САЩ водят разговори със София и Скопие за бързо разрешаване на споровете

САЩ водят разговори със София и Скопие за бързо разрешаване на споровете

Снимката с Антъни Блинкен и Димитър Ковачевски от срещата в Мюнхен преди два месеца, от която Кирил Петков изряза македонския си колега.

Съединените щати водят преговори с България и Северна Македония на двустранна основа за бързо разрешаване на двустранните спорове, тъй като е време Северна Македония и Албания да започнат предприсъединителни преговори с ЕС. Това съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от МИА.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в телефонен разговор миналата седмица посочиха, че процесът се ускорява.

В отговор на молба на МИА да се разкрият подробности и срокове в това отношение, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза снощи, че продължават с насърчаването на България и Северна Македония бързо да разрешат двустранните спорове.

Няма обаче да разкривам подробности за тези разговори, каза Прайс.

Той посочи, че САЩ отдавна са привърженик на интеграцията на Северна Македония и Албания в ЕС.

"Вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Процесът на разширяване насърчава траен мир, стабилност и просперитет в целия регион", каза той.

Говорителят добави, че решението на ЕС от март 2020 г. за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания се счита за положителна стъпка.

"Двете страни изпълниха основните задачи и вярваме, че е време да продължат заедно напред в следващата фаза на дългия и пълен с предизвикателства процес на присъединяване", каза Прайс. Той отбеляза, че "историческото Преспанско споразумение показа, че страните от Западните Балкани са способни да изпълняват трудни задачи, да постигат компромиси и трудни решения, и сме убедени, че България и Северна Македония ще направят същото, преговаряйки по двустранните си спорове."

Преспанското споразумение, подписано през 2018 г. от Атина и Скопие, сложи край на дългогодишния спор между двете страни за името на Северна Македония.

Само преди ден българският президент Румен Радев подчерта, че върху страната ни се оказва силен натиск да вдигне ветото пред еврочленството на Скопие и изрази недоумение, че това се прави по отношение на държава-членка, а спрямо кандидатката Северна Македония. Партиите от управляващата коалиция пък непрестанно повтарят, че България няма намерение да вдига ветото преди да се изпълнява записаното в договора ни със Северна Македония.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Ятак

    05 Май 2022 10:49ч.

    А САЩ като какви се явяват, че ни дават наклон на трите букви?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    05 Май 2022 11:13ч.

    ФАЩ са господарите на туземната ни колониална администрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • WilliamCem

    05 Май 2022 11:47ч.

    <a href="https://irongamers.ru/sale/seller/603612">https://irongamers.ru/sale/seller/603612</a>

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BobbyWak

    05 Май 2022 12:29ч.

    canada online pharmacies <a href=https://online-pharmacies0.yolasite.com/#>canadian pharmacies online </a> canada pharmaceuticals online <a href="https://kertyun.flazio.com/#">canadian online pharmacies </a> canadian pharmaceuticals https://kernyusa.estranky.sk/clanky/risk-factors-linked-to-anxiety-disorders-differ-between-women-and-men-during-the-pandemic.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • JosephCer

    05 Май 2022 12:45ч.

    <a href=https://rg888.org/>娛樂城</a> 娛樂城

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Williammus

    05 Май 2022 13:04ч.

    <a href=https://rg888.org/>娛樂城</a>

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    05 Май 2022 10:59ч.

    Ако в момента на света са нужни преговори, включително силен политически натиск, то е за спирането на войната в Украйна, между Русия и САЩ. От нея страда цяла Европа, освен украинци и руснаци. Забелязвам, че само американците печелят от нея. Американците вече казаха, че подкрепят Македония за членство в съюз, който не ги засяга, започват да се повтарят. Ако искат, нека да ги приемат за щат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забелязваш, ама не достатъчно

    05 Май 2022 13:13ч.

    От войната печелят - САЩ (очевидно) , Китай (ресурси на "промоция") , и Русия !!! Русия печели рекордни постъпления (за 2022 - 320 милиарда $ ! ) от цените на нефта и газа , също и от храни. Губи ЕС , но Европа е гео-стратегически слабак. Слабаците всеки ги подритва...Украйна не я коментирам, страна в процес на закриване. При толкова печеливши , и все суперсили , как очакваш войната да спре ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    05 Май 2022 15:59ч.

    Русия губи убитите си граждани, ако нямаш калкулатор, наместо сърце, не може да ги считаш за печеливши. Възможно е самата руска политика да не го разбира или да нехае, но животът на обикновените хора там със сигурност ще се влоши. Китай зависи от нашите пазари, Русия ги въвлича в своята изолация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    05 Май 2022 16:02ч.

    Но понеже статията е за САЩ, аз просто обръщам внимание на прекомерното набъбване на тяхното влияние и претенции. Иначе всеки, който прекоси определени граници, в някакъв момент ще си понесе вината за това. Истински печеливши са единствено почтените хора, само техните загуби са временни и незначителни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    05 Май 2022 11:05ч.

    Теа САЩ исканите, що не спрат мюсюлманите към Европа а се грижат за макетата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Процесът на разширяване насърчава траен мир, стабилност и просперитет в целия регион"

    05 Май 2022 11:09ч.

    Обичайният трик: - Истинският смисъл се вижда, когато казаното се обърне на 180°! А целта е да се подкарат триморските плебсове свързани с диктата на ЕС и на нато-военно подчинение за подхранване войната на САЩисаният паразит с гео-противниците им - Китай и РФ. Така Балканите по пътят на Коприната ще се държат в шах и принесени в жертва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    05 Май 2022 11:12ч.

    Не става ли дума за ЕС? Какво общо имат САЩ? Или те нали се имат за господари на Света и затова трябва всичко да командват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • асе

    05 Май 2022 11:14ч.

    Много са се загрижили американците за Македония и България. А след това? След това правят региона гореща точка с див национализъм както стана в Сърбия и косово, Русия и Украйна да не говорим за Сирия и т.н. И насъскват два народа с общи корени в братоубийствена война. Позната схема

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    05 Май 2022 11:27ч.

    Не разбрах, аз като си водя споровете със съседката, която ме трови с цигари, да викам ли САЩ, да дойде Херо Мустафа и да и скръцне със зъби, та да и падне цигарата от устата. Защото те са най-надеждният ни приятел. То с такива приятели, врагове не ни трябват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • росен

    05 Май 2022 11:29ч.

    Тия са на всяка манджа – мерудия! Какво им разбира главата от балкански проблеми?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    05 Май 2022 11:32ч.

    Нали защото разбират от "балкански проблеми" бомбардираха Сърбия. Разнасят демокрация и благосъстояние по Света с бомби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той посочи, че САЩ отдавна са привърженик на интеграцията на Северна Македония и Албания в ЕС.

    05 Май 2022 11:33ч.

    Някой в ЕС няма ли топки (за Урсула е ясно) да каже на САЩ, че те не са никакви да диктуват политиката на ЕС. Ако искат да си ги приемат като техни щати си е техен проблем, но за ЕС... какви се явяват та си врат носа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво чакаме?

    05 Май 2022 11:45ч.

    Какви точно се явяват американците в нашия спор с македонците? Тая жаба Генчовска, веднага да тръгва тогава за САЩ да урежда споровете им Мексико и Венецуела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така не се прави!

    05 Май 2022 12:34ч.

    Текстът е пълен с разни позитивно звучащи, но олицетворяващи практически груб натиск в/у Бг.: "време е", "САЩ е отдавна привърженик .. РСМ", "процесът се ускорява", "насърчаване" - край нямат. Смайва, обаче, един конкретен текст. Прайс: "Двете страни изпълниха основните задачи и ..е време да продължат напред". По отношение на РСМ това е категорично невярно и представлява манипулативна лъжа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    05 Май 2022 12:45ч.

    Като какви се явяват САЩ за да водят преговори касаещи приемането или неприемането на някоя страна в ЕС ? Що за безпардонна наглост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????????

    05 Май 2022 13:02ч.

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айсиктир Айсиктировски

    05 Май 2022 13:07ч.

    Какви "спорове" бе ? Нямаме никакви спорове, просто с тези крадци на история нямаме допирни точки ! И какви "разговори" , като сте предрешили въпроса ? Това е изнасилване на България, а не "разговори" ! С нашата страна се държат все едно НИЕ сме кандидати за ЕС, а РСМ вече е членка ! Отивайте на ...... си ....... ! Не ни занимавайте с простотиите си !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    05 Май 2022 13:54ч.

    Светът ще кротне когато ФАЩ и Англия бъдат изтрити от лицето на земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Попитайте Корнелия Нинова дали е подписвана сделка за военна продукция от България през Румъния към Украйна https://trud.bg

    05 Май 2022 13:56ч.

    Излиза, значи, така: Доктора – контрабандист на цигари, Брендо – контрабандист на бело, Киро – контрабандист на картечници. Сакън! Kомуникацията е осъществена между двамата началник-кабинети, Лена Бориславов и Калоян Методиев, а разрешението за износа на амуниции за “Катюши” е дадено на частна фирма за един ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    05 Май 2022 13:58ч.

    САЩ водят разговори със София да клекне пред Скопие...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакви разговори не водят

    05 Май 2022 14:19ч.

    Взискват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Prof-d-i-n-Ivan-Angelov

    05 Май 2022 14:25ч.

    Браво БСП!!!! Клекнахте и вие на колене!! Чака ви тежка народна присъда!! https://pogled.info/avtorski/Prof-d-i-n-Ivan-Angelov/balgariya-ofitsialno-shte-snabdyava-ukraina-s-orazhie-bravo-bsp-kleknahte-i-vie-na-kolene-chaka-vi-tezhka-narodna-prisada.141933

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    05 Май 2022 15:18ч.

    То тия спорове са, като САЩ да се признаят за индианци, може би по-скоро ще приключат !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Редактирането на снимки отдавна е детински просто и забавно. Затова е любимо забавление на мнозина безделници. Фотото на тримцата хардварци: Блинкен, Кирчо и Ковачевски има три редакции.

    05 Май 2022 15:48ч.

    Кирчовата е най-популярна в България. В нея ненужният гроден македонец е категорично премахнат. Във версията на Блинкен на снимката са трима. Мястото на Кирчу е заето от майката на Блинкен - хореографката на ханука еротични танци Мерса Каннинхем. Смръщенякът Ковачевски също фотошопно е променил снимката. На мястото на Кирча е сложен Батман, който както е известно е македонец, родом от Куманово.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    05 Май 2022 16:00ч.

    Познати са и още няколко редакции на прегърнатите Мюнхенски палячовци. Най-забавната е дело на анонимен автор. На нея харвадското трио е напълно заменено. Вмисто тях виждаме от ляво на дясно: принц Лимон, мечката Урсула порноактира, бивша акушерката АГ Шейново и Пинокио, персонаж от съвсем друга приказка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    05 Май 2022 17:13ч.

    правилнити съ саштъ (ми спомнятилиси другаре каааакъ посрештнъхми тукъ пред храмъ въ софия господин клинтън) бях свидетел как по пътя зкъм софия отъ отворинити прозорци нъ десетки коли се развявъхъ штатскити знаменъ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • краварите да пасат крави

    05 Май 2022 17:14ч.

    Сащ могат да водят само крави. Разговорите, особено тези, които са свързани с България са си лично наша работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грешна формулировка

    06 Май 2022 1:17ч.

    Да се чете: "САЩ диктуват на своите агенти в София и Скопие...."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Милка

    06 Май 2022 1:50ч.

    Пишете за какво ли не, но защо не се сетихте , че току-що се навършиха 146 години от Баташкото клане? Вечна им памет на 5,000 загинали от садистичните ръце на башибузука АБСОЛЮТНО НЕВИНИ дечица, млади девойки, жени и мъже! Срам за продажната ни власт, че не споменаха и с две думи за тази трагедия и истински геноцид!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благодаря за напомнянето!

    06 Май 2022 2:05ч.

    Вечна памет и поклон пред героизма им! Наш дълг е да поправим грешката и да отстраним завинаги и да накажем продажниците, кланящи се на американци и украинци и умишлено забравящи героизма на нашите деди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи