Серия от оставки на високопоставени служители в Украйна след корупционен скандал

Серия от оставки на високопоставени служители в Украйна след корупционен скандал

Заместник главният прокурор на Украйна Олексий Симоненко беше отстранен от поста си, като част от кадровите промени по висшите етажи на властта в Украйна, предаде Ройтерс. В изявлението, с което се обявява неговото отстраняване, не се посочват причините за решението, но се споменава, че той е напуснал "по свое желание".

Заместник-министърът на отбраната на Украйна, отговарящ за снабдяването на войските с продоволствия и оборудване, подаде оставка тази сутрин, цитирайки като причина за своето решение "обвинения в корупция от страната на медиите", които според него и министерството са безпочвени. В изявление, публикувано на сайта на министерството на отбраната, се казва, че оставката на Вячеслав Шаповалов е "достойна постъпка", която ще помогне да се запази доверието в министерството.

От постовете си бяха отстранени и петима областни управители и четирима заместник-министри, предадоха световните агенции, като се позоваха на министъра от кабинета Олег Немчинов. Той съобщи, че правителството е съгласувало уволнението на  областните управители на Киевска, Днепропетровска, Запорожка, Херсонска и Сумска област - Олексий Кулеба, Валентин Резниченко, Олександър Старух, Ярослав Янушевич и Дмитро Живицки.

Уволнени са също четирима заместник-министри - Вячеслав Шаповалов (на отбраната), Иван Лукеря (на териториалното развитие и общините), Вячеслав Негода (също на териториалното развитие и общините) и Виталий Музиченко (на социалната политика), каза правителството в изявление.

Зеленски заяви вчера, че тази седмица ще бъдат обявени персонални промени в правителството, в областните администрации и в силите за сигурност, след като в медийното пространство се появиха твърдения, че украински представители незаконно са се обогатили покрай войната с Русия.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, вече заяви по-рано днес, че е поискал вчера от Зеленски да бъде освободен от задълженията си.

ЕС приветства разследванията за корупция в средите на украинското държавно ръководство. "Приветстваме сериозното отношение на украинските власти", заяви говорител на Европейската комисия. От Украйна се очаква да повиши борбата с корупцията, особено на високо равнище, с разследвания и последователност в преследването и повдигането на обвинения, като част от процеса на подготовка за присъединяване към ЕС, добави говорителят. Украйна предприе първите стъпки, сред които обособяването на институции за разследване на корупцията, отбеляза той.

Необходими са още усилия, ЕК ще оцени напредъка наесен, посочи говорителят. По неговите думи в последните години се забелязва напредък в борбата с корупцията в Украйна. Твърдо сме решени да подкрепяме Украйна по пътя й към ЕС, обобщи говорителят.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Подобни оставки

    24 Яну 2023 12:33ч.

    вещаят началото на края.. Въпросът вече не е дали, а кога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    24 Яну 2023 12:48ч.

    Ние да не сме канарчета, че чак сега се сетиха да ни подскажат, че Украйна и ЦЯЛОТО и ръководство са затънали до гуша в корупция? Това се говори от някои анализатори от началото на войната. Част от оръжието което се доставя на Украйна се изпарява в неизвестна посока. Американски конгресмени искаха да се разследва това нещо, но Байдънци не дават. И Зелката като нашата мутра ще се окаже чист като моммина сълаза, а всичко около него е прогнило от корупция. ВЕРВАТЕ ЛИ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    24 Яну 2023 21:30ч.

    Здрасти Коко. Добре дошъл отново във форума. С пожелания по-малко да те трие администратора, или поне по-малко от мен. Иначе, 100% си прав за посочените от теб българска и украинска мутри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А най-крупната корупция -

    24 Яну 2023 12:54ч.

    на Байдън и марионетния на Дълбоката държава Зеленски? А нещо за интересите на BlackRock в Украйна и не само там? А до какви корупционни схеми се добраха сужители в Министерството на вътрешните работи на Украйна, които "случайно" загинаха?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно няма европейски хеликоптери за всички, затуй засега само оставки

    24 Яну 2023 13:10ч.

    После може и за органи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    24 Яну 2023 13:20ч.

    Напушения миньон ЗеленЧУКов чисти! Чисти конкуренцията, защото вече му е ясно, че е изхарчен и че шефовете му във Вашингтон са му вдигнали мерника... Посещението на шефа на ЦРУ, изобщо не беше случайно. То винаги е знаково за предстоящите бури... в чаши ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да се сложи край

    24 Яну 2023 14:00ч.

    Българският народ мизерува и от неговия бюджет се дават стотици милиони за Украйна, а тия там си гушкат милионите в частни сметки. Егати резила - и под турско не сме били такива роби, както сега на фашагите-укри. Всяка стотинка от България трябва да бъде спряна за тия крадци, измамници и мошеници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредният американски наемник-главорез бе ликвидиран

    24 Яну 2023 15:15ч.

    Navy Seal Who Went AWOL Killed While Fighting Russians In Bakhmut HTTPS://WWW.ZEROHEDGE.COM/MILITARY/NAVY-SEAL-WHO-WENT-AWOL-KILLED-FIGHTING-RUSSIANS-BAKHMUT?UTM_SOURCE=&UTM_MEDIUM=EMAIL&UTM_CAMPAIGN=1204 Daniel W. Swift - A Navy SEAL was killed in Ukraine on Wednesday, a Navy official said, after he had been considered in active deserter status going back to March of 2019.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от кривина

    24 Яну 2023 15:33ч.

    ами откъде пари за белото,то да не е евтино

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    24 Яну 2023 16:19ч.

    След една година война взехте да проглеждате...ама още не сте отворили очички... и сагата ще продължи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Началото

    24 Яну 2023 17:57ч.

    Това е началото на укропската имплозия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧОВЕК

    24 Яну 2023 17:58ч.

    Абе няма значение нашият народ че няма адекватни медицински услуги/болници,хостели,Спешни отделения/,че няма Образование/50 университета и само 5 от тях са сред що годе избраните/,че няма собственна енергопреносна мрежа,че работи а е беден и затънал в заеми от същите тези банки които са се превърнали в "Колекторски фирми за дългове и забележете заедно и под защитата на държавата България, и единствени без закон за Личният фалит,разбирай и децата ти и внуците ти да плащат/,че нямаме никаква Армия/дрехите им са раздърпани и мухляасли от пране/,че нямаме нормална Полиция,без съвременни средства за защита и комуникация,че законите си ги меним и допълваме на всеки 6 месеца,според това кой е на власт.ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ-ИМА САМО ЕДНО ЗНАЧЕНИЕ-ДА СМЕ СОЛИДАРНИ С ЕС И САЩ НА ВСЯКА ЦЕНА.ДАВАМЕ ПАРИ И НЕ ПИТАМЕ.БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДА МРЕ И ГЛАДУВА,ВСИЧКИ ЩЕ СА ГЛАДНИ В ЕВРОПА И ЩЕ ЯДАТ СКАКАЛЦИ И МРАВКИ,ЗАТОВА ТРЯБВА И НИЕ ТАКА.ИДИОТИТЕ И ЛУДИТЕ ВЕЧЕ СА КРИТИЧНО МНОГО.ВРЕМЕ Е.........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    24 Яну 2023 19:39ч.

    Директора на ЦРУ посети Киев и някои катастрофираха с хеликоптер, други подадоха оставки, трети бяха уволнени, четвърти бяха уличени в корупция. Съвпадение, предполагам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    24 Яну 2023 20:20ч.

    Никакъв корупционен скандал, а вътрешната опозиция срещу кръволока наркоман расте. Все пак не на всички украинци им е изпит мозъка. Ще става тепърва напечено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    24 Яну 2023 21:52ч.

    Един руски губернатор би се обидил на една такава мизерна сума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    25 Яну 2023 11:40ч.

    Като корупцинер ционистчето отдавна е известно. Скоро ще се отърват от "световната" му личност, после ще му вземат каквото е налапал, накрая ще го хвърлят на новите власти в Киев да се разправят с него за дива радост на украинците и руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи