Саудитска Арабия спира преговорите за нормализиране на отношенията с Израел

Саудитска Арабия спира преговорите за нормализиране на отношенията с Израел

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Саудитска Арабия реши да спре обсъждането на евентуално нормализиране на отношенията с Израел и информира американските официални лица", заяви за АФП източник, запознат с дискусиите.

Кралството от Персийския залив, в което се намират свещените места в исляма, никога не е признавало Израел и не се присъедини към договореностите от 2020 г., сключени с посредничеството на САЩ, в резултат на които неговите съседи от Персийския залив Бахрейн и Обединените арабски емирства, както и Мароко, установиха официални връзки с Израел. 

През последните месеци администрацията на президента на САЩ Джо Байдън настояваше усилено Саудитска Арабия да предприеме същата стъпка.

При фактическото управление на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, Рияд бе поставил условия за нормализиране на ситуацията, включително гаранции за сигурност от Вашингтон и помощ за разработване на гражданска ядрена програма. 

В интервю за Fox News миналия месец Мохамед бин Салман заяви, че "с всеки изминал ден сме все по-близо" до сделка, въпреки че също така настоя, че палестинският въпрос е "много важен" за Рияд.

"Трябва да решим тази част. Трябва да облекчим живота на палестинците", каза той.

Новината, че дискусиите за нормализиране на отношенията са отложени, идва в момент, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен трябва да се срещне със саудитския си колега в събота - последната спирка от обиколката му в шестте държави от региона. 

Дипломатически натиск 

През седмицата, откакто Хамас започна атаката си срещу Израел, Рияд изрази все по-голямо безпокойство за съдбата на палестинците в контролираната от Хамас ивица Газа, където Израел нанесе хиляди удари и нареди евакуация на северната част на територията, което накара хиляди да избягат. Саудитска Арабия също така оповести дипломатически действия "за спиране на продължаващата ескалация", като се свърза с регионални лидери в региона и извън него.

В четвъртък саудитските държавни медии съобщиха, че Мохамед бин Салман е обсъдил "настоящата военна ситуация в Газа и ситуацията в региона" с иранския президент Ебраим Раиси. 

Това беше първият разговор между двамата, след като през март страните им обявиха изненадващо сближаване с посредничеството на Китай след седем години прекъснати връзки. 

В петък Саудитска Арабия осъди разселването на палестинци в Газа и нападенията срещу "беззащитни цивилни", като отправи най-силната си критика към Израел от началото на войната. 

Рияд "потвърждава категоричното си отхвърляне на призивите за принудително разселване на палестинския народ от Газа и осъжда продължаващите нападения срещу беззащитни цивилни граждани там", се казва в изявление на външното министерство.

Източник: france24.com

 

 

Коментари

  • Ghost

    14 Окт 2023 15:03ч.

    Програмирано програмно изказване. Саудитите нямаха голям избор. Ситуацията вече е в коловоза, а липсват политици с воля, фантазия и легитимност да спрат неминуемата хуманитарна катастрофа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    14 Окт 2023 16:47ч.

    Прилича малко на ПСВ. Всички осъзнават пе ае преебават, но нямат друг избор, освен да следват сженария и да си произнесат репликите.., След което почва касапницата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    14 Окт 2023 17:01ч.

    Хммм.. .Добре е да се внимава, какво си пожелаваш. Искахте война - те ви война. Сега що ривети, а? Га ядахте кифтяата, не ривахте, нали? Де гиди неокастрена...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    14 Окт 2023 17:49ч.

    Това е доста лош знак за влошаване на ситуацията. Над Запада надвисва много черен облак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    15 Окт 2023 0:38ч.

    "В четвъртък саудитските държавни медии съобщиха, че Мохамед бин Салман е обсъдил "настоящата военна ситуация в Газа и ситуацията в региона" с иранския президент Ебраим Раиси." - Така започват големите конфликти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • xmmm

    15 Окт 2023 8:07ч.

    безспорно отговора на израел е непропорционален и армията му извършва открити военни престъпления срещу цивилното население, да изгониш 1 млн за да им разрушиш на спокойствие домовете и да се заселиш ти там, необезпокояван вече от никой, да изтрепеш всичко по пътя си, включително и заложниците, защо са ни разни организации като всички са под шапката на сащ включително ЕС, най-голямата марионетка на сащ, колония на сащ сме.И да, всичко е подготвено от мосад и цру, нарочно пишат че го "проспали", никой друг няма да хвърли шепа хамасци срещу въоръжена до зъби армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи