САЩ спират помощта за Киев, отказали на Зеленски да свали ген. Валерий Залужни

САЩ спират помощта за Киев, отказали на Зеленски да свали ген. Валерий Залужни

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ръководителят на администрацията на украинския президент Андрий Ермак е провел нови срещи с лобисти, на които е обсъждан въпросът за американската финансова и военна помощ, съобщават източници от украинската делегация в САЩ.

По време на преговорите е бил даден ясен сигнал, че повече помощ няма да има, заради принципната позиция на Доналд Тръмп, който контролира долната камара на Конгреса и въпросът не може да бъде решен. 

Твърди се още, че Андрий Ермак е опитал да съгласува във Вашингтон свалянето на главнокомандващия ВСУ ген. Валерий Залужни, но е получил строго мъмрене от съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нареждане да не пипат генерала.

За това пише украинският опозиционен Телеграм канал Резидент. Според данни на канала в администрацията на Зеленски отлично разбират, че Западът го предава, а всички заявления на Байдън са игрички с електората му. На практика демократите не направиха нищо, за да се договорят с републиканците за помощта за Киев.

Подобно шоу може да бъде разигравано през цялата 2024 г заради президентската кампания, която е много по-важна от Украйна или престижа на САЩ, още повече че на Тръмп ще му бъде много удобно да обвинява Байдън за още един международен провал.

Провалът на гласуването в Сената на САЩ подава сигнал към съюзниците и елита на Украйна, че администрацията на Байдън ще предаде Зеленски.

В подкрепа на тези твърдения идва събщението на Института за световна икономика в Кил, че помощта за Украйна е паднала до най-ниските си нива от началото на войната.

От август до октомври 2023 г общата стойност на мсички нови пакети се оценява на само 2,11 милиарда евро — най-ниската сума от януари 2022 г. Неотдавна отпуснатата помощ е почти с 90% по-малка, отколкото за същия период през 2022 г. За последните три месеца от 42 анкетирани донори едва 20 са обещали да предоставят нови пакети помощ, което е най-ниският показател от началото на войната.

Провалът в САЩ коментира и бившият съветник на Зеленски Олексий Арестович.

"Надявам се всички добре осъзнаха случилото се в Конгреса?... Част от американския елит е готова да пожертва Украйна заради своите дребнави вътрешнополитически цели", написа той в канала си в Телеграм.

Още една лоша новина за Зеленски идва от Вашингтон - САЩ изпращат съветник в министерството по стратегическите отрасли на промишлеността, за да помага в борбата с корупцията. В задачите му е включена и целта да "помага за привличането на чужди инвестиции в критично важни отрасли", но това изглежда само формално.

Киев има проблеми и с мобилизацията, става ясно от публикации в Телеграм. Бившият командир на бойното формирование "Айдар" Евген Дикий коментира, че Киев е най-слабо засегнат от мерките за мобилизация и се е превърнал в "оазис за укриващи се от военна служба".

Източници съобщават, че администрацията на Зеленски е забранила на Генералния щаб да провежда активна мобилизация в Киев, за да не настройва жителите на столицата срешу Зеленски.

В екипа на президента се страхуват, че жителите на Киев могат да станат авангард на потенциален трети Майдан, който да свали сегашната власт - затова по улиците на Киев почти не се забелязват патрули на военните комисариати.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

Коментари

 • Мари

  07 Дек 2023 15:53ч.

  "Част от американския елит е готова да пожертва Украйна заради своите дребнави вътрешнополитически цели". - Че те ви пожертваха още когато Вики Нюланд раздаваше курабийки на майдана. Сега ще хвърлите на кладата глупака Зеленски, защото ви трябва изкупителна жертва. А накрая ще опрете до руснаците да спасяват рухналата ви държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  07 Дек 2023 16:01ч.

  Зеления е пътник, да се надява че ще "натирят" някъде в слънчева флорида, като гуидото от венецуела, че да не натори и без това вече пренаторения чернозем на Усрайна !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тих преврат в Киев

  07 Дек 2023 15:55ч.

  Боки, Шиши, Тагарчук и сие - четете ли? Това ви чака и вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ъхъ

  07 Дек 2023 17:12ч.

  Плюс Пинокио и Карабас Барабасов! Те формират фундамента на Сорос и Демократическата партия на Балканите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фотин А.

  07 Дек 2023 15:56ч.

  Леле, този клоун от всякъде го шибат, но циркаджията не разбера. Времето ще го изпревари и той няма да разбере. Лобистите могат да направят много за много пари, но не всичко. Държавата му изчезва и той няма да разбере. Най е смешен, навел се над някаква военна карта и йота не разбира, какво офицерите му обясняват. Главнокомандващ!? Хайде да свършва този цирк, та народите на Украйна и Русия да си отдъхнат, та и ние де…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  07 Дек 2023 16:37ч.

  Всъщност третият Майдан не е нещо лошо.Великият украински народ ще се пречисти, имунната му система ще отстрани вирусите и ще прогони и путинския коронавирус.Някой идиот да не би да си мисли, че милионите украинци ще се предадат пред сатаната?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дай боже Путин да е дяволът

  07 Дек 2023 17:40ч.

  Че Сатаната отвън океана няма кой да го сложи в усмирителна риза!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дежурно коментарче

  07 Дек 2023 18:10ч.

  Ама вече и сам не си вярваш. “Великия украински народ…” ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  07 Дек 2023 18:21ч.

  От многобройният народ на Украйна не са останали повече от 20 млн души най-много. Повечето над 50 годишни. Хората бягат от Украйна много отдавна, след Майдана се засили рязко, а след войната стана масово бягство. Освен това Русия контролира в момента 20 % от територията и съответно населението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Россия без путина

  07 Дек 2023 16:40ч.

  https://t.me/politcircus/13186

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...бил даден ясен сигнал, че повече помощ няма да има, заради принципната позиция на

  07 Дек 2023 16:55ч.

  републиканците (главно, но също и другите), които твърдят, че до 5 години ще са във война с Китай. Може да изгледате един от последните епизоди на Тъкър Карлсън - този с Марджъри Тейлър Грийн, където на края се говори точно за това. "Tucker: But there are Republicans who want to go to war with China? MTG: Yes! They are preparing for it. We have to build our military, we have to fund it, we have to build up our manufacturing… Because they say this: we are going to be at war with China within five years. Tucker: They say that out loud, or they think that at night? MTG: They say it out loud in our meetings."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ийа

  07 Дек 2023 17:37ч.

  Новината е с достоверност "една жена ми каза. Не бъркайте мечтите и реалността. САЩ няма да се откажат точно обратното планира се ескалация но те са майстори на баламосването

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баламосване, нови огнища, подхлъзване, .... кой им вярва изобщо

  07 Дек 2023 17:41ч.

  Пари няма д ададат, но и войната няма да спрат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  07 Дек 2023 19:05ч.

  Ийа, това Галя от ПосолствоТО ли ти го подшушна? Или просто пак имаш розови сънища? Такива майстори на баламосването са, че и теб успешно те баламосаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И кой воюва с Русия реално?

  07 Дек 2023 17:39ч.

  Който взема решенията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случаен

  07 Дек 2023 17:54ч.

  Дайте някоя по-весела снимка на човека!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Раша

  07 Дек 2023 18:34ч.

  Ще поживеем, ще видим...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Част от американския елит е готова да пожертва Украйна заради своите дребнави вътрешнополитически цели"

  07 Дек 2023 19:22ч.

  Дребнави? Става дума кой ще има властта , това били дребнави интереси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  07 Дек 2023 22:09ч.

  Пука му на американския елит за Украйна. Не се получава. Значи няма да се влагат повече кинти щото не се получава. А тези няколкостотин хиляди убити украинци са просто разходен материал за достигане на някакви цели. Не се е получило. Ще ги запишат в някакви странични загуби и ще измислят нещо ново.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  07 Дек 2023 19:54ч.

  Американците се измъкват, и оставят незалежната в ръцете на Лондон и Ватикана

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  07 Дек 2023 22:03ч.

  Наистина голяма еуфория, без грам основние! Тук не е ли ясно, че поне 60 % от едно 06 милиарда долара ще останат във военнопромишления комплекс в САЩ? В кои фирми, "демократични" или "репуликански"? Докато нещата не станат50/50 така ще. Сякаш тук не е същото - дайте Хинков, ние ще гласуваме еди какво си. Ще се разберат, помощта ще потече. И пак да напомня, толкова, колкото да се постигне планирания резултат. От март нататък ще стане ясно. До тогава толкова, колкото да удържат позициите. Аааа, и европейците да се сетят, че и от тях се очаква това-онова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  07 Дек 2023 23:10ч.

  Загубена кауза, не е за сефте като виетнам, куба, афганистан и др. Европейците да си я дондуркат украйната, сащ бяха до тук. Добрите новини за украинците е, че ще си получават повиквателните по електронната поща и след това до 48 часа да се явят в окръжията. Кратка подготовка и на първа линия в окопите, после ги водят изчезнали без вест докато гният и смърдят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  08 Дек 2023 11:25ч.

  лобистите в сащ не могат да се разберат кои да свие повече от помощите за украина и израел сега ще им излизат мръсните дела на тези убиици по генезис

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • aZ-ът

  08 Дек 2023 11:38ч.

  Един президент по време на война (навсякъде президентът е върховен главнокомандващ в този случай) ще пита чужда държава, на майна си райна, може ли, разрешават ли му да смени един от генералите си. И те му забраняват. Дори и Хитлер и Сталин не са се държали така със съюзниците си. Смятай докъде се докараха украинските смешници .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи