Сергей Станишев: Големият въпрос е има ли съпротивителни сили в БСП срещу това ръководство, което тегли партията надолу

Сергей Станишев: Големият въпрос е има ли съпротивителни сили в БСП срещу това ръководство, което тегли партията надолу

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Виждам състоянието на БСП и цялото общество го вижда. БСП се промени при това ръководство и то не към добро. След като сме загубили за 5 години 720 хил. гласа значи нещо не върви както трябва. Големият въпрос е има ли съпротивителни сили срещу това статукво, което тегли партията надолу. И е важно да се покаже, че тя може да съществува като първостепенна политическа сила, защото унизителното пето място няма как да удовлетворява когото и да било във БСП. Затова отговорност носи лидерът и Националният съвет.

БСП винаги е била голяма, сложна партия, но също институционална и демократична. Тя стана лидерска, „проста и малка“ по думите на някои социолози.  Партията е имала силни лидери, но е имало механизми за корекции за грешки, независимо как са се казвали те. Имаше силен конгрес и силен Национален съвет, където се водиха дискусии и спорове, но хората не бяха наказвани или обявявани за врагове.“ Това заяви евродепутатът и бивш председател на ПЕС Сергей Станишев в предаването „На фокус“ по Нова ТВ в разговор с Евгени Генчев.

Президентът разбира, че НС трябва да работи и чрез консултациите дава платформа и време за това

“Ролята на президента е да бъде обединител на нацията по конституция. През 2005 г. президентът Първанов имаше чувството за отговорност, че именно заради членството на България в ЕС е важно да има правителство. Сега президентът Радев също се държи по начин, по който да помогне на партиите да говорят помежду си. 

Никоя партия няма да реши казуса за намиране на управленска коалиция сама, тъй като партиите не са достатъчно представителни. По мое време най-ниският резултат за БСП беше 720 хил. гласа, а сега първият е с 9%.“

На въпрос дали през 2005 г. беше по-лесно формирането на управленска коалиция от сега, Станишев коментира „тогава също имаше много страсти – ние бяхме партия в опозиция, НДСВ бяха управляващи. При опита да се формира първият мандат почти се стигна до бой на трибуната на Народното събрание. Но надделя чувството за отговорност пред страната. Ако не бяхме формирали Тройната коалиция тогава, категорично България нямаше да влезе в ЕС през 2007 г., а най-рано заедно с Хърватия през 2013 г. Това щеше да означава десетки милиарди евро да не постъпят в България – и като преки чуждестранни инвестиции, и като еврофондове.“

„Формирането на коалиция през 2005 г. изглеждаше доста невъзможно, но преодоляхме собственото си его и политическите различия на базата на много ясна платформа. Имаше ясна програма, която се изпълняваше, и ясен механизъм за изчистване на политическите различия – коалиционен съвет, който заседаваше редовно в доста широк формат с представителите на трите партии и след всяко заседание излизаха тримата лидери и съобщаваха какви решения са постигнати и какви компромиси са направени.“, допълни Станишев.

Ние сме на страната на Украйна, но споделям решението на ПГ на БСП против изпращането на оръжие

„Споделям решението на парламентарната група на БСП относно изпращането на оръжия в Украйна. Виждам прекалено много приказки и действия за военна победа от всички страни. Ясно е на чия страна е България – подкрепа за Украйна и нейната териториална цялост. Русия е наш съсед, но води война, която не подкрепяме и на която се противопоставяме. Като държава трябва да полагаме всички усилия това безумие да спре.
Ние сме на страната на Украйна, но това не означава да приемем всяко действия на ръководството й безкритично, то да поставя условия и да се опитва да въвлича цяла Европа в по-голям конфликт. В която и да е война няма невинни.“

Не съм безразличен към това, което се случва с БСП и с лявото и ще търся начин да бъда полезен 

Попитан дали ще се кандидатира за лидерството в БСП или готви нов ляв проект, Станишев коментира, че за него е важно да има енергия за левицата и тя да изпълни своята функция. „Ще се ангажирам много повече с БСП и процесите в лявото, защото това умея, имам натрупан опит и авторитет за водене на диалог. Нямам самоцелни амбиции да се доказвам. Постигнал съм много – бил съм премиер, лидер на БСП и президент на ПЕС. Но не съм безразличен към това, което се случва с БСП и с лявото, ще потърся формата да бъда полезен след като чуя мнението на различни хора. Защото лявото е в криза – има реална опасност лявото да остане малко и фрагментирано за дълги години напред. А това не е добре за цялата държава, защото демокрацията не може да върви на един крак, трябва да има ляво и дясно.“

 

 

 

Коментари

  • Отвратен

    06 Ное 2022 20:14ч.

    Колкото повече се появява тази персона, толкова по-добре изглежда ръководството на БСП! Ка к не се срамува!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus Колко е действителната разлика между Станишев и Нинова?

    07 Ное 2022 6:45ч.

    Щях да го потвърдя, но вече не, имам предвид, че Нинова само играеше ролята на по-различна, докато БСП под благовидната маска на „демократичност“ в действителност я караше по сценария на Станишев, издигаше и подкрепяше отявлени прогресисти и соросоиди, гласуваше безумията им в Европарламента. А Станишев също е против въоръжаването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свършени сте!

    06 Ное 2022 20:15ч.

    Американските комунисти биха шута на съветските комунисти в България. Не може лявата демагогия да остане запазена марка на проруска партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    07 Ное 2022 6:49ч.

    Американските комунисти се превърнаха в новите съветски комунисти, повечето съветски комунисти с готовност се присъединиха към тях, като ДеБъ и голяма част от БСП, също отцепниците от БСП. Русофилите, които подкрепят Путин, не са вече комунисти, понеже Путин не е. Но на тях им е най-трудно да си намерят идейната платформа - християнството е голяма лъжица!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    06 Ное 2022 20:17ч.

    ЛИЦЕМЕР и ДЕМАГОГ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    06 Ное 2022 20:35ч.

    Гробокопачът на БСП е Сташев.Изключи от БСП Първанов ,Румен Петков,кметът Ст Загора Желев,Янакева разцелувва се с Местан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    06 Ное 2022 20:42ч.

    Задължи паррламенттарната група на БСП да гласува Пеевскиа стане шеф на ДАНС.Излъга ,че само ще бъде начело на евродепутаттите ,но нямало дА ходи в Брюксел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еха

    06 Ное 2022 20:43ч.

    Този нагляр, който срина БСП, отврати много хора от нея, а после избяга да оправя ПЕС, взел да се кахъри. Явно пак се точи да управлява, понеже остана без пост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    06 Ное 2022 20:48ч.

    След провала на правителството на Орешарски депутатите на БСП бяха 39.Кой беше тогава начело на БСП????? СТАНИШЕВ!!!!!Кой въведе плоския данък?????"Социалният СТАНИШЕВ"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    06 Ное 2022 21:04ч.

    Ха ха. Кой се загрижил за БСП. А не ви ли идва на ум че всички заедно сте непотребни. По-добре я оставете Партията да умре без вас. След това други хора надявам се без вас ще отдат на лозето на Габровски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ което тегли партията надолу”

    06 Ное 2022 21:41ч.

    А това, че теглят България надолу - няма проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    06 Ное 2022 21:56ч.

    Изглежда, че тук нещата вървят от зле на по-зле! Станишев умишлено изкривява информацията в своя полза. Гласове на изборите са нерелевантни. Мандатите са по-показателни, а след него бсп е имала 80 и дори повече от 80 мандата. Срамежливо и индиректно лансираната идея, че той би могъл на бъде алтернатива на Нинова е по-жалка и нелепа, отколкото тъжна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    06 Ное 2022 21:58ч.

    Станишев може да свърши една единствена работа за България - да я вкара в Истанбулската конвенция! Не се сещам за нищо друго!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • може да натиска и за приемане на еврото

    07 Ное 2022 3:13ч.

    или да помага за изпращане в Украйна на гаубиците ни, от които нямаме нужда...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    06 Ное 2022 22:03ч.

    Горното не е ниновистка апологетика. В тяхната партия трябва най-добре да знаят, че председателката ги е подкарала към бунището. Няма начин нещата да с аразлични! Тежките вътрешни конфликти, не само във фракциите, но и вътре в индивидуалните души, са белег на тежко и болестно раздвоение. Богаташи се борят за бедните! "Комунисти" съдействат за снабдяване на фашисти с оръжие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    06 Ное 2022 22:08ч.

    А най-идиотското явление в тази партия е, че там има неоповестено на яростно състезание за спечелване на приза - Първи евроатлантик сред социалистите! Изключително смахната работа. С евентуалното ново приставане на Станишев в лоното на партията-майка, има всички изгледи състезанието от яростно да се превърне в зловещо и кръвожадно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    06 Ное 2022 22:24ч.

    Браво съждител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сер гей

    07 Ное 2022 0:05ч.

    Майка му - хазарка от Украйна; баща му - предател на Т. Живков, роден в юдаистко семейство в област Македония (днес РСМ). Курдисан начело на БСП от Георги Седефчов - един от съсипвачите на БСП. Самият Сер гей провали националните проекти "Южен поток" и АЕЦ "Белене" с бездействия през 2005-2009 г. и с действия през 2013-2014 г. Сер гей като кър леж. Търси гостоприемник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към "приносите" на лицето от снимката

    07 Ное 2022 4:16ч.

    Да добавя и ПЕСовското му настояване за ратифициране на Истанбулската конвенция. Пази Боже от джендър-фаши-зеленясали брюкселоидно-вашингтонски леваци, дай ни най-после истински лява, в класическия смисъл, партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • питане до сър Гей

    07 Ное 2022 6:48ч.

    ако конгреса на партията вземе демократично решение ЗА подкрепа на Русия, значи ли че БСП ще следва тази политическа линия!? Ако конгреса на партията вземе демократично решение ПРОТИВ еврозоната, значи ли че БСП ще следва тази политическа линия!? Ако ... ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Ное 2022 7:33ч.

    Че тя партията си е все там където ти я остави и избяга ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Ное 2022 7:38ч.

    КТБ нямаше да бъде обрана без участието на БСП... някой да свърже събитията, как беше обрана и защо този избяга два месеца преди фалита на банката, защото иначе нямаше да може да остави така "любимата" си баница БСП!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Ное 2022 7:40ч.

    БСП има много добри кадри, но основата и е прогнила - каквото и да се построи на тази основа, ще потъва все повече и повече! Помахайте и за сбогом!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бизонитес

    07 Ное 2022 8:00ч.

    Присъствието на Станишев,Борисов,Симеон К. и т.н.в политиката показва до къде сме се дакарали българите.......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратена

    07 Ное 2022 8:56ч.

    Не му вярвайте на този. Нагъл кариерист! Нищо от социалистическата идея няма в алчната му душица. Той ще играе с Боко и мафията и ще ни убеждава, че това е добро за партията и за държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бахой

    07 Ное 2022 11:19ч.

    Господинът Плашило забрави ли колко избори загуби като шеф на Бсп,Тихата го биеше като мач е у дирек!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бахой

    07 Ное 2022 11:22ч.

    Да се чете Плъшок и Тиква!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи