СЕМ отхвърли искането за оставка на председателя Соня Момчилова

СЕМ отхвърли искането за оставка на председателя Соня Момчилова

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съветът за електронни медии отказа да допусне в дневния си ред искане за оставката на Соня Момчилова като председател на институцията.

Предложението беше направено от Пролет Велкова и е подкрепено от Симона Велева - и двете поставиха казуса заради "тежко уронващите авторитета на СЕМ" изявления на Момчилова в интервю за YouTube-канала на Асен Генов.

"Тези позиции влизат в конфликт с духа на Закона за радиото и телевизията, копрометират не само позицията на председателя на СЕМ, но и на всички останали членове на регулатора. Компрометират вече опасно и самата идея за регулация. Тези позиции бяха осъдени от правозащитници, журналисти и предизвикаха скандал с три държави - Украйна, САЩ и на МВнР на България", казва Пролет Велкова, цитирана от в. "Сега".

Искането за промяна в дневния ред обаче бе отхвърлено с 3 на 2 гласа.

В нейна подкрепа гласуваха бившият репортер от bTV Габриела Наплатанова и Галина Георгиева, както и самата Момчилова. Момчилова и Наплатанова бяха назначени през 2022 г. от държавния глава, а Георгиева е член на СЕМ от 2019 г. след номинация на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС. 

Единствените гласове с искане за оставка на председателя са от членовете на СЕМ, излъчени от парламентарната квота с номинации от "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Момчилова отговори, че няма да подаде оставка и няма да се оправдава, но все пак взима думата, тъй като дължи обяснение на колегите си. Председателят на регулатора заяви, че въпросът за дезинформацията й бил зададен не само като член на СЕМ, а и в лично качество и като журналист. "И тогава аз казах това, което са казали и още много хора- че в една война истината първа пада поразена и че има двупосочна дезинформация. Мисля, че това е най-нормалното нещо, което мога да кажа като журналист", обобщи Момчилова. Тя каза още, че само е споменала името "Буча" и че "нищо повече не съм допълнила". "По тази тема имаше много интерпретации, вариации, спекулации, затова я посочих", завърши председателят на СЕМ.           

След интервюто на Момчилова на 19 юни посолствата на Украйна и САЩ разпространиха позиции относно думите й за Буча. Украинското посолство коментира, че счита изявленията на Момчилова по повод Бучанската трагедия за неприемливи и манипулативни. 

Посолството на САЩ призова българите да не се подлъгват от лъжите на руската пропаганда. 

Това не е първият случай, в който Пролет Велкова и Симона Велева искат оставката на Момчилова. Предишният път основанията бяха за разпространяване на  "антидемократична пропаганда" и "кремълски опорни точки". Искането им отново не бе прието и отново с гласовете на самата Момчилова, Наплатанова и Георгиева.


 

 

Коментари

  • smb

    05 Юли 2023 20:01ч.

    Пролет Велкова и Симона Велева могат да докажат дезинформация, като отидат на място и направят журналистическо разследване за убийствата в Буча. Обаче те няма да отидат, както и никога не са ходили на такива места, понеже не са никакви журналисти, а просто(и) говорещи глави - едната е завършила педагогика, а другата право. Основното им достойнство е, че не могат да отказват. В миналото това се е наричало просто ку.варлък

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗКПЧ Велкова

    05 Юли 2023 20:13ч.

    Образцов политкомисар е тя - неуморима и неумолима! Цензорам слава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крадеца вика-дръжте крадеца

    05 Юли 2023 20:34ч.

    Пролет Велкова и Симона Велева се вживяват в ролята на цензори,глупако!Радетелки за чиста и свята дезинформация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горда българка

    05 Юли 2023 21:27ч.

    Радвам се, че гласът на разума е надделял. А неофашистките представителки на ПП и ДБ не се нуждаят ат коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    05 Юли 2023 22:50ч.

    Тези кандидат надзирателки в концлагер трябва да бъдат, уволнени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    05 Юли 2023 21:41ч.

    "и предизвикаха скандал с три държави - Украйна, САЩ и на МВнР на България." Последното не е държава, а краварска колониална администрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така де,

    05 Юли 2023 21:48ч.

    пуйките затова са с малки глави. Акъл не им трябва. Важното е да викат: "Булю-булю-булю-булю!" Бат' им Боко Борисов ги нарича "мисирки". Само като месце имат стойност - за задоволяване на човешките нужди на бат' им Боко. Бюлю-булю!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    05 Юли 2023 22:46ч.

    Относителната свобода на БНР, за сега, поне за сега печели с крехко мнозинство от 3:2 гласа. Не мога да се начудя на нас като общество, как е възможно мнозинството от хората у нас да позволяваме на едно нищожно и водено от грантаджии малцинство, не просто да проповядва, а да се опитва да налага антидемократични практики. Хора, съпротивлявайте се на опитите за налагането на ППДеБейската неотроцкистка соросоидна диктатура!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи