Сергей Шойгу докладва на Путин, че руските сили са превзели изцяло Мариинка (видео)

Сергей Шойгу докладва на Путин, че руските сили са превзели изцяло Мариинка (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че въоръжените сили на страната му са превзели напълно град Мариинка близо до Донецк, предаде ТАСС.

"В хода на активните настъпателни действия щурмови отряди на групировката "Юг" освободиха напълно днес населения пункт Маринка", доложи Шойгу на среща с президента Владимир Путин.

Руският държавен глава изслуша доклада на военния министър за напредъка на специалната военна операция в Украйна.

По думите на Шойгу за 9 години украинските въоръжени сили са превърнали Мариинка в огромно укрепление, включително с подземни тунели. Според военния министър на Русия на всяка улица в града е имало укрепления, които са били добре защитени от артилерийски и въздушни удари, както и сложни системи от подземни комуникации и огневи точки.

"Благодарение на решителните действия на нашите военнослужещи този укрепен район беше пробит", каза Шойгу. Той подчерта, че в Маринка има над 3 хиляди къщи, всяка от които е била добре укрепен пункт.

Срещата между Путин и Шойгу бе излъчвана на живо по руската телевизия.

По-рано този месец руският президент обяви, че ще се кандидатира за нов мандат на поста на изборите през март догодина.

Мариинка се намира на пет километра югозападно от Донецк - вече контролирания от Русия регионален център на едноименната източна украинска област. Евентуалното превземане на града би позволило на руските въоръжени сили да продължат на запад настъплението си в Донецка област, отбелязва АФП.

Ройтерс посочва, че Мариинка е имала преди войната около 10 хиляди жители. Заедно с Авдеевка - друг град в Донецка област, тя е една от основните цели на руската армия през последните месеци.

Повечето хора, посетили Мариинка в последно време, я описват като призрачен град, превърнат в руини.

До момента няма официално потвърждение от украинска страна, че Мариинка е паднала. В изявление, цитирано от Укринформ, въоръжените сили на Украйна просто съобщават за активни руски атаки с пехота в посока Мариинка и Авдеевка, Донецка област, както и в югоизточната Запорожка област. Тези нападения са били подкрепени от бронирани автомобили и самолети, пускащи бомби с прецизно насочване, пише в текста.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • паф

    25 Дек 2023 19:27ч.

    следваща спирка е Одеса - и киевска украйна става анклав, без излаз на море!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Дек 2023 19:45ч.

    Не толкова бързо. Те все пак се стараят да пазят хората си доколкото могат. За разлика от новите бандеровци които вече затриха стотици хиляди и сега се облизват за избягалите в Европа. И ще им ги пратят. Естонците вече обявиха че са готови. Датчаните също обявиха че украинците не са датчани и трябва да се сражават за т.н. Украйна. Немците засега на ниво журналисти разправят че украинците не се асимилирали(може би турци, араби, негри са се асимилирали) и затова трябва да си ходят в Украйна. Трендът е че обожествяваните преди година украински бежанци ще ги пращат да умират. Европа сър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украинците

    25 Дек 2023 22:15ч.

    защитават родината си от руските пълчища. Въпросът е вие, мерзавци, какво защитавате. И коя страна ще заемете, когато руската чума дойде в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Дек 2023 22:39ч.

    Въпросът е що измират стотици хиляди? И кой има файда от това? Да напомня ли че украинската икономика печелеше от руските орки. Щото те бяха вързани. А сега от какво печели украинската икономика?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    25 Дек 2023 23:24ч.

    А вие какво ще правите тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чакам с нетърпение

    26 Дек 2023 8:23ч.

    въпросната чума да довтаса в родината ни и да видя как най отпред на посрещачите с китки в ръка ще бъдат крадливото Ленче,онова чифутче приятелчето и както и Ванката Костов,другарят ни Борисоф,Методиев с кученце в ръка за колегата му Путин и т.н. И т.н.!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • усраинците, 22:15, казваш?

    26 Дек 2023 8:28ч.

    Кои усраинци? Бадерлогите фашисти или ... ? Баце???? Ма си и идиот, еша си нямаш! А ако Руската армия мине насам и всичкото евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, начиная със сглобкаджиите-идиоти, въдвори в неста по-далечни, с хляб и сол ще ги посрещнем! Анадънму, бандеровче????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е гражданска война, бе малоумник

    26 Дек 2023 9:34ч.

    Рускоговрящи убиват рускоговорящи ! Какви родини, какви пет гривни ? Одесса - русский город ! Набий си го в чутурата, Ботев не е бил в Украйна, бил е в Одеса ! В РУСКАТА ИМПЕРИЯ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    25 Дек 2023 20:18ч.

    Еленовъда може да рапортува че са кацнали на луната, че са превзели Марс..... ние знаем дали е вярно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    25 Дек 2023 20:27ч.

    И кои сте вие, които "знаете"? Още миналият четвъртък Мариинка падна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    25 Дек 2023 20:33ч.

    Всяка фобия е симптом на олигофренийофилия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    25 Дек 2023 20:46ч.

    Не хулете човека! Той просто се движи по другия календар (Юлианския) и ще отбележи падането на Мариинка две седмици по-късно. Като отбелязването на Коледа на 6-ти януари вместо на 25-ти декември...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    25 Дек 2023 21:00ч.

    Кой си ти бе - някакъв анонимен лъcкач, дето се бара на дивана.... ти не за еленовъд, ами и за овчар не ставаш, ще трябва кучето да брои овцете вместо тебе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдааа

    26 Дек 2023 0:52ч.

    Украинският народ доказа, че не е узрял за независимост! Затова един тежък колониален режим, ще му помогне да израстне и преоткрие себе си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честито Рождество Христово братя

    25 Дек 2023 22:14ч.

    Макар че и там историята с календарите да прави опити да ни раздели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Дек 2023 22:15ч.

    Проконвоирование немцев через Москву 17 июля 1944 https://www.youtube.com/watch?v=6pcMdCkgVAo

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Дек 2023 22:42ч.

    Четете историята .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандерчо

    26 Дек 2023 2:51ч.

    За оня дето пяна му излезе за руските пълчища , да го питам що дори тук? И ако руските пълчища дойдат тук ще си избърше пяната, ще купи руско знаме и ще бъде пръв да ги посреща. Умнокрсиви сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    26 Дек 2023 5:34ч.

    Репортаж от превзетата Маринка.Газа и Хирошима ряпа да ядят :)) Classical Russia.Следва сриването на Кухарово! https://t.me/boris_rozhin/107436

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е една добра новина и дано е съпроводена малко жертви от страна

    26 Дек 2023 8:26ч.

    на руската армия но само бих я довнадил :ако беше Рокосовски или Конев сега щяха да докладват че са пред Вършава,Букурещ и София!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    26 Дек 2023 8:46ч.

    Няма нищо общо с онез времена.Всичко е различно. Пък и защо точно Конев и Рокосовский ? "Звездите плейбои" по обложките на списанията.А от "великата четворка" "измислила" стратегията сал един Василиевский е по известен. Кой е чувал за Шапошников, Антонов и Штеменко ? :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чувал е който е чел и

    26 Дек 2023 11:18ч.

    малко или много мислил по въпроса.А що се отнася до времената те не се различават толкова много.Да,има нова техника и нищо друго съществено.Затова мисля че ред съветски военни командири щяха да смажат тая украинска паплач не за две путински години а не за повече от 2,3 месеца с цялата им натовска техника!Но видно е че в капиталистическа Русия това не ще се случи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • география

    26 Дек 2023 9:43ч.

    Крайно закъсняло превземане на Маринка, но както се казва "По-добре късно..." . Това е един много дълъг и тесен градец който се точи от южната страна на водохранилища със същата удължена форам. Посока от югоизток - на северозапад. Руснаците го превземаха улица по улица безкрайно дълго време , по дължина ! Сега наистина стигнаха до края на същинската градска част, там където има дига, разделяща двете водохранилища. Сега пълзят нагоре покрай второто водохранилище, там има някакви квартали ? Или махали ? Или отделни селища, долепени до Маринка... От пропагандна гледна точка ВС РФ могат да твърдят че са превзели цялата Маринка , и ще бъдат практически прави. От пропагандна гледна точка ВСУ могат да твърдят, че контролират някакви агломерации на северозапад от Маринка. Покрай "горното" водохранилище. И формално също ще имат право. Това е като чашата с вода пълна до половината. За едни е наполовина пълна, за други наполовина празна... Що се отнася до перспективите на руското настъпление и ...завземането на Одеса, от Маринка то изглежда много отдалечено в бъдещето. Ако изобщо е договорено, защото СВО е ДОГОВОРНЯК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи