САЩ се опитват да освободят баскетболна звезда, задържана в Русия

САЩ се опитват да освободят баскетболна звезда, задържана в Русия

Дипломати се опитват да осигурят освобождаването на американската баскетболистка Бритни Грайнър, след като Русия съобщи, че я е задържала миналия месец за притежание на масло от хашиш, предаде Ройтерс, позовавайки се на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Без да споменава името на Грайнър руската митническа служба в събота съобщи, че е задържала атлетката през февруари, след като спортистката е пристигнала в Москва с полет от Ню Йорк. При сканиране на багажа ѝ в него са били открити касети, съдържащи "течност с масло от хашиш" и срещу нея е образувано следствие. Престъплението се наказва с 5 до 10 години затвор.

Грайнър беше идентифицирана от руската информационна агенция ТАСС, която се позова на свой източник.

Не е ясно кога точно през февруари баскетболистката е била задържана. Тя все още се намира в ареста и в момента тече разследване, съобщи митническата служба.

На съвместна пресконференция вчера с президентката на Молдова Мая Санду Блинкън каза, че администрацията на президента Джо Байдън е назначила екип в посолството, който да се работи по случая на Грайнър. "На този етап не мога да кажа много от съображения за поверителност", каза той. "Имаме екип в посолството, който работи по случаите на други американци, задържани в Русия. Правим всичко възможно, за да се уверим, че техните права се спазват и уважават", добави той.

След руската инвазия в Украйна и наложените от Западните държави широкообхватни санкции, целящи да изолират Москва, в събота САЩ предупредиха гражданите си да не пътуват до Русия и казаха, че посолството в страната има ограничени възможности да помага на американски граждани.

 

Коментари

  • Жоро

    07 Март 2022 9:06ч.

    милата се занимава с наркотрафик, а тия говорят че видиш ли Русия им е виновна ! Следващата държава ще е Молдова, дето принудително стана румънска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигурно вече е в трудов лагер в сибир

    07 Март 2022 9:07ч.

    10 години без право на кореспонденция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "течност с масло от хашиш"

    07 Март 2022 11:13ч.

    По всяка вероятност се касае до масло за втриване в мускулите при тяхно спортно травмиране. Липса на съобразителност и национално самомнение за лична величие изиграват често лоша шега. Ще я освободят, но ще трябва яко да потичат около казуса. Все пак е приятно да се натрият носовете на САЩисаните. Особено, когато е с право.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи