Сдружение „Зограф“: Културният министър в оставка „трудоустроява“ спешно и без конкурс съветниците си

Сдружение „Зограф“: Културният министър в оставка „трудоустроява“ спешно и без конкурс съветниците си

Министърът на културата в оставка Атанас Атанасов тези дни демонстрира нагледно, че за него „законът е врата у поле“, особено когато трябва да се „погрижи“ за своите многобройни и скъпо платени съветници, алармират от сдружение „Зограф“ в позиция, разпространена до медиите.

"Предусещайки, че съвсем скоро по лесно обясними причини ще му се наложи да се раздели завинаги с кабинета си на столичния булевард „Стамболийски“17, той назначи най-изненадващо досегашната си съветничка в политическия си кабинет Нели Македонска за титулярен директор на ключовата Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата, без обаче изобщо да си прави труда да обявява абсолютно задължителния в такива случаи конкурс", заявяват от „Зограф“.

От неправителствената организация напомнят в тази връзка, че съгласно чл. 10, ал.1 и ал. 2 от Закона за държавния служител, постъпването на държавна служба в съответната администрация задължително се предхожда от конкурс, а назначаването на всяка длъжност на държавен служител се извършва чрез конкуренция, основана на професионални качества. За скандалните си и изцяло незаконосъобразни назначения в последните дни от своя мандат министърът в оставка Атанасов е редно обаче да поеме своята политическа отговорност и да понесе и съответните санкции, категорични са от сдружение „Зограф“.

"Междувременно тези дни стана ясно, че министърът на културата в оставка Атанас Атанасов няма куража и смелостта да организира и да даде заключителна пресконференция, на която евентуално да отчете какво е свършил на ползу роду през краткия си мандат", отбелязват от сдружение „Зограф“. В интерес на истината, министър Атанасов е дал до момента само една-единствена пресконференция във ведомството си, на която в началото на годината се опита да представи екипа си.

"На въпросната си първа и единствена подобна медийна изява той обаче тотално се изложи и стана за смях, тъй като не съумя да даде смислен отговор на нито един журналистически въпрос и молеше през цялото време своите заместник-министри да го спасяват и изваждат от конфузните и нелепи ситуации", посочват още от „Зограф“.

"По тази причина отиващият си културен министър очевидно няма да посмее да покани медиите на прощална пресконференция във ведомството си, защото единствените видими „постижения“ през 7-те месеца от краткия мандат на Атанас Атанасов са една джендър изложба, организирана с парите на данъкоплатците, както и eдно скандално видео-селфи на прозореца, заснето вероятно в неадекватно състояние, а дългият списък с гафовете му включва напълно провален археологически сезон, спряно финансиране и за знакови обекти като Перперикон, антична Рациария до Видин, Хераклея Синтика до Петрич, късноантичният град Мисионис до Търговище, липса на изготвен Регистър на свободните творци и артисти, както и орязан бюджет на културното ведомство с 1,4 млн. лева", посочват от „Зограф“.


Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

  • Леля Фанка

    16 Юли 2022 17:43ч.

    Бил той некомпетентен и неадкватен, ето че може и да не е. В градивното - имбецили , в рушителното - отличници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новият ГЕРБ

    17 Юли 2022 3:24ч.

    Явно, че не става въпрос за изключение... https://24may.bg/2022/07/15/%d0%b1%d0%b8%d1%85%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d0%b8-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b5-%d1%87%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b5/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи