Северна Македония обвини Русия за враждата с България

Северна Македония обвини Русия за враждата с България

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руската федерация е един от факторите, които имат интерес да поддържат живи конфликтите в региона на Западните Балкани, за да имат по-лесно влияние. Дори последната ескалация на отношенията между България и Северна Македония ще бъде приветствана от трети страни, които виждат шанс да поддържат постоянен конфликт тук, казва министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в интервю за Радио Свободна Европа, предаде БТА.

Османи отново посочи, че извикването на консултации в София на българския посланик в Скопие е непропорционална реакция, „доколкото се свързва с инцидента в Охрид”, при който бе пребит секретаря на сдружението „Цар Борис Трети” Християн Пендиков, защото Република Северна Македония е взела „всички възможни мерки”.

„Веднага разкрихме извършителите и единият е в ареста. Веднага президентът, премиерът, министърът на външните работи осъдиха случилото се. Отидох в София, и изразих това, което държавата трябва да покаже на нашия гражданин и граждани, така че наистина не виждам каква е връзката между случая и реакцията (на България). Реално в обществеността в Република Северна Македония имаше „невнимателна реакция”, но като цяло институциите реагираха както трябва да реагира държавата при такива случаи. Не може да се генерализира от такъв инцидент и да се правят изводи за това как държавата се държи спрямо общностите”, каза Османи.

Министърът на външните работи на Северна Македония определи като утежняващ фактор предстоящите избори в България, “защото изборите обикновено усложняват чувствителните въпроси и не дават пространство на дипломатите да си вършат работата както трябва”. „Сезонът на провокаторите и политическите печалбари (и в двете държави) е отворен и сега всички са в действие, но трябва да спрем този цикъл на взаимно влошаване на отношенията и да върнем положителния дневен ред. Мисля, че Северна Македония досега е направила всичко, което трябва, за да се справи с инцидент, който може да се случи навсякъде”, посочи Османи.

Османи каза, че няма пряка информация на намеса на Русия във влошаване на отношенията между България и Северна Македония, но че „има интерес на трети страни да поддържат живи или замразени конфликтите в този регион, за да може по-лесно да се упражнява влияние, това се знае от много отдавна”. Според него ескалацията на напрежението между двете държави е добре дошла за трети страни, „които ще видят шанс да поддържат постоянен конфликт тук”. Попитан кои са тези трети страни, той отговори - Руската федерация.

В отговор на въпрос дали конституционните промени в Република Северна Македония за вписване на българите в преамбюла на основния закон, което е условие за отваряне на преговорните глави с ЕС, биха били приети в такава атмосфера, Османи отговори, че конституционните промени са в интерес на Република Северна Македония. „По отношение на поведението на България анализатори, които наблюдават отношенията ни, си задават въпроса до колко България има интерес да се случат промените в Конституцията, защото тези промени са в наш интерес. Те ще помогнат на българската общност, но ще бъдат повратна точка в отношенията ни с България в интерес на Северна Македония”, каза Османи.

В интервю за изданието „Независим” през седмицата бившият посланик на Република (Северна) Македония в България Георги Спасов разви тезата, че „всичко, което се случва през изминалата седмица в българо-македонските отношения, е част от "имперските амбиции" на София към Северна Македония и целта е да не бъдат приети промените в конституцията и страната да остане извън ЕС за дълго време”. „Ако някой прави нещо да попречи на ново вето (от страна на България), за да бъде задържана подкрепата на ЕС към Северна Македония, това е Министерството на външните работи. Нашата основна цел е да не се движим по вълната на емоциите, а да работим в посока на дългосрочния ни интерес. Най-голямата щета, която може да бъде направена за държавата е това в ЕС да започнат да вярват, че има обществен натиск върху една етническа общност, че има някаква дискриминация, насилие. Това е нашата задача”, каза Османи.


Източник: fakti.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Няма държава Северна Македония. Няма македонски народ. Няма македонски език. Това са измишльотини

  29 Яну 2023 16:39ч.

  Има тълпа идиоти, откачени като руските македонци в Западна Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спор

  29 Яну 2023 18:50ч.

  няма. Точно, кратко и ясно, но само на зомбираните жълто-красиви-павейци и мехморлуци не им все още ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На нашите нордически укри досущ като на автентичните укри

  29 Яну 2023 16:40ч.

  Все Русия им е виновна, че са и се държат като укри. Наставникът им понеже един и същ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  29 Яну 2023 16:41ч.

  Соросоидни интриги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прав е, припознава се в урките, на които също им подариха измислена държава за чужда сметка

  29 Яну 2023 16:53ч.

  Вие, македонците, сте българските украинци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  29 Яну 2023 16:56ч.

  македонците са българските "украинци". въпрос към ШАЙКАТА: ако т. нар. „македонци“ започнат да убиват българите в Македония, ние ще стоим ли безучастни??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не! Как ще стоим

  30 Яну 2023 11:54ч.

  ще пратим на "макетата" танкове и снаряди!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въх!

  29 Яну 2023 17:07ч.

  А аз вече се притесних, че само макетата не са се обадили за Русия!:)) Колко плитки могат да бъдат интригите на хора, които не са запознати с балканския манталитет?! Ако все още бг общественост е против участието на България във военния конфликт / не че онези горе им пука какво мисли обикновения бг - но статистика, майна - нарушаваме общата статистика/. Решили да разиграят македонската карта. Ама, моля ви се. Вие не я ли отиграхте с признаването на това недоразумение за държава?! В недоразуменито, наречено СМ се води отявлена антибългарска политика и за това не са виновни руснаците. Първо местните дерибеи българофоби, а след това нашите продажни политици, които се отказаха от правото си да се борят за тази българска земя! Така че без Русия този път, моля!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  29 Яну 2023 17:20ч.

  И на тея краварите са им промили мозъците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  29 Яну 2023 17:23ч.

  Кой им пише изказванията на тия идиоти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в случая свободна европа

  29 Яну 2023 20:09ч.

  на този тип селекция политици (западни пионки) им съобщават предварително медията и опорките, после редакция и публикуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха!

  29 Яну 2023 17:24ч.

  И палячовците в Скопие, като палячовците в София пеят същата еврогейска и русофобска песен, тон за която се дава във Вашингтон. Кретените не искат да знаят вече състоялата се история, а да си измислят собствена, удобна на Вашингтон, Брюксел и Лондон. Не друг, а Русия освободи българския народ от турско робство и не друг, а Русия създаде обединената САН СТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ в с. Сан Стефано - днес квартал на Истанбул - Йесилкьой, - като Сан Стефанска България се включваше и Западна Румелия (Македония, която тогава така се е наричала), а македонци изобщо не е имало, освен като неразделна част от целокупния български народ. (Шопите също са част от целокупния български народ или не?) Нашите враждебници - френци, немци, англичани + италианци разпокъсаха на Берлинския конгрес, с Берлинския мирен договор между великите държави + Османската империя, на 13.07.1878 г., създадената от Русия на 03.03.1878 г. обединена Сан Стефанска България и оставиха Западна Румелия (Македония) отново под турско-османско робство. Източна Румелия също беше върната на Османската империя, но като автономна ОСМАНСКА област с генерал-губернатор, назначаван от султана, а Княжество България беше придадена на Османската империя от Берлинския конгрес като васална квази-държава, СЪС СЮЗЕРЕН ТУРСКИЯТ СУЛТАН, на когото е била длъжна да плаща ежегоден данък и БЕЗ ПРАВО НА СВОЯ ВЪНШНА ПОЛИТИКА!!!! Ето така враждебниците на обединената Сан Стефанска България и на Руската империя, под заплахата за нова война на колективния запад + Османската империя срещу Русия разпокъсаха българите и създадоха от Балканите БАРУТЕН ПОГРЕБ, който окончателно беше взривен през 1914 г. в Сараево и стана повод за Първата световна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Яну 2023 17:24ч.

  Путин е велик бе... голям факир! 😁Вие с БОКО едни и същи инструкции ли получавате? ... козяците вече не се виждат зад тревата, толкова ниско са паднали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диди

  29 Яну 2023 17:30ч.

  Тя ,Русия,понеже си няма друга работа,не води война в момента се занимава с Македония и България. Пълни ненормалници- и македонците и българите и техните евроатлантически кукловоди

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяк 16

  30 Яну 2023 14:07ч.

  Как така, не знаеш ли, че Русия се занимава с целия свят - и с Македония и с България и с Украйна? Русия се намеси в изборите на САЩ! Русия сама си взриви газопровдите! Русия е виновна за инфлацията в Европа! Русия стои зад атентатите от 11-ти септември! Русия нападна Ирак и уби Саддам! Русия нападна Либия и уби Каддафи! Русия използваше Бен Ладен за прокси война срещу Русия! Русия прати ИДИЛ в Сирия! Русия е виновна за изчезването на динозаврите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяк 16

  30 Яну 2023 14:10ч.

  Кокошките и те спряха да снасят по вина на Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така, така

  29 Яну 2023 17:34ч.

  Путин по цял ден бие кучето в Кремъл и се чуди какво да прави от скука и решил да скара българите в две държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Луй XIV

  29 Яну 2023 17:34ч.

  Наглеците в БРЮМ бият и убиват българите! Всеки друг им е виновен, България, че даже и Русия. Само не и те!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  29 Яну 2023 17:53ч.

  М-даа! И сега за да се неутрализира руската политика дай да предадем род и родина в името на евроатлантическите ценности! Баш бабаита вече го отигра, но може да го повтори на бис!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашите враждебници - френци, немци, англичани + италианци

  29 Яну 2023 17:54ч.

  + руснаци, които също подписаха Берлинския договор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хасане,

  29 Яну 2023 18:05ч.

  сложи си чалмата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аланкоолу е той, не е Хасан

  29 Яну 2023 18:33ч.

  А ти бе, семко малоумна и потурнашка, ти какво би сторил на мястото на руския цар Освободител Александър II - чийто паметник благодарният български народ е издигнал срещу БЪЛГАРСКОТО Народно събрание? Би ли хвърлил Руската империя в унищожителна война с Австроунгарската, Британската, Германската, Османската империи плюс Третата Френска република и Кралство Италия - всичките колониални държави, владеещи почти целия свят?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мАкедонските пируети

  29 Яну 2023 18:10ч.

  Вижда се сериозно извъртане на българските укри - ибу "македонци" по отношение на Русия. До скоро Русията им беше "съюзник" който признавал "македонската нация", укорявал "бугарските фашисти", бил на тяхна страна... А сега албанецът вика "Русия е виновна !" за проблемите им със София ? Кой ли е дал новото лиШче на Османи ? В България тия лиШчета ги правят на "Козяк 16", а в Скопие прилича да е на ул."Самоилова" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  29 Яну 2023 18:11ч.

  И тия ли ви биха шута. Ама нищо, подкрепата на Еритрея била безусловна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безусловна

  30 Яну 2023 12:03ч.

  а ти като клубен идиот си безценен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами да

  29 Яну 2023 18:17ч.

  Ма той Путин друга работа няма бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bacho Кольо

  29 Яну 2023 18:47ч.

  Путин провали авиолинията София - Скопие, най-перспективната дестинация в цялата история на световната авиоиндустрия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даже имаше идея

  29 Яну 2023 22:31ч.

  да стане ежегодна! Ако тоя мискинин Путин не я беше провалил-под пари щяхме да останем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • загатка

  29 Яну 2023 19:10ч.

  С какво ги гощават тези на т.нар. "работни закуски"? Като излязат оттам и започват като клонинги да повтарят едно и също и действат като дистанционно управлявани. На психоза ли ги подлагат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • * загадка

  29 Яну 2023 19:12ч.

  загадка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е

  29 Яну 2023 19:15ч.

  "Дори последната ескалация на отношенията между България и Северна Македония ще бъде приветствана от трети страни, които виждат шанс да поддържат постоянен конфликт тук", тази страна не е Турция или САЩ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  29 Яну 2023 19:28ч.

  Аз мислех,че Винету е виновен,ама на ,ко бях умножълт малоумник да бях се сетил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  29 Яну 2023 19:49ч.

  Тия са същите като нас - лъжци и вечни жертви. Все някой друг им е виновен. Те никога. Дебили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реципрочна мярка

  29 Яну 2023 20:19ч.

  Най-целесъобразно в ситуацията би било Република Бъргария и Република Северна Македония да изгонят по 70 служители на @меpиkанските и @нглийските си посолства. Това би спряло курса на влошаване на двустранните отношения, или да го забави с години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  29 Яну 2023 20:47ч.

  Каква етническа общност го гони бившия посланик. Те, Българите, са ви държавотворният народ бе джанъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  30 Яну 2023 0:16ч.

  Те бият, обаче руснаците били виновни защото ги подкокоросали?! Аз си мислех, че само БГ министри са идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диван Лостов

  30 Яну 2023 6:11ч.

  Буяр Османи е албанец, а не македонец! Не забравяйте това. Разликата е голяма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  31 Яну 2023 3:05ч.

  Албанец в защита на македонските извращения. За българската кауза - абсолютно никаква разлика. За македонската - жална им майка като ги налегнат пак шиптарите, обаче в България танковете и будалите свършиха... останаха само подлеци политици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  30 Яну 2023 6:59ч.

  Албанците ще продължават да нагнетяват ситуацията с българите в Македония. Ситуацията там е комбиниран (албански и македонски) натиск върху хора с българско самосъзнание. Според разбиранията на сърбоманите в Скопие, те ще им свършат мръсната работа , без да провидят, че албанците ще ги претопят с утробите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Основното обвинение на франк-масонският агент Османи

  30 Яну 2023 13:06ч.

  е, че България е една малка Руска Федерация на Блаканския полуостров. Те там — в Скопие — си представят нещата така: някога е имало Руско турска война (през 1877-78 г.), по време на която Руският Бог замесил от ТУРСКА КАЛ един нов балкански Адам и му вдъхнал РУСКА ДУША (Русским духом пахнет!). Този нов Адам е трябвало да се нарича Българин (разбирай — бай Ганю). Обаче се случило така, че от ТУРСКАТА КАЛ останало едно парче и тогава припълзял Сръбския Бог и от тази смес изваял още едно човече, като му вдъхнал малко сръбска душа. Но понеже там наблизо имало и няколко албански дяволчета, те пък му вдъхнали ШИПТАРСКА ДУША. Получила се мешавица от сръбска и албанска пръдня и ето как оживял Македонският Човек. Македонецът не може да има нищо общо с Българина, защото Българинът „русским духом пахнет“, докато Македонецът вони на Сръбско-Албански интестинален газ. Общото между тях е ТУРСКАТА КАЛ…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ЕДНО НЕЩО МОГА ДА КАЖА: ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА ГРАНИЦАТА СМЕ БРАТЯ И СЕСТРИ

  30 Яну 2023 14:33ч.

  Но и от двете страни на границата, както изглежда сме наивници и глупаци. От нас зависи дали ще ни окачат на куката, на която окачиха украинците и руснаците. Братя българи и братя македонци, ние всички сме поданници на едно царство - Царството на Христос. Опомнете се и се смирете! Докато е време!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  31 Яну 2023 3:07ч.

  Аз там имам първи братовчеди, както и в Австралия и Нова Зеландия - обаче все по-малко ги считам за роднини. Мой проблем, но ако не се усетите - дано не стане и ваш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македонските соросоиди по-шантави и от тукашните!

  31 Яну 2023 12:08ч.

  Абе, албанците скоро ще станат мнозинство, пеят си химна във вашия парламент, езика си направиха официален, в нато ви вкараха, мине-немине спретват ви по някое кърваво меле, а вие с България сте седнали да се джафкате! Много ме разочаровахте, за по-умни ви имах!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи