СЕМ привика ръководството на БНР заради интервюто с Митрофанова

СЕМ привика ръководството на БНР заради интервюто с Митрофанова

Съветът за електронни медии (СЕМ) взе решение на свое заседание днес да покани на разговор Управителния съвет и генералния директор на Българското национално радио (БНР) Милен Митев, съобщи БТА. Поводът е неизлъченото на 16 декември интервю с посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова в предаването "Политически Некоректно" по програма "Хоризонт".

Предложението за осъществяване на разговор с Управителния съвет и генералния директор на общественото радио бе дадено от председателя на СЕМ Соня Момчилова. Тя припомни, че интервюто с руския посланик не е излъчено заради преценка на Програмния съвет на БНР.

В рамките на заседанието Момчилова съобщи, че е получено потвърждение във връзка с планираната среща от страна на ръководството на медията. Разговорът ще се осъществи днес от 13 часа и ще бъде излъчван онлайн.

"Това, което стои в моето съзнание като най-голям въпрос, е защо ръководството на БНР допуска да бъде упреквано в зависимости. Основанията за това са няколко. Веднъж, защото се кани посланик на страна агресор. Че е страна агресор беше признато от целия цивилизован свят, включително от България. И въпросът е дали госпожа Митрофанова представлява другата гледна точка, или представлява гледната точка на една държава престъпник", каза Пролет Велкова, член на СЕМ.

Според нея второто основание за съмнения в зависимости е защо точно Петър Волгин е трябвало да бъде автор на това интервю. "Третото основание, за да се допусне, че може би БНР е в някаква зависимост, е фактът, че остави доста голям луфт от време между подготовката на интервюто и решението на Програмния съвет, по-скоро препоръката на Програмния съвет на БНР това интервю да не бъде излъчено. Още повече, че това съвпадна с едни съвети на депутата Пеевски", допълни Велкова.

Габриела Наплатанова, член на медийния регулатор, посочи, че България не е прекъснала дипломатическите си отношения с Руската федерация и би било възможно да има интервю с руски посланик. "Въпросът е при какви журналистически стандарти то се провежда и какво конкретно е притеснило членовете на програмния съвет, за да отхвърлят те възможността за излъчване с такава голяма категоричност", отбеляза тя.

Наплатанова припомни, че Милен Митев е в ръководството на Европейския съюз за радио и телевизия. Тя посочи, че на предстоящия разговор би поставила още въпроса дали има други такива казуси с обществени медии от Европейския съюз, дали са канили руски посланици и в какъв стил са провеждани интервютата с тях.

"Аз също си направих труда да проверя в колко европейски медии и радиа са били излъчени интервюта с посланици на Руската федерация. Доста са", каза председателката на СЕМ Соня Момчилова.

Галина Георгиева, член на СЕМ, отбеляза, че припознава позицията на Комисията за журналистическа етика. "Професионалното саморегулиране на медиите не е цензура, а тяхно задължение, което представлява неделима част от усилията за поддържане на журналистическата етика. Професионалното саморегулиране на медиите не е проява на автоцензура. Пред приемане е регламент на ЕС, в който се подчертава, че стабилното, приобщаващо и широко признато съвместно регулиране и саморегулиране на медиите са ефективна гаранция за качеството и професионализма на медийните услуги", гласи част от позицията, прочетена по време на заседанието от Георгиева.

В документа се посочва, че Етичният кодекс на българските медии не съдържа пречка медиите да отразяват позициите на посланици, когато това е необходимо за пълно и безпристрастно информиране на аудиторията. "В такъв случай, ако се вземе решение за интервю, от съществено значение е критичната функция на журналистиката. Редакционният процес изисква рутинно прилагане на етични стандарти още от планирането на предаванията. Късната преценка за съответствието на редакционния процес и редакционното съдържание с етичните стандарти създава пространство за външна намеса и последващи предположения, че решенията се вземат не по силата на професионалното саморегулиране, а под политически натиск - което несъмнено представлява цензура. Ето защо комисията препоръчва системно прилагане на етичните стандарти с цел независимост и безпристрастност на редакционния процес и качествена журналистика", пише още в позицията на Комисията за журналистическа етика, цитирана от Галина Георгиева.

 

 

 

 

 

Коментари

  • ?????

    19 Дек 2023 12:56ч.

    И кво като ги извикат в СЕМ? Да не би да измени това навеждането наБНР пред наведения на Галя Пеевски?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Дек 2023 14:07ч.

    Голямото усукване започна в стил мърсолкото Хр Иванов, който изобрети нов стил със стотици а аа а ааааа- та докато нищо смислино не казва !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кои са тези "момци" от "цивилизационния свят"?

    19 Дек 2023 13:02ч.

    За един "прЕател" питам! Щото Китай, Индия, Египет, Месопотамия etc., имали цивилизации, а много от тях и сега, 2000-3000 г. преди някой "европейски" държави, те какви са? Или, който не с нас е против? Де гиди евроджендърчета недоклатени, жълтопаветници недокъпани! Но! Скоро ще ви "изкъпят"! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе на тебе Митрофанова да не е

    19 Дек 2023 13:06ч.

    Почнала да ти плаща в долари. Много активен нещо стана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе на тебе Сорос да не е

    19 Дек 2023 13:11ч.

    Почнал да ти плаща в евро. Чувства се, че мозъкът ти се изглажда до полиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми не ми плаща! Аз всичко безплатно!

    19 Дек 2023 13:54ч.

    Ах, евроджендърче (13:06) недоклатено, жълтопаветниче недокъпано! Баце???? Идиото???? Как лекинко опоростачваш нещата - все очите ви в материалното! Обаче! Има и други неща, като съвест, например! А това с "паре" се не купува нито чисти! Та, мило евро-нещо си, заври си на дедо шорош "кинтите" там, дето слънце не огрява (за вас не е сигурно, от много "потреба" май бая се е поразширило, ма нейсе ...!)! И знай, не всичко е материално! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най важното

    19 Дек 2023 17:57ч.

    След къпането да им честитят банята!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    19 Дек 2023 13:08ч.

    Днес ЦЕНЗУРАТА се нарича замаскирано "САМОРЕГУЛИРАНЕ". Ама пак си остава ЦЕНЗУРА, също както ЦЕНЗУРАТА при комунизма се наричаше другояче, например "аантисоциалистическа пропаганда" - ама пак си оставаше ЦЕНЗУРА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    19 Дек 2023 14:57ч.

    а "проблемите" са предизвикателствъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имаше ЦЕНZУРА!!!

    19 Дек 2023 13:38ч.

    НО ТОГАВА СЕ КРАДЕШЕ с ПО МАЛКО!!!СЕГА СЕ КРАДЕ ЗАКОННО,ЧРЕZ законите!!!!ДНЕС СЕ ОКАЗВА,ЧЕ РАЗСЛЕДВАНИЯТА ПО КРАЖБИТЕ СА КАТО В ОНЯ лаф:"СЛЕД ДЪжДА с КАЧУЛКА"!!!ТОВА Е ПОЛоЖЕНИЕТО,миМке!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чух твърдение, че Пеевски

    19 Дек 2023 13:54ч.

    дори не се е обаждал, че са полегнали само при "мъдрото" му публично изявление. Защо го няма Волгин на това заседание? Имате ли текста на интервюто с Митрофанова и на базата на какво всъщност обсъждате и хвърляте в лицето на публиката някакви параграфчета - как да се прецени дали сте прави? Всъщност, направихте много добре, като повишихте многократно интереса към въпросното интервю.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пролет Велкова изобщо

    19 Дек 2023 14:00ч.

    следи ли динамичната картина на политическите новини и коментари? - защото по казаното от нея не личи. Пък ми се струваше, че за един журналист това е част от професията - явно съм в грешка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необолшевики

    19 Дек 2023 14:27ч.

    Цензурата не е цензура, другари ! Това което виждат очите ви не е това което мислите !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • плодна семка

    19 Дек 2023 14:43ч.

    Пустите му семки, ялови, ялови, та пре-ялови. С недопускането на интервюто Русия получи още подръжници в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    19 Дек 2023 15:00ч.

    забранениъ плод е по вкусин (какво значение има тукъ някакви си и на някого привържиницити) (казъх)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    19 Дек 2023 15:00ч.

    И все пак: кой е подписал нареждането да се спре интервюто???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    19 Дек 2023 15:02ч.

    този !!!!,който преди време спря един преди обед "хоризонт" и аудиториятъ се газира (казах)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жалка работа

    19 Дек 2023 15:32ч.

    Айде, цензорите пак ни цапардосват с мантрата за "цивилизования свят". Пред 35 г. беше световната социалистическа система, начело със СССР. Зад каквито и клишета откъм министерството на истината, управляващо западния дискурс да я прикривате, цензурата си е цензура - и обяснението на събитията и процесите не е задължително едно-единствено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ай, стига с този "цивилизован свят"

    19 Дек 2023 15:35ч.

    Бъдещето принадлежи на варварите.. Историята го показва нееднократно..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    19 Дек 2023 15:40ч.

    Ако Русия е страна агресор, то какво да кажем за САЩ?Те разбомбиха Югославия, Сирия, Ирак, Либия, в Афганистан не остана сватба или погребение, не разстреляно от американците, защо не наказваме САЩ!? СЕМ се е срамно навел на силния брат, за едните заплати!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    19 Дек 2023 15:44ч.

    В БТА няма нищо българско. Нито в БНР, БНТ нито даже в СЕМ. Този похват -да смятат с гласуване оценки - е типичен западен манталитет. Навремето така гласуваха, че Плутон не е планета. Сега по подобен начин са отсъдили за РФ. Цитат: "Че е страна агресор беше признато от целия цивилизован свят, включително от България." Да ви имам основанията за съдебни решения! "Целия цивилизован свят" от вашето мирогледно балонче е съставен само от васали на американските демонократи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смешници и нищожества

    19 Дек 2023 15:46ч.

    Това ли измислиха отрепките-евроджендъри. Нямало цензура, имало регулиране, нямало автоцензура, имало авторегулиране, нямало забрана, имало ограничаване. Иначе като Путин каже, че "няма агресия, има денацификация", врещат като психясали кози. Но когато е за евротарикатите - за тях може. По-големи боклуци никога не е имало. Вярно ще дойде времето, когато цяла Европа ще се моли Русия отново да я освободи от новите фашисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • журналистът е човек, който непрекъснато трябва да носи отговорност за работата си със словото, а не да се оправдава пред политическото началство

    19 Дек 2023 16:22ч.

    Пак да им го кажем, щот явно не го схващат. Демокрацията не е съдържание, а само форма, подобно на логиката. Демокрацията дава общата рамка на регулативите, в които се намества управленската матрица на обществеността, но не предписва тълкуванията на текущи събития. самите предписания са въпрос на демократичен дебат, изискващ аргументи, доказателства и непрекъснато критическо преучредяване на тълкуващите интенции. Един такъв дебат се осигурява именно в демократичните условия и изисква свобода, а не цензура откъм властната инстанция. Защото цензурата е преди всичко идеология, опитваща се да отмени въпросния нескончаем дебат относно истината, която между другото е конструктивна откъм разсъдъка и се издейства, а не се следва като идеологема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в сюблимни моменти назначенците на хегемона изпъкват като палачи

    19 Дек 2023 16:26ч.

    Хора, които не разбират горното, са назначенци на властта в т.нар. регулативни органи. Не е работа на регулативния орган - ако е демократичен и осигурява контрола върху правилата на указания дебат - да ни представя конюнктурното идеологическо тълкуване на ставащи събития. В противен случай въпросният орган се превръща в конвент, т.е. придатък на цензуриращата политическа власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "държава престъпник"

    19 Дек 2023 16:23ч.

    Какви са дефинициите за "държава престъпник", защото всяка държава е убивала хора за да запази цялостта си??...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цензура в образи

    19 Дек 2023 16:44ч.

    Посветиха им и изложба - https://zalez.site/regnum-censoris-barbaries-temporum/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи