Сглобката се разцепи за АЕЦ "Козлодуй": ГЕРБ и ДПС поискаха преговори само с "Хюндай", ПП-ДБ -с американската "Бехтел"

Сглобката се разцепи за АЕЦ "Козлодуй": ГЕРБ и ДПС поискаха преговори само с "Хюндай", ПП-ДБ -с американската "Бехтел"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В енергийна комисия ГЕРБ и ДПС поискаха преговори с един участник, класираната в късата листа южнокорейската "Хюндай", тяхното решение беше прието

ПП-ДБ и министърът на енергетиката настояват за включване в преговорите и на американската "Бехтел"

Сглобката се разцепи и при процедурата за избора на строител на двата нови блока в АЕЦ "Козлодуй". Енергийната комисия и тази по околната среда с по 11 гласа "за" приеха днес проект за решение да се възложи на предприятието "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да проведе преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co), единствената компания, класирана в късата листа. Тя беше избрана от оценителната комисия на предприятието сред петте кандидати, заявили намерение да строят VII и VIII блок. Те трябва да приключат до 15 април.

Това предложение е на депутатите Делян Добрев от ГЕРБ - СДС и Станислав Атанасов от ДПС, заведено на 16 февруари в деловодството на парламента.

На 20 февруари в 17,46 часа Васил Стефанов и Ивайло Мирчев, депутати от ПП-ДБ, завеждат проект за решение за продължаване на процедурата за подбор и преговори с потенциалния строител. Само че освен с "Хюндай", те предлагат да се възложат и преговори с американската "Бехтел", която не беше класирана в късата листа от комисията, защото е участвала с дъщерната си компания.

Вторият проект за решение е на база на доклад, внесен от министъра на енергетиката Румен Радев  в парламента. Мотивът е, че не е добре състезанието да продължи с един-единствен участник, а освен това в документите дъщерната фирма на "Бехтел" се позовавала на финансовите резултати и на опита на фирмата - майка.

Делян Добрев, председател на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ заяви, че е завършила процедурата за предварителен подбор на компании, които да строят двата нови блока. Участвали са 5 фирми - две китайски, дви американски и една корейска. Двете китайски компании няман споразумения с доставчика на технологията - "Уестингхаус" и не отговарят на условията. Американската фирма "Флуор" няма положителен финансов резултат за две от изискваните 5 години. "Бехтел" има положителен финансов резултат, но не кандидатства основната компания, а нейна дъщерна, която не може да покрие техническите критерии.

Единствена "Хюндай" има опит и финансови резултати. Обоснова се Добрев. Той се спря и на условията към строителя, изброени в приложение към решението - фиксирани цена и срок, който е 60 месеца за VII блок и 54 за VIII. "Уестингхаус" трябва да сключат договор с "Хюндай", за да може да се управлява добре проекта и за се знае кой носи отговорност, заяви Добрев пред депутатите от двете комисии. Той допълни, че има изискване и поне 30% от дейностите да бъдат извършени от български компании.

Другият съвносител, Станислав Атанасов от ДПС, заяви, че условията към строителя са тежки с фиксиран срок и цена, но "Хюндай" една от най-големите строителни фирми в света.

Тяхното решение бе прието от двете комисии.

Големият спор започна с втория проект на депутатите от ПП-ДБ по доклада на енергийния министър Румен Радев, който днес е с Париж и ще подписва с французите споразумение за сътрудничество в ядрената енергетика.

Заместникът му Николай Николов, заяви, че  VII и VIII блок са едни от най-важните проекти за икономиката и националната сигурност. Анонсира, че договарянето при конкуренция с повече от един кандидат ще доведе до по-добри оферти. За проект, който ще надхвърли 10 млрд. лв. е добре да се постигнат най-добрите условия, но с минимум двама участника.

Николов заяви още, че и двете американски компании "Флуор" и "Бехтел" са се представили с данните на фирмите-майки като оборот, опит, печалби, финансови резултати. Това означавало, че те застават зад дъщерните си компании. Единствената причина "Флуор" да бъде изключена, е че има три години негативен финансов резултат за 5 годишния изискван период.

Той поясни, че на комисията са представени становището на БЕХ, писмото на "Уестингхаус" и междуправителственото споразумение със САЩ за сътрудничество в ядрената област, което беше подписано преди 10 дни, но още не е ратифицирано от парламента.

Бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ, Теменужка Петкова попита на какво се основава това решение за двама кандидати, след като е определен един потенциален изпълнител. Как се предлага "Бехтел", след като не отговаря на изискванията, защо се прави този компромис.

Добрев се включи с въпрос, защо тогава не е включена и другата американска компания "Флуор". От думите му става ясно, че е имало писмо от "Уестингхаус", в което се казва, че компанията, която е доставчик на технологията, има споразумения и е работила с "Бехтел" и "Флуор". Докладът на министъра е по повод решение на работна група, която се е нарекла управляващ комитет на проекта. Имало и решение на БЕХ.

Рамадан Аталай от ГЕРБ пък попита, защо, след като се прави този компромис, не се включват и китайските фирми.

Стигна се дотам да се гледат минутите, в които е излязъл докладът на министъра на енергетиката от ведомството му - 17,59 ч, а решението на депутатите за преговорите с двете фирми, което те казват, че е на база на доклада, е заведено в 17,46 ч на 20 февруари.

Васил Стефанов отказа да коментира писмото на "Уестингхаус" на открито заседание, което се предава онлайн, същото направи и зам.-министърът Николов.

След разгорещени дебати, включително е за правомощията на тази работна група, проектът за решение на депутатите от ПП - ДБ беше отхвърлен.

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • sof

    21 Фев 2024 17:54ч.

    Дано са живи гласувалите и подписалите за "Уестингхаус"като почнат проблемите и да има кой да ги подгони и пита тогава защо тази скапана технология.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да има реактори, камоли пък работещи. Само парите ще вземат.

    21 Фев 2024 17:55ч.

    В България никога няма да работи реактор, който не е дело на Росатом.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    21 Фев 2024 18:37ч.

    Всички пукнатини в сглобката се запушват успешно с пачки !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Току що ГЕРБ заби ножа до дръжката в гърба на предателите от ПП-ДБ

    21 Фев 2024 19:08ч.

    Каквото повикало .....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корупчо Корупционеров Чешитъкункофф

    21 Фев 2024 20:47ч.

    Яка корупция, изродена до ОТКРИТО ПЛЮСКАНЕ!!!!!!!!! ВЪЗСТАНИ БАЙ ГАНьООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООО!!!!!!!!!!!! А тепърва идват ракети, самулети, танкуи да 25 милярда!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буахаха, Бехтел....

    21 Фев 2024 18:03ч.

    Тия са пенкилер - строят всичко - от летища, метро, язовири, напоследък и ядрени инсталации. Занимават се с управление на води. Някой да се сеща за скандала 'Кочабамба' с тях в Боливия, когато бяха приватизирали цялата водна мрежа там и обложиха и дъждовната вода? Апропо, нещо ядрените проекти нещо им куцат - вижте сайта им: https://www.bechtel.com/projects/?category2=136 Набива се на очи, че тия "управляват" и замърсените води на Фукушима. "Управляват" е силно казано, щото изпуснаха, съвсем целенасочено, една голяма част от тях в океана, като обясняваха, че "нЕма страшно!". И наште посерковци много държат на тях, нищо, че дори не се вписват в зададените критерии!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Птибурдуков

    21 Фев 2024 19:07ч.

    Някъде 2007-9 година при това в "Капитал" се споменаваха успехите им в Румъния - нула километра магистрала за около 400 млн евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Птибурдуков

    21 Фев 2024 19:09ч.

    Явно това е била само част от лотовете :) https://balkaninsight.com/2013/05/30/romania-cancels-contract-with-bechtel/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боби

    21 Фев 2024 18:29ч.

    За сведение Росатом държи приблизително 50% от междунарофните пазари. Един Реактор ВВЕР 1200 излиза 6 милиарда $ и се строи за 6 години. Сегашната технология е ВВЕР 1200/1300 ТОИ с всички добавки разработени след Фукушима. ТОИ вече има подобрения(времеви) строи се за 5,5 години като втората итерация тествана сега при строеж в РФ ще достигне до 5 години до ключ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    21 Фев 2024 18:32ч.

    Вие вижте Делян Добрев каква промяна в Закона за безопасно използване на ядрената енергетика тук : https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/165343. На мен ми се,че май се опитват да прескочат ОВОС-а. И ще ми е интересно да чуя и други мнения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Фев 2024 18:38ч.

    Кирчо да прати един меморандум как да дялкат. По равно или по братски...да знае Мамин какво да сипва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    21 Фев 2024 18:57ч.

    Имах си аз ПП и ДеБилите да не са американската компания. После-нямало лобизъм, ама хич. Другари ппдб, не разбрахте ли, че САЩ са далеч и им дреме само за печалбите. Когато нещо не им отърва са първите, които си стягат багажа и си обират крушите, след като са те оставили гол и бос насред бурята, която те са заформили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    21 Фев 2024 19:24ч.

    Ахааааа...Бехтел...Сега става ясно, защо НЕК ЕАД се разсипва и специалистите или ги гонят или напускат....виж ти. Много интересно. След някоя година, кой ще ни концесионера големите язовири?. Вече имам едно предположение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи