Съдът позволи добив на шистов газ в Добричко, срещу който имаше референдум

Съдът позволи добив на шистов газ в Добричко, срещу който имаше референдум
Административният съд във Варна реши да отмени отказа на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Варна да одобри ОВОС за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

Снимка: архив, 2012 г.

 

Става въпрос за инвестиционното предложение "Разработване и усвояване на находище "Спасово" с площ 219 кв. км в блок "Добрич", включващо четири участъка: "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина изток". Срещу това инвестиционно намерение имаше големи протести, като се тръгна от настроения срещу добива на шистов газ. В проекта обаче не се говори за такова нещо.
 

В решението си съдът сочи, че е важно да се разбере, че в настоящото производство на съдебен контрол подлежи не качеството и съдържанието на доклада за ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда), а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му. Като съществен порок при мотивиране на обжалвания акт, съдът отбелязва обстоятелството, че не са обсъдени събраните в административното производство противоречащи си становища от едни и същи органи – БДДР (Басейнова дирекция „Дунавски район), БДЧР (Басейнова дирекция „Черноморски район“) и Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Добрич.

 

Първоначално директорът на РЗИ Добрич дава "положително становище на доклада за ОВОС", директорът на БДЧР посочва, че "няма забележки и възражения по представената документация", според директора на БДДР "докладът за ОВОС е съобразен напълно с изискванията, поставени в предходните становища на дирекцията". След проведеното обществено обсъждане обаче, същите органи дават противоречиви становища, които не са обсъдени и разгледани от административния орган с излагане на мотиви защо не се приемат данните и оценките в първите становища, а се приемат тези във вторите. Тоест не са изложени същинските съображения, довели органа до крайния резултат, счита съдът.

 

Избирателно в обжалваното решение са цитирани само становищата, събрани след обществените обсъждания, които са в точно обратен смисъл на становищата, дадени при първата оценка на качеството на доклада, констатират съдиите. Няма данни за промяна във фактическата обстановка, която би могла да обоснове различен от първия извод на всеки от далите становище органи, добавят те. Съдът подчертава, че наличието на силен обществен интерес към инвестиционното предложение и неговото въздействие върху околната среда в още по-голяма степен задължава Регионална инспекция по околната среда и водите – Варна да мотивира ясно и изчерпателно крайния си акт.

 

При това той е длъжен да обсъди в светлината на събраните в административното производство доказателства не само противоречивите становища, събрани в случая, но и изразените от обществеността опасения и възражения, като посочи кои от тях са обосновани и кои – несъстоятелни. Обществените възражения срещу инвестиционното предложение не могат да са решаващ мотив за отказа да се одобри ДОВОС (Доклад за въздействие на околната среда) и несъгласието с инвестиционното предложение не е обвързващо административния орган становище, сочи съдът в мотивите си. Съдът отбелязва и, че докладът за ОВОС и докладът за ОСВ (Оценка за степента на въздействие) първоначално са оценени с положителна оценка; становищата, представени по ОВОС, са положителни, а изисканите повторни становища са отрицателни в резултат от обществен натиск, без промяна във фактическата обстановка. Представянето на повторните становища е извършено след обществените обсъждания, когато такива процесуални действия не са допустими. Самите становища са били предоставени на възложителя в деня преди заседанието на ЕЕС (Експертен екологичен съвет) и на възложителя не е била дадена възможност да изрази позиция по тези становища. 

 

Източник: actualno.com

Още по темата: Съдът отмени отказа да се търси газ край Генерал Тошево, бил опорочен

                           Протести в цялата страна срещу проучванията за газ в Добричко

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Митето

  24 Яну 2022 22:05ч.

  Хардвардците ще ни разкатаят фамилията преди да си ги приберат началниците им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wizz

  24 Яну 2022 22:07ч.

  На скоро спряха една мина за добив на литий в сърбия заради протести. Ама капиталът не прощава - обира всичко дето може, като скакалците, а след него пустош. Ама на него не му пука нали се е преместил на новото място...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • iob

  24 Яну 2022 22:12ч.

  Добра новина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В мътната вода ...

  24 Яну 2022 22:21ч.

  Сега около Украинската криза кой знае още какво ще ни натресат... ПП "Възраждане" да организират хората си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какви хора са тези съдии?

  24 Яну 2022 22:23ч.

  Имат ли ум в главите си или само за джобовете си се грижат? Сега Гешев ако не се изяви, не знам кога ще му дойде време...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вън всякакви...

  24 Яну 2022 22:29ч.

  Емисари, хамериканци,африканци,лобисти. ....Шишков газ....и водата и природата на кино от 6 до 5.Тая работа с мирни протести не става .Трябва кръв да се лее на предателите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предатели!

  24 Яну 2022 22:33ч.

  Лобисти.....лобисти....лобисти....а не управници.Нищо свято няма в империализма и капитализма пред парите и печалбите.Революция бунт въстание революция бунт въстание.Тия идиоти ще си отидат зад океана а пустинята в БЪЛГАРИЯ ще остане!Предсрочни избори. Президента и отрочетата му предатели-смърт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоко

  24 Яну 2022 22:46ч.

  Хората в Добричко ще пият вода с над 500 вида химикали, който са обект на патентна тайна. Всеки сондаж ще инжектира в земята около 9000 хиляди кубика токсична вода с коктейла от неизвестни химикали. Истината е, че никой и нищо не може да гарантира кога и къде, тази отрова ще замърси подпочвените ни води.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  24 Яну 2022 22:51ч.

  Хем изчезваме като цивилизация, хем цапаме и унищожаваме всичко като за последно. И наистина ще се окаже последно. Парадоксът на Ферми: защо като Вселената е на 14 милиарда години, наоколо няма следи от действащи цивилизации? Ми, казва Ферми, щото всяка цивилизация се самоунищожава. Нашата специално го прави от лакомия. Забравяме, че на катафалката ремарке няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  24 Яну 2022 22:52ч.

  От някога "китната" България не остана нищо – нито почва, нито вода, нито въздух... Да не говорим за селско стопанство, ядем само отровите на Запада! Горим отпадъците им! Децата ни с промити мозъци, не знаят какво е да си българин! Не знаят историята и литературата ни! Ние вече сме изчезнал народ на изчезнала държава, бъдеща отровна пустиня! Жалко за дедите ни, проливали кръв за тази земя! Амин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тая работа си има и предимства !

  24 Яну 2022 22:59ч.

  Добруджанци ще светят по време на режимите на тока, ще могат да лепят лъжици и вилици на гърба си, ще служат като WF рутери у дома си ! Най-много пиещите вода от чешмите ще могат да зареждат с две ръце акумулаторите на колите си, а в определени случаи ще могат да зареждат електромобил Тесла !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Floyyd

  24 Яну 2022 23:02ч.

  Безобразие е да замъсяваме почвата, водите, да изсичаме гори и да унищожаваме това, от което зависи оцеляването ни. И за какво? За да спечелят някои, на които и без това печалбата няма да е достатъчна, а след тях да остане отровена среда и болни хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Там Иван Костов е крупен земевладелец с 503,7 дка в Златна Добруджа срещу 1,1 млн. лв.

  24 Яну 2022 23:18ч.

  В края на 1997 година, броени месеци след като начело на Министерския съвет застава Иван Костов, а ръководената от него партия държи контрола и над останалите власти – законодателна и съдебна, както и президентската институция, държавата набързо продава една от “перлите” на Черно море – строения през 60-те и 70-те години на миналия век курорт “Албена”. Това показа проверка на "Блиц". 20 години по-късно Иван Костов се оказва крупен земевладелец, благодарение именно на “Албена” АД, а търгуваната на борсата публична компания с активи за над половин милиард лева се оказва в ръцете на икономически фигури, натрупали първите си милиони именно през Костовия управленски мандат. В последните две десетилетия “Албена” се оказва един от най-големите инвеститори в земи на територията на община Генерал Тошево. Няколко десетки са сделките, които показват засиления интерес на акционерното дружество да изкупува земеделски земи в региона. Като цяло “Албена” не продава, но винаги има изключение, особено, ако то е по отношение на Иван Костов и съпругата му Елена Костова. Така в рамките на две последователни години - 2016 и 2017, Костови придобиват общо 503,7 дка земеделски земи на обща стойност 1 114 677, 65 ст., показват данните в Службата по вписвания в Генерал Тошево. Закупените от Костови 503 декара попадат в землищата на съседните села Чернооково и Кардам, които от своя страна, заедно с още 16 села, влизат в рамките на газовото находище “Спасово”. През 2016 г. става ясно, че именно край селата Чернооково и Кардам, където Костови спешно са закупили земя за над 1,1 млн. лв., е било предвидено изграждането на две сондажни площадки за добив на газ. Но се появява един солиден проблем – човешкият фактор, в лицето на местните жители, мнозина от които дори и не подозират, че крупен земевладелец в тяхно село е станал идеологът на криминалната приватизация Иван Костов. Почти 97% от жителите на Генерал Тошево и селата, влизащи в общината, се обявиха категорично против проучванията и добива на природен газ. Това стана на проведения в края на 2017 г. референдум. По-късно и експертният съвет на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна отхвърли с мнозинство от 34 гласа срещу 3 реализирането на проекта на “Русгеоком БГ” ЕАД за добив на газ в находище “Спасово”. Така Костови останаха без шанс да реализират спекулативна печалба. За това говорят данните в имотния регистър, според които земята на Елена и Иван Костови е отдадена под аренда на местния земеделски стопанин Ертол Тефиков за срок до 2025 година. Куриозното в случая е, че съпругата на фермера е сред противниците на добива на газ в Добруджа, а самият Ертол Тефиков е запален ловец, докато Костов още от премиерските години обичаше да парадира, че има вегетарианска душа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Костов, Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев - тенологични "революционери" в газовата далавера

  24 Яну 2022 23:24ч.

  Превръщането на Костов в крупен земевладелец в “Златна Добруджа” обаче разкрива низ от скрити свързаности, които обясняват други публични инициативи. В началото на януари 2018 г. трима издатели - Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, седнаха на една маса, за да обявят, че са загрижени за бъдещето на медиите в България. И тримата отричат да използват медиите си за търговия с влияние и натиск върху държавни органи, макар реалността да е точно обратната. Както се оказва и сега – зад компанията “Русгеоком БГ” ЕАД, която засега не успява да получи “зелена” светлина за добив на газ в “Златна Добруджа” стои именно Сашо Дончев. (“Русгеоком БГ” ЕАД е собственост на “Ди Ди инвестмънт”. В края на 2017 г. в борда на директорите й са Сашо Дончев и двамата му синове.) Фирма, свързана с Огнян Донев пък има дял в собствеността на “Албена” АД. (Април 2016 г. “Телекомплект Инвест” АД, свързана с Донев, придобива 6,36% от “Албена Инвест Холдинг”, продавач е “Албена” АД.) Пенсионно дружество, което от години бива свързано с интересите на Иво Прокопиев, също е сред големите акционери в “Албена” АД. И това далеч не е всичко – председател на Борда на Съвета на директорите на “Албена” АД беше покойният вече Радосвет Радев, известен още като собственик на Дарик радио. Същото в последните години усилено следи темата с добива на газ в района на Генерал Тошево. В опит да успокои населението, компанията “Русгеоком БГ” твърди, че ще прави проучване за добив на природен, а не на шистов газ. Но нека си припомним какво казва на 20 декември 2014 г. именно Иван Костов, при това пред Дарик радио на Радосвет Радев: “На пазара на течните горива и на природния газ настъпиха две технологични революции, които вече дават своя ефект. Едната е извличането на природен газ от шисти и втората е извличането на суров петрол от нефтоносни пясъци. България трябва да използва технологията за добиване на газ от шисти. Ще ни изпреварят и ще започнат да ни го продават този газ.” Две години по-късно – декември 2016 г., Елена и Иван Костови купуват първите си ниви край намиращите се едно до друго села Чернооково и Кардам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те ти булка,

  24 Яну 2022 23:25ч.

  Зелена сделка. Ще спрем кюмюра за да за да си съсипем земята, като вадим газ. Не ви ли святка Червената ламБа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кога да очакваме закон за лобизма, съсипване на "Булгаргаз" и преразпределение на газовия пазар?!

  24 Яну 2022 23:26ч.

  В редица цивилизовани държави публичните коментари и последвалите инвестиции, които оказва се далеч не са случайни, биха изисквали регистрирането на Костов като лобист. Но както е известно, у нас все още няма Закон за лобизма. Няма как да бъде търсена отговорност на Костов и за конфликт на интереси и политическа корупция. Най-малко заради изтеклата давност около приватизацията на курорта “Албена”. Но пък за пореден път онагледява скритите зависимости между представители на икономически кръгове и свързаните с тях политически лица, най-малкото, защото поне за трима от четиримата споменати бизнесмени е валиден фактът, че станалото нарицателно заради ширещата се корупция управление на Иван Костов е било златна мина за натрупването на значителни печалби. Сделки между “Албена” АД и Елена и Иван Костови за земи в община Генерал Тошево: Декември, 2016 г. 44,4 дка – нива – с. Кардам, местност Хижата 283 дка – нива – с. Чернооково 50 дка – нива – с. Чернооково, местност Кованлъка Обща стойност - 830 383,40 лв. Октомври, 2017 г. 101,3 дка – нива – с. Кардам, местност Хижата 25 дка – нива – с. Кардам, местност Хижата Обща стойност – 284 294, 25 лв. Общо закупените земи от Елена и Иван Костови от “Албена” АД възлизат на 503,7 дка, за които са платени 1 114 677, 65 лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Източен селянин

  24 Яну 2022 23:37ч.

  Какъв шистов газ сега пак? Нали работим за зелената сделка по програма и пътна карта на Европейския Съюз? Нали светът се стреми и върви към ДЕКАРБОНИЗАЦИЯ?!?! Това означава отпадане на въглеродни/въглеводородни горива? Нали махаме петрол, ГАЗ, че и ядрените мощности (пр. Германия) и ще използваме само чиста екологично (зелена) енергия? Какво става, тук някой се е объркал или просто шмекерува, за да прокара вече договорени далавери с петролните корпорации? "Шеврон" отново са плащали на наши продажни магистрати! Питайте го Киро Торонтото, той раздвоение на личността ли има или просто е обикновен лъжец? Последно към новото нормално ли вървим или просто ни дават процент мултинационалките да си унищожим земята, която е най-плодородна?? Не знам колко хора от Западна България ходят и са ходили по добруджанския край. Това е супер красиво и хубаво като усещане място. Много различно от чудните красиви планини на Западна България. Равнина, която е хълмиста и има свой характер. Една обширна равнина която е твърде благородна и богата, за това не е степ. Тя е и богатата житница, описана от възрожденските ни писатели, където от цялата българска територия са ходили на гурбет лятото за да работят и изкарват пари хората. Освен това ражда и чудесен пипер, както и плодове, където все още се гледат. Много е трудно да гледаш българска продукция вече, както е трудно от години да се поддържа автентичния самоковски картоф например. Хора, българи сме, давайте да си помагаме! Днес в Добруджа шистов газ, утре във Велинград Волфрам, Молибден и Кобалт ще искат да копат където са минералните извори. Трябва ли всичко хубаво и дадено ни от природата да бъде съсипано и унищожено? За това ли умираха по фронтовете нашите дядовци преди сто години? В момента ни управляват образовани национални предатели, предните действаха по-бавно и стъпка по стъпка, за да не настъпят мотиката. Сега явно времето е оскъдно и бързат в суматохата и хаоса от Украйна да задействат заспали проекти против интереса на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И министър Сандов и заместникът му Тома Белев ще участват ли в далаверата, след като шефа им Прокопиев е вътре?

  24 Яну 2022 23:41ч.

  А Сашо Дончев&сие е платил за това дело с благоприятен изход, т.е. си е напазарувал съда. Съдебното решение е заради жалба на инвеститора "Русгеоком БГ" ЕАД. Зад компанията “Русгеоком БГ” ЕАД стои именно Сашо Дончев. (“Русгеоком БГ” ЕАД е собственост на “Ди Ди инвестмънт”. В края на 2017 г. в борда на директорите й са Сашо Дончев и двамата му синове.) Това новата поч/е/теност с нулева корупция и в кУрОлация/ зависимост между случайни величини/ ли е или да?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Floyyd

  24 Яну 2022 23:47ч.

  Може би все пак има някакъв начин да се спре това? От нас зависи да се организираме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  25 Яну 2022 0:00ч.

  На Сашо Дончев ортаци са му американци . Така,че търсете там кучето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат от САК

  25 Яну 2022 0:10ч.

  Трябват протести пред ВАС където ще отиде делото и пред екоминистерството. Няма да стане с правни аргументи, съда е купен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  25 Яну 2022 4:21ч.

  Или кучето е в тези #КОЙ#, които кадруват при третата власт и сега изтикани в ъгъла, търсят реванш, на всяка цена и срещу народа си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие си ги избрахте

  25 Яну 2022 5:43ч.

  И най-вече тези, които не си направиха труда да отидат до машинките и да кликнат, ако не друго, поне най-долното квадратче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите мутри вън,

  25 Яну 2022 5:47ч.

  Нашите мутри вътре, нали господин юмручест? А президент и вицка щели били да следели да не вземе някой да се отклони от промяната. На ви "промяната". Не само няма да успеете да протестирате срещу всичко, което ще ви стоварват до март, но няма са ви остане време даже да го научите и осмислите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите мутри вън, на 25.01.2022 в 05:47

  25 Яну 2022 6:27ч.

  Елементарно, "Уйли"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз пък все си спомням, как Борисов

  25 Яну 2022 7:33ч.

  преди години беше заплашил добруджанските протестиращи, че ако много му досаждат, "щял да разреши добива на шистов газ, нали им бил обещал вече"... На човека му идват всякакви 'гениални' идеи там под магнолията, та и такава не е изключена, само и само да докаже "ще ме търсите вие мене", ще ме канонизират моите..... OLD може да е прав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво се оказа

  25 Яну 2022 8:47ч.

  Оказва се, че имаме права, само като можем да ги защитим, в съда или по-друг начин. Правата не са даденост, уви, независимо от всички писаници тук и там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  25 Яну 2022 8:51ч.

  Даже БОКО не посмя да даде българската земя за дупчене, Радев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До В мътната вода ... на 24.01.2022 в 22:21

  25 Яну 2022 8:54ч.

  ъхъ и мътна ли е водата на ковид измамата?? Така както излиза че докато си жив все ще те бодат искаш не искаш и така заради задължителните разходи по боцкането всичко друго ще загърбим дори и да влезем в болницата за една проста операция! Глупавия човек следвреме става роб нали така робе!???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещо му се размъти мозъка

  25 Яну 2022 8:57ч.

  Хаххаха и ква стана тя Сандов?? Докато беше на улицата Сандов протестираше сега санодв се вози на скъпа лимузина горяща по 12-15 литра на 100 км и плащана от народа! Сандов нещо да кажеш ще имали еко протести или те умряха вече??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нали работим за зелената сделка по програма и пътна карта на Европейския Съюз? Нали светът се стреми и върви към ДЕКАРБОНИЗАЦИЯ?

  25 Яну 2022 9:00ч.

  Верно ли сте толкова захлупен, или се бъзикате ? НИКОГА не се е действало толкова брутално срещу природата, колкото сега - при разбеснелия се ковидизъм-сатанизъм-екоталибанизъм ! Хиляди тонове ковид-отпадъци задръстват Европа и не само - вижте агломерациите ! Тонове гнусни маски се въргалят навсякъде. На Запад все повече хора минават на отопление с ДЪРВА и пелети, поради двойното и тройното увеличеване на цената на мазута в рамките на 2021 ! /На Запад фамилните къщи масово са на инсталации на мазут/ Терорът с недопускането на милиони хора в обществения транспорт /ако не са набодени/ води до още по-голямо увеличение на автомобилния транспорт ! Въпреки непрекъснатото повишение цените на горивата ! Ковид-сатанистките режими са отэбали всякакви програми за поддръжка на горите. В Европа бясно се изсичат гори, други гори са болни от привнесени вредители и никой не ги поглежда. Въздухът става все по-мръсен въпреки ограниченията над хората и потъпкването на правата и свободите им ! И като добавим за капакнепрекъснатото ръсене на кемтрейлс, има дни когато цяла Европа е с нашарено небе /последния четвъртък например !/ , картинакат става ясно за всеки. Въобще да не излизаме от Европа и да не задаваме въпросите - а какво става с най-големите замърсители в света Китай и Индия ? Те спряха ли изпускането на СО2 и пушеци ? Затвориха ли си индустриите ? Изчистиха ли мега боклука в средата на Тихия океан ? ... Който не е кьорав - гледа със собствените си очи, и не слуша и не гледа сатанистката пропаганда ! Събуждайте се !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лола Клубна Монтескьова

  25 Яну 2022 9:06ч.

  Как бързичко ни се изяснява / С ФАКТИ/ къде е мафията, кой краде и кои престъпници и мошеници плячкосват държавата ежеминутно! Моделът Борисов беше що-годе добър за народа, НО и милиарди пропуснати ползи за спечелите това дело и всички следващи за грабеж и съсипия! Схемата - махат всички, които им пречат, като ги обявяват за супер корумпирани и слагат техни хора, които вече са купени! А наивниците си мислехме, че големия зор е за парите от ЕС! Глупости, всичко ще вземат от нас и тоя път няма да има дори хляб и вода!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей това хубаво да го запомните

  25 Яну 2022 9:09ч.

  "Обществените възражения срещу инвестиционното предложение не могат да са решаващ мотив за отказа..." като знак за сегашните времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Зелената сделка" е парола

  25 Яну 2022 9:12ч.

  Една огромна лъжа, зад която се крият съвсем други цели. Разбира се далавера , за корумпираните власти и корпорации , печелищи от перки, соларки и т.н. "възобновяеми" идиотизми... Доказано неефективни за добив на енергия, но носещи кратни печалби от обира на населенията /овцете/ , заставени да плащат надутите цени... Но преди всичко "Зелената сделка" е план за ДЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ ! Връщането на масата от хора в средните векове. Превръщането на електричеството в ЛУКС . Навлизаме в епохата на двете класи - 0,1 % "класа алта" , нещо като робовладелците. За тях няма маски, дистанции, ограничения в движението , режими на тока, насилствени убождания... И "класа баха" - нещо като завладяните индианци от Конкистадорите /ковид-адорите/ - 99,9 % за които токът ще е рядък лукс , месо ще се яде две пъти в месеца, основните протеини ще идват от бубулечките, петент на такива като Бил Гейтс. Без лични автомобили, без възможност да пътуват, с лимити за питейна вода, без право за домашни животни, без право на лични стопанства, без право да събираш билки в гората /трябва да се пият само отровите на БИГФАРМА !/ ... Ако това идващо бъдеще , в следващите години, ако това ПРЕДСТОЯЩЕ ви харесва - спете ! Повтаряйте бабините деветини за "зелената сделка". Ако не ви харесва - съпротива !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е,добре де

  25 Яну 2022 9:14ч.

  Като Кънчовците ви заграбиха стотици декари плодородна земя за голф игрища и други изгъзици и на всеки 10 км. из Добруджата от Балчик до Шабла се въртят стотици перки....добруджанско мълчание.Сега вой до бога,щото били дошли американците.Не бе,нашите честни бизнесмени като Сашо Дончев ще инвестират и естествено ще платят на американски фирми да дупчат щото са най-опитните.30% от американски газ е от шистови находища.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • слушай ся, пендел

  25 Яну 2022 9:18ч.

  американски газ да си го добиват в Америка, в България газ и то американски - НЯМА! НЯМА И ДА ИМА! Перки, голфове и други лигни може да има, ама американски газ няма да има!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДИАЛОГ

  25 Яну 2022 9:32ч.

  Под Добруджа е ЕЗЕРО. ЗАМЪРСИ ЛИ СЕ - НЯМА ИЗЧИСТВАНЕ И СЛЕД 200 ГОДИНИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия

  25 Яну 2022 9:52ч.

  Банани банани банани банани банани банани банани банани банани банани банани банани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • слушай ся,комундел

  25 Яну 2022 9:58ч.

  Значи голф игрища,перки,отровената земя от земевладелците добруджански червени бичета,синчета на бивши комуняги,не те тревожи.Че добруджанския чернозем се унищожава от алчните арендатори които сеят всяка година едни и същи посеви и изтощават почвата.Смешник,те американците умрели за вашата земя.Не американци я заграбиха,а наследниците на кървавите комунисти,които ви дават висока рента,да се пъчите,че сте им достойни мекерета.А колко пестициди се търкалят безотговорно и престъпно изоставени,господ знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Равносметка

  25 Яну 2022 10:17ч.

  За първите 40 дни на правителството се случиха следните неща: 1. България подкрепи резолюция на ООН, включваща понятията “полова идентичност“, различна от биологичната и „жени в цялото им разнообразие“, обхващаща също биологични мъже, които се идентифицират като жени. 2. България клекна пред българомразците в Скопие, които продължават да настояват за наличие на македонско малцинство у нас, и се готви да ги подкрепи за членство в ЕС... 3. България ще приеме чужди военни части и техника, предназначени за "сдържането" на Русия, разбирай за война с нея. 4. Разрешават добива на шистов газ в най-плодородните земеделски земи в България... И това само за 40 дни на власт, представете си, какво ще е ако изкарат 400

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не американци я заграбиха

  25 Яну 2022 10:18ч.

  Няма и да я барнат, пък ако ще е фашист ми речи... мръсните им ръчички няма да пипнат и милиметър българска земя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абсурд

  25 Яну 2022 10:31ч.

  Българските упавляващи са единствените, които не зачитат мнението на суверена си. Не случайно не се провеждат и референдуми, защото продажниците във властта смятат хората за тъпи, въпреки, че дължат просперитета и забогатяването си от власт именно на този "тъп" народ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Гергана

  25 Яну 2022 10:48ч.

  Израждане няма как да организират хората си тъй като са твърде заети да пият белина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анти

  25 Яну 2022 10:55ч.

  Некрофагите, т.е. англосаксонците, чрез своите подставени лица бързат да изнесат всичко ценно от нашата родина, преди да ни направят равни, т.е да ни изравнят със земята. Това следва след като ни унищожиха морално, духовно, икономическо, военно и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • слушай ся антикомундел

  25 Яну 2022 11:25ч.

  до същия от 9:58, такива като теб сте неизлечимо болни хора. Вие всичко българско сте готови да продадете и унищожите, само за да кажете че сте развалили нещо комунистическо. Едно е да гледаш земята, съвсем друго е да я дупчиш и даизливаш коктейл от отрови вътре! Смяташ ли че арендаторите там обработват по-различно отколкото в Германия или САЩ например? Нали тези химикали ги купуваме от техни фирми и ги прилагаме тук. Нима те не торят, нима не ползват всички достижения на индустриалната химия дори по-рано от нас с няколко години докато дойдат тук новите продукти? Да тераформираш нивата в ливада за голф същото ли е като да я надупчиш и да изливаш помията от микса за фракинг? Кажи, синя г*н*и*д_о?! Всеки който иска да защити България и богатствата ѝ е комундел, а? Вие които искате да продадете всичко що имаме за един Мерцедес и една вила сте по-горна категория хора, така ли? Добре, не продаваш, ти си честен средна класа, сигурно различна религия изповядваш щото си по-така или просто си обикновен продажник и нефел? Характерно за вашите среди е когато се дадат аргументи и точни факти да почнете да извъртате темата и да носите от 99 кладенеца вода, само и само да излезете отгоре в дискусията. Пестициди се търкалят, а? А в чутурата ти какво се търкаля? Такива като теб безрезервно са подскачали и примирали пред германците преди 9ти и са си умирали от кеф за всичко немско! За това се е стигнало до комунистите, дошли са и са ви счупили кратуните прости, сервилни. За това сме в тиха гражданска война и ненавист от '23-та насам! Закривай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  25 Яну 2022 11:34ч.

  Добруджа, Делиормана... да превеждам ли? Не ви ли е ясно чия земя делкате в момента и се боричкате като улични псета за нея? Костов може да е с лилави бърни, ама не е чиста кръв. Анадолското НАТО ще се погрижи да опази земята от нечестивците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигурността на Руската Федерация

  25 Яну 2022 12:26ч.

  не зависи единствено от присъствието или неприсъствието на американски или натовски войски, бази и т.н. Тази сигурност зависи най-вече от сигурността на страните от бившия съветски блок, т.е. - до средата на Европа, включително и Балканите. Такъв трябва да бъде един от основните ни вектори във външната ни политика. Видя се, че НАТО, ЕС и неолибералния капитализъм не могат да гарантират такава сигурност, даже напротив - те работят умишлено в точно обратната посока. А сигурността означава не само военна, но и икономическа и екологична. Ясно е, че без деприватизация няма благоприятен изход за нас. Одържавяване на всички сектори в икономиката и ограничаване на частния сектор до обущари, шивачи, плочкаджии, ремонтни работилнички за ютии, котлони или телевизори, баничари и др.п. Всичко останало - най-вече промишленост, селско стопанство, добив на природни ресурси, горско стопанство трябва да бъдат изключително държавна собственост и да са под силен държавен контрол. Такъв контрол трябва да се упражнява и върху частния сектор, споменат по-горе, при това основно за качеството, пък след това за доходите. А някой се е изкушил да прави мушии по отношение на качеството - да използва менте-съставки и др. подобни измекярщини - конфискация на имуществото му и строги наказания. Така се опазва държава, а не с това 32-годишно неолиберално, уж-демократично лигавене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  25 Яну 2022 12:33ч.

  Моля запознатите да ни разяснят, кои решения са по-законни от решенията на един местен съд и един референдум! Все пак членовете на един съд биха могли да се бъдат подкупени, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Източен селянин на 24.01.2022 в 23:37

  25 Яну 2022 12:42ч.

  Да бъдем един до друг и да си спасим родината! Номерът "Разделяй и владей" е отвратителен.... България е (беше) раят на Земята, познавам всяко кътче, най-вече Родопите и сърцето ми плаче за тези прекрасни хора! Само едно ни трябва - ЛИДЕРИ, вярвам, че ги има! Поздрави от София, която от 15 години на нищо не прилича!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борисов построи за 4 млрд. лева народни пари цял турецки пАток,

  25 Яну 2022 12:56ч.

  даде 1.2 млрд. лева за остарелите руски турбини за АЕЦ- Белене, 15 години изгражда интерконекторна връзка с Гърция, която се бави за да угодим на Путин. Продаде Виваком за 300 млн. евро на шофьора от ДС Спас Русев, а той я продаде веднага за 1.2 млрд. евро на една сръбска фирма, зад която стоят руските другари. Заради неговите "платноходки и лодки" не направихме нищо за нашата отбрана по морето. За благодарност - Кремъл му би шута. Така и на вас ще ви го бият след като Русия влезе в новия си Афганистан - Украйна. Сега сте ревнали за шистовия газ, на студено ще стоите, но ще гледате руския , а не българския интерес. На това какво му се вика, а ! Наивни хора сте другари, да не кажа ... прости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Борисов построи за 4 млрд. лева народни пари цял турецки пАток,

  25 Яну 2022 13:16ч.

  Стой си у чужбината и не се прави на много загрижен за нас българите живеещи в България, ако обичаш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  25 Яну 2022 13:31ч.

  Какво стана с "Министерство на околната среда и водите"? Закриха ли го? Проблема с шистовият газ е, че не е възможно да се прецени има ли го, няма ли го, преди да се сондира и направят много бели. В Добруджа има много мощни водоносни пластове. Именно, водоносните пластове са основната причина да не се изземват въглищата в газообразно състояние. Добив на шистов газ ще замърси подземните води на Добруджа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  25 Яну 2022 13:52ч.

  Споменах за въглищата в Добруджа. Преди години работех в Минпроект и в детайли изработвахме планове за изземването на добруджанските въглища. Много е трудно, но все пак е възможно технически да се добиват. Но ... знаехме също, че НИКОГА няма да се стигне до добив на въглища от Добруджанският басейн. Въпреки това НИКОЙ не го казваше направо. Защото щяхме сами да си отрежем заплатите. По-добре бе да се занимаваме с глупости, но срещу заплащане, отколкото да си свършиме почтено работата и да кажем, че е безсмислено да се правят проекти и да останеме без работа. Същото е сега и с шистовият газ. Тези дето правят проектите НИКОГА няма да кажат, че е безсмислено. НИКОГА няма да кажат ИСТИНАТА. Ще е същото, както бе с шистовият газ в Полша. Пилеене на пари и още по-лошо, нанасяне вреда на околната среда - добруджанските води ще бъдат замърсени. Най-много ще пострада Варненският артезиански басейн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борисов построи за 4 млрд. лева народни пари цял турецки пАток, на 25.01.2022 в 12:56

  25 Яну 2022 14:12ч.

  Невежият трол не прави разлика межу турбина и ядрен реактор? Още един малограмотен индивид, получил дипломата си за повърхностно образование по времето на министър Весо Методиев или след това!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде е Куневица, дето закри 4 и 5 блок на Козлодуй

  25 Яну 2022 14:21ч.

  което никой не й искаше, а "еврокомисарке" Кунева, министърка на Монката, дето се върна да ни поправи за 800 дни с неговите бели якички!? Въпрос до г-н Иван Костов: Дали добре си спомням, че им плати самолетните билети до България! Много били преуспели, та не могли един самолетен билат да си платят! Като гледам показателите на статистика - нищо не излезе от българската демокрация, за което не са виновни само "държавните управители"....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  25 Яну 2022 14:27ч.

  Спомняте ли си „Блок 1-14 Хан Кубрат“ в Черно море и проучванията на Shell? Спомняте ли си еуфорията? Спомняте ли си, че Shell започнаха сондирания с големи надежди през 2019г? А знаете ли крайният резултат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съдът позволи на Dundее Рrесіоuѕ Меtаlѕ да ни граби

  25 Яну 2022 15:29ч.

  „Dundее Рrесіоuѕ Меtаlѕ oтчeтe тpeтa пopeднa гoдинa нa злaтoдoбив oт двeтe cи мини в Бългapия. Πpeз 2021 г. ĸaнaдcĸaтa ĸoмпaния e ycпялa дa извaди oбщo 310 xиляди тpoйyнции злaтo oт минитe „Aдa Teпe“ и „Чeлoпeч“, cтaвa яcнo oт пpeдвapитeлнитe peзyлтaти зa изминaлaтa гoдинa. Πoвишeниeтo cпpямo 2020 г. e 11,7 xил. тpoйyнции, или пoчти чeтиpи пpoцeнтa pъcт. Πo-виcoĸият oбщ peзyлтaт ce дължи нa „Aдa Teпe“, ĸъдeтo ce oтчитa pъcт дo 133 xил. тpoйyнции, пpи 118,7 xил. тpoйyнции минaлaтa гoдинa. B Чeлoпeч имa cпaд c 2,6 xил. тpoйyнции дo 177 xил. тpoйyнции. Dundее Рrесіоuѕ Меtаlѕ oтчeтe peĸopдeн дoбив нa злaтo в Бългapия пpeз 2020 г. Dundее Рrесіоuѕ Меtаlѕ oтчeтe peĸopдeн дoбив нa злaтo в Бългapия пpeз 2020 г. Toй ce e yвeличил c 30% нa гoдишнa ocнoвa, глaвнo зapaди дeйнocттa нa „Aдa тeпe“ Дeйвид Peй, пpeзидeнт и глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop, oтбeлязвa, чe пpeз пocлeднитe тpи мeceцa „Aдa Teпe“ e пocтaвилa peĸopд — 49 xил. тpoйyнции. „Kaтo цялo, 2021 г. бe пopeднa мнoгo cилнa гoдинa зa Dundее Рrесіоuѕ Меtаlѕ, cлeд ĸaтo пocтигнaxмe peĸopднo гoдишнo пpoизвoдcтвo нa злaтo зa тpeтa пopeднa гoдинa“, ĸoмeнтиpa тoй. Дoбивът нa мeд нaмaлявa лeĸo oт двeтe мини дo oбщo 37,4 млн. фyнтa, пpи 35,6 млн. фyнтa пpeз 2020 г. Tpoйyнция злaтo ce paзмeня днec нa пaзapитe cpeщy мaлĸo нaд $1 800, пpи $1 850 пpeди гoдинa.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към на 25.01.2022 в 15:29 Източник?

  25 Яну 2022 16:23ч.

  От къде имате тези данни? Източник? Явно днес ще се мре - през няколко часа коя от коя по-ужасни новини смразяват сърцето на човека...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко е тяхно, вие също сте стока

  25 Яну 2022 16:32ч.

  Ако нещо ви гложди чувството за справедливост, търсете я с юмрук и сопа. Искате друг да се жертва за вас, ама на вас се пада да мрете за правда и свобода, мижитурки праведни, събудете се

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  25 Яну 2022 21:23ч.

  явно и съдът намира "синергията със сошуа" за слънцето, водата и там кво още беше там на "невидимата ръка" на кирковският пазар..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Троцки

  27 Яну 2022 6:59ч.

  Пишете и чакайте Възраждане да ви свърши работата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи