Съветът за сигурност не осъди удара по Иран в Сирия

Съветът за сигурност не осъди удара по Иран в Сирия

САЩ, Великобритания и Франция се противопоставиха на внесена от Русия проектодекларация на Съвета за сигурност на ООН за осъждане на нападението срещу комплекса на иранското посолство в Сирия. Техеран обвини за атаката вашингтонския съюзник Израел, предаде Ройтерс.

Изявленията на 15-членния Съвет до медиите се договарят с единодушие. Дипломати казаха, че САЩ, подкрепени от Франция и Великобритания, са заявили пред колегите си в Съвета, че много от обстоятелствата около случилото се в понеделник в Дамаск все още са неизяснени и че на заседанието по въпроса във вторник не е бил постигнат консенсус между членовете на Съвета.

"Това е красноречив пример за двойните стандарти, прилагани от западната "тройка", и за техния фактически, а не само декларативен подход към реда и законността в международен контекст", заяви в социалната мрежа "Екс" руският постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски.

Съветът за сигурност на Обединените нации в миналото е излизал с декларации, осъждащи нападения срещу дипломатически сгради. В сряда ЕС осъди удара с мотива, че неприкосновеността на териториите на дипломатическите и консулските сгради и на техните служители не бива да бъде нарушавана, и призова засегнатите страни към сдържаност.

САЩ заявиха, че все още не са потвърдили статута на поразеното здание в Дамаск, но добавиха, че ако се окаже, че действително става дума за дипломатически обект, това би било повод за безпокойство.

Израел не пое отговорност за атаката, при която беше разрушена консулска сграда, намираща се в съседство с комплекса на посолството. При удара бяха убити седем членове на иранската Революционна гвардия. Иран обвини Израел в погазване на Устава на ООН и международното право и приведе в своя подкрепа няколко конвенции.

Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. и Виенската конвенция за консулските отношения от 1963 г. определят като територия на дипломатическите сгради сгради, части от сгради и земя - независимо от собственика - използвани за нуждите на дипломатически или консулски мисии, включително от ръководителя на дипломатическата мисия.

Тези конвенции постановяват, че територията на дипломатическите и консулските сгради "е ненарушима". Но там е записано и че тя "не бива да бъде използвана за никакви други нужди, несъвместими" с дипломатическите и консулски функции.

Иран цитира и Конвенцията за предотвратяване и наказание на престъпленията против лица, ползващи се с международна закрила (1973 г.), включително и дипломатическите агенти. Според Техеран в обхвата на тези правила поапдат и убитите при удара.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ЗИП

    04 Апр 2024 8:34ч.

    Иранците явно са "момиченца". 90 милиона държавица кляка пред 8 милионен Израел. Явно немат топки за война. Ръцете на Биби са развързани за директен удар по ядрената програма на Иран. Аятоласите се говори, че обмисляли удар по "пустинни райони" на Израел.По-добре нищо да не правят вместо пак да удрят празни казарми кат при случая със Сюлеймани и да им се смее целия свят... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зипчо, идиото????

    04 Апр 2024 8:48ч.

    Аман от евроджендърчетата недоклатени, жълтопаветници недокъпани, ама иначе диванни "експерти и стратези"! Ако беше толкова лесно ..., но не е! А иначе Световната война чука на вратата! И жална ни майка а5к, не дай си Боже, започне ... ! Анадънму, стратези?👹

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То, ядрения център Димона на Израел е в пустинна зона...

    04 Апр 2024 10:42ч.

    И ако се окаже че се използва и за склад на атомните му бомби - "ще става феерично!!!", както казваше истинския ЗИП преди години...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кан

    04 Апр 2024 8:50ч.

    Записано,че територията на едно посолство не може да се използва за други цели,несъвместими с тия на дипломатите,но как да тълкуваме сбирщината от генерали,струпани в тая сграда,близо до уж посолство,повече приличаща на религиозна сграда!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига си се излагал, това е престъпление срещу всякакви общочовешки конвенции

    04 Апр 2024 9:46ч.

    За какви други цели се е използвала територията на едно посолство? Посочи ги точно и с доказателства! Кой друг фактор има право да предопределя за какви цели да си използваме посолствата? Затова има дипломатическо и консулско право, защото правилата трябва да се спазват от всички и свободата на действията да е гарантирана, а не да основаваме правото на варварско убийство заради прецедентни догадки на някакви, обявили незнайно защо себе си за "богоизбрани" и "вечно прави".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Съвет", на Пентагона

    04 Апр 2024 9:32ч.

    Осигуряващ "сигурност" за нагона

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    04 Апр 2024 9:42ч.

    Отново отваряне кутията на Пандора, после ще пищят както никога не са го правили, обаче същевременно ще са забравили какво поредно престъпление срещу човечността сториха. Не може да не се работи с главния мозък. При рептилите и техните креатури обаче такава възможност не съществува. Всичко "се инвестира" в продълговатия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    04 Апр 2024 10:20ч.

    Ами тогава Русия да удари американското посолство в Киев !!! Очевидно бе, че САЩ и техните пудели покровителстват тероризма, а международното право не значи нищо за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Внимавай, какво си пожелаваш!

    04 Апр 2024 10:46ч.

    Щото, ако тръгнат всичките мирикански посолства, където се появяват и военни, да ги гърмят - здраво место на Земята няма да остане) Кат думнат Козяк 16, нали и Болница Лозенец отива на кино, че и половината квартал Лозенец...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи