Създават българо-македонска историческа комисия в сянка, която да отпуши преговорите

Създават българо-македонска историческа комисия в сянка, която да отпуши преговорите

Ще бъде създадена смесена българо-македонска историческа комисия в сянка, която да работи паралелно и да отпуши процеса на преговори между София и Скопие, съобщи пред БНР историкът Стефан Дечев от новоучредения на 19 април Клуб за българо-македонско приятелство.

"Ще имаме и собствен дневен ред, собствен календар, собствени събирания. Ще се опитаме да покажем, че не е задължително след всяка среща да има скандали. Нашата комисия ще бъде едно предизвикателство пред другата комисия." Стефан Дечев изрази надежда участниците в комисията в сянка да са готови "на отворен диалог".

"Запознати са и едните, и другите с публикациите на отсрещната страна. Виждат, че има точка на приближаване, на пресичане на някои от тезите." "Не си поставяме за цел до юни да бъде вдигнато ветото. Подхождаме реалистично", заяви Дечев.

"Неговата цел е да покаже, че е възможно да се съберат хора от двете страни на границата и да водят искрен и ползотворен диалог, насочен към всички области на живота", поясни Дечев за мисията на клуба, който има над 120 членове, а първата му публична проява ще бъде на 16 май.

"Не се знае в кой момент миналото ще взриви процеса, ако не сме подготвени да говорим за него по съвременен начин", смята Стефан Дечев.


"Когато говорим за история, не е Румен Радев, който ще ни каже как стоят нещата с историята", коментира той във връзка с изявления на президента през седмицата по темата за преговорите за членство на РСМ.

"Българската позиция се сменя непрекъснато. Хубаво е, когато се формулира една позиция, да не се сменят акцентите в нея", посочи историкът в предаването "Преди всички". "Като погледнете медиите в София и Скопие, разбирате, че те създават една среда, атмосфера, която не предполага в краткосрочен план промяна на позициите", отбеляза още Дечев.

Албания е заложник на спора между Скопие и София, според албанския премиер

Албания е заложник на спора между Северна Македония и България, каза днес албанският премиер Еди Рама в обръщението си на Конференцията на председателите на парламентите на страните от Адриатическо-йонийската инициатива, която се провежда в Тирана.

Адриатическо-йонийската инициатива обединява Албания, Босна, Хърватия, Гърция, Италия, Черно море, Северна Македония, Словения и Сърбия.

Рама посочи, че няма друго решение освен търпение и изрази безпокойство от многото проблеми с процеса на евроинтеграция, отбелязва МИА.

Процесът на присъединяване към ЕС е невротичен процес. Албания е заложник на задънената улица в разговорите между нашата съседка Северна Македония и България. Това е една от ситуациите, които ЕС може да създаде. Няма книга или опит, няма обяснение как може да се действа, каза Рама. Не трябва да губим търпение и желание за Европа, отбеляза той.

Той подчерта, че Европа е първият свободен избор на страната му, защото "досега сме били под властта на различни империи против нашата воля".

Целта на Албания е да насърчава сътрудничеството и мира в Европа. В плановете ни няма друга алтернатива освен Европа, каза Рама.

 

Изтоник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  06 Май 2022 17:51ч.

  Самият факт, че се говори за “ българо-македонска” опорочава всичко. Македонците трябва да признаят, че са българи. Това не пречи да са самостоятелна държава. Има много народи по Света, които имат повече от една държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  06 Май 2022 17:52ч.

  Вече знаем кой ще води предателите....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  06 Май 2022 20:14ч.

  Не "вече знаем", защото наш киро вече води предателите, а тези ще мажат. Те са толкова българи, че са за Украйна и северна Македония и против България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласен

  06 Май 2022 20:41ч.

  напълно съгласен с казаното!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  06 Май 2022 18:16ч.

  Като му гледам торбичките, май ще се събират да пият, то няма какво да изясняват, тезата на РСМ е ясна, просто ще я повтарят след поредния запой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  06 Май 2022 18:16ч.

  Хора, които тайно ще доказват, че бащите им не са им бащи, срамна работа. Понеже явно всички знаем какъв е техния род, очевидно ги е срам на светло да се отрекат от произхода си. Но престъплението си остава в духовния свят, така или иначе, никой няма да прокопса с такова отношение към баща си и майка си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  06 Май 2022 18:31ч.

  Даже знам къде ще пият. Почти единствената неалбанска кръчма на входа на Скопската чаршия се казва "Сам дойдоф". Та там мисля, че ще "заседават".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историк

  06 Май 2022 18:54ч.

  Този господин съм го виждал в предавания, поддържа полу истини, с две думи жив кирияк Стефчов. Дано хората не се повлияват от такива като него. А самият той дано се осъзнае на какви сили служи и да не бърза да продава душата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно комисията в сянка...

  06 Май 2022 19:21ч.

  ...ще е подчинена на министър-председателите в сянка на двете държави, подвизаващи се в двете Посолства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  06 Май 2022 19:38ч.

  Стефан Дечев завършва история в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Специализира в Централноевропейския университет в Будапеща (на дедо Шорош унито) . Нещата май са ясни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толкоз ли можеш, мустафа?

  06 Май 2022 19:40ч.

  Несериозно. Мустафата пак иска да мами, паралелна реалност да създава. Несериозно, мустафа. Толкоз ли можеш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Децата на Капитан Грант

  07 Май 2022 0:37ч.

  Позната морда, позната теза, която идва от купен предател, на хранилка при Капитан ГРАНТ, видимо пияница. Колегите му историци започнаха да показват открито презрение към злонамерените и фалшиви полуистини, които разпространява, отбягват го и е нежелан в сериозни исторически формати. Търси изява в либерални сборища или ако го пробутат козяците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  07 Май 2022 8:47ч.

  Хубаво запомнете лицето на този предател...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи