САЩ възродиха закон от Втората световна война в помощ на Украйна

САЩ възродиха закон от Втората световна война в помощ на Украйна

Съединените щати одобриха прехвърлянето на Украйна на хиляди ракетни комплекси "Стингър" и "Джевлин", стотици дронове-камикадзе "Суичблейд" за защита във войната срещу Руската федерация, информира УНИАН, като цитира съобщение на Министерството на отбраната на САЩ.

То бе разпространено, след като Вашингтон одобри още 100 милиона долара в подкрепа на Киев. Това става факт, след като на 7 април Сенатът на САЩ единодушно прие законопроект за възраждане на програмата от Втората световна война, позната като "Ленд-Лизинг".

С решението си сенатът позволи на президента Джо Байдън да изпраща оръжия и друга помощ за отбрана на Украйна по опростена процедура, тъй като украинските военни доказаха, че могат да се преборят с окупаторите само ако имат необходимото оръжие, а не ако участват чуждестранни военни.

След това Пентагонът публикува списък на оръжията, които вече са пристигнали в Украйна, както и тези, които ще бъдат доставени.

Списъкът включва:
- Над 1400 зенитни системи "Стингър"
- Над 5000 противотанкови системи "Джевлин"
- Над 7000 други противотанкови системи
- Стотици тактически дронове "Суичблейд"
- Четири радара за проследяване на противоартилерийски и безпилотни въздушни системи
- Четири противоминометни радарни системи
- Бронирани високомобилни многоцелеви колесни превозни средства
- Над 50 милиона патрона
- 45 хиляди комплекта бронежилетки и каски
- Ракетни системи с лазерно насочване
- Безпилотни въздушни системи "Пума"
- Уреди за нощно виждане, термовизионни и комуникационни системи, оптика
- Търговски услуги за сателитни изображения.

Според Си Ен Ен това довежда общата помощ на САЩ за Украйна до около 1,7 милиарда долара от началото на руската инвазия.

Законът "Ленд-Лизинг" реално позволява американците да дават под наем въоръжение, което страната получател ще изплаща по-късно.

Смята се, че програмата, създадена през Втората световна война, е помогнала за обрат във войната, тъй като САЩ започват да пращат по-бързо оръжие на съюзниците.

Разликата между оригиналния закон и днешния е, че тогава САЩ са участници във войната.

Програмата "Ленд-Лийз" (б.р.-"Заем-наем") е система за помощ, която Съединените американски щати предоставят безвъзмездно на съюзниците си по време на Втората световна война - боеприпаси, техника, храни, стратегически суровини и др. 

Концепцията на "Заем-наем" дава на американския президент пълномощия да помага на всяка страна, чиято отбрана се смята за жизненоважна за САЩ.

Законът за "Ленд-лийз" е приет от Конгреса на САЩ на 11 март 1941 година и предвижда, че доставените технически материали (автомобили, военна техника, оръжие, суровини и т.н.), унищожени, изгубени, но използвани по време на войната, не подлежат на заплащане (член 5).

Доставеното по "Заем-наем" имущество, което след края на войната е годно за употреба за граждански цели, да бъде заплатено напълно или частично на базата на предоставени от САЩ безлихвени кредити.

 

Лидерът на парламентарната група на демократите в САЩ Нанси Пелоси

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Умната сврака, с двата крака

    29 Апр 2022 9:13ч.

    Това трябва да говори, че вече са във война с Русия, с двата крака. Напоследък имам много натрапчиво чувство, че Русия води нато за юларчето и нато влиза във всичките капани. Още неща ще си признаят атлантиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    29 Апр 2022 9:49ч.

    За какво говориш, знаеш ли колко руснаци ще умрат от тази нова техника? Путин допусна грешка със започването на войната. Даде формалния повод срещу Русия да се обърнат много държави едновременно. А САЩ пак печелят от „лизинга“, явно те няма да събират по една заплата, за да „даряват“ оръжия, Украйна ще стане тяхна, длъжник за дълго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    29 Апр 2022 9:51ч.

    Украйна в бъдеще ще работи за САЩ, за да си плати глупостта, че са се хванали с тях, те ще им окажат и друга помощ, за възстановяване. Пак ще трябва да я платят. Дори руснаците да имат политически превес в Украйна, след войната, ще бъдат длъжници на САЩ. Знаем какво значи икономическата задлъжнялост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бла бла

    29 Апр 2022 10:05ч.

    Нещо няма тъй да стане, ама щом си знаете... Мислене в рамка. Затова всеки ден Путин изненадва със стратегия. Абе с две думи: стойте и гледайте! Няма да има време да си отворите устите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТАСС е упълномощена да съобщи

    29 Апр 2022 10:19ч.

    Нека Сатанинските Античовешки Щати да си видят статистиката от ВСВ и официално да обявят какъв процент от помощта им е била за СССР – 4% ЧЕТИРИ ПРОЦЕНТА и всичко е плащано с ПЛАТИНА !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    29 Апр 2022 11:02ч.

    Хелеборус, пак ще повторя, какво е казал един чорбаджия: "Хубаво жито, ама изпито". Защото синът бил пияница. Същото е с Украйна. Как ще ги изплати тези заеми-наеми и пр. дивотии? Украйна е продадена. Най-малкото не е самостийна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оха!

    29 Апр 2022 13:58ч.

    Рашистките орки трябва и ще бъдат унищожени до край! Просто карма:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Lsczob

    12 Май 2022 22:10ч.

    buy generic sulfamethoxazole - <a href="https://bactrimx.store/">buy trimethoprim generic</a> viagra medication

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vjydjr

    03 Юни 2022 13:15ч.

    lasix brand - <a href="https://ivermecptin.com/">ivermectin 3 mg oral</a> ivermectin tablets

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Piogre

    25 Юни 2022 18:31ч.

    flexeril price - <a href="https://rcyclobenzapri.com/">flexeril 15mg price</a> buy inderal online

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хартиеният тигър

    29 Апр 2022 9:16ч.

    Нека напомним, че тази безвъзмездна помощ е просто печатане на хартийки без каквато и да било стойност. Явно атлантиците са решили да обявяват фалит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    29 Апр 2022 9:55ч.

    Няма да им дават пари, а оръжия, които вече са произведени, а после украинците ще им ги изплащят дълги години, може би с лихви, като във всеки лизинг. Т.е. това е изгодна продажба, с геостратегическа печалба за американския интерес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • преиграват без да мислят, че терористите не дремят

    29 Апр 2022 10:32ч.

    Ако е помощ, защо не е безплатна? Всичкото това може да се използва срещу гражданското въздухоплаване и търговските съдове на САЩ, ако продължава недалновидно да постъпва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скоро в Украйна ще прозвучи тътенът на танковете Льолпарт, наследник на славнити Тайгър от ВСВ всяващи ужаст в хлабавите редици на Червената армия подкарани насила срещу картечниците ИМГЕ

    29 Апр 2022 9:29ч.

    Къртечниата ИМГЕ в усъвършенствуван вариант е способна да трупа купчина от трупове и вече притежава робот за зазчистване на амбразуната така че да продължава да стрелйа докато избие всички атакуващи ъгресъри

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    29 Апр 2022 11:05ч.

    картечниците ИМГЕ. На баба ти хвърчилото. Едно име не можеш да запомниш като хората, ама си цар на маниерниченето. Пък и с ужас, и без ужас Тайгърите (пак някаква дивотия на словоблудничене) бяма разбити. Сигурно сами са се разбили, а ИМГЕ-тата са разстрелвали немци, та накрая не останаха хора да опазят Берлин. Поне не пишете глупости. Но явно това е задачата, за която сте определен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С пристигането пък на Чешките танкове Русия с изненада разбра, че техните приятели от ВСВ Четиримата танкисти и кучето днес вече искат да ги убият много бързо

    29 Апр 2022 9:36ч.

    ГУСЛЕК И ЯНЕК вече много бързо ще им светя маслото, а кучето Шарик ще им наръфа путлирискити задници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z Бандеровката се уплаши и скри Z

    29 Апр 2022 10:44ч.

    И като се събуди краката ти в цукалото ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Girl Don't Tell Me The Beach Boys

    29 Апр 2022 10:56ч.

    До една седмица поляците (професия) и мамалигарите ще нападнат Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всики цивилизовани заедно

    29 Апр 2022 14:00ч.

    Заедно срещу рашистките орки, които ще будат зачистени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • vov

    29 Апр 2022 9:42ч.

    Тотално заробване на украинците за поколения напред. Но при разпад на държавата ще пият студена вода. Имат явно доста напечатани пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    29 Апр 2022 14:04ч.

    Украйна ще изплати наемът с тотално американски инвестиции, взаимно изгодни и с най-висши технологии, особено във военнта отбрана. Така че, рашистите, които оцелеят, да не си и помислят, че ще прекрачат границата, дори и разоръжени! Нито един рашист няма да има достъп до държавите от ЦИВИЛИЗАЦИЯТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    29 Апр 2022 10:05ч.

    Я САЩ да си видят статистиката от ВСВ и официално да обявят какъв процент от помощта им е достигнал до съюзниците, преди Хитлер да ги е избомбил от подводници, кораби и самолети (10 % - нали)?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    29 Апр 2022 10:06ч.

    Ленд-Лиз през ВСВ започва с Англия. Преди да отпуснат на СССР са се уверили, че имат злато за да плащат. Посланика в Москва е посетил златно находище в Сибир. И … е трябвало да се уверят, че СССР ще победи. Отпуснали са СЛЕД първите победи на Червената армия. Сега сигурни ли са Украйна да победи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    29 Апр 2022 10:44ч.

    Неграмотността не е порок, лекува се. Програмата Ленд-Лийз е от Април 1941 г и наистина са доставяли на Англия, но още Октомври 1941 започват доставки за Сталин.До него момент РККА само е отстъпвала пред немските войски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    29 Апр 2022 11:23ч.

    До 24 юни 1941г парите на СССР в САЩ за замразени. След като СССР има възможност да ги ползва, КУПУВА оръжие от САЩ. След това ЧАСТНИ организации от САЩ изпращат оръжие за СССР. Преди САЩ, Англия дава оръжие. При битката за Москва повечето чуждо оръжие е от Англия. След тази битка САЩ започват да доставят повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    29 Апр 2022 14:06ч.

    Знаеш, че въоръжение, дрехи,храна изразходени и погинали по време на войната не са плащани. Условието запазената техника след войната да се заплати... но също нищо не е заплатено от СССР на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    29 Апр 2022 10:29ч.

    "Помощ" по американски: "САЩ ще могат да предоставят на Украйна оборудване под условие, че то ще бъде заплатено впоследствие."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е честна игра

    29 Апр 2022 14:08ч.

    Няма безплатен обяд. И това му е хубавото, че при ясни условия - добри приятели. А не като съветските товарищи, които уж всичко им е безплатно, а всъщност на тройна цена, некачествено и през носа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    29 Апр 2022 10:41ч.

    Като полудели са САЩ. Трябва да преосмислим външната си политика, а за целта са необходими съвсем други, различни политици в парламента ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z Бандеровката се скри Z

    29 Апр 2022 10:41ч.

    Съобщава се за прехвърляне в Украйна на бойци от турската крайнодясна екстремистка организация "сиви вълци" Предполага се, че бойците могат да бъдат използвани за контраатака по руските войски в Украйна. Турската екстремистка организация "сиви вълци" има тесни връзки с ЦРУ и НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    29 Апр 2022 10:49ч.

    Едно време като учихме история не споменаваха за "Ленд-лиза". То и участитено на американците във войната беше само с пускането на атомните бомби. Но виж, операцията на "Малката земя" беше решаваща за обрата във войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Let The Good Times Roll

    29 Апр 2022 11:00ч.

    Тролът се събуди и започна да лъже ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Апр 2022 10:55ч.

    финансов одит на украина къде е оръжието и парите парите се връщат обратно в офшорните зони като комисионни делауер напр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лидерът на парламентарната група на демократите в САЩ Нанси Пелоси

    29 Апр 2022 10:58ч.

    "СЛАВА УХАНИ!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    29 Апр 2022 11:04ч.

    Нещата все повече се доближават до играене на Атлантида. От друга страна поляците са се настроили да си вземат Западна Украйна и нищо чудно Русия да ги сбие помежду им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не, поляците не са се настроили да си вземат Западна Украйна!

    29 Апр 2022 14:13ч.

    Това е провокативен фейк на Наришкин/Кремъл с цел отчаян ход да се скарат украинци и поляци, и да се забие клин между НАТО-вските членки. Още 2008 г. Путьо предлага това на Туск/Полша да си разделят Украйна, но поляците дори не са му отговорили на болезнените му комплексирани амбиции да върне времето назад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    29 Апр 2022 11:04ч.

    Нека изясним какво представлява Ленд-Лиз. Дава се оръжие и военна техника за ползване. Което се унищожи се отписва. Всичко, което е здраво и годно трябва да се върне. Всичко здраво и годно, което приемника задържа за себе си, трябва да се плати. ДНР и ЛНР се сбабдяват с изпратеното от САЩ оръжие и след краят ще са извън Ленд-Лиз задълженията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    29 Апр 2022 14:17ч.

    ДНР, ЛНР и Крим са украински суверенни територии, от които ще бъдат изгонени сепаратистите. Войната ще се води докато бъдат изтикани зад тези суверенни граници на Украйна! И затова всички НАТО-вски държави вкл. и новите членки, вкл. и другите присъединили се държави към ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯ съюз ще помагат до победата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФСБ в преддверии Дня Победы обнародовала архивные документы о самоубийстве Гитлера

    29 Апр 2022 11:08ч.

    Руководитель тайной государственной полиции нацистской Германии группенфюрер СС Генрих Мюллер совершил самоубийство в конце апреля 1945 года. Баур рассказывал на допросе, что до конца апреля 1945 года близкое окружение Гитлера, которое укрывалось вместе с ним в бункере рейхсканцелярии в Берлине, не знало о решении фюрера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    29 Апр 2022 11:17ч.

    Щатите явно са решили да отстрелят Русийката, която след войната ще е в пълна изолация и ще си ближе раните поне едно 50 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пинокио

    29 Апр 2022 11:27ч.

    Май може обратното да стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    29 Апр 2022 11:30ч.

    Дипломатически отношения, признаване, на СССР от Германия - 1923г, от Япония - 1925г, от Англия - 1927г, от САЩ - 1933г, от България - 1934г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    29 Апр 2022 11:34ч.

    В Украйна САЩ ще затънат много повече, отколкото в Афганистан, Ирак, Виетнам и Сирия взети заедно... Повярвайте ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ръководителят На Крим Сергей Аксьонов:

    29 Апр 2022 12:12ч.

    Не се съмнявам, че значителна част от въоръжениетоза Киев, в крайна сметка ще се окаже в ръцете на нашите воини-освободители като трофей. И те ще разбият украинските нацисти с това оръжие, връщайки концепцията за ленд-Лиз към първоначалния й исторически смисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В крайна сметка въоръжението няма да спре да се стича от всички цивилизовани страни, докато Украйна не победи!

    29 Апр 2022 14:24ч.

    На какво разчитат рашистките орки, като имат ограничен военен капацитет, деморализирана, неподготвена, без ефективна логистика и комуникация армия, преидмно от наборници, неграмотни бедни от малцинствата и деградирали мародери и главорези от ЧВК, тик-ток чеченци в ролята на НКВД с тикането на наборниците да не се разбягат. Крим, ДНР и ЛНР са украински и ще бъдат върнати на суверена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изгубеният

    29 Апр 2022 15:22ч.

    Щом и присъствието на Герасимов не помогна за напредък по Изюмското направление, не знам за какъв Киев се готвите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ситуацията в Азовстал каква е?

    29 Апр 2022 13:34ч.

    Носи се миризма на нацистко печено

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кармата ще застигне всеки рашистки орк

    29 Апр 2022 14:28ч.

    Всяка пролята кръв на отбранителите на Мариопол, работниците на Азвостал и цивилните родолюбци ще бъде обезвъзмездена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз вярвам в кармата

    29 Апр 2022 14:32ч.

    Щом им се случва на отбранителите дето ги спрягаш, значи си го заслужават..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха, случва им се, защото голяма част от украинците и цивилизованият свят бяха лековерни, че рашистите са хора и не са способни на такива безумия и античовещина

    29 Апр 2022 14:56ч.

    А световните политици си затваряха очите, че Путьо винаги е бил бандит и рекетьор. Поощряваха болните му амбиции да прегази и унищожи светът, но да се самонарече "велик". Колко геноцида проведе над бившите народи, които се отделиха и освободиха от СССР, за да ги окупира наново, дори като ги изгори?! Ами Афганистан, Сирия, Мали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аха-маха

    29 Апр 2022 14:58ч.

    щом им се случва значи го заслужават.. Според закона на кармата поне..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи