Сергей Станишев: Няма да се кандидатирам за президент на ПЕС, БСП загуби доверие

Сергей Станишев: Няма да се кандидатирам за президент на ПЕС, БСП загуби доверие

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

„Искам да обявя първо в България моето решение да не се кандидатирам за следващ мандат като президент на ПЕС. Причините за това са политически. Има две условия при заемането на такъв висок пост – личен авторитет и авторитет на партията, която прави номинацията. Благодаря на част от членове на НС на БСП, на много структури на партията в страната, на Партията на българските социалдемократи, на всички, които през последните седмици ме търсеха с настояване да излъчат кандидатурата ми, за да окажат натиск върху ръководството на БСП. Признателен съм и на други партии от европейското политическо семейство, които деликатно предлагаха да издигнат моята номинация. За мен е неприемливо друга партия, извън БСП да ме излъчи като кандидат за президент на ПЕС.

За съжаление, през последните години БСП загуби доверие и европейска идентичност. Всички знаете процентите, които анализаторите отреждат на партията на предстоящите избори. БСП тръгна в друга посока – към ляв консерватизъм. Започнахме да се борим с националисти и консерватори на техен терен и това има своите последици. Казвайки, че моето решение е политическо имам предвид, че политическите решения трябва да се основават на реалности и да имат вътрешна логика. Няма как партия, която подражава на Виктор Орбан, да излъчи номинация за президент на ПЕС. Има вътрешно противоречие. Точно затова не съм търсил подкрепа от ръководството на БСП за следващ мандат.“.  

С тази думи Сергей Станишев откри пресконференцията си в БТА по повод ситуацията в Европа и предстоящия Конгрес на ПЕС на 14-ти и 15-ти октомври в Берлин.

Той е най-дългогодишният председател на БСП (13 г.), най-дългогодишният президент на ПЕС (11 г.) и единственият ляв министър-председател с пълен мандат в България. Избиран е 4 пъти за лидер на европейските социалисти. Пред медиите Станишев посочи, че „БСП е единствената посткомунистическа партия от Централна и Източна Европа, която след като се реформира получи доверието да има президент на ПЕС. Българин да е лидер на второто по големина семейство в Европа е голям престиж и за България.“.  

„Някои сигурно ще ме упрекнат защо правя тази пресконференция по време на кампанията. В ПЕС има процедура по номинации и вчера изтече срокът за нея. Освен това, няма неудобен момент за истината. Както е казал Булгаков „да казваш истината е леко и приятно“. Информирал съм за решението си моя екип в ПЕС, както и ключови фигури сред европейските премиери и партийни лидери от нашето семейство. Щастлив съм да обявя, че вчера вечерта пристигна номинацията на бившия шведски премиер Стефан Льовен, с който заедно водихме битката за Европейския стълб на социалните права. Той е диалогичен, солиден, авторитетен, сигурен съм, че ще се справи отлично и като мой наследник в ПЕС. На изборите в Швеция преди дни социалдемократите спечелиха 28% от гласовете и са една от най-авторитетните партии в нашето семейство. Закономерно е нейната кандидатура да получи подкрепа за тази позиция.“.

„Трудно можем да вместим 11 години в една пресконференция. Ще направя подробен отчет пред Конгреса на ПЕС, добрата новина е, че лявото семейство е единно и в силна политическа позиция. Ето част от постиженията ни. Започвам с битката срещу остеритета, или затягането на коланите като политика на десните, която орязваше всички социални разходи. Това срина много общества и разяде социалната им тъкан. Постепенно постигнахме обрат в икономическото мислене и доведохме до революционно ново ниво на интеграция – общия дълг и фонда от 806 млрд. евро (Next Generation EU) за борба с последиците от Ковид кризата, на който се позова и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта си за състоянието на Съюза. През 2019 г. заедно с Франс Тимерманс като наш общ кандидат направихме силна кампания и запазихме втората си позиция, разбивайки прогнозите за 3-то или 4-то място на изборите. Друга наша идея – Зеленият преход да бъде социален и справедлив за всички – среща подкрепа на партии от целия политически спектър.“  

„В годината, когато бях избран (2011 г.) имахме двама министър-председатели от 27 страни-членки. Сега имаме шестима министър-председатели, в още 6 правителства участваме в управляващи коалиции, а 9 комисари представляват левицата в ЕК. Това е значима институционална сила в ЕК, в ЕП и в Европейския съвет, което ни прави незаобиколими в европейската политика. Бъдещето на Европа и на нашето политическо семейство обаче не е безоблачно. Изправени сме пред поредица от кризи – кризата за енергоносителите, инфлацията, риск от загуба на конкурентоспособност на европейската икономика, стагфлация, опасност от загуба на работни места. Европейските граждани ще очакват подкрепа от левицата. И ако не отговорим с конкретни политики и решения ще платим висока цена на следващите евроизбори през 2024 г.“

В коментар на вътрешнополитически теми, президентът на ПЕС посочи, че в кампанията не вижда акцент върху предизвикателствата пред Европа и България, а „всяка партия говори сама на себе си и за себе си. Няма диалог, 2 октомври ще мине и ще трябва да се търсят решения по най-острите проблеми пред страната. Към момента няма национална кауза и консенсус поне по ключови въпроси.“

За финал Станишев подчерта, че лявото мислене и социалистическата идея са оптимистични по природа. „България има нужда от голяма и силна левица, която може да печели избори и да излъчва управление. Смятам, че левицата може да бъде силна отново. Тя трябва да бъде стабилизиращ фактор за българската политика, да дава социални решения. Това ще бъде моя лична кауза.“.  


Линк към пресконференцията: https://www.bta.bg/bg/pressclub/archive/14625

 

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    16 Sep 2022 11:36ч.

    пес спряли някое решение на ек искаите финансов одит на ек за ваксините и траншовете за украина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 16 Sep 2022 11:36ч. пес спряли някое решение на ек искаите финансов одит на ек за ваксините и траншовете за украина

    16 Sep 2022 12:49ч.

    Хехехехехе, те - ПЕС не са ли част от тези решения?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    16 Sep 2022 20:23ч.

    Ще става Кмет на Херсон- родния му град !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    16 Sep 2022 11:51ч.

    "Не можеш да претендираш да си президент на ПЕС, ако нямаш силна партия зад гърба си", ...имаш една от най-достойната партия ,която с всяко твое действие, я закопаваше !Работиш в синхрон с ЕНП и нищо не казваш за корупцията в България ,нищо не направи, за да предотвратиш войната и им пригласяш !Радвам се ,че българин няма да е начело на таза безлична организация !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    16 Sep 2022 12:40ч.

    ПЕС не е никакъв пес, а помияр и скоро ще се преформатира на ФЕС /"федерация"/, а ЕС също трябва да си смени името, щото е недостоен да го носи и най-добре да стане НЕС /нациЕС/ и който ще издухва от там, да го направи по-скоро, после може и да е късно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Чук,

    16 Sep 2022 13:23ч.

    Много си далеч от Сергей Станишев! Най-малкото, защото е най-четящият български политик - поне две книги на седмица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тутракански

    16 Sep 2022 14:44ч.

    А да не гаварим , че секи ден си чете бамковата смиетка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    16 Sep 2022 13:23ч.

    Но не защото не иска, а защото повече няма право!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чупката!

    16 Sep 2022 14:02ч.

    Махай се бе съсел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козичката

    16 Sep 2022 14:03ч.

    Много е остарял!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 16 Sep 2022 14:03ч. Много е остарял!

    16 Sep 2022 14:06ч.

    Портрет на Дориан Грей!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    16 Sep 2022 14:22ч.

    Нали се за свобода на мнението!!!Защо изтихе мнението ми ,че Станишев егробокопачът на БСП с приемането на плоския данък,с гласуването Пеевски а шеф на ДАНС, с изключването на Първанов,РПетков,Янакиева от БСП,с целуувката с Местан

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванчо Йотата

    16 Sep 2022 14:30ч.

    За народа загуба велика!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    16 Sep 2022 14:33ч.

    Станишев е най-достойния кандидат за следващ президент на Република България. Диалогичен, с визия и с огромен опит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трънката

    16 Sep 2022 14:47ч.

    "я и с огромен опит." ... вкраденето !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    16 Sep 2022 14:48ч.

    Станишев е жалък. Намесва името на Орбан, защото е модно. Станишев и БСП не могат на Орбан и обувките му да лъснат. Орбан какви неща постига за страната си, а БСП каква мизерия е !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    16 Sep 2022 22:41ч.

    А бе златен, а Кристалина какво ще я правим? Нали и тя достойна? Направо си изберете президент и президентка, че може и трансджендър за тройка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стелт Йолстеблен

    16 Sep 2022 15:08ч.

    Станишчо е следващия шеф на НАТО след като преебаха Руменчо. С нужния произход - по баща турчин, по майка украински евреин, роден в Херсон, закърмен с рядката др.. на европатлантизма, повратлив като фурнаджийска лопата. И не на последно място - питал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    16 Sep 2022 22:36ч.

    То и ти загуби отдавна доверие, но продължаваш да ядеш баницата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стани шеф

    17 Sep 2022 7:09ч.

    Скъпият ни заслужил хрантутник. Наистина ни излиза много скъпо станишев да е български гражданин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • достатъчно поразии направи

    17 Sep 2022 10:22ч.

    Не БСП, а ПЕС загуби доверие. След като закопа европейската левица и си натрупа достатъчно парички, сега може да се оттегли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврова

    17 Sep 2022 10:54ч.

    Тих, скромен , ако не дойде на работа никой няма да разбере

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи