Северна Корея обяви победа над коронавируса

Северна Корея обяви победа над коронавируса

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса в страната си, предадоха световните агенции, като се позоваха на официална медия.

Ким "тържествено обяви победа в крайно извънредната противоепидемична кампания по унищожаването на новия коронавирус", съобщи държавната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Севернокорейският лидер обяви новината на заседание, посветено на противоепидемичните мерки. Той нареди въведените през май противоепидемични мерки да бъдат отменени.

Северна Корея никога не е обявявала колко потвърдени случая на вируса е открила, но на 29 юли тя спря да съобщава за новозаразени, според нейната терминология "случаи със симптоми на треска". Международни хуманитарни организации обаче казаха, че затворената комунистическа държава разполага с ограничени възможности за тестване.

Ким заяви, че въпреки отменянето на така наречените максимални противоепидемични мерки Северна Корея трябва да продължи да поддържа "здрава като стомана преграда срещу епидемията и да усили работата по противодействието ѝ, докато световната здравна криза приключи", се казва в съобщението на КЦТА.

Сестрата на севернокорейския лидер, Ким Йо-чен, каза на същото заседание, че той също е имал "симптоми на треска". "Дори и тежко болен с висока температура, той не можеше и за минута да легне, защото мислеше непрекъснато за народа, за който той трябваше да се грижи докрай във войната срещу епидемията", заяви тя в похвална реч за брат си.

Ким Йо-чен обвини Южна Корея, че е предизвикала епидемията, като е донесла коронавируса в затворената страна с пропагандни листовки срещу Севера. В отговор Пхенян ще предприеме "смъртоносни ответни действия", предупреди тя.

Според анализатори въпреки че авторитарната Северна Корея е използвала пандемията за засилване на контрола върху обществото, обявяването на победата над вируса може да е прелюдия към възстановяване на търговията, за която затварянето на държавните граници и другите ограничителни мерки бяха пречка.

Наблюдатели заявиха, че това също така може да проправи пътя за извършването на първото от 2017 г. изпитание на ядрено оръжие от Пхенян.

Официалният брой на починалите в Северна Корея "със симптоми на треска" е 74, което е "безпрецедентно чудо" в сравнение с другите страни, посочи КЦТА, като се позова на представител на властите.

Пикът в оповестявания ежедневно брой на новите такива случаи беше достигнат на 15 май, когато те бяха над 392 920. Това накара здравни експерти да предупредят за опасност от неминуема криза в Северна Корея.

При отсъствието на независими данни за ситуацията, Световната здравна организация миналия месец се усъмни в твърденията на Пхенян и изрази мнение, че положението в КНДР не се подобрява, а става по-лошо.

Освен това Северна Корея обяви победа над коронавируса, при положение че не е известно да е започвала каквато и да било ваксинационна кампания, отбелязват агенциите. Вместо това тя заложи на локдауни, на местни методи за лечение и, по думите на Ким, на "предимствата на социалистическата система от корейски тип".

Севернокорейските власти заявиха, че сред мерките, които прилагат, са засилени медицински прегледи в цялата страна и ежедневно изследване с Пи Си Ар тестове на проби от вода, взети от пограничните райони.

КНДР също така каза, че разработва нови, по-ефикасни методи за откриване на вируса и вариантите му, както и на други заразни болести като маймунската шарка.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Дебелият Кормчия от Женевското езеро

  11 Авг 2022 12:50ч.

  Ким ги удари у стената ! Заяви победа над Звера ( който никой никога не е виждал ! ) . А кажете че не е "победил" Звера ? Може би искате да отречете съществуването на Звера ? А ? ... Иначе Ким прибра едни пари и победи Звера. За повеч Зверове трябват повече пари ! Дори и в Северна Корея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дебелият Кормчия от Женевското езеро

  11 Авг 2022 12:53ч.

  "...ежедневно изследване с Пи Си Ар тестове на проби от вода, взети от пограничните райони" Тука вече Ким се гаври с трупове ! Гебресус и Гейтс ядно мръщят мутри, а Бурла от ярост е готов да се ваксинира със собствената си ваксина ! Що за корейски подигравки със Звера !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дебелият Кормчия от Женевското езеро

  11 Авг 2022 12:57ч.

  Ким предложи на Русия 100 000 военни да се бият срещу Украина. За Москва е по-добре да вземе от Ким не военните, а методиката му за борене на Звера ! На първо време на Росспотребнадзор да се сложи ръководител северокореец !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи