Шарл Мишел: Работим за отблокиране на процеса за РСМ и Албания и скоро ще имаме резултат

Шарл Мишел: Работим за отблокиране на процеса за РСМ и Албания и скоро ще имаме резултат

Не съм сигурен какво ще се случи на следващото заседание на Европейския съвет, но ще направим всичко възможно да предприемем решителни стъпки, заяви Мишел

„В Скопие не сме видели френското предложение за решаване на спора ни с България. Ние разговаряме с нашите български колеги в рамките на диалога, който продължава от месеци”,  каза на пресконференция с гостуващия в Република Северна Македония председател на Европейския съвет Шарл Мишел президентът на страната Стево Пендаровски, който отказа да коментира случващото се в София.

По думите му за вписването на българите в Северна Македония в преабмюла на конституцията има политическа воля, но технически не е възможно да се реализира за по-малко от три месеца. Политическият аспект на въпроса обаче е дали това ще е последното искане от България.

„Много е несериозно, ако влезем в такова начинание, каквото е това за промяна в Конституцията, което има три фази и продължава поне три месеца,  в които ние трябва да убедим нашите граждани защо го правим и че това няма да бъде във вреда на никой от тях, да излязат някакви нови искания от сегашното или бъдещото българско правителство“, каза Пендаровски.

Той заяви, че търси силни политически гаранции не само от страна на България, но и от страна на ЕС, че това ще бъде последното искане от страна на България. 

Пендаровски оцени посещението на Шарл Мишел в „бурния за Европа и света период” и само няколко дни преди срещата на върха на ЕС през юни като доказателство за необходимостта от координация на стъпките между Балканите и ЕС заради необходимостта от решителни и принципни решения.

"Република Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори с ЕС възможно най-скоро, което е важно не само за двете държави, но и за региона като цяло, особено в контекста на новите геополитически събития. Това е основен приоритет и ние подкрепяме всички усилия за намиране на взаимно приемливо решение на отворения двустранен въпрос с България. Наистина съм ангажиран с Франция и ЕС, за да помогна за придвижването на този процес напред и съм убеден, че много скоро ще имаме положително развитие, което със сигурност ще бъде много важно за вашата страна и за целия регион“, каза Шарл Мишел. 

Той обяви, че следващата седмица ще организира среща на 27-те страни членки и страните от Западните Балкани. „Искаме и работим за отблокиране на процеса за Северна Македония и Албания. Не съм сигурен какво ще се случи на следващото заседание на Европейския съвет, но ще направим всичко възможно да предприемем решителни стъпки“, каза Мишел. 

"Искрено се надявам, че следващата седмица в Брюксел лидерите на Европейския съюз най-накрая ще изпълнят обещанието си от март 2020 г., когато Съветът по общи въпроси единодушно реши да започне преговорите за присъединяване с Република Северна Македония възможно най-скоро", каза президентът Стево Пендаровски на съвместната пресконференция. 

Той посочи, че в разговорите му с Шарл Мишел са коментирали, че  удължаването на старта на европейската интеграция на Северна Македония разклаща доверието към ЕС, което означава намаляване на влиянието му сред гражданите в страната. „Удължаването на процеса на евроинтеграцията заради двустранни въпроси не само грубо нарушава обещанието за европейско бъдеще за Западните Балкани, но също така може напълно да компрометира политиката на разширяване и да създаде опасен прецедент, който ще сложи край на този процес, който години наред се смяташе за най-добрата външна политика на ЕС”, каза Пендаровски.

Според Пендаровски „въпреки разочарованията и умората от очакването на пробив по европейския път” ангажиментът на страната е подкрепен от пълното съответствие с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС и присъединяването към всички пакети от санкции срещу Руската федерация, а от друга страна – ЕС остава нашият безспорно най-важния  търговски партньор на Северна Македония, предоставящ подкрепа и финансова помощ за провеждането на необходимите реформи.

„Очакваме с нетърпение съвместната среща на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани, която ще се проведе на 23 юни в Брюксел и за която моят гост днес ме информира изчерпателно“, каза президентът.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • скоро ще имаме резултат, заклинание ли е това?

  16 Юни 2022 15:46ч.

  Надявай се! Вашият човек се прекатури от девет планини в десета. Не щем го! И вас не щем. От тук тръгва разложението на ес. Затриваме всяка империя, ако още не сте го разбрали, тежко ви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  16 Юни 2022 15:48ч.

  еврогейагент на САЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евро гей

  16 Юни 2022 16:52ч.

  Тричим българите за от блокиране на процеса за РСМ и Албания и скоро ще имаме резултат. Европейски рояци от атлантически ташаци !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щеле билу да имали резултат. Скоро.

  16 Юни 2022 15:58ч.

  И ако нямате - кооо? Ще гледаме "Ударът в София"? Ще разбомбите телевизионната кула на "Драган Цанков", китайското посолство на "Джеймс Баучер" и Орлов мост ли? Вече сте ни бомбили, няма да ви е първица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Балдуин Фландърски

  16 Юни 2022 15:59ч.

  Работи се и по отделяне на Фландрия от Валония, а Брюксел ще бъде обявен за свободен град. Очаквам до края на годината видим резултат. Веднага щом се усети липсата на горива и почне режим на тока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отец Нафърфорий

  16 Юни 2022 16:08ч.

  Така както върви Киртакът няма да го огрее за среща на върха в Брюксел. И Ленчето няма кой да я оноди в Хаят, Брюксел. Ще трябва да ходи Радев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тя може да пусне и на него

  16 Юни 2022 16:17ч.

  чудо невиждано

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да и се изтърка я

  16 Юни 2022 16:25ч.

  Бълха я ухапала

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошавата гарга

  16 Юни 2022 16:08ч.

  Първи абзац, в кавичките: В скопие не СМЕ видели???, каза Шарл Мишел. Що за идиотска и нередактирана приказка. Кой не е видял?? Как така не е видял?! Излиза, че Мишел стои там отколе и той и домакините му са в пълно неведение! Дивотия! Послед следват някакви мазни, лепкави, нечистоплътни, заобиколни приказки на европейски език, от които ми се повдига!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 99 руски телевизии по 99 часа на ден

  16 Юни 2022 16:20ч.

  да агитираха в България, нямаше да сринат илюзиите на евтотелетата и нато-овцете така, както тия наглеци вкупом с нашите подлеци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той волът като рие на гърба си хвърля

  16 Юни 2022 16:26ч.

  На лъжата краката са къси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  16 Юни 2022 16:31ч.

  Плъшел докато се занимава с източна Европа, забрави западната... Абе Шарл, кво стана с икономиката, ГЛУПАКО? Путин е виновен.... Колкото и да са си навирили носа, капките от финасовият потоп започват да им влизат в ноздрите...Европа приключи и това е изключително хубаво, сега ще бъде опоскана и ислямизирана, а тези ще е като да ги нямало, унищожителите на Европа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  16 Юни 2022 17:13ч.

  В чест на добросъседството, да спрем износа на ток към РСМ, жито и др. стоки. Да чакат да им ги осигури ЕС и Макрон !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  16 Юни 2022 19:51ч.

  На мен така ли ми се вижда, че Пендаровски и Зеленски говорят на един и същ глас към ЕС - приемайте ни по-бързо, защото иначе ще ви се случи нещо лошо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не мога да разбера какво очакват да се случи като влязат в ЕС!?

  16 Юни 2022 20:31ч.

  Европейския съюз вече няма онези пари за подкупи за местни предатели, дето ги вадеше преди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жералдин Каракочева

  16 Юни 2022 21:57ч.

  Шарл-Мишел Плешар стъпИ на динена кора с Киро Куролацията. Киро междувременно се отправя в канализацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • учуден

  16 Юни 2022 23:27ч.

  Дивангейт помним ли? Той не можа да си отстъпи стола на Урсулчето, сега запретнал ръкави и на нас да ни вземе стола. Албанките като се научат да не хвърлят мръсните памперси по плажа, а северномакедонците като разберат значението на думата уважение и историческа истина, тогава може и да поработим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат

  17 Юни 2022 8:52ч.

  Ако някой клекне за Македония, веднага в затвора и Народен съд! Никакви швабски или местни палячовци не ни интересуват, Македония трябва да се десърбизира и демократизира!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи