документи пред прокуратурата, ГДБОП и други компетентни органи, заяви Даскалов. Три са групите стоки, влизащи през "Капитан Андреево". Миналата година, при преминали около 110 000 камиона с храни през границата, 36 000 са заминали в трети страни. Останалите са за България и ЕС.

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Уилт

  11 Юли 2022 12:53ч.

  "По думите му, трима са служителите, които в навечерието на проверките са излезли в болничен, без да има видими причини за това. Проверяват се болничните на общо десет души." --- Как се излиза в болнични, без видими причини?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И кой обработва пробите сега, когато частната фирма си отишла?

  11 Юли 2022 13:54ч.

  ???????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи