СЕМ не избра шеф на БНТ, Кошлуков остава директор до нова процедура

СЕМ не избра шеф на БНТ, Кошлуков остава директор до нова процедура

Нито един от основните кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) не получи достатъчно подкрепа и при третото гласуване в Съвета за електронни медии (СЕМ).

Гласуването напрактика повтори втория вот. При него бившият шеф на Би Ти Ви новините Венелин Петков получи още един глас в подкрепа - от члена на СЕМ Симона Велева. Велева предложи на гласуване и още една от кандидатурите - тази на журналиста Сашо Диков, като гласува и в негова подкрепа. "За" него при втория и третия вот гласува и председателят на СЕМ Соня Момчилова.

"Това е прецедент. Благодаря на колегите, че отстояха решенията и показаха своята независима позиция", заяви председателят на медийния регулатор Момчилова, след като стана известно, че няма нов избран директор. "Обединихме се около извода, че българската медийна среда е болна. Трябва да подходим с други принципи и прийоми и да убедим телевизионери да участват в процедурата", заяви още Момчилова.

"Не съм горда от този резултат. Не правим услуга на СЕМ, на БНТ, това решение не е обществен интерес", заяви Пролет Велкова. Тя взе думата след вота.

Тя разказа, че съвсем в началото на процедурата се е появило слух, че няма да има избор. "Тогава този слух ме подразни. Сега слухът се потвърждава. Което и да го е породило този слух, той събужда съмнение в автентичността на вота на членовете на СЕМ", заяви Велкова.

Според правилата, ще трябва да бъде открита нова процедура. До тогава настоящият главен директор Емил Кошлуков ще остане начело на обществената телевизия. По думите на Момчилова още на следващото си заседание, СЕМ ще открие процедура.

Гласовете и след второто, и третото гласуване са разпределени така: "За" Емил Кошлуков - само един член, против - четирима. "За" Венелин Петков два гласа, трима въздържали се. Сашо Диков - два гласа "за" и трима въздържали се.

Членът на СЕМ, избран от парламента през 2019 година с гласовете на ГЕРБ и ДПС, която гласува "за" Кошлуков Галина Георгиева обяви: "Обновеният състав на СЕМ не проведе избор"

 

При първото гласуване бяха подложени три от осемте кандидати - настоящият генерален директор Емил Кошлуков, бившият шеф на новините Венелин Петков и юристът Ирина Величкова.

Емил Кошлуков събра един глас (Галина Георгиева) в подкрепа, четири гласа "против" и нула въздържал се.
Венелин Петков събра един глас в подкрепа (Пролет Велкова), четирима "въздържали се" (сред които и Галина Георгиева) и нито един против. Ирина Величкова, предложена от Симона Велева, получи един глас "за", двама против и двама "въздържали се".

Габриела Наплатанова, назначена в съвета от президента Румен Радев, обяви, че ще се въздържи от гласуване, въпреки че подкрепя бившия шеф на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. Тя е работила с него и заяви, че го познава от над 20 години. Определи, че намира него за най-подходящ да оглави обществената телевизия.

"За да няма спекулации, че изборът ми е субективен или емоционален, аз съм длъжна да се въздържа в този избор и да оставя колегите да преценят кого да поставят", заяви Наплатанова преди да гласува "въздържал се".Галина Георгиева, избрана от парламента по предложение на ГЕРБ, подкрепи настоящия генерален директор Емил Кошлуков, за да се осигури стабилност на обществената медия.

Пролет Велкова, избрана от парламента по предложение на "Демократична България" обяви, че ще подкрепи Венелин Петков, защото е доказал, че може да осигури развитие на телевизията и да защити журналистите, така че те да свършат качествено работа.

"Венелин Петков може да е генерален директор, който да е двигател в оздравяването на медийната среда, да я превърне в лидер в информацията и производството на игрално и документално кино, да привлече младите", заяви Велкова.

 

Симона Велева, избрана от Народното събрание, не даде гласа си за нито един от кандидатите, но заяви, че е отворена на диалог, защото е важно да се избере нов генерален директор.

Тя отличи концепцията на Венелин Петков като "блестяща", с "размах", както и представянето на Кошлуков и визията му като най-добре подготвен. Велева разкритикува подхода на Петков, който обяви, че БНТ е държавна компания.

След като стана известно, че няма да проведе диалог с останалите членове на регулатора, Велева предложи Ирина Величкова.

Тя призна, че преди изслушването е смятала да подкрепи Сашо Диков, който и се е струвал "естествен избор". "Той удари звучен шамар на СЕМ, и на БНТ, същевременно даде много спекулации и не успя да отговори конкретно по някои от основните идеи в концепцията му", заяви още Велева.Председателят на СЕМ Соня Момчилова не подкрепи нито един от кандидатите. "Не видяхме юнака, който ще събуди спящият великан", заяви Момчилова.

Тя благодари на участниците за куража и човешката храброст. Според нея всеки един от претендендите е доказал, че е човек с компетентност и експертиза, организационни и управленски способности.

"Венелин Петков е много модерен, иновативен, с доказани качества на лидер, но не мога да приема, че българската обществена телевизия може да бъде управлявана като държавна компания, а СЕМ да е борд на директорите. Този корпоративен мениджърски подход, отдайте го на моята старомодна, аналогова същност, може да доведе до това, че ако спящият великан (както Петков нарече БНТ- бел.ред.), ако не се събуди правилно, може да доведе до катаклизми", каза още Момчилова.

Според нея "въздържанието често е по-почтеният и уместен избор".

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Крайно време е в СЕМ, както и на всякъде другаде,...

    29 Юни 2022 14:46ч.

    ...където са на държавни хранилки да се въведе квотен принцип, за да бъде защитено присъствието на Y хромозомата. Женичките на държавна работа единствено и само, след като са родили поне две деца и имат семейство. Стари моми и разведени - вън. Те едно семейство не могат да свъртят, а тръгнали царщината да оправят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    29 Юни 2022 14:55ч.

    В тоя СЕМ забранено ли е да има мъже ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    29 Юни 2022 15:11ч.

    сичко което правимЕеее е глупъво

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    29 Юни 2022 15:11ч.

    Скъпите ни семки (защото ни излизат скъпо) пак проявиха своя професионализъм и отговорност към нацията и станаха семчици. Тъкми си мислех, че мога да започна да гледам националната телевизия, но уви. Роди ме майко Кошлуков, пък ме хвърли на СЕМ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Юни 2022 15:26ч.

    "Обединихме се около извода, че българската медийна среда е болна. " Сериозно? Ма наистина ли е болна? Абе, другарки - тя е умряла българската медийна среда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 29 Юни 2022 15:26ч. "Обединихме се около извода, че българската медийна среда е болна. "

    29 Юни 2022 17:19ч.

    Хахахахахаха... Мисирките могат да се обединят единствено и само около копанята със зоба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тряс

    29 Юни 2022 16:59ч.

    Каквато ни е журналистиката, такива са ни кандидат-шефовете, такъв ни е и СЕМа, т.е. пълен бомбаж... и слугинаж...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    29 Юни 2022 18:05ч.

    Мълния! Две горещи новини от медийната кухня. Галина от СЕМ планира смяна на пола! Тя е решила да се трансформира в мускулест мъж-тракторист. Втората зашеметяваща новина е, че двама от кандидат мюдюрите за БНТ стават едно семейство. Щастливците са Кошлуков и неговият "конкурент" Венелин Путков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бил сорос

    29 Юни 2022 18:57ч.

    ДПС винаги издига най=подготвените канддати и винаги постига успех. Това стилът на Почетния Председател и цялото партийно ръководство! За това начело на БНТ ще остане г-н Кошлуков! Той е най-подготвен и доказан профисионалист!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи