Сестрата на Ким Чен-ун предупреди, че Пхенян ще превърне Тихия океан в полигон

Сестрата на Ким Чен-ун предупреди, че Пхенян ще превърне Тихия океан в полигон

Сестрата на лидера на КНДР, Ким Йо Чен, заплаши в отговор на действията на САЩ, че Пхенян ще засили изстрелванията на ракети в Тихия океан.

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети край източното си крайбрежие, съобщиха южнокорейските въоръжени сили, а влиятелната сестра на лидера Ким Чен-ун предупреди за опасност от превръщането на Тихия океан в "полигон за стрелба", предаде Ройтерс.

Изстрелването се случва само два дни след като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета в морето край западното крайбрежие на Япония, на което САЩ и Южна Корея вчера отговориха със съвместни военновъздушни учения.

Севернокорейската държавна медия потвърди, че Северът е изстрелял два снаряда от система за залпов огън по цели на разстояние съответно 395 километра и 337 километра. "600-милиметровата ракетна система, мобилизирана в стрелбата... е средство за тактическо ядрено оръжие", способно "да парализира" вражеско летище, съобщи държавната информационна агенция КЦТА.

Японското министерство на отбраната заяви, че двете балистични ракети са достигнали максимална височина съответно от около 100 км и 50 км, като са изминали разстояние от около 350-400 километра и са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония. Няма данни за нанесени щети на самолети или плавателни съдове.

В свое изявление министерството заяви, че ще продължи да ще събира и анализира информация в тясно сътрудничество със САЩ. "Поредицата от действия на Северна Корея, включително многократните изстрелвания на балистични ракети, застрашават мира и сигурността на Япония, региона и международната общност", заяви министерството. "Япония изрази силен протест и решително осъжда Северна Корея", се казва още в изявлението.

Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер, публикува свое изявление, в което предупреждава срещу засиленото присъствие на американски "стратегически активи" на Корейския полуостров, след като вчера САЩ поотделно проведоха съвместни военновъздушни учения с Южна Корея и Япония. "Внимателно проучваме влиянието, което то би оказало върху сигурността на нашата държава", се казва в изявлението ѝ. "Честотата на използване на Тихия океан като наше стрелбище зависи от характера на действията на американските сили", пише още Ким.

Изстрелването дойде само два дни след като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета в морето край западното крайбрежие на Япония, което тя нарече "учение за внезапно изстрелване".

Днешното изстрелване е третото голямо оръжейно изпитание на Севера тази година, след като Пхенян заплаши с "безпрецедентно настойчив и силен" отговор, докато Южна Корея и САЩ се подготвяха за ежегодните си военни учения като част от усилията им за отблъскване на нарастващата ядрена и ракетна заплаха от страна на Северна Корея, посочва Ройтерс.

Южнокорейското министерство на външните работи съобщи, че в отговор на изстрелванията е наложило нови санкции на четири физически и пет юридически лица, свързани с оръжейните програми на Северна Корея.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Рататуй

  20 Фев 2023 8:30ч.

  Балистични ракети, МКБР,снаряди, системи за залпов огън ... всичко в главите ви е един голям миш-маш. Толкова ли не можете да плащате скромен хонорар на експерт /военен или какъвто и да е/ да ви редактира текстовете ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяк 16

  20 Фев 2023 8:30ч.

  Какво лошо сме им направили на Северна Корея, че толкова ни мразят? Някои мислят, че е заради това: https://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_North_Korea Но те грешат, разбира се, Северна Корея просто не обича демокрацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако тая мадама наследи брат си на трона в Пхенян, не виждам особено светло бъдеще за режима в Сеул

  20 Фев 2023 8:36ч.

  Никому мало не покажется.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяк 16

  20 Фев 2023 8:47ч.

  При бомбардировките през 1950-1953 г. сринахме 85% от сградите им и убихме 20% от населението им! Но успехът е налице: Сега в Северна Корея има демокрация, на власт не са внуците на Ким Ир Сен, КНДР няма ядрено оръжие, нито балистични ракети и изобщо не заплашва САЩ! Да живее демокрацията! Представяте ли си колко по-лош щеше да е светът без нашата намеса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не и се види края на тая венецианска инфекция вашата

  20 Фев 2023 9:42ч.

  Даже напълно да бъдат картагенизирани англоговорящите народи, съмнявам се че ще планетата ще се отърве от слугите на Мамона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вдига ветер с дупето нощем

  20 Фев 2023 8:47ч.

  да й плащат масрафите с ГЛАД.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма глад в КНДР

  20 Фев 2023 9:44ч.

  Нещо, което не може да се каже за вашия "свободен" свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подарих пухово яке на студента от КНР Ким Чен Нам

  20 Фев 2023 10:28ч.

  И му изхвърлих парцаления шлифер(на-25 с вятър), а го продаде за да се нахрани. Киев 1986г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я ходи рупай щурци в Европа

  20 Фев 2023 10:57ч.

  Намерили сте за какво да се подигравате на КНДР. Не виждате нищожеството си на европейци - хипнотизирани дебили, ядящи червеи и насекоми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В КНДР

  20 Фев 2023 11:42ч.

  Си има от всичко. И глад, и недохранване, и недоимък , и пълен тоталитарен контрол... и какво ? Кой има полза от това ? Корейците ли го искат, или са принудени да живеят в Чу Чхе и Сонгун поради САЩ ? Да могат да противостоят на САЩ дори самостоятелно ? Какво очаквате от една страна, където американците са избили 2 000 000 (два милиона) цивилни ? Да капитулират и да пеят "Янки дудъл" ? САЩ и никой друг освен САЩ имат нужда от режим, като този в Пхенян, който да им служи за плашило. Да имат аргументи за военен бюджет от 800 милиарда долара ! Да имат аргументи за 30 000 окупационна армия в Южна Корея... Режимът в КНДР и САЩ са като скачени съдове. Тръгнат ли корейците да се помиряват, САЩ тутакси организират провокации чрез окупираната от тях Южна Корея. И втърдяват отново Севера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам какво имат и какво нямат в КНДР, но световната статистика за най-бързо измиращо население 2022г се води от... Южна Корея, непосредствено следвана от Тайван-

  20 Фев 2023 13:21ч.

  АКо беше толкова сладък алтернативния живот - що не щат да се размножават и да живеят този хубав живот в Южна Корея и ТАйван?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Северна Корея

  20 Фев 2023 11:47ч.

  и жените имат топки..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  20 Фев 2023 12:14ч.

  Сестрата на Ким е доста секси дама. А Северна Корея си има всичко - и ядрено оръжие, и мощна армия, и хакери, и умен и сплотен народ. Западните медии дрънкат, че нямали какво да ядат, че едва ли не всеки ден мрели от глад, но за 50 години утроиха населението си и държат в шах сащисаните пудели в района. Дали рупат скакалци и други буболочеки не знам, но със сигурност ние започваме да рупаме такива под благия поглед на западния Биг брадър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи