Съветникът на бившия премиер Кирил Петков Весела Чернева: Изтеглянето на българския посланик от Скопие е непремерен жест

Съветникът на бившия премиер Кирил Петков Весела Чернева: Изтеглянето на българския посланик от Скопие е непремерен жест

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Изтеглянето на българския посланик от Скопие е непремерен жест", коментира в сряда вечерта в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на софийския офис на организацията.

В понеделник Министерството на външните работи извика в София посланика на България в Скопие Ангел Ангелов заради "сериозната ситуация по отношение правата на българите в Северна Македония и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци". Отношенията между България и Северна Македония се обтегнаха, след като трима мъже пребиха секретаря на българския културен клуб "Цар Борис Трети" Християн Пендиков в Охрид. Във вторник на обсъждане в парламента, в което участва и Ангел Ангелов, стана ясно, че е възможно е България да спре изпълнението на междуправителствени проекти, за да защити правата на българите в западната си съседка.

"Зрелостта на двете държави ще се измери в това как те могат да използват съществуващите механизми, така че такива инциденти да могат да бъдат изчиствани в самото начало", коментира Весела Чернева. Самата тя обаче в момента не вижда да се работи в тази посока, а вижда "радикализация от българска страна". "Обикновените хора с българско самосъзнание страдат заради провокациите на маргинали и от двете страни на границата", коментира тя.

Чернева коментира и решенията на Германия, САЩ и още няколко европейски държави да предоставят танкове на Украйна. "Беше много важно, че в един и същ ден Джо Байдън и Олаф Шолц обявиха изпращането на танковете и че това направиха и Полша и Финландия. Тази голяма коалиция вече изглежда като една западна коалиция заедно с Франция и Великобритания. Важно е да се каже, че чисто политически идеята за това, че защитата на свободата минава през обратното отвоюване на териториите в Украйна и че идеята за края на войната минава през фактическата победа на Украйна на терен, стана единствената. Вече няма други интерпретации за това какво значи край на войната."

 

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Елементарен човечец

    26 Яну 2023 18:25ч.

    Какъв съветник може да си като не виждаш проблеми, а "инциденти". Децка градина ли ще съветва или народ на 1300 години...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възмутително предателство

    26 Яну 2023 19:26ч.

    Това е главния човек на Сорос в България , какво очакваш? А сина на Сорос - Александър държи цяла Македония! Грантаджии И Предатели ! Съд за такива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    26 Яну 2023 18:28ч.

    "Важно е да се каже, че чисто политически идеята за това, че защитата на свободата минава през обратното отвоюване на териториите в Украйна и че идеята за края на войната минава през фактическата победа на Украйна на терен, стана единствената. Вече няма други интерпретации за това какво значи край на войната." - Тази лелка да обясни, като свършат украинците, тя ли ще ходи да отвоюва териториите в Украйна, заедно с мъжа си и синовете си (ако има такива).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДаЙ му власт

    26 Яну 2023 18:33ч.

    Тази джендърска пача най-добре да замълчи, че много беля нанесе на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един българин

    26 Яну 2023 18:33ч.

    Тази евроатлантичка да вземе децата си и да хващат пушките и бегом към Украйна да се борят за атлантическите ценности !!! Дано да бъде много щастлива и горда майка когато децата и бъдат жертвани за евроатлантическите ценности !!! Пожелавам и го !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    26 Яну 2023 18:33ч.

    Съветници на провалени наркомани в управлението да не дават акъл, а да се скрият по-добре

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая гнусна гъска е изтъкнат и заслужил пред сатанистите от Запад предател

    26 Яну 2023 18:37ч.

    Не я чака нищо хубаво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав сте!

    26 Яну 2023 18:40ч.

    Успява да оцеле при всички политически метли и управления. Вероятно благодарение на козяк?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика от 2008 г. Била е говорител на Министерството на външните работи при първия кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ и програмен директор в Центъра за либерални стратегии.

    26 Яну 2023 18:38ч.

    Някъде из биографията й лъсва и американската следа в дипломатическата й кариера. Чернева е работила и като политически секретар в българското посолство във Вашингтон. Заела е поста при правителството на Иван Костов. Преди това е била референт за Германия в Министерството на външните работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това изказване

    26 Яну 2023 18:41ч.

    е по-вбесяващо от македонските по темата. При такива продажници от наша страна, не знам какво можем да искаме от македонците. Заслужаваме си цялата гавра. Госпожата твърди, че имало радикализация от българска страна/!?!?!/, при положение, че българин беше пребит, отказана му е била медиц. помощ и полицейско съдействие в СМ. На практика институциите негласно са подкрепили биячите. На наша територия, в болницата, където се лекува, по време на посещението на външн. министър на СМ, пребитото момче продължава да получава заплахи. Вместо да определи това като недопустимо, да се извини и да се засрами, въпросният министър ни чете конско за имената на клубовете и, едва ли не, ни обвинява косвено за случилото се. България би трябвало да се държи много по-радикално, а не обратното. Изглежда, че България не е никаква държава ,а не СМ, и то със съдействието на бълг. власти и евр. активисти. На тази Чернева да не би да ѝ плащат заплатата от СМ - явно работи за тях много ефективно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    26 Яну 2023 18:54ч.

    Забъркала проблема се изцепи. Соросоидиите доста пари са и дали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тъкача

    26 Яну 2023 18:58ч.

    Няма начин тази да е българка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашисти, сър!

    26 Яну 2023 18:59ч.

    Идея за нов паметник в София се сблъска с отказа на ГЕРБ и ДБ Проектът е в Борисовата градина да се изгради мемориал на децата, загинали п0 време на монархо-фашисткия режим между 1923 и 1944 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    26 Яну 2023 19:08ч.

    Именно въпросната ВЕСЕЛА стъжни живота на българите в Северна Македония, а нас, българите, ни продаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко клишета използва тази жена, която

    26 Яну 2023 19:31ч.

    би трябвало да се казва Кисела, а не Весела. Шолц и сие променили общественото мнение в Германия! А Мюнхен къде е? Е, вярно, че баварците се мислят за не толкова германци, но все още са в рамките на Ф Р Г. А за Северна Република М да не говорим. Там държавни органи отказват да се явят за помощ на българин в нужда, а ние трябва да сме по-"премерени". Кой им дава дипломи на тези и ги назначава на места, от където излагат нас българите???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Динков

    26 Яну 2023 19:50ч.

    На тази женица не само не трябва да й се дава възможност да говори пред медии, а трябва да се обвини незабавно в национално предателство, да бъде съдена и осъдена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако някой все още се съмнява

    26 Яну 2023 20:20ч.

    във вредността на соросоидите - госпожата е типичен пример за това колко отровни са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кан Кан

    26 Яну 2023 21:06ч.

    Дано да си плати някой ден тая!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достоевски

    26 Яну 2023 22:18ч.

    Черна е и ще е почернена както продължава. С черно бъдеще се очертава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добре свършена работа

    27 Яну 2023 0:07ч.

    Соросоидите могат да се похвалят с довършване на последните останки от българската идея. Неочаквано за техните пъклени планове, има шанс Охридското царство да остане форма на продължение на българската държавност след ликвидирането на стара България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    27 Яну 2023 1:18ч.

    В Брюксел се поддържа тезата, че за влошените отношения между България и С.Македония са виновни и двете страни. Чернева така и дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    27 Яну 2023 4:03ч.

    Аз мисля така и без да съм соросоид. Само за клубовете смятам, че имената "Цар Борис III" и "Никола Вапцаров" могат да останат. Следващите поколения ще почнат да различават фактите от пропагандата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    27 Яну 2023 7:26ч.

    Еничарство, като форма на съществуване, съчетано с пълна безмозъчност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи