САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

Автори: Ана Мълвой, Питър Сноудън, Politico Следвайте "Гласове" в Телеграм

Високопоставен американски дипломат, отговарящ за противодействието на дезинформацията, каза, че украинският президент Володимир Зеленски трябва да бъде по-отворен към разкриването на информация за военната ситуация в Украйна, предава Politico.

Коментарът му беше направен на фона на засилените руски атаки на фронта и намаляващия международен фокус към войната, посочва изданието. Военната помощ в размер на 60 милиарда долара, която Джо Байдън поиска за отпускане на Киев, продължава да е блокирана в Конгреса.

Джеймс Рубин, който ръководи Центъра за глобално ангажиране към Държавния департамент на САЩ, каза, че „понякога украинското правителство се противопоставя на свободата на информация, която на нас ни изглежда нормална“.

"Понякога военните репортери съобщават неща, които невинаги са в интерес на Володимир Зеленски", продължава той. "Но в една демокрация, в каквато се надяваме и все по-често виждаме да се превръща Украйна ... те могат да разберат, че да има военни репортери, които да отразяват войната, дори и понякога да има лоши новини, е много по-добър вариант от контролираната среда, която Русия е наложила на целия си народ."

Докато украинските и западните журналисти настояват за по-голям достъп до фронтовата линия, властите в Киев ограничават репортажите от чувствителните зони на конфликта и отричат по-силна роля на държавното радио и телевизия с мотива, че ограниченията служат за потушаване на руските кампании за дезинформация.

Рубин обаче изказа предположението, че по-добрият достъп би засилил спешната нужда на Украйна от повече помощ от съюзниците ѝ. Той добави, че макар страната да се "движи в правилната посока", тя все още не е "пълноценна демокрация" - с някои неблагоприятни последици за потока от информация.

Рубин, бивш говорител на Държавния департамент, съветваше топ дипломата Мадлин Олбрайт по време на конфликта в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, а по време на работата си в Сената съветваше и настоящия президент Джо Байдън по въпросите на външната политика.

В предаването "Power Play" Рубин обсъди и съвместните усилия на САЩ и техните съюзници за борба с използването на изкуствен интелект от страна на противниците в опитите им да разпространяват фалшиви новини. Изследователи в областта на сигурността смятат, че базирана в Русия операция за дезинформация, например, може да е помогнала за създаването на конспирации в социалните медии относно здравето на принцесата на Уелс във Великобритания, преди тя да разкрие диагнозата си рак.

Запитан за ролята на изкуствения интелект в борбата с дезинформацията, Рубин отговори: "Вярвам, че сме изправени пред информационна война, както от съществуващите технологии, така и подсилена от възможността за дезинформация, генерирана от изкуствен интелект. Единственият начин, по който смятам, че можем да се справим с това, е държавите, които вярват в свободата на информацията и искат да попречат на Русия и Китай да развалят информационната среда, да се обединят в коалиция. 

"Създадохме рамка, дипломатическа рамка за това, която ангажира британците, канадците и САЩ да работят заедно, за да се опитат да се преборят със съществуващото предизвикателство и да измислят начин в средата на ИИ да се уверят, че има маркиране, има воден знак, така че хората да знаят кога е генерирано от ИИ или не е генерирано от ИИ", каза той.

Източник: politico.eu

 

 

 

 

Коментари

  • Боги

    28 Март 2024 15:06ч.

    Изглежда естественият интелект на видни бивши и настоящи съветници, сенатори, говорители и пр. силно е закърнял. В едно изречение се говорят несъвместими неща. Украйна била демокрация и се движела в правилна посока? Хайде, де! За Рубин правилната посока е изтребването на населението, живеещо в Украйна, до крак. Щом намеси и Кейт Мидълтън като жертва на руския ИИ, направо си направи харакири. Значи не принцесата се е крила и не е давала информация за здравословното си състояние, а великата Русия е организирала конспирации по неин адрес. В желанието си да изпъкне като много умен е забъркал турски тюрлюгювеч, без подправките, обаче. В щатите може и да минават подобни мътни бози, но нам - не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Положението на фронта е катастрофа, но след месец калта ще изсъхне и ще стане ад.

    28 Март 2024 15:52ч.

    По-добре да започнат преговори преди да стане проходимо, защото после територията при преговорите ще е много по-малко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Март 2024 16:32ч.

    Тежката истина е за семействата на загиналите и инвалидите от военните действия.................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рубин говори за дезинформация в мъглата, а обективната истина свети кристално

    28 Март 2024 15:09ч.

    Така хайде ако имате да казвате нещо САЩ да си го казват на Зеленски и да спрат да занимават с света със собствените си объркани мисли и действия за оръжия, военни помощи, финансови помощи, санкции. Писна ни от нахалството американско да казват на чуждите народи и държави как да живеят в собственити си домове. Ай сиктир и на наглостта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    28 Март 2024 15:36ч.

    И тоя е руски агент, разпространяващ руска дезинформация, докато се прави на борец срещу руската дезинформация! "тежката истина за ситуацията на фронта" е, че ватенките всеки момент ще свършат снарядите и пералните и ще побягнат позорно обратно към Москва, а Зеленски ще направи победен тур Киев-Севастопол-Москва, където лично ще арестува Путин и ще го отведе в Хага, за да реализира на живо наградената с "Икар" пиеса "Хага"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя от Посолтвото

    28 Март 2024 15:45ч.

    В Думата на РФ е внесен законопроект за тотално преминаване на критичната държавна софтуерна и хардуерна инфраструктура на продукти създадени в РФ. Това би намалило рисковете от кибератаки, както би облекчило процеса на т.н. "импортозамещение"! Очакването е да се постигнат резултати в най-близко бъдеще, което ще повлече след себе си и тотален преход във всички икономически, финансови и социални сфери.РФ разполага с всичко необходимо от научен потенциал до суровинна база, както и промишлен потенциал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    28 Март 2024 15:50ч.

    На ВСУ отдавна е известна честотата и позивната "ВОЛГА"! Скоро използването ще стане масово, под строй, с искане за непопадане в списъците за размяна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ситуацията на фронта

    28 Март 2024 16:32ч.

    Сама си се показва и без цензура. Украйна март 2024 е там където бе Германия март 1945. Предстои краха. Да видим какво са договорили Вашингтон и Москва и колко ще си “отгризне” Путин ? Харков , Одеса , Днепропетровск … ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    28 Март 2024 20:04ч.

    До Полша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    28 Март 2024 16:40ч.

    Каква демокрация е днешна Украйна бе, кого заблуждаваш, тя е абсолютна диктатура именно заради вашия интерес. Тероризират хората, карайки ги насила да стават пушечно месо заради геополитическото ви влияние и натрапничество в руския свят и Евразия. Докога ще ни се пишете на победители в някаква си студена война, след като се знае, че и една пушка не е пукнала и победата ви е напълно мнима, при условие че съветската номенклатура доброволно ви сдаде властта. И колко славяни и православни трябва да умрат заради вашите юдейски ищахи?? И кога ще си признаете абсолютния провал на цялата ви неоколониална псевдолиберална митология, благодарение на която се настанихте на креслото на хегемон на глобуса?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    28 Март 2024 17:14ч.

    Фалираха ви кочината бе копейка. Даже Горбачов беше потресен как се крили, че бвп на Ссср било не 50% от сащското, а 25 %.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пребоядисано за една нощ бивше комуне нещатно

    28 Март 2024 17:37ч.

    Не те знам точно колко си дърто, обаче си зациклил в края на 80-те, когато все още ти е ставала пешката и няма излизане оттам. Като заклинил винт на стар британски ръждясал кораб си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    28 Март 2024 18:53ч.

    в украйна дрогираното наркоманче „зеля“ (верен съюзник на когото е БГ ШАЙКАТА) напълно е полудяло: в момента провежда моГилизация на хора с ограничена годност - пациенти с туберкулоза, хепатит, ХИВ, с психични разстройства и невротични разстройства, с някои заболявания на централната нервна система, на кръвта, на ендокринната система, и с епизодични пароксизмални разстройства (пристъпи на паника, припадък , световъртеж, епилептични припадъци). а наскоро е обявен за „годен“ да воюва и инвалида 2-ра група (Ал. Денисенко) - едноок младеж с липсваща китка на ръката...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи