"Сега": Първият транш по плана за възстановяване остава за есента

"Сега": Първият транш по плана за възстановяване остава за есента

Кабинетът се забави с документите, свързани с финансирането от ЕС.

Оптимистичните прогнози от началото на годината на финансовия министър Асен Василев, че първият транш по Националния план за възстановяване и устойчивост ще се получи през юни, се разминаха сериозно с реалността. От кабинета в оставка се опитва да прехвърлят отговорността за това върху парламента, но от наличната информация за етапа, до който е стигнало изпълнението на механизма, става ясно, че сериозно забавяне има и на ниво правителство. Ако се съди по официалните срокове, много е вероятно първото плащане да дойде чак в края на годината.

Това показа проверка на „Сега“ по повод новините от  МС, че финансовият министър е бил упълномощен да преговаря и да подпише с ЕК при условие на последваща ратификация финансово споразумение за изпълнение на Механизма за възстановяване и устойчивост. Кабинетът в оставка одобри и органите и структурите, които ще отговарят за изпълнението на плана.

Подписването на финансово споразумение е задължително условие за изпълнение на националните планове за възстановяване и устойчивост.  Освен финансово споразумение, страните-членки и комисията изготвят още един документ преди реалното изпълнение – оперативни договорености, в които се описват всички детайли около показатели и етапи на изпълнение, предоставяне на данни и т.н. Искане за първо плащане може да се прави едва след като са подписани оперативните договорености.

Справка в европейската платформа с данни за изпълнение на плановете Recovery and resilience scoreboard показва, че от одобряването на националните планове до приемането на оперативните договорености минава доста време – около 5 месеца, като е възможно този дълъг срок да се дължи и на факта, че тези страни междувременно са получили и авансово финансиране, каквото за България няма да има. Българският план за възстановяване и устойчивост бе окончателно одобрен на 4 май, като не е ясно кога ще има приети оперативни договорености. Едва след това България ще може да подаде първо искане за плащане.

Финансовото министерство твърди, че България е изпълнила обещаните 23 реформи от списъка за първото плащане, като проверка на „Сега“ показа, че покрай забавянето на плана част от целите са изпълнени още миналата година. Асен Василев говореше за заявяване на първо плащане още този месец, но това няма как да стане заради изискваните преди това договорености и документи.

Самото искане за плащане подлежи на оценка от страна на комисията, която трябва да бъде готова в двумесечен срок. Така е реалистично да се очаква първо плащане най-рано есента или в последното тримесечие на годината. То е в размер на 1,3 млрд. евро, като е възможно да бъде намалено при преценка на ЕК за недобре изпълнени цели и реформи.

Както „Сега“ писа, политическата криза и евентуални парламентарни избори ще затруднят много сериозно работата по плана, но за второто искане за плащане, което предстои евентуално през 2023 г.

В интервю за 3е-news.net от края на май вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви: „Планът за възстановяване и развитие е одобрен напълно. И вече сме в процес на 30 юни да изпратим първото искане за плащане. Тъй като реформите, без една, са изпълнени, очаквам до 30 юни и тя да бъде завършена. Това е необходимо за първото плащане по плана“.

 

Източник: "Сега"

 

 

 

Коментари

  • Гражданин

    11 Юли 2022 10:17ч.

    Та той целия кабинет беше извън реалността! Да сте очаквали нещо друго от тези?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кабинетът си изпълни задачите !

    11 Юли 2022 10:28ч.

    А след него - БГ потоп ! "Козяк 16" са доволни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парадокс

    11 Юли 2022 10:29ч.

    Това правителство постигна невъзможното - да буди по -силно отвращение от герб, а не могат да избутат някакъв план. Иди, че разбери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    11 Юли 2022 12:16ч.

    Какъв овладян алаброс, какви подредени вежди, какви плътни, изкусителни устни! Красавчик е Кокорчо! Прилича на шахматист, готвещ се да изсвири етюда на Прокофиев-Цукерторт в ла-минор. Кокорчо няма нужда да работи, достатъчно е само с лика си да радва хората!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    11 Юли 2022 12:34ч.

    Малей, какви некадърници. Втора година са със сластта за да организират кражбата на евромилиардите.... те още не са успели. Орешарски оцеля една година без европарите, тези от Продължаваме измамата каталясаха на 6-я месец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен 1

    11 Юли 2022 12:38ч.

    Човек да се позовава на "Сега" си е просто перверзия !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    11 Юли 2022 12:51ч.

    Лъжливо, подмолно и двулично внушават, че някой ще даде на Бг пари за решаване на остри, операт. проблеми. Нищо подобно! 1. Това е заем, който ще бъде усвояван от избрани (вкл. като грант), но после ще връщаме всички с колективна мизерия. А защо мизерия? Защото 2. целият План е доминиран от безумния зелен, либерален наратив, а всяка сума е за конкретна цел, която ще смуче още нар.пара!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейка

    11 Юли 2022 14:32ч.

    Ама това е добра новина! Еврофондовете правят едни лоши хора много богати, следователно, колкото по-малко еврофондове, толкова по-добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    11 Юли 2022 16:44ч.

    Самата истина, колежке! Да си европеец освен всичко друго значи и издигане до едно културно ниво, при което изричането на истината е потребност, без оглед на интереса. В този план има смазващи дефекти. Вече посочих, че в основата има заложена сбъркана соц.-иконом. концепция и невярно възприемане на заобик. действ. Далеч не е всичко! Дръжте се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    11 Юли 2022 16:53ч.

    1. Планът се роди като евр.чиновнич. измишльотина. Те набират точки, не могат да родят нищо истинско. 2. Задължително има вплетени корпоративни интереси (на приятелите). 3. Многоликата корупция винаги намира начин да пропълзи в чиновн.душа :) и джобове. От двете посоки - доставчици на стоки и услуги, - усвоители (грантаджии).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    11 Юли 2022 16:59ч.

    4. Чиновникът има рефлексда ражда и утвърждава среда, която го прави важен и значим. Той е Бог - измисли всичко, той одобрява, разрешава, контролира. В подобна среда среден и дребен бизнес не може да диша, утилизират го! 5. С тези заеми ЕС впримчва още по-здраво страните, да не мине някому в главата идеята за напускане - предсрочна изискуемост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    11 Юли 2022 17:05ч.

    6. Този общ заем е първа лястовица. Мислете, следете! Залага се начало на все повече Европа и все по-малко нац.държава в обл. финанси. Не можаха да ни нахлузят Евр.Конст-я, но ще опитат да го направят (федерал., дори обща държава някога) през еврото, общото фин-не на техни "велики планове" и пробутване на добавки - фр.планове, Истанбули. Деинсталиране суверенитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    11 Юли 2022 17:09ч.

    Има и още, но нататък става брутално и нехуманно и възнамерявам да спра на това място. Още веднъж благодаря на колежката Европейка, че благородно подбутна творческия ми импулс и желанието да открехна, макар съвсем леко, тежката, изолирана и плътно затворена врата към ИСТИНАТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    11 Юли 2022 17:53ч.

    джамовете на другаря Обертон, вече икаме да ни накзват, дотук за 562-3млн гейро, следващият път за 110 000 000, важното е и наще да не взимат, тия фондове са за началниците, или поне за норто-мацедония и халбания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    11 Юли 2022 14:58ч.

    каква беда сега кои ще разпределя първия транш това е цяло нещастие за какво се борехме а какво излезе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи