Сергей Станишев: Свидетели сме на политически театър

Сергей Станишев: Свидетели сме на политически театър

Моето усещане, а мисля, че и на голяма част от българите е, че сме свидетели на един политически театър, в който всеки играе роля, казвайки колко много иска да създаде правителство, но другите му пречат. Това коментира в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ евродепутатът от ПЕС и бивш премиер Сергей Станишев.

"Политиците като че ли се отказаха от т.нар. периферия- всеки говори само на твърдите си избиратели, изкопава окопи около това пространство, между себе си и другите и не се води диалог. Когато няма политическа стабилност, България започва да се възприема като болния човек на Европа", коментира Станишев.

По думите му, политиците създават атмосфера за поява на екзотични и популистки идеи като референдумите за еврото и президентската република. С това поведение се разрушават консенсуси от десетилетия, което от своя страна създава икономически, социални и политически проблеми, посочи той.

"Бих призовал партиите първо малко да оберат езика, защото след време пак ще трябва да седнат на общи маси и да търсят решение. Второ, да имат ясни позиции по ключови въпроси за развитието на България - членството в еврозоната, Шенген, политиката за подкрепа на българския бизнес и на хората. Как ще гарантират бюджет, който да решава проблемите, но да не отиде в свръхдефицити", каза Сергей Станишев.

Образованието у нас е в криза, а функционалната неграмотност нараства безобразно. Нямаме бъдеще без образовани хора. Другият приоритет е здравеопазването - то е обществено благо, а не просто пазар на търговски отношения, посочи още той.

БСП губи позиции и макар да получава ясен знак от избирателите си, че нещо трябва да се промени, се казва "продължаваме напред". Това напред явно е надолу, коментира още Станишев.

"Като че ли БСП вече е доволна не да бъде първа или втора политическа сила, а на позицията, на която сме сега - пета - и някаква форма на балансьор, както беше ДПС преди време и се залепваме или за едната страна - ПП и ДБ или за другата - ГЕРБ и ДПС. Г-жа Нинова има много грехове пред БСП, но поне следваше една линия, които ние сме държали от 2009 г. - ние сме алтернативата на ГЕРБ. Това се загуби".

Вижте целия разговор във видеото.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Ти хич не се гласи повече за роля на тази сцена

    29 Яну 2023 9:56ч.

    Трябва да полежиш в затвор първо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    29 Яну 2023 10:34ч.

    Станишев-ГРОБОКОПАЧЪТ на БСП!!Въведе плоския данък,изключи Първанов,Петкков ,Желев, ,Янакиева от БСП,целуна се с Местан,избра Пеевски за ДАНС!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Яну 2023 10:38ч.

    Вкара всички програми на сорос в действие и най вече, даваме толкова много пари на циганите всеки месец, заради "десетилетието на ромското включване" в управлението на държавата, което забрави да се включи, но още действа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истанбулският диктат...

    29 Яну 2023 11:54ч.

    ...гарантирано още ПЕС и педчетата му?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Циркаджия, сър!"

    29 Яну 2023 10:57ч.

    Я кажи, кажи пак за Истанбуската конвенция - що ПЕСоглавците натискахте Нинова и що трябваше България да я ратифицира?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    29 Яну 2023 10:58ч.

    Стига сте пели като попове бе, щото и за такива не ставате, дори не и за долнопробни циркаджии и фокусници! Единствено сформирайте по четворки танкови екипажи и заминавайте на фронта, да удивите света с чутовните си подвизи.Тъкмо ще ви обучат на западните танкове, щото нашите Т72, по тарлъци ги изпратихне в Украйна и отдавна са опушкани. От напразното ви стоене тук, файда няма. Дано за в бъдеще да има, ако успеете да се завърнете от фронта. Айде, на хаирлия, едно куче от мене!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стани шеф

    29 Яну 2023 12:27ч.

    да си намери друга медия да се изявява и агитира з а себе си преди изборите, тук въобще не се занимаваме с него и не го четем, знаем го колко струва. Няма да ни излъже вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    29 Яну 2023 13:01ч.

    Та той е главен герой в този театър! Готов бил да оглави промяната в БСП!?! Та колко годишна стана тази промяна в твое лице? Ти вече се изчерпа, а освен това хората в БСП много добре знаят възможностите ти да се ориентираш според вятъра и то само в твой интерес. Хич не се захващай, защото съвсем ще станеш за посмешище. Не че хората от БСП не знаят, що за стока си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Яну 2023 13:36ч.

    Тоз чиляк има лично участие в обира на КТБ, после побърза да избяга преди да се разрази скандалът и с какви претенции иска отново контрол над партията?!? Сорос президент и сорос управляващ - мечтъ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старите муцуни

    29 Яну 2023 13:54ч.

    Минават в настъпление! Но ние помним!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Златният милиард

    29 Яну 2023 14:11ч.

    Кво стана с еврореките от мед и масло? За 10+ години членство във Евросъюзите ви - само кризи, пандемии и корупция. Добре поне, че има банани по магазините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    29 Яну 2023 14:42ч.

    Отблъскваща персона, която не знае къде да спре! В живота си на 2 магарета сламата не е разделил, няма 1 ден трудов стаж никъде, освен по върховете на парламента и в Европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи