САЩ твърдят, че ще пращат танкове "Ейбрамс" на Украйна само заради натиск от Германия

САЩ твърдят, че ще пращат танкове "Ейбрамс" на Украйна само заради натиск от Германия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Решението на Съединените щати да предоставят на Украйна бойни танкове "Ейбрамс" (Abrams) е било взето под натиск от страна на Германия. Това се казва в неочаквано изявление на Вашингтон, цитирано от ДПА.

Президентът на САЩ Джо Байдън се е съгласил да предприеме тази стъпка, след като германците му казали, че не искат да изпращат своите танкове "Леопард", без САЩ също да се ангажират с изпращането на бойни машини от своя страна, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от БТА.

Американските военни не подкрепиха изпращането на танковете "Ейбрамс", тъй като сметнаха, че машините не са подходящи за бойното поле в Украйна.

Изказването на Съливан, което идва само дни преди посещението на германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон, противоречи на предишните изявления на Белия дом, както и някои от изявленията на германското правителство.

Въпреки многократните призиви от страна на Киев Шолц дълго време се колебаеше дали да предостави германски бойни танкове "Леопард" на Украйна. Той обаче промени позицията си миналия месец, след като Вашингтон се съгласи да предостави собствените си танкове "Ейбрамс", отбелязва ДПА.

Германският канцлер неведнъж подчерта колко тясно Германия координира действията си със съюзниците по въпроса за предоставянето на материална подкрепа за Украйна.

"Първоначално Байдън бе срещу изпращането им (бойните танкове "Ейбрамс"), защото военните му казаха, че те няма да бъдат от ползва на бойното поле в тази битка", заяви Съливан. Въпреки това, в интерес на "единството на съюза" и, за да гарантира, че "Украйна ще получи каквото иска", Байдън се съгласи да предостави танковете, нищо че "Ейбрамс" не са това, от което Украйна се нуждае в този момент, добави той.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Горките янки

    27 Фев 2023 15:32ч.

    Жив да не бях, САЩ са под ботуша на Шолц :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    27 Фев 2023 15:50ч.

    brimful of Ukraine! n'oubliez jamais: целта е кучето да се храни така, че да не умре, но да лае силно…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За 3-ти път Германия е на път да бъде пре$бана от "съюзниците" си. Който няма мозък, то се предава, като вирус и на поколенията.

    27 Фев 2023 15:55ч.

    До какво доведоха всички напъни? До факта, че "честният разговор за мотивите и последствията" стана невъзможен. САЩ решиха да налеят масло в огъня под формата на увеличено финансиране, оръжия и техническа подкрепа, без които Украйна щеше да бъде принудена да преговаря, може би дори да предотврати война. Много брилянтни, добре информирани дипломати и учени алармираха за дипломатическата арогантност на САЩ, но без резултатКато друг резултат – влошаване на стратегическото, индустриално, икономическо, политическо и военно положение в Украйна и Европа. Германия например плати 10 пъти повече за нарастването на газовите си запаси, отколкото година по-рано. Предстоящата година на конфликт обещава да бъде много по-опустошителна за Украйна от това, което сме виждали досега. Русия няма да се вслуша в съмнителни предложения за преговори, основани на искания, които игнорират проблемите, които са причинили войната на първо място. Интересен материал публикува и консервативният американски седмичник American Thinker. На годишнината от CBO изданието посочва, че администрацията на Джо Байдън е посегнала на свещеното - на пенсионните спестявания на гражданите. Беше решено действително да ги изтеглят и да ги дадат на украинските пенсионери.Американските данъкоплатци, които правят вноски във фонда за социално осигуряване, възмутени очакват значително намаляване на собствените си обезщетения, което се очаква да се случи през 2034 г. Но сега те могат да се утешат с факта, че всички категории украински пенсионери ще получат 20% увеличение през март 2023 г.", се казва в статията.Още през март тази година правителството на Украйна ще индексира пенсиите с 20% за около 10 милиона украинци, пише вестникът, цитирайки думите на премиера Денис Шмигал.Американските данъкоплатци усърдно правят плащания към фондовете за социално осигуряване. Но Байдън реши да преведе тези пари в Киев – за изплащане на пенсии на украинците.С други думи, президентът на Съединените щати лиши собствения си народ от облаги, помагайки на една корумпирана страна да се справи с проблемите си.През март 2023 г. всички категории украински пенсионери ще получат 20 процента увеличение на пенсиите. Още през март правителството ще индексира пенсиите с 20%“, каза премиерът на Украйна Денис Шмихал. И това увеличение ще засегне около 10 милиона украинци.Наистина удивителното е, че Джо Байдън и медиите директно говорят за това - правителството използва вашите пари, за да плати задълженията на Украйна към нейните десет милиона пенсионери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • газ

    27 Фев 2023 17:30ч.

    Как не си признаха , че Киро ги е накарал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А украинците ще плащат ли тия безполезни танкове

    27 Фев 2023 17:43ч.

    Или са подарък?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    27 Фев 2023 17:55ч.

    За танковете от САЩ самите те обясниха, че няма да станат за по-рано от година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    27 Фев 2023 18:27ч.

    Танковете не били подходящи за бойното поле в Украйна,казали ам.военни.Скоро не бях чувал толкова"добър"виц.Танковете са бойни машини проектирани за всякакви условия и терени.Условието което не може да бъде включено в проектирането и използуването им в конкретния случай е страха. Страхът от поражение на бойното поле с всички произтичащи от това последствия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе не е баш така

    27 Фев 2023 19:06ч.

    Абрамс-ите никога не са воювали в "руски" условия. Американските танкови снаряди са по-малки от руските, за да могат да се обслужват на ръка от пълнач /четвъртия боец в танка/ , припомняме че руските танкове са с тричленен екипаж и автоматично зареждане. По-малките размери на снарядите американците постигат с по-мощна запалителна сила на праховете в снаряда. Това добре, обаче такива прахове са с по-тесен температурен диапазон на безопасна работа. Руските снаряди са безотказни от -50 до +50 градуса. Американските снаряди могат да "заклинят" при студ. Така че удачен момент за Абрамс-ите е точно сега, да ги пратят в края на зимата, когато свършват студовете. Десетина танка, руснаците ще ги издумкат до есента , и следващи танкове ...няма да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    27 Фев 2023 20:10ч.

    Така е колега,затова съм добавил произтичащите последствия.Даже дума няма да отварям за маневреността и скорострелността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    27 Фев 2023 18:58ч.

    Тъй, и къде смятат янките да ги използват? Щото очевидно имат -"конструктивни особености", които ги правят пригодни само за определени места. Кои са те?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи