Серия от взривове в Киев и други градове на Украйна. Ударите са върху инфраструктурата

Серия от взривове в Киев и други градове на Украйна. Ударите са върху инфраструктурата

Последвайте "Гласове" в Телеграм.

Поредица от експлозии избухнаха в понеделник сутринта в Киев, както и в други региони на Украйна, включително в района на Днепропетровск, Одеса и Харков, съобщава ТАСС. В резултат на експлозиите в Киев има загинали и ранени, съобщи прессекретарят на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна Светлана Водолага. В Киев са повредени критични инфраструктурни обекти и метрото не работи. В резултат на експлозиите има загинали и ранени. Премиерът на Украйна Денис Шмихал обяви щети на 11 важни инфраструктурни обекта в осем региона на страната и Киев. Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс, който в момента е в Киев, беше принуден да слезе в мазето на хотела си поради въздушна тревога. 

„Тази сутрин поредица от експлозии разтърсиха центъра на Киев. Благодарение на бързата реакция на служителите по сигурността аз и екипът ми бързо бяхме прехвърлени в сутерена на хотела. В безопасност сме и чакаме развитието на ситуацията“, написа еврокомисар Рейндерс в Туитър тази сутрин.

ТАСС обобщи информацията за експлозиите в Украйна до момента:

Експлозии в Киев

Около десет експлозии са станали в центъра на Киев сутринта на 10 октомври, съобщиха очевидци пред ТАСС. Експлозиите са станали в централния Печерски район, в Шевченковския район, на Повитрофлотския проспект и на улица „Володимирска“, където се намира сградата на Службата за сигурност на Украйна.

Според кмета на Киев Виталий Кличко експлозии е имало и в районите Шевченковски и Соломенски. Дим се наблюдава и в района на топлоелектрическата централа в близост до метростанция "Выдубичи". В Киев е спряна работата на всички линии на метрото. Подземните станции работят като подслон.

Централните улици на града са блокирани от органите на реда. Пострадали са обекти в центъра на града. В Киевска област има резки спадове на напрежението в електропреносната мрежа, съобщи Антон Геращенко, съветник на ръководителя на МВР на Украйна.

Експлозии в други райони

Експлозии е имало и в Харков, съобщава изданието "Украина сейчас". В града започнаха прекъсвания на тока, уточнява изданието "Вести". Експлозии се чуват в района на Днепропетровск, в района на Кропивницки, в Одеса и в района на Сум. Експлозии са регистрирани в Ивано-Франковск, съобщи вестник "Страна".

Щети и разрушения

Регистрирани са щети в съоръженията на енергийната инфраструктура на Лвовска област и Конотоп (Сумска област). Ударите бяха нанесени по енергийната инфраструктура в района на Житомир. Някои потребители бяха прехвърлени на резервни източници на захранване. 

Премиерът на Украйна Денис Шмихал обяви щети на 11 важни инфраструктурни обекта в осем региона на страната и Киев. „Към 11:00 ч. са повредени 11 важни инфраструктурни обекта в 8 региона и Киев. Сега някои региони са без ток. Трябва да сме готови за временни прекъсвания на електричеството, водоснабдяването , комуникации“, написа Шмихал в своя канал в Telegram.

Прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването

са регистрирани в Полтавска област, в няколко района на Харков, в Хмелницка област, в Сумска област.

В Лвов беше спряно подаването на топла вода след спирането на градската топлоелектрическа централа поради експлозия в критично инфраструктурно съоръжение. Част от града остана без ток.

Контактната мрежа в Западна Украйна също е повредена, съобщи украинският железопътен оператор Укрзализныця. Възможно е закъснение на влаковете.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви въздушна тревога в цялата страна.

Той заяви, че обекти на енергийната инфраструктура са цел на ударите. Властите призоваха жителите да останат в убежища. Специалисти от комуналните служби започнаха възстановителни работи на повредени инфраструктурни съоръжения.

Всички училища в Украйна преминават към дистанционно обучение. Това съобщи в своя Telegram канал Сергей Шкарлет, министър на образованието и науката на Украйна.

Посолството на САЩ в Киев призова американските граждани, които се намират на територията на Украйна, да напуснат страната, когато е безопасно да го направят.

Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон относно ситуацията в Украйна. "Проведох спешен разговор с Еманюел Макрон. Обсъдихме укрепването на нашата противовъздушна отбрана, необходимостта от твърда европейска и международна реакция, засилване на натиска върху Руската федерация. Франция рамо до рамо с Украйна", написа Зеленски в Туитър.

Зеленски обяви още, че по негово искане германският канцлер Олаф Шолц ще свика спешно заседание на Г-7. „Разбрахме се с германския канцлер Олаф Шолц, който председателства Г-7, за спешна среща на групата“, написа украинският президент в Туитър след телефонен разговор с ръководителя на германското правителство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Иванов

    10 Окт 2022 12:19ч.

    Дотук добре,нека продължават.Но мен друго ме интересува:Гледат ли българските политици какво се върши в момента и дали това навява някакви мисли в послушните им главички?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зумер

    10 Окт 2022 12:21ч.

    Във въпросните главички има само бръмбари. Евентуално две гънки, за ядене и с.ане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    10 Окт 2022 13:19ч.

    В момента лети 3та серия ракети

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    10 Окт 2022 12:26ч.

    Казаха им 10 пъти не пипайте моста! А язже дебелия сега удри до изравняване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разсъждения

    10 Окт 2022 12:43ч.

    Войните си имат прости правила на развитие, нормална стълбица на ескалация, все прости неща но не са за прости западни политици. И понеже в последните столетия Запада е водил нападателни войни, сега ще му се наложи да опознае правилата на отбранителната война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна

    10 Окт 2022 12:45ч.

    Смело крачи към тъмното средновековие

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лалю

    10 Окт 2022 12:51ч.

    Путин беше напълно ясен - целта на СВО е унищожаването на всички украинци и тяхната държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    10 Окт 2022 12:52ч.

    дай линк към това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • митето

    10 Окт 2022 13:08ч.

    Лалю или Льолю?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Льольо

    10 Окт 2022 14:12ч.

    Лаладжилъка Льольо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лалю, не говори глупости

    10 Окт 2022 14:17ч.

    или признаваш, че всички укри са нацисти, щото целта на СВО е унищожаването на НАЦИСТИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единствения

    10 Окт 2022 13:05ч.

    Единственият ми въпрос е защо досега Путин се назландисваше?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото се страхуваше

    10 Окт 2022 13:10ч.

    повече от НАТО, отколкото от вътрешната опозиция. Сега около Кремъл настъпи раздвижване и Путин бърза да вземе инициативата на фронта в Украйна, преди в Москва да са му взели главата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ударът

    10 Окт 2022 13:10ч.

    След проведените референдуми, Руската федерация предупреди, че всички атаки към тези територии ще се считат за удари срещу Руската федерация. Укронацистите продължаваха да обстрелват тези райони и накрая посегнаха на моста, което преля чашата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    10 Окт 2022 13:25ч.

    Скоро усрайна няма да съществува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те рушат мост, и вие рушите мостове

    10 Окт 2022 14:07ч.

    А летищаъа, дето пристига американско оръжие? Глупост е да ги пазите неразрушени, това е пъпната връв, айде най после да в прережете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Събудете се, руски генерали

    10 Окт 2022 14:10ч.

    Айде вече на война, като на война... За какво да ви крилатите ракети, искандери и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече без "с рогата напред"

    10 Окт 2022 14:43ч.

    Българските правителствени органи, доколкото имат някаква макар и мижава самостоятелност, веднага трябва да си направят изводи относно произтеклата ситуация и максимално бързо да спрат износа на муниции за украинския райх. Освен това политика на изолация от проамериканските политически и военни структури, подобно на унгарската, само ще е от полза за живота и здравето на българското население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи