СБЖ: Законопроектът на ПП-ДБ за борба с дезинформацията ще замени демокрацията с полицейска държава

СБЖ: Законопроектът на ПП-ДБ за борба с дезинформацията ще замени демокрацията с полицейска държава

Автор: Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: ПП-ДБ предлага законопроект за ограничаване на достъпа до интернет страници или адреси

Оруеловският законопроект „за борба с дезинформацията” всъщност бори демокрацията и изисква отпор, пише в позиция на Съюза на българските журналисти във връзка с готвените промени в Закона за електронните съобщения, предложени от депутати от ПП-ДБ. Те предвиждат държавни органи да могат да налагат ограничаване на достъпа до интернет страници или интернет адреси.

Публикуваме цялата позиция на СБЖ: 

Подмяната на демокрацията с полицейска държава под предлога за борба с митичната дезинформация е истинската заплаха за всички ни. И изисква решителен отпор.

Водещата сила в правителствената „сглобка” – ПП-ДБ – разпространи вчера свой проект за Закон за изменение и допълнение към Закона за електронните съобщения, чието съдържание бе масово разгласено в медиите. Както става ясно от посочените в текста мотиви, „с настоящия законопроект се допълва проекта на Министерския съвет в частта, която обхваща противодействието на системните рискове, свързани с незаконното съдържание и онлайн дезинформацията”.

С тази си инициатива ПП-ДБ прави и законодателна стъпка по траекторията, вече ясно очертана от многобройни изяви на представители на дадената политическа формация, пледирали нееднократно за ограничителни и наказателни мерки за онлайн публикации с дежурния и универсален мотив за „борба с дезинформацията” – без да съществува ясна формулировка какво точно представлява дезинформацията, впрочем.

Въпросните изяви и досега предизвикваха остро критични обществени реакции заради пристрастието към мятане на юзди връз свободата на словото. Но сега, когато се предлага това да се облече и в законодателна рамка, тази обсесия вече носи риск от институционализиран репресивен подход от страна на държавни органи.

Ето какво буквално се предлага в законопроекта на ПП-ДБ: „В случаи, определени със закон, държавни органи могат да налагат ограничаване на достъпа до дадена интернет страница или интернет адрес”. В следващите алинеи още по-откровено се говори направо за „наказващ орган” и за неговите ходове, способни да доведат до съд и до закриване на онлайн страници.

От мотивите към проекта става ясно и кои държавни структури е предвидено да изпълняват тези по същество цензорски функции: „Със законопроекта се въвеждат изрични компетенции на Комисията за регулиране на съобщенията и на министъра на електронното управление по определяне и привеждане в действие на политиката за ограничаване на системните рискове, свързани с незаконното съдържание и онлайн дезинформацията, в т.ч. възможността за извършване на анализи, административнонаказателна дейност и спомагателна дейност спрямо други органи, както и публикуването на документи свързани с одитите на много големите онлайн платформи и даването на становища по тях”.

Законопроектът лансира и други зашеметяващи инициативи – например, ДАНС да следи публикации в социалните мрежи. Конкретно се предлага „много големи онлайн платформи с повече от 1 милион потребители в България да бъдат определени като стратегическа дейност по смисъла на Закона за ДАНС”.

Тук е редно да се вметне, че законопроектът не е само допълнение към другия законопроект на Министерския съвет от декември м. г., също внасящ изменения и допълнения към Закона за електронните съобщения, но предлага корекции и в още 6 съществуващи закона, сред които е и споменатият за ДАНС, както и Изборният кодекс.

Целият този изумителен законопроект на ПП-ДБ, за чийто автор е смятан депутатът от „Да, България!” и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов (тъй като неговият имейл е даден като обратен контакт за мнения по проекта), изисква наистина задълбочена и широка обществена дискусия. В нея ясно трябва да бъде чут гласът и на журналистическата гилдия, на професионални обединения като СБЖ, на медийни експерти, на юристи, на правозащитни организации, на цялото ни общество.

Но още „на първо четене” веднага следва да се изтъкне следното. Недопустимо е на държавни органи като Комисията за регулиране на съобщенията и на министъра на електронното управление да се придават ограничителни, че и наказателни функции спрямо онлайн публикации и страници, защото това не може да бъде оприличено на нищо друго, освен на създаване на „Министерство на истината” а ла Оруел. И си е чиста проба държавна цензура.

Ако въобще може да се приеме за обоснована идеята за някакъв мониторинг на онлайн пространството – а това може да е допустимо само с чисто информативна цел – то подобна мисия е редно да се възложи единствено на гарантирано независим обществен съвет извън всякакви държавни структури.

Още по-скандално е хрумването ДАНС да шета из социалните мрежи. За откровена оруеловска държава ли мечтаят предлагащите законопроекта ПП-ДБ? Защо толкова държат да се излагат все повече и повече пред избирателите?

Впрочем, по повод излагането, не може да се пропусне и шизофреничното впечатление, което оставя този законопроект. Той е предложен по-малко от месец, след като е изтекъл срокът за общественото обсъждане на другия, вече споменатия законопроект на Министерския съвет от декември м. г., който също предлага промени в Закона за електронните съобщения – там целта е синхронизиране с европейския регламент. Неизбежно изникват въпроси. ПП-ДБ нали са водеща сила в настоящия Министерски съвет? Не са ли разбрали, че МС, част от който са, внася такъв законопроект? Не са ли се сетили през декември да добавят и своите антидезинформационни предложения в него? Защо толкова скоро след това се налага да излизат с нов проект по ремонт на същия закон? Или някой им се е скарал междувременно, че през декември са пропуснали да направят въпросните предложения; или са толкова зле коорднирани в този МС, че едната ръка не знае какво прави другата; или остават наистина будещите притеснение шизофренични отклонения.

Обществото ни обаче вече е претоварено от експерименти върху фундаментални устои на стабилността му. Подмяната на демокрацията с полицейска държава под предлога за борба с митичната дезинформация е истинската заплаха за всички ни. И изисква решителен отпор.

Източник: www.sbj-bg.eu

 

 

Коментари

 • >>>

  13 Фев 2024 16:25ч.

  Отпорът е ясен. Излизане на улицата и Революция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крадците - в действие

  13 Фев 2024 17:21ч.

  Поробени сме, и то за дълго!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  13 Фев 2024 17:37ч.

  Наследниците на болшевиките друго и не могат за измислят . Има много милиарди за усвояване и търсят спокойствие !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • революция в територията? ха ха ха…

  13 Фев 2024 18:29ч.

  Овчето стадо ли ще излезе на улицата…с блеене? Не ме разсмивай, че са ми напукани устата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  13 Фев 2024 18:51ч.

  Харвард ! Да пази бог от английска дипломация , американска демокрация и руска окупация .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  13 Фев 2024 18:54ч.

  Ми айде де. Откога ви чакаме. Осраните памперси и бастуните ли ще използвате за оръжие ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Потресен

  13 Фев 2024 23:30ч.

  За това сме на това положение , заради боклуци като Ким Пут

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конституция на Република България

  13 Фев 2024 16:28ч.

  Чл. 40. (1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура. (2) Спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт, когато се накърняват добрите нрави или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред, за извършване на престъпление или за насилие над личността. Ако в срок от 24 часа не последва конфискация, спирането преустановява действието си. =========== Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала. (2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!...

  13 Фев 2024 16:37ч.

  Не си ли забелязал, че на тия боклуци от Сглобката не им пука за Конституцията ?! Напротив, започнаха да я променят, както им е угодно и да я ползват, като Т.Х... Какво ще е следващото, на което ще посегнат, сещаш ли се? Ще те светна: Следващото са ДЕЦАТА НИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Потресен

  13 Фев 2024 23:33ч.

  Много си прав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • органите да се задействат, а Слави да подеме "Къде си вярна ти, любов народна"!

  13 Фев 2024 16:34ч.

  Арестувайте веднага лицата, предлагащи такъв антинароден, антиконституционен, фашистки законопроект. Има си съответните разпоредби в наказателния кодекс за престъпления срещу основни граждански свободи, които държавата ни е признала конституционно, ратифицирайки основополагащи международни документи като Международната харта за правата на човека и Пакта за граждански и политически права на личността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • либерална цензура

  13 Фев 2024 16:36ч.

  Време е за гражданско неподчинение срещу диктатурата на сглобката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • време е

  13 Фев 2024 16:39ч.

  Направо си е време, за гражданска война, ако се налага, защото ТАКА повече не може да продължава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Потресен

  13 Фев 2024 23:36ч.

  Много си прав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кофти матрял

  13 Фев 2024 16:38ч.

  Трябва да ни превърнат в идиоти като техните стада. Те и нашите млади вече в голяма степен са. Още малко стъпки остават. Това е една от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  13 Фев 2024 16:42ч.

  Ето че имаме и кандидат за ограничаване на достъпа- страницата на СБЖ, www.sbj-bg.eu. Честито!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филан Кишиев

  13 Фев 2024 16:44ч.

  Едно си баба знае, едно си бае. Какво друго освен комунизъм може да се пръкне от комунистическо семе? Лошото е, че не осъзнаваш ограниченията Ганьо ги търпи, остава само да въведат отново часовете по ППР (Партийно политическа работа) и партийните атестации за заемане на длъжност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига с тоя комунизъм, Бе!

  13 Фев 2024 17:00ч.

  Ако е комунизъм .................. къде са построените фабрики, заводи, наполителни системи, комбайните къде са, къде са стадата овце, къде са фермите, къде е въоръжената многобройна войска, къде са платеното майчинство и осигурена работа и почивки по станции и на морето и в планините! .................... ......... Ти гледай икономическата сила на комунизма, не някакви си измислени простотии, нямали сме свобода! ....... Ей ти я свободата днес, камери на всякак крачка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филан Кишиев или Фашист Кишиев

  13 Фев 2024 18:19ч.

  е едно и също анти-комунистическо семе, пръкнало се от комунистическо семе, което се е пръкнало от монархо-фашистко семе. За такива като този лицемерен тип, дядо ми казваше, че най-големите фашисти на село (избили на лъката 9 ятаци без съд и присъда) станали първи комунисти. А сега са първи анти-комунисти. Явно че Народният съд е действал през пръсти и твърде милозливо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Email

  13 Фев 2024 16:53ч.

  Не се ли разбра, че ПП-ДБ са американска шпионска партия, внедрена в България, работеща срещу България?! В България им и депесе - турска партия, внедрена от 20 години в България, работеща за тюркия! Но в България почти няма българска партия, която да работи за България!!! Едните работят за тюркия, а другите - за агресора и за сатаната сащ! За България - няма такава партия от управляващите, всички управляващи работят САМО срещу България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже

  13 Фев 2024 23:43ч.

  До кога ще е това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приказка за загубеното време (вече 35 г.)

  13 Фев 2024 17:30ч.

  Нужно е обществото ежемоменттно да може да тестира политическата и гражданска култура на законодателя, както и познаването от същия тоя законодател на конституцията. И при установени пропуски в компетентността и инициативите - веднага да отзовава представителното лице от властта. Струва ми се, че откровени неграмотници предлагат такива законопроекти, а онези, които ги аплодират, напразно уж могат да пишат и четат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БНР

  13 Фев 2024 17:44ч.

  Братя българи, излизайте вече на улицата за да спрем мигрантската вълна от експортирани от Австрия моджахидини и да потърсим отговорност от управляващите ни предатели и майкопродавци ! Ние сме малка държава и ще стане така, че до няколко години ще представляваме малцинство в собствената си Родина! ТЕЖКО НИ,ХОРА ... https://disk.yandex.ru/i/8Q-6diBprGpSxA

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Spasse

  13 Фев 2024 17:52ч.

  Какво може да се очаква от отрочета на КДСари?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СБЖ

  13 Фев 2024 17:56ч.

  Поне рефлекси са им останали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • STARец

  13 Фев 2024 17:58ч.

  Фашистите са на власт и скоро ще искат да ни забранят и да мислим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фоки

  13 Фев 2024 18:39ч.

  Тия съвсем се осраха ... Ебати идиотите се закачиха за управлението.Имам предчувствие,че много зле ще свършат ППтата.Време е да отнесат заслуженото-Бой по кухите кратуни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знам

  13 Фев 2024 23:48ч.

  Софиянци са за тях . Пак ще гласуват за тази измет

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро

  13 Фев 2024 18:52ч.

  Тая пача е подлога на Мунчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • умен българин

  13 Фев 2024 19:16ч.

  хора тия идиоти нямат спирка.Газьт с кални чепеци Конституцията.Връщат ни в мрачните времена на фашизма.Това е недопустимо и трябва да ги спрем навреме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  13 Фев 2024 21:29ч.

  Докато търпим самозванците, ТАКА ЩЕ Е !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи