Северна Корея ще атакува с ядрено оръжие Южна Корея, ако бъде предизвикана от нея

Северна Корея ще атакува с ядрено оръжие Южна Корея, ако бъде предизвикана от нея

Северна Корея е против войната, но ако Южна Корея избере военната конфронтация или нанесе изпреварващ удар, то ядрените сили на Севера ще трябва да атакуват, заяви днес ползващата се с голямо влияние сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, цитирана от Ройтерс.

Ким Йо-чен, която заема висши постове в правителството и управляващата партия, заяви, че южнокорейският министър на отбраната Со Ук е допуснал "много голяма грешка" в свои коментари наскоро, говорейки за атаки срещу Севера, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА. В петък южнокорейският министър каза, че страната му разполага с различни ракети, способни да нанесат точен и бърз удар по всяка мишена в Северна Корея.

От началото на годината Пхенян извърши поредица пробни изстрелвания на все по-мощни ракети, а Сеул и Вашингтон се опасяват, че страната може да се готви да възобнови изпитанията на ядрени оръжия - за първи път от 2017 г. - на фона на изпадналите в застой преговори.

В изявления в неделя Ким Йо-чен и още един севернокорейски висш представител осъдиха коментари на южнокорейския министър и предупредиха, че Пхенян ще унищожи ключови мишени в Сеул, ако Югът предприеме каквито и да било "опасни военни действия" като превантивен удар.

Във второто си изявление Ким заяви днес, че Пхенян е против войната, която би оставила полуострова в руини, и че не гледа на Южна Корея като на свой главен враг. "С други думи, това означава, че ако южнокорейската армия не предприеме някакви военни действия срещу държавата ни, тя няма да бъде смятана за мишена на наша атака", каза тя. Ако по някаква причина обаче Южна Корея, независимо дали е заслепена от погрешна преценка или не, избере такива военни действия като превантивен удар, ситуацията ще се промени. В този случай самата Южна Корея ще се превърне в мишена", предупреди Ким Йо-чен.

Ако южнокорейската армия наруши дори с един сантиметър територията на Северна Корея, тя ще се сблъска с "невъобразимо страшно бедствие" и ядрените бойни сили на Севера неизбежно ще трябва да изпълнят задълженията си, каза тя.

"Това не е просто заплаха. Това е подробно обяснение за нашата реакция на възможни безразсъдни военни действия от страна на Южна Корея", каза Ким, отбелязвайки, че Югът може да избегне тази съдба, като се откаже от идеята за превантивна атака срещу разполагаща с ядрено оръжие държава.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Ако северна корея се опита да произведе нещо като автомобил, телефон, телевизор или дори печка

  05 Апр 2022 9:24ч.

  и не успее, дали ще го възприеме като южнокорейско предизвикателство? Горката Южна Корея тогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ????

  05 Апр 2022 9:37ч.

  .......................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отго ври

  05 Апр 2022 9:53ч.

  СК има руско-китайски ядрени оръжия и спътници, ЮК може само да ги сънува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  05 Апр 2022 9:30ч.

  Председателят Мао : Нека разцъфнат сто цветя ! Сестрата на Ким : Нека изгреят сто Слънца ! :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • най-добри бизнес практики

  05 Апр 2022 10:29ч.

  Леле-леле, тази е онази дето държеше автомата под възглавницата и се правеше, че гледа гангстерски филм по телевизията! А много интересно убавеца с резачката кой е?! Ал, внимавай, тия са ти заложили капан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен Фронт

  05 Апр 2022 11:35ч.

  Мутро, ти какво само се влачиш след мене и суфлираш? Не се напъвай,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  05 Апр 2022 12:54ч.

  Русия и КНДР са резерватите на човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи