САЩ ще продадат реактивни системи "Химарс" на Полша за $ 10 млрд.

САЩ ще продадат реактивни системи "Химарс" на Полша за $ 10 млрд.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съединените щати обявиха, че одобряват продажбата за 10 млрд. долара на 18 прецизни реактивни системи за залпов огън "Химарс", боеприпаси и друго оборудване на Полша, съюзник на НАТО, която граничи с обхванатата от конфликт Украйна.

"Предложената продажба ще подобри полските воеен капацитет за осъвременяване на способностите, като същевременно допълнително ще подобри оперативната съвместимост със САЩ и други съюзници", се казва в изявление на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.

"Полша възнамерява да използва тези отбранителни продукти и услуги, за да модернизира въоръжените си сили и да разшири възможностите си за укрепване на защитата на родината и възпиране на регионалните заплахи", се допълва в съобщението.

Пусковите установки "Химарс" изиграха ключова роля в борбата на Украйна срещу инвазията на Москва, като позволиха на силите на Киев да нанасят прецизни удари по складове за доставки и други руски позиции.

Съобщението за продажбата на ракетните установки на Полша - която има дълга граница с Украйна - идва почти година след началото на руската инвазия.

Държавният департамент одобри евентуалната продажба, а във вторник Министерството на отбраната и сигурността предостави необходимото уведомление на Конгреса, който все още трябва да подпише сделката.

Системата M142 Himars (High Mobility Artillery Rocket System) е модернизирана, по-лека и по-гъвкава колесна версия на гъсеничната M270 MLRS, разработена през 70-те години на миналия век за американските и съюзническите сили.

"Химарс" носи една предварително заредена капсула с шест 227-милиметрови управляеми ракети или една голяма капсула, заредена с тактическа ракета ATACMS.

Украйна многократно е искала ATACMS от САЩ, които са отказали да ги предоставят, но продажбата на Полша включва 45 броя от тях.

В края на януари Полша обяви рязко увеличение на разходите за отбрана до четири процента от брутния вътрешен продукт, като министър-председателят заяви, че страната трябва да се въоръжи "по-бързо" в светлината на войната на Русия в Украйна.

През 2022 г. Варшава е похарчила за военни цели еквивалента на 2,4% от своя БВП, което е третият най-висок процент сред страните от НАТО, според данни на трансатлантическия алианс.

Други европейски държави също обявиха увеличение на бюджетите за армиите си, след като Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година.

Полша, която също е член на Европейския съюз, подписа през последните месеци редица сделки за въоръжаване, за да увеличи отбранителните си способности.

Източници: БГНЕС/АФП

 

 

Коментари

 • nan

  08 Фев 2023 8:00ч.

  Полша е готвят курбан в името на евроатлантическата вяра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • F-тринаесе

  08 Фев 2023 8:11ч.

  Ако приемем, че единицата за тъпота е 1 укра, то 1 поляк = 2 укри

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руслан Иванов

  08 Фев 2023 8:13ч.

  Хиената на Европа в прегръдката на самоубийствената обсесия “от Балтика до Черно море”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жоро

  08 Фев 2023 8:18ч.

  Не може да се отрече търговския нюх на американците. За 10 млрд. дол. те не продават, а дават под наем тези Хаймърси. Щото сателитната корекция на изстрелването ще е от американски спътници (не съм чувал поляците да имат такива спътници). Т. е. без спътникова навигация Хаймърсите са едни обикновени БМ-21

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще има ли стикери от "охранителите"

  08 Фев 2023 9:12ч.

  Вери биг сърпрайз...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  08 Фев 2023 10:35ч.

  на 27 април 2022 г. Европейската комисия предложи, като част от помощта за Киев, да се спрат вносните мита върху целия украински износ за Европейския съюз (до юни 2023 г.). Както отбелязаха тогава в ЕК, предложението им има за цел да помогне за увеличаване на износа на Украйна за страните от ЕС, а освен това - "да облекчи тежкото положение на украинските производители и износители". Сегашното състояние на нещата обаче вреди на полските иr на българските производители, които са принудени да се конкурират с евтините украински селскостопански продукти и са заставени да фалират по евроатлантически. Ако с украинско жито, поляците ще плащат тия хаймърси, да дадат един и на нас, ние сме съгласни на такова плащане, имаме необходимите запаси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поляците са също толкова тъпи с

  08 Фев 2023 11:50ч.

  тяхната русофобия, че подобно на украйна, тя ще им изяде главите. Тия тъпаци така и отказват да разберат, че богатите държави доставят оръжието а на бедните такива -труповете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  08 Фев 2023 11:55ч.

  пшекия не е бедна държава. но пшеките са тежко комплексирани заради миналото си и това ги прави лесни "клиенти". ако, не дай боже, се стигне до ескалация на конфликта, те и прибалтийските "вымираты" ще го отнесат по пълна програма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи