Северна Корея може да е тествала нова балистична ракета с твърдо гориво

Северна Корея може да е тествала нова балистична ракета с твърдо гориво

Северна Корея може да тествала днес нова балистична ракета с твърдо гориво, показана по време на парад през февруари, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, позовавайки се на южнокорейската армия.

"Според информацията до момента, смятаме, че е изстреляна нова балистична ракета със среден или по-голям обсег. Смятаме, че това е една от системите, показани на парада", каза говорител на Комитета на началник-щабовете. Агенцията посочва, че на февруарския парад в Пхенян е била показана нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво.

Освен това Комитетът на началник-щабовете не изключва, че настоящите изпитания на КНДР може да са свързани с подготовката за изстрелването на спътник. 

По-рано властите на КНДР съобщиха, че планират да завършат работата по разузнавателен спътник през април.

Днес южнокорейските военни съобщиха, че са засекли изстрелване на балистична ракета със среден или по-голям обсег от покрайнините на Пхенян към Японско море в 07:23 местно време (01:23 бълг. вр). 

Според Сеул снарядът е прелетял около 1000 км. Агенцията не изключва, че може да бъде изстреляна междуконтинентална ракета.

Съветът за национална сигурност при южнокорейския президент категорично осъди действията на КНДР като нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Участниците също призоваха за по-голям обмен на информация с Япония и Съединените щати.

На 27 март Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег. Сегашното изстрелване на балистична ракета беше деветото за тази година. В понеделник севернокорейският лидер Ким Чен Ун председателства среща на Централната военна комисия на Корейската трудова партия и подчерта необходимостта от укрепване на възпирането по по-практичен и проактивен начин.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Expert

    13 Апр 2023 11:08ч.

    "Снаряд", "ракета"...както винаги гугъл преводачката ви е отвратителна... Няколко базови припомняния. За да бъде класифицирана една балистична ракета като "с голям обсег" , или Междуконтинентална Балистична Ракета (МКБР) , тя трябва да има обсег поне 5500 км. Така е по международните договори. За този пуск не е ясно дали е на МКБР , може да е такава, но с нарочно скъсена траектория до 1000 км. По принцип големите ядрени сили тестват своите МКБР на отдалечени полигони, Русия често изстрелва тестови МКБР от Капустин Яр, близо до Астрахан, или пък от Плисецк - и ракетите поразяват мишени на Камчатка. Така летят изцяло над Русия и правят 6-8 хиляди километра... Но КНДР е малка по територия страна. Може да пуска своите тестови ракети само на изток към Пасифика. Ако разположи мишена (плаваща) в океана, тя ще е в обсега на американските системи за следене - Гуам , Хавай ... Американците биха проучили ракетата по-добре от самите корейци ! Затова правят "скъсени полети" , за да са близо до корейските брегове. Предимствата на балистичните ракети с твърдо гориво са добре известни. Те не се нуждаят от периодично зареждане и източване на корозивни горива, както течно горивните МКБР. По този начин те са много "по-готови" , оперативни, за изстрелване. Такива например са руските Топол М, които могат да бъдат както в шахти, така и на мобилни установки. Достигането на КНДР до твърдогоривни БР показва голям техен напредък в химията и физиката на бойните горива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само Северна Корея ли е тествала и тества подобни оръжия?

    13 Апр 2023 18:28ч.

    И ако всички тестват оръжия и ракети, защо вестникарските агентури пишат само за Северна Корея, а за тестовете на другите нищо не пишат. Ако другите "имат право" да тестват същите неща, тогава някаква специална демокретична дискриминация ли трябва да се прилага спрямо Северна Корея?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ са Хегемон и Владетел на света, и трябва да прилагат

    13 Апр 2023 19:18ч.

    специална демократична дискриминация спрямо всички северни кореи и прочее унтерменши и бантустани. Което е позволено Зевсу, не е позволено на воловете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво по-хубаво описание на зевсократурата

    13 Апр 2023 21:47ч.

    Ясно и кратко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи