САЩ ударно въоръжават Тайван

САЩ ударно въоръжават Тайван

Следвайте "Гласове" в Телеграм

САЩ се готвят да прехвърлят оръжия на стойност 500 млн. USD на Тайван по бързата процедура, използвана за предоставяне на военна помощ на Украйна, съобщи аг. Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според тях се очаква „оръжия или помощно оборудване“ на стойност 500 млн. USD да бъдат разпределени по нареждане на президента на САЩ Джо Байдън от съществуващите американски запаси. Какъв вид оборудване ще бъде включено в този пакет, все още не е известно, отбелязва Bloomberg.

Както обяснява агенцията, приетият през декември 2022 г. проектобюджет за отбрана на САЩ за фискалната 2023 г. (започваща на 1 октомври) съдържа клауза, според която президентът може по свое усмотрение да предостави на Тайван военна помощ в размер на до 1 милиард долара Тази процедура позволява на администрацията на САЩ да ускори режима за прехвърляне на оръжия от съществуващите запаси на съюзниците, вместо да сключва договори за тяхното производство.

Bloomberg подчертава, че тази процедура не е използвана досега за трансфер на оръжия в Тайван. В същото време администрацията на САЩ го „използва, за да ускори доставките на оръжия за Украйна“.

Същеверемнно на пресконференция в петък говорителката на Външно министерство Мао Нин разкритикува „засилващия се военен сговор между Съединените щати и тайванските власти“, като каза, че САЩ превръщат Тайван в „буре с барут“, съобщи Радио Китай.

Коментарът ѝ бе по повод посещението в Тайван на делегация от 25 американски оръжейни компании и участието им във „форум за отбрана“ с властите на острова.

Мао каза, че продажбите на оръжия на Тайван нарушават грубо принципа за „един Китай“ и договореностите между Пекин и Вашингтон за статута на острова. „Визитата на оръжейни търговци и така нареченият „форум за отбрана“ са поредното доказателство, че САЩ превръщат Тайван в „буре с барут“, което само ще създава проблеми за тайванските ни сънародници“, подчерта Мао Нин.

„За пореден път призоваваме САЩ да спазват принципа за „един Китай“ и трите съвместни комюникета между нашите две страни, да прекратят продажбите на оръжия и военните контакти с Тайван и да спрат да създават условия, които биха могли да предизвикат напрежение в Тайванския пролив“, каза говорителката.

„Китайската страна ще предприеме силни и решителни мерки за твърда защита на нашия суверенитет и интереси на сигурността. Всички външни сили, които се намесват във вътрешните работи на Китай и подкопават мира и стабилността в Тайванския пролив, трябва да носят последствията и да платят цената за своите погрешни действия“, посочи тя.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайван запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на КНР, подкрепена от повечето страни, включително Русия, островът е една от китайските провинции.

САЩ прекъснаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и ги установиха с КНР. Прокламирайки политиката на „един Китай“, Вашингтон в същото време продължава да поддържа контакти с администрацията на Тайпе и доставя оръжие на острова. Напрежението в района на Тайванския пролив сериозно ескалира, след като тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова на 2-3 август 2022 г.

Източници: fakti.bg, "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Военна стратегия на САЩ

    06 Май 2023 17:21ч.

    Руснаци от Украйна против руснаци от Русия. Китайци от Тайван против китайци от Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ПРОВОКИРАТ ТРЕТА СВЕТОВНА

    06 Май 2023 23:06ч.

    Как са нашите евро - атлантици?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ПРОВОКИРАТ ТРЕТА СВЕТОВНА 06 Май 2023 23:06ч. Как са нашите евро - атлантици?

    07 Май 2023 8:22ч.

    Е, как да са?! Къде що има либерал из БГ-то е в предоргазмено състояние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много, много животи дължат гнусните на човечеството

    07 Май 2023 0:57ч.

    Това, което се сручва днес в Северното Причерноморие днес, ще дойде в техните градове. Много, много животи на англоезични по рождение е техният дълг. Много, много деца, които биха научили англоезически от майките си ням да се родят. Умирайте, англоезически дечица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи