Съд спря изчистването на името на поп Кръстю

Съд спря изчистването на името на поп Кръстю
Административният съд в Ловеч отмени решението на местния общински съвет от миналата година, с което площадчето пред сградата на галерията бе кръстено на поп Кръстю. Мотивите на съдебния състав са, че не са изпълнени законовите изисквания за публично оповестяване на предложението за именуване. Със същите мотиви "против" се бе обявила и кметът Корнелия Маринова. Именно след нейна жалба и спор със съветниците казусът стигна до съда.

Отдавна са издадени книги, които правят опит да възстановят доброто име на поп Кръстю

 

Макар препирните и съдебните мотиви да касаят формални законови изисквания, голямата тема е бил ли е наистина поп Кръстю предател на Левски. Много местни общественици и учени считат, че той незаслужено е заклеймен, а ролята му в революционните дела е силно положителна. Опитите за реабилитация текат от десетилетия, като през 2003 г. пред храма, където е служил поп Кръстю, бе сложена паметна плоча с надпис "Светлата му памет бе помрачавана 120 години". Опитат за именуването на площада бе поредното усилие за изчистване на името. Естествено, съществуват и множество мнения, че духовникът е предател, точно както го е увековечила литературата, най-вече Иван Вазов в стихотворението "Левски". 

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

 • observer

  27 Яну 2022 19:53ч.

  Боже, Боже… Съдът да ревизира историята на България със съдебни решения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пръст

  27 Яну 2022 20:24ч.

  Всеки горе - долу запознат знае, че е почти практически невъзможно поп Кръстьо да е извършил предателството. Виж едни други буйни глави извършили обира при Арабаконак са доста по-вероятни възможности, още повече, че са били мъчени доста от турците. Бог да ги прости всичките! И нашето време иде и редно да се замислим дали днес ние не предаваме Бога(Църквата) и България,защото вярваме или не скоро и ние ще отидем на безпристрастен съд!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ''предателството спрямо В. Левски

  27 Яну 2022 21:54ч.

  от ловчанските дейци - Марин Поплуканов - председател на Ловчанския комитет, сестра му Величка Поплуканова Хашнова, братята им - Тодор, Илия и Христо, Димитър Панталонаджията (техен братовчед), Димитър Пъшков, Димо Драсов, Анастас ХuTpoB, Тодор Хинов." - Виктор Стоилов Петров (sokleto)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалко, че толкова много поколения българи са

  27 Яну 2022 21:56ч.

  си изградили неправилна представа за поп Кръстю, и всичко - заради мощният талант на великия Иван Вазов, чиято версия за историческите събития от онов време сме приели за вярна. Според опонентите на тази версия, свещеникът е бил един от най-добрите приятели на Дякона, до края на живота си е бил тормозен от тези слухове, умрял е в пълна мизерия и така е живяло и семейството му... В преддверието на ловешкия храм в стария град Вароша има постоянна изложба, която убедително свидетелства за тази неправда...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има турски документ относно съдействието на поп Кръстю

  27 Яну 2022 23:02ч.

  в който се намеква и че бил причина за залавянето му. Историята работи с документи, за който не знае това. Кой какво казал и колко страдал е друга бира. Никой не оспорва страданието на Юда, иначе не би се обесил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пръст

  27 Яну 2022 23:30ч.

  До 23:02. Нали знаеш, че въпросният документ „Шифрована телеграма на Махзар паша до търновския окръжен управител“ е преведен през 1952 г.,а не както лъжат комунистите през 1937 г. И на всички е ясно, че добавката след името на доносника е слижена от другаря списвач по нареждане на БКП. Както написах по-горе идва съд за всички ни. И за мен, и за теб, и за вярващи, и за невярващи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за любознателните "антикомунисти" от преди 1978 г.

  27 Яну 2022 23:32ч.

  https://www.bukvite.bg/poem.php?docid=18489

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега нищичко не пречи и поп Кръстю също да е бил предател.

  28 Яну 2022 7:15ч.

  И изобщо, що за мания е това, да се оневинява точно пък поп Кръстю, като се приема за напълно нормално други българи комитаджии да са предателите, че и повече от един? Сега, да си ловчанлия, че да го приемаш лично, разбирам. Карловци се фукат и пъчат, а ловчанлии, дето с нищо не са по-долу оттях, да носят още срамът на челото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  28 Яну 2022 7:24ч.

  Доста хора "ровят" в Архива в Истанбул и не е проблем да извадят необходимата информация за онзи период от нашата история. Отделно от това по случайност в България са и голяма част от документите по делото на Левски и Априлското въстание. Така,че ако има желаещи и хора владеещи османо-турски, да поровят и изчистят името на отец Кръстю (както е редно да се казва. "Поп" идва от турското "Папаз").

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От масоните

  28 Яну 2022 8:13ч.

  Левски е предаден и целенасочено НЕ спасен от масоните с чиите пари е роботил. Левски с масонски пари създава тайна организация,но не желае да я подчини на масоните. Мидхат паша,като реформатар също е бил виден масон. Ако е искал е можел да спаси Левски,но явно масоните са преценили Левски като неуправляем въпреки вложените от масоните пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не, Вазов не е направил написаното в оня вестник:

  28 Яну 2022 8:21ч.

  "че духовникът е предател, точно както го е увековечила литературата, най-вече Иван Вазов в стихотворението "Левски". Ако поредното журналистическо недоразумение си беше дало труда да прочете ОДАТА, а не "стихотворението" "Левски", щеше да види, че там никакъв поп Кръстьо с името си не е споменат. А ако беше си дало труда да прави разлика между хал-хабер журналистически писаници, действителност и художествена условност, въобще нямаше да тропоса това, дето го е тропосало, а щеше... Впрочем тук не му е мястото за ликбез на безпросветни писачи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • даровитий

  28 Яну 2022 8:56ч.

  Комунисти, масони членове на революционната организация, един параноик даже намесил ръката на Москва... Низ от удобни хипотези, и все идеологизирани... Може оня документ да е валиден, но не е лъжа, че за конюнктурни цели наистина се подправят документи. И не само комунистите ги подправят, англичаните например са царе на такива фалшификации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "англичаните например са царе на такива фалшификации"

  28 Яну 2022 10:33ч.

  По време на перестрпйката институтът на Роберт Конкуест ни заливаше с потоци такива - за СССР основно. Тукашното демократ още ги предъвква из форуми и социални мрежи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи