САЩ, Великобритания и още три държави спират финансирането на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци 

САЩ, Великобритания и още три държави спират финансирането на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Пет държави спряха финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинците (UNRWA) заради твърдения, че нейни служители са участвали в нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври. Израел твърди, че 12 членове на групата за помощ на ООН в Газа са били сред нападателите. Обединеното кралство, САЩ, Италия, Австралия и Канада заявиха, че спират всякакво финансиране за агенцията на ООН до изясняване на случая.

В петък UNRWA  (United Nations Relief and Works Agency) заяви, че е уволнила "няколко" служители след обвиненията на Израел, че 12 служители са участвали в нападението на 7 октомври.

В изявление на Държавния департамент САЩ заявиха, че са "изключително обезпокоени" от твърденията, и отбелязаха, че "временно са спрели допълнителното финансиране за UNRWA, докато разгледаме тези твърдения и стъпките, които ООН предприема, за да отстрани виновните". "Трябва да се потърси пълна отговорност от всеки, който е участвал в чудовищните нападения от 7 октомври", се казва в изявлението.

Ръководителят на UNRWA Филип Лазарини заяви, че решението за уволнение на служителите е взето "за да се защити способността на агенцията да предоставя хуманитарна помощ". "Всеки служител на UNRWA, който е участвал в терористични актове, ще бъде подведен под отговорност, включително чрез наказателно преследване", добави той.

Пред информационната агенция "Аксиос" високопоставен израелски служител заяви, че "Шин Бет" и ЦАХАЛ са предоставили информация, в която се твърди, че на 7 октомври служителите на UNRWA са участвали активно, както и че са използвали за нападението превозни средства и съоръжения на агенцията.

Източник: epicenter.bg

 

Коментари

  • баба мара

    27 Яну 2024 18:37ч.

    това е инсценировка да не дават помощи на палестина да измрат от глад и болести никакви служители не са участвали в акции на хамас измишлъотини

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    28 Яну 2024 0:57ч.

    а защо има палестински бежанци, защото са прогонени от собствените си земи, които са окупирани, както нашите тракийски и македонски бежанци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи