Шалапатова призова пострадалите от наводненията да подават заявления за подкрепа

Шалапатова призова пострадалите от наводненията да подават заявления за подкрепа

Домакинствата от пострадалите райони в областите Монтана, Враца и София да подават заявления за подкрепа, защото към днешна дата те са много малко, призова днес във Варна министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова. По думите ѝ е създадена организация исканията да бъдат разглеждани в рамките на няколко дни и парите да бъдат изплащани максимално бързо.

Помощ може да се получи по няколко линии, които не се изключват, а се допълват, посочи Шалапатова. Единият вид подкрепа за домакинствата е с еднократна сума в размер до 1512 лева. Освен това хората могат да кандидатстват и пред фонд „Социална закрила“. По думите на министъра по тази линия те могат да получат до 2 500 лева, като сумата е за ремонт на къщата или за замяна на уреди от първа необходимост, спрели да работят при бедствието.

Третата линия на подкрепа е пострадалите хора да бъдат включени в програмата „Топъл обяд“, обясни още Шалапатова. Тя допълни, че е разговаряла с всички кметове в тежко засегнатите райони, които трябва да подадат заявка към министерството за увеличение на бройките по програмата. Към днешна дата в София област по тази линия подкрепа получават 2006 души, в Монтанско – 989, а във Врачанско - 3 635, обясни Шалапатова. По думите ѝ сега се очаква кметовете да подават заявките си, като не са им поставени ограничения за броя на хората.

Министърът каза още, че местните власти могат да поискат допълнително бройки и за назначаване на хора - трайно или нетрайно безработни, които могат да бъдат наемани почасово за до 3 месеца. Идеята е те да помагат за разчистването, дезинфекцията, както и на пострадалите домакинства. 

В отговор на въпрос за бюджета на министерството през 2024 г., министърът посочи, че преговорите по тази тема още не са започнали, но нейната цел ще бъде увеличение на заплатите на работещите в социалната сфера, както и подобряването на условията им на труд.

Във Варна днес д-р Шалапатова участва в годишния форум на Националния алианс за социална отговорност. Този път темата на конференцията е развитието на социалните услуги. Във форума участват представители на oбщини, експерти от централната власт и от неправителствени организации, доставчици, ръководители и екипи на социални услуги, потребители.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Лекуващ лекар

    19 Юни 2023 14:16ч.

    Освен ЧАША СТУДЕНА ВОДА и да чуят по - скоро камбанния звън, нищо друго няма да получат !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шалапатова призова пострадалите от наводненията да подават заявления за подкрепа

    19 Юни 2023 14:40ч.

    Шалапатова призова пострадалите от наводненията да подават заявления за подкрепа на Прайда ѝ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проблем на изхода

    19 Юни 2023 14:31ч.

    Шалапатова, прави там каквото можеш, само не ме карай да те срещам и гледам по медиите и екраните, че докато се усетя и червата ми се обърнали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Странно явление е тази министърка...

    19 Юни 2023 16:41ч.

    ...с биография, започваща внезапно през 2019 година и никаквз информация за годините преди това, не ли? Възможно ли е да е 4-годишна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Медийна постановка

    19 Юни 2023 14:36ч.

    Кой го избра това личице горе и тази усмивчица?! Това редакторска недоделка ли е или тя Шалапатовна си е все така? На фона на случилото се и на съдържанието на статията се предполагаше нещо по-сериозно, сдържано, загрижено! Комсомолси възторг, плам, вдъхновение и много подредена и накъдренка косичка! Тя до снощи нали беше с лопата на дигите, кога успя и с фризьора?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    19 Юни 2023 16:18ч.

    Как кой го избра?Някой,който е бил сигурен,че Посолството ще го утвърди.Както впрочем и целия МС,и всички чиновници на високо и средно ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не мога да разбера

    19 Юни 2023 14:40ч.

    Тия озъбени акули, на какво се радват и хилят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АХА

    19 Юни 2023 15:07ч.

    Какви заявления-какви 5 лева? Хората не знаят ,къде са,има кмет има грао-списък на хората-взимаш-кокочрчо една касиерка и плащаш.. На украйнците така ли им искахте-заявления-а.? Дори оластните ги търсеха да им дават пари-двоен аршин Къде е комшулъка да помогне -а къде са политиците...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    19 Юни 2023 15:09ч.

    Лицето Иванка Лазарова беше директор на фондация "За нашите деца", правоприемник на фондация от Великобритания "Английски детски тръст". В буквален смисъл, същата тази Фондация печели проекти на социалното министерство години наред, а сега г-жата е Министър на социалното министерство. Същата тя няма компетенции да ръководи, а просто е проводник на чужди, в случая английски интереси насочени най-вече към циганите. Не очаквайте нищо добро в социалната сфера от въпросното лице, което винаги е работило за чужди интереси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шалапатова, призови цялата огромна държавна администрация воглаве с депутатите и министрите да дадат пример - като ДАРЯТ ПО ЕДНА ЗАПЛАТА!

    19 Юни 2023 15:21ч.

    Ето затова призовавай Иванке - ДА ДАРЯТ ПО ЕДНА ЗАПЛАТА министри, депутати, директори на дирекции, директори на агенции, директори на куп НПО цицащи от всички нас данъкоплатците! ................ Срам за българската нация, щом и тази Иванка е "просто е проводник на чужди, в случая английски интереси насочени най-вече към циганите." ....... Вън от политиката, вън от България на чуждите подлоги, не ви е срам бе, то бива и бива безочие. Иванке ти българка ли си, мъ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    19 Юни 2023 15:30ч.

    Да не се занимават с глупост, а да се пишат украински бежанци - това ще им реши проблемите като с магическа пръчица. Най-малкото хотел + пълен пансион + джобни. А Тагарев ще впрегне целия си капацитет да им помогне с щетите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    19 Юни 2023 15:39ч.

    Хвърлям по едно око на тивитата в неделя, макар че няма смисъл. Така и не схванах събирането на капачки за ковоьози от години. Пред магазини и аптеки има торби с капачки. Представа нямам от какво са капачките. Когато имам пари, съм давала за миньори, църкви, болни деца и пр. Как държавни чиновници си купуват коли през две години и защо България е единствената, която до скоро нямаше медицински въртолети?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България

    19 Юни 2023 16:04ч.

    Няма ли архитекти в България , които да направят ландшафтен план на цялата територия със рисковите зони за строежи - свлачища, податливи на наводнения зони ??? Толкова ли е сложно ? Вярно е че и в Италия гледах построени много къщи на планински склон които просто се свлякоха като картонени къщички. Навсякъде има цигания, но все пак България е цивилизована страна. На такива рискови зони не трябва изобщо да се строи каквото и да било.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    19 Юни 2023 16:22ч.

    Може би не е толкова сложно когато имаш държава.А когато нямаш ще си задаваш подобни въпроси.Същото нещо е например с лекарствата - там нещата изключително просто и лесно се решават със създаването на една държавна фирма,подобие на някогашното "Аптечно управление".Но не става.Защо - пак стигаме до наличието на държава и то със суверенитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    19 Юни 2023 17:28ч.

    Има, но не са архитекти, а от Хидротекхническия факултет на УАСГ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    19 Юни 2023 16:22ч.

    Ша лапа това вземи пари от даренията от Турция и с украинците възстановете селищата и домовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    19 Юни 2023 17:33ч.

    Пухестото перушинесто констатира, че нямало заявления за подкрепа. Ако би имало нещо под перушината, щеше да стопли, че хората бедстват, къщите им са наводнени, покъщнината им е унищожена, вероятно нямат достъп до компютър. Тя какво направи, за да стигне до хората и да улесни установяването на нуждаещите се? Може би чака да спретнат някой "Прайд", че да ги забележи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Yoyo

    19 Юни 2023 18:13ч.

    Заявленията електронно ли да ги пускат, да са подписани ли с КЕП ? Да те ... и тебе .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Призовкарката ШПАКЛАТОВА

    19 Юни 2023 18:32ч.

    Ало, министЕрката, хората в Карловско още са без дом и покрив, всички знаят че незаконната сеч и непочистените корита отприщиха пороите, но крадливия кмет Кабаиванов, зам.предс.на СДС (които са в управлението), не е предаден на прокуратурата. По лесно е да се призовава. Вашта мама!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    19 Юни 2023 18:50ч.

    Няма ли по-подходяща снимка на г-жа Шалапова? Тази щастлива усмивка на фона събитието е доста смущаваща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    19 Юни 2023 20:03ч.

    Слава Бого, поне е омъжена с двама сина, щото си бях помислил грешно, че е от тези модерните Сороспии, дето нямат деца а тръгнали за чуждите да се грижат! Върнете детето- Буда на майка му, художничката Галя!!! България не може да бъде чак толкова гнусна държава, че да краде малки деца и да ги преименува...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирка

    19 Юни 2023 20:08ч.

    За провеждането и организирането на гей парада плтиха 5 милиона лева, а сега карат пострадалите от наводненията хора да пишат молби и да чакат блговолението на някой дебел дъжавен чиновник да им отпусне 200-300 лева .Наглостта на тези управници няма граница!!!! Колкото по-скоро ги изметем,толкова по-добре за България!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    19 Юни 2023 20:31ч.

    Д-р Шалапатова удивлява с лъчезарието. Сякаш е една Бонбонена Фея, която с грациозни стъпки е избягала от балета "Лешникотрошачката". Прилича на сладкиш от кардамом и кимион, обвит в захарен памук.Много е чаровна милата! Чудя се само дали и вагинално тя е така рошава и усмихната. Може би това зависи кой играе ролята на нейния принц Коклюш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи