Шарл Мишел: ЕС ще предостави още 1,5 милиарда евро военна помощ на Украйна

Шарл Мишел: ЕС ще предостави още 1,5 милиарда евро военна помощ на Украйна

Шарл Мишел и Володимир Зеленски Снимка: ЕПА/БГНЕС


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна с украинския президент Володимир Зеленски по време на изненадващо си посещение в Киев в сряда, целящо да покаже солидарност с Украйна по повод инвазията на Русия.

Шарл Мишел каза по време на визитата си, че Европейският съюз ще предостави още 1,5 милиарда евро военно оборудване на Украйна след първоначалният пакет за 500 милиона евро.

Той добави, че международният доверителен фонд за финансиране на разходите на Украйна и възстановяването ще започне да функционира на 5-и май.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски изрази задоволство от "открития диалог" в рамките на ЕС относно включването на петрола в следващия пакет от санкции срещу Русия и се надява, че международният и вътрешен натиск ще убеди германското правителство да се съгласи да забрани вноса на руски петрол.

"Обсъдихме санкциите срещу Русия, отбраната и финансовата подкрепа за нашата държава, както и отговорите на въпросника за съответствие с критериите на ЕС“, написа Зеленски в "Туитър". Той имаше предвид въпросника, който му беше връчен от Урслула фон дер Лайен по време на посещението й в украинската столица и се счита за отправна точка за Украйна в нейния стремеж към членство в ЕС.

"Благодаря ви за смислената среща и солидарността с народа на Украйна", написа още Зеленски.

Зеленски призова Брюксел да надгради санкциите, които вече е наложил на Русия, и призова ЕС да приеме Украйна като пълноправен член.

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Степан Бандера

    20 Апр 2022 19:22ч.

    Светът се е заел да попречи и да не позволи нова 1939,когато безучастно остави Хитлер да Върлува. Всички са наясно, че сме пред нов Хитлер, който ще бъде спрян.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    20 Апр 2022 19:27ч.

    Байдън и премиерът Джъстин Трюдо, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британският премиер Борис Джонсън... това ли е света?! Такъв свят няма да го бъде...надежда всяка остави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    20 Апр 2022 19:30ч.

    Европа може да тръгне боса, гола и изнасилена, ама ценностите са вървежни .С печатница е лесно, а всички други да духат таратора, ама и това е до време, когато дойде голямото далдисване, шамандурите може да се окажат и недостатъчни !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ох, болиии

    20 Апр 2022 19:30ч.

    Казаха шарл мишел и баба урсула.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    20 Апр 2022 19:41ч.

    Хубаво, ще им дадете въоръжение за 1, 5 милиарда. Хубаво, ама с какво ще плащат заплатите на военните ли? Да не почнат да продават техниката на руснаците, за да си вземат заслужените пари???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А бе много дащни

    20 Апр 2022 20:53ч.

    станаха от тия ЕС бе, ако парите бяха лично техни, дали щеше да бъде така?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бюрократите

    20 Апр 2022 21:22ч.

    един лев (евро) не са изкарали през живота си с честен труд, ама раздават народната пара на американските подлоги в украйна с пълни шепи. Скоро ще им се наложи да "поработят" в някоя каменоломна или уранова мина, да разберат откъде идва хлябът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС се превръща в гето от корумпирани и провалени държави. В САЩ хвърлят фуражките до тавана! В Китай - също!

    21 Апр 2022 2:55ч.

    ЕС потъва в укро-фашисткото блато на мизерия и корупция. ЕС плюе на Турция, която от десетки години чака прием в ЕС и пуска в ЕС най-корумпираната държава в света - нацистката и фашистка клоака Украйна. Къде изчезнаха Копенхагенските критерии на ЕС за правата на отделните граждани, забранени в нацистка Украйна? Къде са критериите за влизане в ЕС? ЕС е пред пълен провал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи